Dundee - skotské město designu

© Lonely Planet

Dundee na první pohled není vysněnou destinací pro dovolenou v zemi, která má tolik nabídnout. Nicméně toto čtvrté největší město Skotska má velké plány s tím, aby změnilo svou zběsilou postindustriální krajinu v prosperující centrum kultury a špičkového designu.

Jeden z projektů, hlavní nositel těchto změn, je V&A. Úžasné kosmické muzeum Kengo Kuma otevřelo v září 2018 a je korunovačním klenotem celé městské rekonstrukce, která na sebe strhává pozornost nejen doma, ale i v zahraničí.

Nový V&A ve městě Dundee je velkolepým doplňkem k místnímu panoramatu © Ross Fraser McLean

Město v proměně

Přijela jsem na místo v průběhu mrazivého nedělního večera a vyrazila na Malmaison a poprvé spatřila nový V&A Dundee. Zapadající slunce zbarvovalo řeku Tay do mosazného lesku a měnilo betonovou vrstvu muzea do zářícího odstínu zlaté. Tento kousek vychází inspirací z útesů Arbroath a působí jak starověce, tak moderně: vzhledem se ocitá někde napůl cesty mezi pyramidou a kosmickou lodí a hluboké klenuté sloupoví muzea vás pozve do neznámých světů. Lodní příď muzea vyčnívá nad vodou vedle antarktického dobrodruha kapitána Scotta, který jako by se chystal odvázat a doprovodit vysokou loď na nových cestách.

Není pochyb o tom, že V&A, sourozenec původního Victoria&Albert muzeum v Londýně - největší světové sbírky dekorativních umění, je triumfem ale také katalyzátorem pro mnohem větších projekty. Sedí uprostřed nábřeží oblečeného do nového hávu po rekonstrukci za jednu miliardu liber, která započala v roce 2001 a odvrátila ošklivou spleť nešikovně rozplánovaných silnic a kanceláří. Místo toho tu vyrostl Slessor Park, nová vlaková stanice a rychle se rozvíjející pestrá nabídka hotelů, kanceláří a restaurací jako je Waters Edge.

Po půl století se město obracelo zády ke svým loděnicím, dnes už je však spojení s řekou opět navázáno a muzeum přitahuje místní obyvatele zpět do přístavu Craig Harbor za novými průzkumy a oslavou skotského designu. Dosáhnutí tohoto bodu stálo hodně úsilí, teď už byste ale měli pocit, že sem každý zapadl. Důkazem může být Dundee Rep – jediné skotské repertoárové divadlo – dostavěné v roce 1976 za pomoci veřejné výzvy, díky které se vybralo na pozemek dvě stě tisíc liber darovaných zdejší univerzitou (the University of Dundee). Stejně tak centrum současného umění Dundee Contemporary Arts (DCA) vzniklo ze starého parkoviště, aby se později stalo jednou z nejúspěšnějších uměleckých organizací ve Velké Británii, s oceněným vzdělávacím centrem a živým barem pojmenovaným Jute Café Bar.

Jediné skotské repertoárové divadlo je zdejší kulturní součástí od sedmdesátých let a produkuje nejméně šest představení za rok © Dundee Rep
 

Stejně jako Rada Dundee schválila plán na revitalizaci nábřeží a nové V&A, za posledních pětadvacet let také umožnila vytvoření prostoru The Space, což je víceúčelové místo pro skotskou školu současného tance. Také se zasadila o přestavbu vědeckého centra (Dundee Science Centre) za dva miliony liber a restaurování mlýna High Mill, které získalo ocenění za památkovou péči, ve zdejším historickém jutovém textilním muzeu Verdant Works. S velkým nadšením mi o svém domovském městě povídal radní John Alexander se slovy: "Máme příležitost v příštích několika letech změnit navždy tvář Dundee a to si nemůžeme nechat ujít." Jako nejmladší vůdce rady ve Skotsku (je mu pouhých devětadvacet let), který předsedá městu s největším podílem populace mezi 18 až 29 lety v celé zemi, má na této budoucnosti velký podíl.

Kulturní most

Až dosud bylo v Dundee nejoblíbenějším muzeem McManus, stopadesátiletý oživený gotický skvost navržený Georgem Gilbertem Scottem, který postavil londýnskou stanici St Pancras. Knihovna a galerie věnující se rozvoji vědy, literatury a umění se pyšní gotickými balustrádami, vitrážemi a pyramidovými střešními věžičkami promlouvajícími sebevědomím města, které v devatenáctém století hrálo prim v oblasti obchodu, loďařství, zpracování juty a lovu velryb.

McManus, muzeum s velkým tematickým rozsahem v krásné budově z devatenáctého století © McManus Galleries

Když jsem v mlhavém pondělním ránu navštívila galerie, byly už plné rodin kochajících se výstavou nazvanou „Making of Modern Dundee“. Rodiče a prarodiče poukazovali na tkalcovské stavy, modely lodí, nádoby s Keillerovými marmeládami a sladkostmi, počítače ZX Spectrum a pokladny NCR. Je úžasné vidět, jak muzeum plné artefaktů vytvořených mnoha návštěvníky, reprezentuje živé ponaučení o tom, jak kultura spojuje lidi nejen s historií, ale i s předchozími generacemi. Právě o rozšiřování těchto vztahů má ředitel ve společnosti V&A Dundee Philip Long největší zájem. On sám nevnímá muzeum pouze jako nějaký chrám vysokého designu, ale jako dynamickou, živou instituci s důležitou misí, která propojuje místní obyvatele Dundee s jejich manufakturním dědictvím. Současně má muzeum svůj významný podíl i z globálního hlediska na historii Skotska, protože mezinárodním návštěvníkům poskytuje fakta, o kterých věděli jen málo nebo vůbec nic. První muzejní výstava Ocean Liners: Speed & Style byla zvolena příhodně. Tyto plovoucí paláce představovaly technologické zázraky jejich věku, symboly národní hrdosti a mnoho špičkových technologií a krásně vytvořených interiérů navrhli skotští inženýři a umělci.

V&A galerie se pyšně nachází včele přístavu a odráží novou důvěru v budoucnost Dundee © Ross Fraser McLean

Kromě neuvěřitelných předmětů, které jste nikdy předtím neviděli, jsou tu také dvě vyhrazené učebny a prostor Michelin Design Gallery. Tato místa získávají podporu městské společnosti, která se s nimi snaží spolupracovat na mentorském programu. Existují tu také projekty dlouhodobého dosahu, jako je Scottish Design Relay a brilantní projekt Bonnetmakers, který přivedl přední skotské výrobce klobouků z historického spolku Dundee do škol v Hilltownu (dříve Bonnet Hill), aby prozkoumali historii místního designu a pustili se do výroby moderních skotských čepic. Příběh designu Dundee tedy není jen mostem k minulosti, ale i cestou do budoucnosti.

Projektování města vhodného pro budoucnost

Vzkvétající obroda Dundee, jednoho z nejvíce znevýhodněných měst Skotska, je sama o sobě designovým příběhem.  Zosobňuje vědomé rozhodnutí vyšlapat si cestu k prosperující budoucnosti založené na kulturních investicích a kreativní ekonomice. Koneckonců, město ukazuje některé z nejlepších britských návrhářů, vývojářů videoher, grafiků, animátorů, tanečníků, choreografů a biomedicínských průkopníků vytvářejících léky příští generace. Je to bohatá kreativní metropole, kterou Unesco uznalo v roce 2014, když jí udělilo status města designu (Dundee City of Design). V květnu toto ocenění oslavuje festival Dundee Design Festival. V roce 2017 město nabídlo program nabitý různými událostmi, workshopy, exhibicemi a to v bývalé tiskárně DC Thomson - vydavatelství populárních dětských komiksů The Beano and The Dandy. Festival tradičně představuje práci místních designérů - letos se koná módní přehlídka a spolupráce designérů s továrnami jako je Turnberry Rug Works. Akce působí také jako odrazový můstek pro projekty s dalšími designovými městy jako Detroit a Šen-čen.

Dundee Design Festival oslavuje současné kreativní renomé města © Erika Stevenson

Díky pozitivnímu postoji města, které je všemu otevřené, se domů navrací jeho místní rodáci jako je Duncan Alexander. V roce 2016 otevřel řemeslnický pivovar 71 Brewing v zaniklé slévárně Blackness, který můžete navštívit za prohlídkou i ochutnávkami. Nachází se v blízkosti Verdant Works a WASPS Studios, která poskytují prostor mladým umělcům, jejichž práce si můžete přímo na místě koupit. Už existují i plány, že slévárnu obsadí přívěsy s jídlem. Spolupráce s pouliční uměleckou komunitou Open Close zase slibuje, že by díky jejich misi mohla ve městě vzniknout dlouhá nástěnná stezka, která by navigovala návštěvníky k hlavním zajímavostem města a k nástěnným mapám. 
Navzdory své malé velikosti má Skotsko spoustu pokladů zapadnutých ve svém uceleném území – nekonečná nebesa, osamělé krajiny, velkolepá divočina…
 
Poslední den jsem si nechala na vyjížďku do malebného předměstí Broughty Ferry na oběd ve vybrané restauraci Tayberry, která se nachází na pláži Adam Newth. Byl nádherně slunečný den a řeka Tay jiskřila na slunci. V létě tu plavou delfíni a napříč přes vodu je Tentsmuir, hustý pruh borového lesa u pláže. Lidé sem chodí na procházky se svými psy a můj talíř se scrabsterskou treskou byl zcela vynikající. Dundee, jak pro design, tak pro mnoho dalších zajímavostí, rozhodně stojí za výlet.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Skotska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Skotsko. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Na Slovensku zalezte pod zem – opálové bane

Další článek

Po stopách beduínů ve Wádí Rum

Související články

Články

Great Glen: skotským riftovým údolím od pobřeží k pobřeží

Kouzelný skotský Great Glen je darem a výsledkem dramatické tektonické kolize, která vyzdvihla Skotskou vysočinu a přes celou šíři země otevřela propast. Pro ty, v jejichž žilách proudí dobrodružná krev, představuje údolí obklopené jedněmi z nejvyšších hor Velké Británie a vyplněné čtyřmi obrovskými jezery výjimečnou divočinu. Ben Nevis odrážející se v Caledonian Canal. Foto Universal Images Group / Getty Údolí vedoucí přímo od Fort William na jihozápadě k Inverness na severovýchodě bylo vždy důležitou spojnicí. Pěší a cyklistická trasa Great Glen Way vede většinou po stezce kolem Kaledonského kanálu, který spojuje jezera…

Články

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu. Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví…

Články

Kde ochutnat nejlepší pálenky světa

Vinařský turismus má po celém světě již poměrně dlouhou tradici a v posledních letech se přidala také móda mikro- a minipivovarů, které nabízejí originální produkci, často mnohem lepší, než jaká se objevuje na trhu od mezinárodních společností. Nejnověji ale jako lákadlo pro turisty začínají fungovat i další lihoviny a místa jejich původu, kde se dodnes vyrábějí podle prastarých tradic a receptur. Přiznejme si jeden fakt – na to, aby si člověk opravdu vychutnal a ocenil například rašelinovou whisky nebo medově hladké portské víno tawny, je potřeba je ochutnat přímo „u zdroje“ – pěkně s příměsí místní historie a kapkou osvěžující kultury. Ať dáte přednost žhavému peruánskému piscu nebo waleskému…

Články

Šest věcí, které musíte zažít v Londýně během čtyř dnů

Hlavní město Velké Británie vtáhne turisty do víru jedinečných muzeí, nezapomenutelných zážitků, zelených parků, královské atmosféry či historie. Poznat tepající britskou metropoli během eurovíkendu je životním zážitkem. Londýn je zkrátka městem, které nikdy neomrzí. Jak se říká: Kdo je unaven Londýnem, je unaven životem. Navštívit londýnská muzea Pro všechny turisty, kteří milují muzea a jsou schopni v nich trávit celé dny, je potěšující zprávou, že ta hlavní jsou v Londýně zcela zdarma! Muzea jsou zaměřena na konkrétní témata, obsahují velice cenné sbírky a návštěvníkům přinášejí znalosti a pohled do historie Velké…