Dublin - město, kde se zrodilo pivo Guinness

©

Při procházce po nábřeží řeky Liffey vás ani nenapadne, že Irsko se teprve otřepává z hospodářského propadu. Kosmopolitní Dublin zkrátka ví, jak se vzpamatovat, a díky čtyřiceti procentům obyvatel mladších třiceti let pulsuje mladistvou energií, optimismem a kreativitou. Na rok 2016 připadá sté výročí velikonočního povstání, první v řadě událostí, které vedly ke vzniku republiky; počítejte s tím, že oslavy budou dlouhé a halasné.

Ještě včera byly hospodářské prognózy černé jako pinta irského piva a ve vzduchu visela hrozba další masové emigrace, ale Irsku se podařilo odrazit ode dna a jeho životaschopnost je nejviditelnější na rušných nábřežích Liffey. Diaspora jako by se převrátila a z Dublinu se stala skutečně kosmopolitní metropole s přílivem obyvatel, energie a idejí, které toto okouzlující mnohovrstevnaté město napájejí čerstvými vůněmi a pestrými barvami. Dvěma pětinám obyvatel je pod třicet a i díky tomu město pulsuje mladistvou vervou, optimismem a kreativitou. Dublin už není špinavé staré město: získal zdravou barvu a jeho obyvatelé si užívají městských zelených prostorů i divokých outdoorových arén na pobřeží „mimo vši slušnost“. 

Duha v Irsku
Dechberoucí irská příroda.
 

Roku 2016 uplývá sto let od velikonočního povstání v roce 1916, události, která podle slov nositele Nobelovy ceny, básníka W. B. Yeatse, způsobila, že „vše se mění, zcela mění, rodí se krása strašlivá“. Yeatsova strašlivá krása byla vlnou vášní, politického uvědomění a akcí, která zaplavila Irsko poté, co v ulicích Dublinu vypuklo ozbrojené povstání proti britské vládě. Boje zanechaly dodnes viditelné stopy na řadě významných budov ve městě. Povstání neuspělo, ale necitelné popravy jeho vůdců ‒ jednoho museli donést před popravčí četu na nosítkách, druhého zastřelili pár hodin poté, co se za světla svíček oženil se svou láskou ve věznici Kilmainham Gaol – přispěly k tomu, že veřejná podpora republikánů sílila. To vedlo k řadě událostí, jež vyvrcholily vznikem Irské republiky. Na oslavy v roce 2016 bylo vyčleněno štědrých 22 milionů EUR.

Zážitky, které vám změní život

Little Museum přišlo s báječnou iniciativou City of a Thousand Welcomes, v jejímž rámci se setkávají Dubliňan s cizincem a popovídají si nad kávou či pivem v místní hospodě. Vše je zdarma, stačí se zaregistrovat.

Vydejte se po Stezce nezávislosti k místům s klíčovým významem pro vznik nového státu, jako je Hlavní pošta, Kilmainham Gaol a Dublinský hrad. U mysu Forty Foot ve Sandycove se vyráchejte v Irském moři, nebo si v Mulligan’s v Poolbeg St dejte pintu tmavého ležáku a vychutnávejte si atmosféru hutnou jako onen ležák.

Howth Lighthouse
Howth lighthouse byl postaven v roce 1861.
 

Dopřejte si procházku Phoenix Parkem a St Stephen’s Green po nových naučných stezkách „Dubline“. Zavedou vás na pozemek uctívané Trinity College, přes most Ha’penny a přes čtvrť Temple Bar ke katedrále Christchurch, nebo přímo z města do Dublinských vrchů. Nepospíchejte ale. Dublin si zaslouží být vychutnáván v pomalém tempu.

Co zrovna letí

V Dublinu chce pochopitelně každý smočit rty do pěny dokonale natočené pinty porteru, ale pozor, ne všechna irská piva jsou tmavá. Připojte se k pivní revoluci, která objevuje světlá piva ale z minipivovarů a probíhá ve stále oblíbenějších hospodách jako The Black Sheep či Against the Grain.

Guiness
V pivovaru Guinness se denně vaří 2,5 milionů litrů černého piva.
 

Nejbizarnější podívaná

Umění ve veřejném prostoru se v Dublinu doplňuje s prostořekým humorem jako nikde jinde, stačí si přečíst názvy několika zdejších soch a instalací: Tart with the Cart (sochy Molly Maloneové, dočasně na Suffolk St), Stiletto in the Ghetto (Věž světla, O’Connell St) či Prick with the Stick (socha Jamese Joyce, North Earl St).

Ubytování na úrovni

Ve čtvrti Temple Bar může být rušno, ale sídlí zde několik luxusnějších ubytovacích podniků, např. Merchant House a No 25 Eustace Street – georgiánský dům s kapacitou sedmi osob, klavírním křídlem Bechstein a starosvětskou vanou v koupelně.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Buďte svědky přerodu jednoho odlehlého ostrova v Atlantiku

Další článek

Lotyšsko se dává do gala na své stříbrné výročí

Související články

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Osm běžných technických pohrom na cestách

Něco takového jsme zažili všichni. Jste 500 mil od civilizace na treku v horách, když zahlédnete vzácného tvora nebo se vám otevře úžasný výhled. Vytáhnete digitální foťák, abyste udělali životní snímek, zmáčknete tlačítko „on“ a… nic. Vybitá baterie a nejbližší obchod je tři dny cesty odsud s karavanou jaků. Je to čím dál větší problém současného cestování. Taháte s sebou všechny ty kabely, baterky, doplňky a zařízení, jedno vždycky přestane fungovat v tom nejnevhodnějším okamžiku. Ale každý problém má své řešení a následující seznam je tu od toho, aby vám pomohl. Některé nápady budou asi samozřejmé, ale…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Motor britské kultury

Manchester – někdejší strojovna průmyslové revoluce – dnes hraje roli dynama britské kultury. Vláda vyčlenila 78 milionů liber na centrum umění The Factory, které se má stát jevištěm Manchesterského mezinárodního festivalu. Ve městě bylo zrenovováno a otevřeno mnoho nových uměleckých prostor, jako například galerie Whitworth, víceúčelové centrum umění HOME a Pantheon připomínající knihovna Central Library. Proměna tohoto kdysi industriálního města pokračuje mílovými kroky. Tomuto městu nikdy nechyběly ambice a sebevědomí. Kdysi bývalo strojovnou průmyslové revoluce a v 21. století se proměnilo v dynamo kultury a umění. Britská vláda je v tom mocně podporuje: vyčlenila 78 milionů liber na vybudování The Factory, nového víceúčelového uměleckého prostoru, ve kterém bude divadlo…