Do Thajska musí každý a každý se tam rád vrací

©

V životě každého cestovatele nastane chvíle, kdy navštíví Thajsko. A nemusí nutně plánovat pobyt v téhle zemi, prostě ho sem zanese letadlo ve chvíli, kdy poutník pokračuje do některé z okolních zemí. Vždyť Thajsko se může pochlubit jedním z největších letišť světa, vzdušný přístav Suvarnabhumi ročně poslouží 42 milionům cestujících. Já bych ale doporučil tuhle zemi do svého cestovatelského plánu zahrnout cíleně a hned na začátku. Je to totiž stát, který stojí za to navštívit.

A začít s prohlídkou můžete přímo v Bangkoku

Věřte, že to je jedno z nejpřívětivějších měst na světě, a to i přesto, že se tu se železnou pravidelností odehrávají vojenské státní převraty. Bydlení se dá sehnat za pár bahtů, tak se nazývá místní měna (její mezinárodní kód je THB). Guesthousů je po celém městě spousta, ale na rozdíl od jiných míst, tady bych s klidem doporučil ubytovat se na Khao San Road, což je asi „nejprosáklejší“ ulice v Bangkoku s ubytováním pro cizince. Právě tady můžete začít svoji cestu po zemi. Nejen, že případný kulturní šok zmírní přítomnost řady Američanů, Evropanů a dalších cizinců, ale od těch, kteří mají svoji cestu po Thajsku již za sebou, můžete načerpat cenné rady a tipy na místa, která byste neměli vynechat.

Pojďme se ale ponořit do rušných ulic Bangkoku. V centru se můžete pohybovat pěšky, spousta míst je velmi blízko u sebe, nebo se můžete nechat svézt některým z tisíců tuk-tuků, malých kapotovaných tříkolek, jen si dávejte pozor, kam vlastně jedete, pokud se nechcete zdržovat, rázně zakažte řidiči při smlouvání o ceně jakoukoli návštěvu jeho příbuzných šperkařů, kovotepců, řezbářů a podobně. Vždy jde o to, abyste utratili nějaké další, nemalé peníze a on získal provizi.

Vydejte se prozkoumat Bangkog tuk tukem

Popsat, co máte v Bangkoku určitě navštívit, by zabralo několik stránek, doporučím proto jen pár míst. V centru můžete vidět hned několik chrámů, ze kterých vám bude zrak přecházet. Je to třeba obří komplex Královského paláce s nádherným Wat Phra Kaeo v jižní části. Právě zde je umístěna asi 60cm soška Smaragdového Buddhy opředeného legendou. Pochází prý ze Srí Lanky a v Chiang Rai na severu Thajska byl objeven náhodou, když blesk udeřil do staré věže. Soška pak vykonala mnoho zázraků. Poté ale zmizela na 200 let do Laosu, odkud ji v roce 1779 Rama I. přinesl zpět. Věřil, že soška přináší velké bohatství. V současnosti jí třikrát ročně při obřadu převlékání Buddhy mění ošacení sám thajský král.

Komplex Královského paláce

Zajděte se jako já podívat a odpočinout si do Sanam Luang. Tenhle obří park a místo, kde se konají různé státní ceremonie, například královské pohřby nebo tzv. královský obřad orby, je jedno z posledních nezasvěcených míst v Bangkoku. Já se tady ale zastavil z úplně jiného důvodu. Závody draků. Tahle záliba je mezi Thajci velmi oblíbená. Od dob krále Ramy V. se pouštění draků stalo velmi populárním a v celé zemi se konají nejrůznější soutěže v pouštění draků. Soutěží se o nejkrásnějšího draka a také v družstvech, která se správným manévrováním svého draka snaží přitáhnout draka soupeřícího družstva. Desítky Thajců se však i mimo soutěž scházejí na prostranství Sanam Luang a ve skupinkách, s rodinami anebo jen tak sami pouštějí draky. Jiní si sem přicházejí jen pohrát s dětmi nebo na malý piknik.

Také projížďka lodí po řece Chayo Praya je báječný relax. Můžete se jen tak přesouvat po městě nebo si loď pronajmout a vydat se na některý z plovoucích trhů. Na takových tržištích se přímo z lodí prodává všechno možné od ovoce, zeleniny, masa a ryb přes nejrůznější výrobky až po právě připravené čerstvé jídlo. Zážitek je to skvělý, všichni se usmívají a čerstvá ryba upravená přímo na lodičce před vašima očima chutná báječně. Navíc prodavačky v krásných kloboucích z palmového listí mají takové schopnosti, že vám prodají cokoli a vy jim ještě poděkujete, i když nic z toho nepotřebujete.

Projížďka

Za návštěvu stojí určitě i sever země

Za několik hodin jízdy vlakem z Bangkoku se ocitnete na konečné stanici ve druhém největším městě Chiang Mai. Tohle místo má své kouzlo s malými dřevěnými domky, s otevřenými zahradami, kamenným opevněním a především kouzelnými chrámy. Tady se v nich scházejí místní lidé, aby se bavili, modlili a radovali. Chrámy tu jsou kulturní centra. Když se do Chiang Mai dostanete v listopadu, můžete zažít strhující podívanou v podobě svátku Loy Krathong. Za úplňku se tu stovky lidí sejdou u řeky a v třeskotu ohňostrojů vypouštějí na vodu lodičky z lotosových listů nesoucích svíčky. Místní věří, že s lodičkami odplují také jejich hříchy, starosti a smůla. Hornaté pohraničí s Čínou, Myanmy (Barmou) a Laosem je domovem příslušníků nejrůznějších horských kmenů. Právě zde žijí tzv. dlouhokrké ženy. Příslušnice kmene Padaung z Barmy budí díky mosazným obručím umístěným kolem krku dojem, že mají tuhle část těla někdy i o třicet centimetrů delší než normální lidé. Avšak ukázalo se, že kroužky tlačí na ramena a hrudní koš a deformují ho. Délka krku tak zůstává stejná jako u ostatních lidí.

Pláže

Thajsko to je samozřejmě také nádherné moře, bílé pláže, krásné ostrovy, vůně plumérií. Například ostrov Ko Samet nebo též Ko Kaew Phitsada, což v thajštině znamená „místo s pískem z rozdrceného křišťálu“. A tady se autoři opravdu nespletli. Šestikilometrový ostrov je nejen proto od roku 1981 národním parkem. Většina hotýlků, guesthousů a vilek nabízejících ubytování je na východním pobřeží. A myslím, že pro nikoho nebude problém, zapomenout v tohle malém ráji na starosti běžného „pozemského“ života. Tady prostě plyne život úplně jiným tempem.

Thajské pláže

Thajsko je velmi bohaté na faunu a flóru. Možná právě na některém z ostrovů zažijete svoje první setkání s velmi milým a neškodným obyvatelem snad všech příbytků v Thajsku – s gekonem. Malá světle zelená ještěrka nejenže není nebezpečná, ale navíc chytá hmyz, a tak může být zejména v noci v pokoji užitečným doplňkem moskytiéry a repelentu. Lidem nejsou tihle tvorové většinou ani nepříjemní, mnozí si je po pár dnech naopak zamilují.

Thajsko je prostě ideální startovní země pro pohyb v Asii. Trochu evropský střih, bezpečí a vstřícní lidé vám otevřou dveře i do dalších zemí v tomhle úžasném regionu.

Další informace, užitečné tipy a zkušenosti dalších cestovatelů najdete v Lonely Planet Thajsko.

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Tomáš Hájek je fotograf, novinář a cestovatel. Více se o návštěvě Thajska se dozvíte na blogu My Lost Hat.

Napsal: Tomáš Hájek

Předchozí článek

Malá, ale nesmírně pozoruhodná země

Další článek

Nejlepší místa, kam se podívat v únoru 2016

Související články

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Srí Lanka naprosto zaplaví všechny vaše smysly. Vzduch je prosycen vůní jasmínu, jídlo je notně kořeněné a krajina naprosto překrásná; zářivě zelená rýžová pole, lesy pohupujících se palem a hory zvrásněné čajovými plantážemi jsou okouzlující. Ale pro mnoho lidí se Srí Lanka dá shrnout do jednoho prostého slova: pláž. Ať už jste jakýkoli plážový typ, tady najdete dokonalé pláže lemované palmami. Můžete si rezervovat hýčkání v některém z elegantních butikových hotelů u pláže, potápět se u zářivých korálových útesů, učit se surfovat v mírných písečných úžinách nebo se jen tak procházet, dokud nenajdete vlastní malý,…

Články

20 věcí, které lze v Singapuru podniknout zadarmo

Singapur je možná nejdražší zemí, kterou v jihovýchodní Asii můžete navštívit, ale nabízí spoustu věcí, které můžete vidět a dělat a nezatížit přitom svoji peněženku. Přinášíme pár našich nejoblíbenějších singapurských aktivit dostupných zdarma. V Baba House zakuste peranakanskou historii Baba House, nádherně rekonstruovaný peranakanský dům kousek od Chinatownu, můžete navštívit pouze při hodinové prohlídce, která je zdarma. Nabízí skvělý pohled do života bohaté místní rodiny v Singapuru 20. let minulého století. Prohlídky jsou pouze na objednávku…

Články

Příběh Lonely Planet

Staré otlučené auto, v kapse pár dolarů a touha po dobrodružství. To je vše, co zakladatelé Lonely Planet Tony a Maureen Wheelerovi potřebovali pro svůj životní výlet. Lonely Planet je knižním fenoménem, který od základů změnil způsob cestování na konci 20. století. Kdo za ním stojí? Přečtěte si příběh zakladatelů tohoto světově proslulého vydavatelství. Poznali se na lavičce v londýnském Regent’s Parku a o rok později se vzali. Na své svatební cestě se rozhodli vyzkoušet to, co za možné pokládal jen málokdo: po souši přejet Evropu a Asii směrem do Austrálie. Stálo je to několik měsíců a všechny peníze, které měli, ale zvládli to. Když vše skončilo,…