Do Řecka s dětmi

©

Nafukovací kruh a plyšáka do ruky. Malý batoh plný hraček na záda a kufr ve tvaru zvířete jako cestovní doprovod vašeho malého caparta. Jestli vypadají vaše dovolené posledních pár let takto, pak je tento článek psaný právě pro vás.

 S dětmi ano, ale jak na to...

Už ze mě není jen externí pozorovatel těchto rodin na letišti, co už několik let odlétají od gatu s instalovaným dětským koutkem hned vedle. Stala se ze mě teta, a tak jsem tak trochu pronikla do tohoto tajuplného světa. A co jsem zjistila? Že cestovatelské priority se najednou změní. Některé zdánlivě bezvýznamné překážky se stávají nesnesitelnými, naopak jiné snadno opomíjené zážitky se stanou těmi nejlepšími na několik dalších let. Poznala jsem, že kouzlo bazénů existuje, stejně jako duchové. Že bonbon na recepci může způsobit extázi. Že oblázkové či písečné pláže mají své opodstatněné fanoušky.

Řecko s dětmi

 Výběr destinace je důležitý

Tradiční destinací rodin s dětmi, které chtějí tzv. snadnou dovolenou, bývá Řecko. Je pravda, že my zde na lonelyplanet.cz často nemluvíme o cestování za all inclusive hotely, kde se cestovatelské dobrodružství schovává natolik, že ho vlastně neobjevíte, ale já bych tento způsob cestování vůbec neodsuzovala. Dovolená s cestovkou má své výhody. Z vlastní zkušenosti bych viděla větší výzvu ve výběru dobrého řeckého ostrova. Za prvé všude hodně fouká. Má sestra kvůli tomu volala doktora, který odcházel z jejího hotelového pokoje lehčí o krabičku dětských antibiotik, skoro pokaždé, kdy Řecko navštívila. Dejte si tedy pozor na vítr, stejně tak jako na část léta, během které se do Řecka vydáte. Většinou platí, že koncem léta bývá vítr mnohem silnější. Z mé zkušenosti je ale vítr silný prostě úplně vždycky.

Řecko
Řecké pobřeží je většinou přírodnějšího rázu, ale o to kouzelnější
 

Při výběru správného místa pobytu bych za sebe volila menší příjemné město v dojezdové vzdálenosti. Abyste tam snadno mohli dojet autobusem, ale nebyli úplně uprostřed rušného města (možná ale byla rušná města na řeckých ostrovech naposledy před naším letopočtem?). Z mojí zkušenosti se krajina řeckých ostrovů mnohdy velmi podobá, a ne vždy jsou přímořská městečka zrovna výstavní. Naopak často čelí nájezdům mladých turistů, kteří zde užívají nabyté týdenní svobody od rodičů. Proto dobře zvolte, u jakého městečka nakonec zakotvíte. O to víc využijete různých nabídek akvárií, zoologických zahrad, akvárií a dalších dětských radostí, které jsou pro rodiny s dětmi na ostrovech nachystány.

Řecko s dětmi
Malá zoologická zahrada je pro děti úžasným zpestřením dní strávených u moře - Amazonas Park na Krétě

Kos

Ze své zkušenosti můžu mluvit o třech řeckých ostrovech. Začnu od toho nejmenšího – Kosu. Docela příjemné hlavní město Kos s kolonádou stojí za návštěvu. Stejně příjemná je taverna Fytorio, která ubytovává několik oslíků v tzv. Donkey House a můžete je nakrmit. Taverna se nachází na hlavní ulici směrem na Kefalos, kousek za letištěm.
Ostrov je jinak malinkatý a kromě jižního poloostrova Kefalos moc na divokou přírodu nenarazíte. Pokud si tu nevyberete opravdu krásné ubytování, jaké jsem zde zažila já, asi ostrovu nepropadnete. Já na něj ale mám díky tomuto opravdu hezké vzpomínky.
Poznámka navíc: dle mého výlet na Nisiros s dětmi nestojí za moc. Připadalo mi to jako škoda dne.


Kos
I další, obyčejnější živá zvířata na dotek děti potěší vždycky

Kréta

Další je v mých vzpomínkách Kréta. Velký ostrov, velké horko. Klidně se tam vydejte začátkem června či koncem září, Kréta je na zeměpisné úrovni Maroka. Rušné západní pobřeží dobře vyvažuje klidnější východ. Hezká, ale poněkud podobná městečka jsou Chania, Rethymno, Agios Nikolaos. Heraklion mi také připadal zajímavý, jen si dejte pozor na otevírací dobu obchodů. Heraklion je pracující město, ne letovisko. Můžete se trefit do večera, kdy se nepracuje, a zažít tak téměř město duchů. Za návštěvu stojí i Matala, hipisácké útočiště. Navštivte tamní jeskyně, pusťte si skladbu Carrey od Joni Mitchell a budete se cítit zase jako v květinovém období let šedesátých. Za výlet rozhodně stojí Spinalonga, která nabízí krásné výhledy. Jen se sem vydejte po vlastní ose, podle mě to oceníte stejně jako my. Východně od Heraklionu se nachází krásné pobřeží se skalisky, pískem i nádherně modrým mořem. Jako dětský program je fajn zvolit Amazonas park kousek od Neapoli, uvidíte spoustu exotického ptactva a budete krmit lemury. Docela dobrý zážitek.

Matala
Městečko Matala stojí za návštěvu

Rhodos

No a posledním ostrovem, který můžu zhodnotit, je Rhodos. Ostrov s krásným hlavním městem, jež převyšuje všechna ostatní, mnou doposud navštívená řecká města. Krásné lázně Kalithea jen kousek jižně, momentálně navíc velkoryse zrekonstruované. Výletní město Lindos také stojí za to, pokud k tomu přidáte hummus a další řecké dobroty v jedné ze střešních restaurací, tak dvojnásob. Tento ostrov se mi líbil ze všech nejvíce. Jedinou nevýhodu vidím v tom silném větru, který tam ani na minutu neustane, pokud vám to není příjemné jako mně, tak ostrov není pro vás. Na druhou stranu lepší podmínky na windsurfing naleznete velmi těžko.
 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Řecka a Kréty?

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Bára Svojtková

Předchozí článek

Fototip – kavkazská jezírka Koruldi

Další článek

Tak trochu jiná Florida - St Augustine

Související články

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Nejlepší místa pro rodiny

Evropa je vyhlášená svými historickými památkami a světovými muzei, ale najdou se tu i lákadla vhodnější pro rodiny. Vyberte to správné místo a potomci propadnou kouzlu toho, co tento kontinent nabízí: pohádkové hrady a zámky nastartují představivost v každém věku; lesy jako z příběhů bratří Grimmů; skryté ostrovy s ozvěnou roztodivných zvuků přírody; pláže s výrazným potenciálem pro písečné stavby... To vše a mnohem více přinášejí tipy našich odborníků, kteří vybrali 10 nejlepších míst pro letošní rodinnou dovolenou v Evropě. 1. Kent, Anglie  Pláž Broadstairs je jedno z mnoha míst v Kentu, které je k rodinám přátelské. (Foto Thierry Levenq / Moment Open / Getty Images) Kent je tzv. „zahradou Anglie“ a v současnosti získává na oblibě. Je totiž plný příležitostí pro cestování časem, které okouzlí zvědavou mladou mysl. Zabalte…

Články

Nejzazší hranice: návštěva Disneylandu v Paříži

Za svou kariéru spisovatele-cestovatele jsem přešel Saharu, podnikl treky v Himalájích a přežil dopravu v centru San Francisca. Ale nic z toho se nedá srovnávat s mým posledním úkolem: neohroženou výpravou do bájného království pařížského Disneylandu. No dobrá, možná trochu přeháním, ale když jsem na Disneyho webových stránkách klikl na „koupit“ a zamluvil si tak třídenní dovolenou, přeběhl mi mráz po zádech. Navzdory třiceti letům cestování po celém světě to pro mě měl být vůbec první výlet do jednoho z nejznámějších zábavních parků světa. A, pokud…