© Cumulus

Tenhle kraj je bohem zapomenutý. Všichni Češi znají ve Španělsku pobřeží Costa Brava na sever od Barcelony, ale co je od katalánské metropole na jih, ví jen málokdo. Této oblasti se říká Costa Daurada. Dala Španělsku třeba Antonia Gaudího, v klášteře Poblet odpočívají významní katalánští „králové“, Tarragona bývala hlavním městem Římské říše, pěstuje se tu výtečné víno…

Architektura jihu

Ve výčtu bych mohl směle pokračovat, ale to by vás při návštěvě tohoto kousku Španělského království už nic nepřekvapilo.

Zmíněný Antonio Gaudí, geniální architekt a stavitel, jehož Sagrada Familia patří podle mého názoru k divům světa, se narodil v malém městečku Reus. Dnes je tu krásné moderní muzeum věnované Gaudímu, jeho tvorbě, ale i období, které prožil právě v Reus. Kromě Gaudího se však Reus může pochlubit dalšími významnými stavbami a přítomností jiných skvělých architektů. Například Lluís Domènech i Montaner, tvůrce Palau de la Música Catalana a Hospital Sant Pau v Barceloně, postavil v Reus hned pět domů.

Reus architektura

Když vermut, tak v Reus

Reus bylo na přelomu 19. a 20. století prosperujícím městem. Fungovaly tu textilní továrny, a tak tu našla uplatnění řada modernistických architektů. Katalánsko a speciálně Reus se může chlubit exkluzivním architektonickým stylem nazývaným noucentisme, který dával přednost jednodušším přírodním motivům, přímým liniím nebo využíval sgrafit.

Costa Daurada_1

Procházka po Reus je prostě velmi příjemná, a máte-li možnost skončit ve zdejším muzeu vermutu, den je o to veselejší. Tohle zvláštní soukromé muzeum vede Joan Tápias Borras. „Máme tu na šest tisíc slavných, ale i méně známých typů vermutu. Nejznámějším vermutem je Martini, ale najdete tu i exponáty z Japonska, Egypta, Pákistánu,“ chlubí se sympatický mladík. Vermut je v Katalánsku velmi oblíbeným aperitivem, pije se tu s citronem a ledem doplněn olivami a smaženými brambůrkami. Vermut de Reus je velmi známý, ale vyrábí se i v jiných částech Španělska. „Rozlišujeme dva druhy vermutu ‒ obyčejný bílý, ten má hořkou chuť, a sladší červený, do něhož se přidává karamel,“ dodává Joan. A kde se vlastně vzal název vermut? Tak se francouzsky vyslovuje německé slovo pelyněk.

Vermut muzeum

Kláštěr Poblet – skvost ve vnitrozemí

Když se vydáte do vnitrozemí, neměli byste minout nádherný klášterní komplex Poblet. Klášter byl založen v roce 1151 barcelonským hrabětem Ramonem Berenguerem IV., který sjednotil katalánské a aragonské království. Děti zakladatele kláštera byly později povýšeny na aragonské krále. Opevněný komplex proto zažíval v dalších letech velký rozmach. Dokonce se stal pohřebištěm katalánských králů. Do kláštera byli povoláni cisterciáčtí mniši, kteří klášter postavili v románském slohu, později byly připojeny i gotické budovy. Královské náhrobky byly v roce 1835 zničeny, dnes jsou však k vidění zrestaurované. „Mniši se do kláštera vrátili v roce 1942 a žije jich tu dvaatřicet. Nejmladšímu je 34 let a nejstarší oslaví 91. narozeniny,“ vysvětluje náš průvodce David. Mniši se kromě církevních povinností starají o vinice a velkou zahradu. Klášter je skutečným skvostem, jeho umístění v krajině je opravdu kouzelné, jistě i proto je památkou chráněnou UNESCO.

Klášter Poblet

Pláže a rybářské vesničky s tradicí

Španělsko, to je ale pro většinu z nás především moře. Koupání v moři určitě nevynechejte, je skvělé. Tato část španělského pobřeží nabízí i řadu dalších „vodních“ aktivit. Od klasického potápění a šnorchlování přes katamarány a windsurfing až po adrenalinový flyboard, hoverboard, vodní lyže nebo let na padáku nad mořem. Necelé tři námořní míle od pobřeží Costa Daurada si ve zvláštních „bazénech“ můžete zaplavat a šnorchlovat se stovkou velkých tuňáků. Zážitek jistě velmi originální.

Costa Daurada_2

Nejvíce mě zaujala nabídka zdejších rybářů z Cambrills, malé rybářské vesničky, která si i přes rozvoj turismu v nedalekém Salou udržela rybářskou tradici. A tak se můžete každý den odpoledne kolem páté projít zdejším přístavištěm a obdivovat rybářské úlovky. Opravdoví fajnšmekři mohou strávit na některé z rybářských lodí celý den jako členové posádky. „Vyplouvá se ještě za tmy, takže uvidíte východ slunce na moři. Posnídáte a pak můžete sledovat, jak posádka pracuje, nebo se aktivně zapojíte do rybaření. Jako odměnu si můžete odnést nejhezčí ulovenou rybu,“ vysvětluje Sheila Lorente z Estació Nautica v Cambrills, odkud se většinou vyjíždí.

Costa Daurada_3

O Costa Daurada by se toho dalo napsat mnoho. V Tarragoně například stavějí lidské věže. Je tu jeden z největších zábavních parků Port Aventura. Samostatnou kapitolou je jídlo. Ochutnejte nejen skvělé mořské speciality, ale na jaře třeba výtečné pečené jarní cibulky Calcot. Prostě neváhejte a vydejte se do Španělska. Počasí je báječné a možnost koupání vydrží minimálně do září.

Costa Daurada_4

Autor článku a fotografií - Tomáš Hájek je fotograf, novinář a cestovatel. Více se o jeho cestách dozvíte na travel blogu My Lost Hat.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Andalusie a Španělska

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Tomáš Hájek

Předchozí článek

Zapomenutý ráj v Atlantiku, to jsou Azory

Další článek

Best in Asia 2017 video

Související články

Články

Bary v Barceloně: našli jsme ty nejlepší

Barcelona je skvělé město pro návštěvu barů. Máte chuť na pivko v kouzelném lesíku obklopeném lesními vílami, nebo vprostřed týdne na karaoke, na které dohlíží z obrázků Panna Marie, nebo vaši představu o snídani šampionů naplňuje růžové víno a klobásky? Máme pro vás dobré zprávy. V Barceloně najdete toto všechno a k tomu i tradičnější nabídku podniků, kterou očekáváte od města této velikosti. Pár věcí, které byste měli mít na paměti: pokud vyrazíte hodně před 21.30, budete pít sami. A účtování? Španělskou zvláštností je systém pintxo (tapas – jednohubky spíchnuté párátky) v barech, kdy si berete jednohubky podle chuti, ale párátka si necháváte na talířku a na konci jsou vám sečtena a naúčtována.…

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…

Články

Neskutečný svět umění v Barceloně

To, že je Barcelona město protkané uměním jako žádné jiné, se odráží na budovách, v ulicích a v mnoha slavných galeriích. Když na chvíli pomineme Antoni Gaudího, je Barcelona z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté konce 19. a počátku 20. století svou inspiraci, stará pravidla a techniky přizpůsobovali novému vnímání a stavbám. Vlastní cestou se vydala katalánská gotika. Střídměji než jinde se tu zacházelo s výzdobou, a co je nejtypičtější, katalánští stavitelé upřednostňovali šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església…

Články

Kde jsou v Algarve nejlepší pláže

Pobřeží Algarve v jižním Portugalsku vypadá jako nekonečná řada nejlepších evropských pláží. Jsou tu opravdu atraktivní pásy písku, příjemné středomořské klima i skvělá atmosféra, a protože jste u Atlantiku, najdete tu vedle sebe dobré vlny a podmínky k vodním sportům, ale zároveň i klidnější části, které potěší zejména rodiny s dětmi mělkou vodou pro brouzdání. Vybírat zde můžete z více jak 150 pláží, my jsme ale tvrdě pracovali na průzkumu a předkládáme vám naše favority. Praia da Marinha, Lagoa Jižní pobřeží Algarve se pyšní několika plážemi s fotogenickými vápencovými skalními jehlami, jež vznikly erozí a zvětráváním. Díky jejich oranžovohnědému zbarvení jsou dokonalé pro ranní nebo večerní focení, kromě toho ale také nabízejí atraktivní kulisu pro odpočinek. My si…