Co nevynechat v Ubudu

© Shutterstock

Ubud na první pohled vypadá jako malé město, ale ve skutečnosti zahrnuje 14 vesnic. Až do roku 1930 byl nenápadným, turisty neobjeveným uměleckým místem. Pak začala jeho moderní éra, jež vyvrcholila rokem 1960, kdy nastal opravdový turistický boom.

Ubud začali navštěvovat cestovatelé, umělci, řemeslníci z různých koutů světa. Veškeré dění v Ubudu se odehrává na dvou hlavních ulicích - z nichž jedna vede seshora dolů a druhá naopak zespoda nahoru.  Většina turistů jezdí do Ubudu za nákupy nebo do opičího pralesa. Ale kolem Ubudu je spousta dalších míst, kam se dá vyrazit a uniknout tak davu turistů v ulicích. 

Ubud_1

Procházka v rýžových polích

Každý, kdo přijede na dovolenou na Bali, se touží projít v rýžovém poli. Kolem Ubudu je takových možností několik - Campuhan patří mezi ty nenáročné a je hodně oblíbená mezi turisty. Píše se o ní v každém průvodci, a i když se na ni vydáte brzo ráno, cestou potkáte spousty lidí. Já osobně mám raději procházku, která začíná v Jalan Kajeng hned vedle kavárny Starbucks. Odtud vede dlážděná cesta, na které je spousta nápisů a vzkazů. Cesta je dobře značená a asi po 20 minutách se ocitnete v džungli. V některých okamžicích si budete připadat, že jste se ztratili, ale pokračujte dále v chůzi, a jakmile narazíte na most, přejděte řeku směrem doleva. Pak uvidíte značku, která vás dovede do restaurace "Sari Organik", kde si můžete dát něco dobrého k jídlu nebo ovocný džus. Ze Sari Organik už je to zpět do Ubudu necelou půl hodinu. Cesta je většinou úzká a rozkládá se mezi rýžovými poli, pastvinami, svatyněmi a dokonce i několika galeriemi, kde vystavují svá díla místní malíři.

Ubud_2
Občas vás cestou předjede skútr, ale nemusíte se obávat velkého provozu. Jelikož cesta směřuje na sever, získává tak více venkovského charakteru a celou cestu a celou cestu si můžete užívat nádherné výhledy. Doporučuji vyrazit později odpoledne, kdy se slunce téměř dotýká horizontu a jeho paprsky vytvářejí krásnou barvu na polích. Je tu také často vidět mnoho místních lidí pracujících na rýžových polích, protože už není takové horko. I rýžová pole mají svůj vlastní chrám, kde místní uctívají bohyni rýže, Dewi Sri a do malých svatyň pak dávají obětiny, aby jim tak byla zaručena dobrá úroda. Samotná procházka trvá necelé dvě hodiny.

Ubud_3

Blanco Muzeum

Je místo, kde je vše spojené s životem maestra Antonia Blanca. Nachází se na kopci s výhledem na údolí Campuhan a je neoficiální památkou Ubudu. Najdete zde malby, koláže a ilustrované poezie spolu s litografickými uměleckými díly oblíbeného subjektu: a to nahé balijské ženy. Pokud máte více času, můžete navštívit i rodinný chrám nebo se projít zahradami. Jeho umělecké studio stále zůstává nedokončené a po smrti Blanca se o něj stará jeho syn Mario, který se stal též malířem. Antonio Blanco se narodil 15. září 1911 v Manile, hlavním městě Filipín. Oba jeho rodiče byli Španělé. Blanco věřil, že je duchovně propojen s Mirem a Salvadorem Dali. Během těchto raných let se Blanco soustředil na lidskou formu, fascinovanou ženským tělem víc než na jakékoliv jiné předměty. V roce 1952 se dostal na Bali.

Ubud_4
Blanco byl ostrovem Bali zcela fascinován a okouzlen. Žil a pracoval ve svém domě na kopci až do své smrti v roce 1999 a vytvářel své nádherné portréty krásných žen. Jeho umělecké dílo se stalo vyhledávaným milovníky umění a i sběrateli. Byl uznáván v Indonésii i v zahraničí a získal řadu ocenění. Muzeum Blanco je určitě skvělou zastávkou na cestách do Ubudu.

Adresa: Jl. Raya Penestanan No.8, Sayan, Ubud, Bali

Ubud_5
Joga House

Už jste někdy zažili jógu se zvuky cvrčků, ptáků, gekonů a žab? Jóga house byl otevřen v dubnu 2014, je to klidné studio v rýžových polích po cestě k restauraci Sari Organic. Toto studio je jedinečné a je ideálním místem pro spojení s vaším vnitřním klidem. Není jako ta „módní“ studia ve městě, kde jogu praktikujete s desítkami lidí v jednom prostoru. Studia jsou dvě - čistá a stylově zařízená. První studio se nachází v prvním patře s nádherným výhledem do rýžových polí. Druhé studio je vyrobeno z bambusu a nachází se v džungli, jen pár kroků od toho prvního. Sheila Burch, zakladatelka a učitelka, která na tomto krásném místě žije, začala svou praxi jógy v roce 1981 v Kalifornii. Po celý svůj živost se zabývá cvičením a výuce jógy.

Ubud_6
Doporučuji vyzkoušet "candlelight yoga“. Je to zážitek, na který nikdy nezapomenete! Květiny a svíčky na podlaze vytvářejí nádhernou atmosféru. Tato večerní hodina je taktéž nazývána "meditace v pohybu" - a to je přesně ten správný popis. Je plná jemných úseků a spousty pozitivní energie, abyste se mohli připravit na krásnou noc. Sasha své hodiny vede celým svým srdcem a ve svých hodinách zahrnuje všechny části jógy. Její oblíbené pořekadlo zní: "Jóga není soutěživý sport". Dělejte, co můžete, a co vás činí příjemným. Třídy jsou malé a učitel se tak může věnovat každému. Pokud chcete zažít trochu jinou jógu, určitě zajděte sem.

Adresa: Jl. Subak Sokwayah, Ubud, Gianyar, Bali  

Ubud_7

Kurz vaření

Kurzy vaření v Ubudu nabízí většina ubytování a je opravdu těžké si vybrat ten nejlepší. Já jsem jich vyzkoušela několik a ten nejlepší dle mého nabízí Paon Bali nedaleko Ubudu ve vesnici Laplapan. Můžete si vybrat mezi ranním a odpoledním. Ranní kurz navíc zahrnuje návštěvu místního trhu. Pokud jste ubytovaní v Ubudu, řidič z Paon Bali vás kolem půl deváté vyzvedne a odveze nejprve na trh, a pak až do domu, kde kurz probíhá. Paon Bali se nachází v typickém balijském domě a vy tak máte možnost vidět balijskou zdobnou architekturu.

Kuchyně je hezky nazdobená a nabízí výhled na zalesněné údolí. Je nás tu 12 cizinců a všichni dostáváme zástěry a limetkový džus, voda je po celou dobu zdarma. Pak je nám vysvětleno, co budeme přesně vařit. Při vaření na nás dohlíží Wayan a Puspa a vše probíhá v angličtině. Recepty obvykle obsahují 3 předkrmy, 4 hlavní jídla a balijský dezert. Všechny suroviny jsou přichystané na talířcích tak, abychom viděli, co přesně budeme na který pokrm potřebovat. Suroviny se většinou opakují - česnek, chilli, kurkuma, šalotka, bobkový list, citronová tráva, banánový list, kokosový olej. Stará se o nás asi pět Indonésanů, kteří neustále odnášejí špinavé nádobí, myjí ho a pomáhají nám se vším, co se zrovna nedaří.

Ubud_8
Pracujeme v párech, je určitě lepší přijít na tento kurz v sudém počtu. Každý pár dělá ve stejnou chvíli to samé, jen v malém množství. Takže všichni krájíme, pak smažíme, ochucujeme a nakonec se všechny naše výtvory smíchají v jeden. Například směs na bumbu kuning (žlutou omáčku) je potřeba pořádně rozdrtit v obrovském hmoždíři. Tato směs obsahuje česnek, citronovou trávu, terasi (v Indonésii velice oblíbená krevetová pasta), šalotku, kurkumu a makadamové ořechy. Puspa nám vysvětluje, že tato žlutá směs je základem všech dalších pokrmů. Do ruky dostáváme velkou dřevěnou tyč a máme drtit.

Není to tak úplně jednoduché, jak se na první pohled zdá. Největší zábava je dělání sate, protože kuřecí nebo rybí směs se musí na bambus pořádně nalepit a směs občas padá zpět do talíře. Asi po třech hodinách vaření máme hotovo a můžeme se vrhnout na naše dílo. Nakonec dostáváme také seznam receptů v angličtině, abychom si mohli některou z těchto dobrot připravit i doma.  

Adresa: Jalan Raya Laplapan, Petulu, Ubud, Petulu, Ubud, Bali

Ubud_9

Taneční představení

Kdo má rád tanec, určitě by neměl vynechat alespoň jedno taneční představení na Bali. Mezi oblíbená taneční představení na Bali patří Barong tanec (souboj dobra a zla), Kecak (tzv. opičí tanec, vychází ze starodávného příběhu lásky mezi princem Ramou a princeznou Sitou, kterou unese zlý obr), Baris tanec (válečnický tanec, určen hlavně pro muže). Moje srdcová záležitost je Legong tanec. Netancuje se jen v Ubudském paláci, ale právě tam mají představení neopakovatelnou atmosféru.

Ubud_10
Začátek je v půl osmé večer, ale doporučuji přijít půl hodiny předem, protože jedině tak budete mít možnost vybrat si lepší místo k sezení. Legong tanec je jedním z nejvíce vizuálně atraktivních představení, doprovázeným živým orchestrem a gamelanem (hudební nástroj). Je známý svými fyzicky náročnými pohyby, které vyžadují značnou míru zručnosti.

Ubud_11
Pro každou mladou dívku, která měla za úkol se Legong naučit a pak jej předvést v paláci, to byla velká pocta. Legong zobrazuje anděly tančící v nebesích a je rozlišitelný díky výrazným žlutým kostýmům a květinovou čelenkou. Choreografie tohoto tance byla zachována po celé generace. Legong tanec se volně překládá jako "tanec královského paláce" a dříve se tančil pouze v uzavřených palácových zídkách před královskou rodinou. Na Bali existuje několik uměleckých variací tohoto tance.

Adresa: Jl. Raya Ubud no 8, Ubud, Gianyar, Bali.

Ubud_12

Tipy k návštěvě Ubudu připravila Jana Švejdová. Už pár let žije v Indonésii, kde mimo jiné provádí zájezdy pro CK Go2

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Bali? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Bali a Lombok, případně Bali do kapsy. 

Bali a Lombok LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal:

Předchozí článek

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Další článek

Seychely - ostrovy plné pokladů

Související články

Články

Tři místa, kam na Bali raději nejezdit

Na Bali jezdí rok od roku čím dál více turistů. Ročně je to již přes čtyři miliony lidí, což je přibližně stejný počet obyvatel, který na tomto ostrově žije. Bali je nádherné místo – místní jsou pořád milí a usměvaví, zdejší náboženství (hinduismus) je barevné a pestré, může na cizince působit až magicky. Všude kolem rýžová políčka, která na vás budou působit uklidňujícím dojmem. Spousta surfařských pláží s nezapomenutelnými západy slunce. Ale i tady má turistický ruch své negativní stránky. Jsou místa, kterým je lepší se vyhnout a nekazit si tak dojem z tohoto krásného ostrova. Pláž Kuta Kuta…

Články

Učitelem na Lomboku

Lombok. Jeden z tisíce ostrovů Indonésie, ležící hned vedle oblíbeného Bali. Přestože jsou od sebe vzdálené jen čtyři hodiny plavby trajektem, rozdíl je na první pohled ohromný. Zatímco Bali je doslova turisty přeplněno, Lombok si na turisty teprve zvyká a pomalu se učí anglicky. A tomu přispívá i česká organizace KINTARI, která pomáhá provozovat školy a díky dobrovolníkům učí angličtinu místní děti i dospělé. Výuka začíná Je ráno. Kuta, ve které bydlíme u místního učitele Edyho, se teprve probouzí. Nasedáme na skútr a vyrážíme do školy. Jakmile prokličkujeme skrz početné stádo vodních buvolů vedené místním pastevcem, odbočujeme z asfaltky na prašnou neupravenou cestu a noříme se mezi chýše místních obyvatel…

Články

Gili - tři malé ostrovy kousek od Bali

Tyto tři malé ostrovy s celkovou rozlohou 15 km2 najdete mezi Bali a Lombokem. Od Bali se nacházejí asi jen 35 km. Kdo má rád pláže s bílým pískem a tyrkysově modré moře, neměl by Gili ostrovy vynechat. Sice se už i z těchto ostrůvků Gili stalo turistické místo, ale i tak jde ještě pořád o malý kus ráje. A najdete tu mnohem hezčí pláže, než ty na Bali. Na své si zde přijdou jak baťůžkáři, tak lidé co dávají přednost pohodlí a luxusu. Jak se tam dostanete Na Gili jezdí nespočet rychlých lodí z jihu Bali a to ze Sanuru nebo Seranganu. Další možností je přístav Padang Bai a nově se tam dostanete i z Amedu na východě Bali. Záleží, v jaké části Bali zrovna jste. Pozor – rychlé lodě jezdí pouze na Gili Trawangan a Gili Air, na Gili…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…