Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

© Getty RF

Jedním z důvodů, proč jsou výlety do Vietnamu (i mimo hlavní města) v poslední době mezi cestovateli tak oblíbené, je i to, že si zde člověk nepřipadá jako turista určený všude jinde po světě k totálnímu finančnímu „vyšťavení“ (ba oholení na kost) a davy okolo něj neustále nestojí s napřaženou rukou a za sebemenší drobnost nepožadují tučný bakšiš.

Co si vzít do Vietnamu zcela určitě?

Tak či onak, když už se člověk odhodlá vyrazit do ciziny, je tomu většinou tak, že má s sebou obrovský batoh a do něj nacpaný takový objem vybavení a jídla, že si nezadá ani s tříměsíční výpravou na Mount Everest. Jak se ale vzápětí můžete přesvědčit sami, pro cesty toho nijak moc nepotřebujete. Vietnam je místo velmi teplé, není to poušť a co je nejlepší – absolutně vše se tu dá pořídit na místě a to za ceny běžně nižší, nežli jsou zvykem v ČR.

Vietnam_11

Co se týče vašeho oblečení, tak bohatě postačí jedny tenké kalhoty (když budou mít odepínací nohavice, tím lépe), nějaké ty plavky a samozřejmě i jakékoliv dobré sandály.  Pakliže nebudete ve Vietnamu cestovat po horách, nebojte se obléci jen do civilizace, k moři apod. jako běžný turista. Pár triček je taktéž ažaž (a raději jedno další s delším rukávem), troje slipy / trenky. Ty kapánek teplejší věci se vám budou hodit tehdy, když se rozhodnete cestovat vnitřní autobusovou a leteckou linkou (tj. často klimatizovaná místa). Tenká bunda na déšť + šňůra na její usušení je pak maximem toho, co vám bude hrozit. Co se týče praní, tak k tomu velmi dobře vyhoví jakékoliv (i hotelové) mýdlo nebo šampon.

Vietnam_12

S tímto si vystačíte prakticky neomezeně dlouho. Pravá výzva ovšem není v tom, sbalit každou pitomost doma a nosit ji pak dva měsíce na dovolené, ale nosit jen to skutečně nejnutnější. Ať se již proto chystáte do Vietnamu na pár týdnů či měsíců, vězte, že se dá s váhou zavazadla sem dostat i jen na 8 kg.

Podle toho, v jakém období budete do Vietnamu cestovat se vše ale bude muset upravit následujícím způsobem:

  • Do Severního Vietnamu mezi prosincem a únorem navíc – raději sáhněte po uzavřených teniskách namísto sandálů, slabé letní bundě, míso kalhot „pláťáků“ džíny, dvoje ponožky a mikina.
  • Do Severního Vietnamu mezi prosincem a únorem navíc (v horách, na motorce, , ...)  – raději džíny namísto kalhot hadrových a teplejší ponožky i bundu (obvyklá zimní ale není třeba!).
  • Do Severního Vietnamu mezi prosincem – únorem (hory nad 3 000 m) – dá se přežít i v teniskách, teplejších kalhotách, chce to však i teplejší bundu a kalhoty, stále nicméně netřeba drsné zimní.
Vietnam_13

Věci do Vietnamu na neomezenou dobu

Kdo hodlá chodit hodně s batohem a bude cestovat veřejnými prostředky, půjčeným autem, mopedem, na kole či tak podobně a spát bude u lidí či v hotelích, tak za této situace si vystačíte s batohem ve velikosti 40 litrů. Dá se ale vše v extrému narvat i jen do 20-30 litrů + malý ruksak navíc (v batohu též ale většinou stále nošený). V něm se hodí nosit to, co potřebujete mít stále u sebe – věci do letadla, autobusu, notebook, jídlo + voda, …

Vietnam_14

V následujícím seznamu jsou pouze věci, které nebyly zmíněny výše: užitečné jsou kalhoty se zavíracími kapsami (na peněženku, nůž, brýle, …). Ponožky stačí jedny, ale na severu v zimě raději dvoje a jedny z nich teplejší. Lehká bunda a pláštěnka v jednom. Malý ručník + provázek na jeho usušení. Šátek, co se dá použít k nespočtu věcí (zakrytí tváře na motorce, škrtidlo, ...). Dobrý větší nůž, ale aby nebyl příliš těžký na denní nošení. Užijete i čelovku, zapalovač, samolepící pásku, kšiltovku, propisku, papír čistý, sluneční brýle (speciálně cestovatelé na motorce a horolezci), dá se vzít i krém na opalování, malé šití, mobil na 2 x SIM, žiletky, malé mýdlo a šampon, pasta + kartáček + hřeben, papírové kapesníčky, aparát, svítilna a ke všemu záložní baterie. Užitečná je i lupa na vytahování třeba klíšťat a třísek, no a zavírací špendlík, tablet na psaní poznámek (máme přece jen rok 2020 skoro...).

Kdo chce stanovat, klidně může, ale běžné to ve Vietnamu moc není.

Vietnam_15

Jaké léky, nemoci a očkování nepodcenit?

Někdo dá přednost na svých cestách lepšímu a teplejšímu oblečení, jiný zase sází na rozsáhlou a objemnou lékárničku. A určitě to není špatná volba! Takže, co by se vám mohlo hodit? Nějaké to širokopásmové antibiotikum, antimalarika, antiseptický gel na končetiny, obvaz, obinadlo, antiseptikum, kdo trpí na opary – něco na ně, mast na opruzeniny / zadek, dále, voděvzdorné náplasti, cokoliv na rány, Brufen, Opthalmoseptonex, Saridon na hlavu, na žaludek něco (Bion 3), „brousítko“ na nohy (předchází jejich praskání), hodí se i repelent typu Deet s aspoň 40 % síly, Panadol, Aspirin, cokoliv pro vás osvědčeného na průjmy, pinzetu, jehlu, špendlík, mast na rozpraskanou kůži i nohy a do klimatizovaných míst něco na krk (Strepsils, ...).

Jde o trochu lepší nástin zhruba toho nejdůležitějšího, co by vás po cestě mohlo potkat. Když máte nějakou jinou chorobu, alergii apod., samozřejmě tomu vše patřičně přizpůsobte! Tj. vzít dostatečnou zásobu inzulinu třeba, apod.

Vietnam_16

V případě nemoci vám poslouží vaše základní léčiva, nejčastěji zde ale Evropanovi hrozí starý nepříjemný známý průjem! Tak či onak, místní lékárny ve městech jsou slušně zásobovány. Navíc, ČR a Vietnam mají uzavřenou tzv. dohodu o zdravotní péči, což znamená, že by vám případně měla být poskytnuta zdarma, to ale platí jen v lokalitě Hanoj, všude jinde nezbude, nežli zaplatit a pak řešit s pojišťovnou. Soukromé kliniky na tom sice nebývají s péčí nijak zle, ovšem většina cestovatelů raději nechává skutečně nebezpečné zákroky provádět v Thajsku anebo Singapuru (ten má největší prestiž). Bez cestovního pojištění se to samozřejmě neobejde.

Co se týče očkování, tak to sice nijak nutné není, ale jak zjistíte po poradě se svým obvodním doktorem, existuje jistá nebezpečí, která je vhodné respektovat. Přece jen, váš imunitní systém není zvyklý na konkrétní prostředí a bakterie, plísně, viry, … zde se nalézající. Proti čemu se tedy doporučuje před cestou do Vietnamu raději naočkovat?

  • Žloutenka typu B – sice se častěji přenáší krví, ale dá se chytit i při tetování, pořizování piercingu na dovolené a náhodném sexu.
  • Tetanus – lépe též zkontrolovat a obnovit.
  • Dengue – očkování zatím není, takže je to dost o přežití příznaků velmi nepříjemných bolestí, horeček a o podpoře oslabeného organismu během choroby. Moskytiéra na noc je na nic, protože tito komáři s Dengue létají ve dne (malá moskytiéra přes klobouk pouze zajistí, že vás kousnou jinam po těle). Většina cestovatel se shoduje že tou nejlepší prevencí jsou repelenty.
  • Malárie – taktéž není očkování. Ale existují na ni speciální léky tzv. antimalarika (Malaron). Inkubační doba je vždy přesně šest dní, pročež jakékoliv jiné příznaky naznačují, že to malárie podle všeho není. Malárie se postará o horečky a pocit bolesti. Moskytiéra zde užitečná naopak je velmi, jde totiž pro změnu o noční komáry. Ale není to přece jen Afrika, kde je nebezpečí a nakažení malárií leckde prakticky jisté...
  • Břišní tyfus – stejně jako Žloutenka typu A se přenáší jídlem a bez očkování se raději vyhněte místnímu ledu a jakkoliv tepelně neupravenému jídlu.
  • Žloutenka typu A – šíří se podobně jako tyfus, jelikož ale jde o věc aktivní i u nás, nic jejím očkováním nezkazíte.

Počítejte i s tím, že 40 % místních návštěvníků si pořídí lehký průjem z důvodu nezvyku vašich tělních bakterií na místní stravu.

Další rady a tipy ve druhé části již brzy...

Informace k Vietnamu s laskavým svolením částečně převzaty z webu www.vietnamista.cz, který se na tuto destinace specializuje.

Vietnam_17

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Vietnamu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Vietnam. 

Vietnam, Kambodža, Laos a severní Thajsko LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Petr Hájek & TopArmyShop

Předchozí článek

Podzim v New Yorku

Další článek

Svět je vaše kancelář

Související články

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…

Články

Putování po severním Vietnamu

Severní Vietnam může být jednou z nejzajímavějších destinací Jihovýchodní Asie, kterou kdy navštívíte. Ať to jsou už levné letenky do země, vynikající čerstvé a levné jídlo, zajímavý venkov, překrásná příroda, divoké projížďky na skútru, případně milí obyvatelé, Vietnamci, ke kterým máme tak blízko, a přitom nám jsou stále trochu vzdálení. Důvodů, proč se vydat na putování po severním Vietnamu je zkrátka hodně. Trocha chaosu v hlavním městě Příjezd do hlavního města Hanoj může být ze začátku mírně šokující. Doprava je totiž poněkud hustší, neboť snad každý Vietnamec vlastní skútr či menší motorku, a občas se stává, že kromě silnice jezdí i po chodníku. Ale je to chaos, který si každý cestovatel brzy zamiluje…

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…

Články

Do Thajska musí každý a každý se tam rád vrací

V životě každého cestovatele nastane chvíle, kdy navštíví Thajsko. A nemusí nutně plánovat pobyt v téhle zemi, prostě ho sem zanese letadlo ve chvíli, kdy poutník pokračuje do některé z okolních zemí. Vždyť Thajsko se může pochlubit jedním z největších letišť světa, vzdušný přístav Suvarnabhumi ročně poslouží 42 milionům cestujících. Já bych ale doporučil tuhle zemi do svého cestovatelského plánu zahrnout cíleně a hned na začátku. Je to totiž stát, který stojí za to navštívit. A začít s prohlídkou můžete přímo v Bangkoku Věřte, že to je jedno z nejpřívětivějších měst na světě, a to i přesto, že se tu se železnou pravidelností odehrávají vojenské státní převraty. Bydlení se dá sehnat za pár bahtů, tak se nazývá místní měna (její mezinárodní kód je THB). Guesthousů je po…