Chutě nejlepších světových tržnic s kořením

© Lonely Planet

Pestrobarevné voňavé pytle naskládané do výšky v uzoučkých uličkách. Hluční prodavači. A pochopitelně lahodné občerstvení pro chvíle, kdy už je všeho nad hlavu… Trhy s kořením jsou oknem do dějin a kultury daného místa; zde nabízíme chutě těch nejlepších na světě.

 Rahba Kedima, Marrákéš, Maroko

Rahba Kedima, známá rovněž jako Náměstí koření, je logickým místem, kam v Marrákéši zamířit za pestrobarevným, oslňujícím a skvělým kořením. Odvážní kuchtíci by si tu rozhodně měli koupit směsi koření na ryby a maso, obstarat si můžete také anýz, muškátový květ a čerstvou skořici, které vám po návratu domů připomenou vůni pobřeží. Chcete-li kvalitní šafrán, nekupujte mletý – požádejte, zda se můžete podívat na čerstvá vlákna. Ta bývají drahá, takže než se rozloučíte s penězi, důkladně se porozhlédněte.

Před nákupem ochutnejte: dopřejte si oddych od rušných davů v Café des Epices. Mimořádně dobrý je zdejší mátový čaj.

Trhy s kořením_Marrákeš
Nakupující si prohlížejí barvitou nabídku místní produkce v Marrákéši, Maroko © A J Withey / Getty Images

Tržnice Long Bien, Hanoj, Vietnam

V spletité hanojské Staré čtvrti najdete množství rozmanitých stánků s kořením. Chcete-li však zažít něco opravdu autentického, nařiďte si budík na čtvrtou ráno a zamiřte do tržnice Long Bien na břehu Červené řeky. Na tomto místě, kde stánky se vším možným zbožím otevírají před svítáním, seženete nejčerstvější mátu, citronovou trávu (voňatku), skořici, koriandr a zázvor. Je to běžná tržnice, což znamená, že turisty tu téměř nepotkáte, takže při fotografování buďte ohleduplní.

Před nákupem ochutnejte: prodavače nabízející kouřící misky s pho(nudlovou polévkou) najdete snadno. Všichni používají čerstvé koření a bylinky, které vás po ranním vstávání dokonale povzbudí.

Velký bazar, Teherán, Írán

Teheránský Velký bazar může působit jako strašidelné bludiště, zvláště když den pokročí a obchodování je stále intenzivnější. Prodejny s koberci a mešity jsou okouzlující, ale nejpůsobivější jsou uličky s kořením. Koření, ořechy a sušené ovoce můžete nakoupit na váhu nebo balené. Nejvýhodněji tu pořídíte šafrán, který je díky převisu nabídky nad poptávkou výrazně levnější než v západních zemích.

Před nákupem ochutnejte: před chaosem uprchněte do restaurantu Moslem, zdejší instituce nabízející tah-chin– rýžový koláč se šafránem a kuřecím masem.

Trhy s kořením_Teherán
Teheránský Velký bazar je opojnou směsí podívané i vůní © fotokon / Getty Images

Tržnice Benita Juáreze, Oaxaca, Mexiko

Nejstarší oaxacká tržnice se rozkládá přes celý blok v centru města. Přestože sem chodí turisté, zůstává rušným běžným tržištěm s širokou nabídkou čerstvé produkce. Ponořte se do něj, a objevíte závratnou rozmanitost sušených chilli papriček všech tvarů a velkostí, včetně odrůd ancho a chilhuacle. Koupíte tu hotové pasty mole, pálivé směsi s chilli používané při přípravě těch nejlepších mexických jídel. Než si však nakoupíte plný kufr této dobroty, ověřte si, zda můžete podobné zboží dovážet do vlasti.

Před nákupem ochutnejte: při rozhodování, které chilli si koupíte, si dopřejte pár pikantních pražených kobylek, zvaných chapulines.

Khari Baoli, Dillí, Indie

Khari Baoli, největší asijský trh s kořením, se rozkládá nedaleko Červené pevnosti ve Starém Dillí. Ve stáncích, které se tu poprvé objevily v 16. století, se prodává koření, ořechy a sušené ovoce z celé severní Indie a Afghánistánu. Najdete tu vše od sušených moruší po kondenzované mléko khoya, používané při přípravě dortů a dezertů, ale i klasiku, jako je kurkuma či nové koření. Zdejší uličky jsou úzké a tempo zběsilé, takže se neloudejte.

Před nákupem ochutnejte: jistě rychle narazíte na koláč z palmového cukru (jaggery cake), ořechovou lahůdku, která vám okamžitě dodá energii.

Trhy s kořením_Dillí
Kořeněnými dobrotami se můžete nacpat v Dillí © Ramesh Pathania / Getty Images

Tržnice Darajani, Zanzibar

Zanzibar hrál a hraje v obchodování s kořením velice významnou roli. Pro mnohé jde jednoduše o „Ostrov koření“ a i dnes se tu produkuje obrovské množství zázvoru, šafránu, anýzu a pepře. V tržnici Darajani v srdci historického Kamenného města najdete prodavače nabízející celé pytle těchto místních druhů koření, takže se tu můžete pohodlně zásobit. Toužíte-li po dobrém obchodu, vyhněte se turistickým prodejnám a připravte se smlouvat.

Před nákupem ochutnejte: než se vrhnete mezi davy, dopřejte si pár datlí, které se prodávají na okrajích tržnice.

Dubajský súk s kořením, SAE

Dubajské futuristické panorama jako by své blízkovýchodní kořeny popíralo. To se však netýká tradičního súku s kořením, kde najdete v přetékajících koších a plastových pytlích produkci z celé oblasti. Ve vzduchu se prolínají vůně hřebíčku, římského kmínu, kardamomu, kurkumy, pepře, šafránu a muškátového oříšku. Chystáte-li se nakupovat, pamatujte, že se od vás očekává smlouvání, nikoli souhlas s první nabídnutou cenou. Súk je v provozu denně, proto nemáte žádný důvod trh nenavštívit.

Před nákupem ochutnejte: dejte si jehněčí citronovou tikku, ochucenou sušenými černými limetkami, které se v tržnici také prodávají.

Trhy s kořením_Dubaj
Ulovte jednu dvě výhodné nabídky na slavném dubajském súku s kořením © Matteo Colombo / Getty Images 

Egyptský bazar, Istanbul, Turecko

Istanbulský Egyptský bazar je nepochybně nejlepším místem k nákupu koření v Turecku a dost možná na celém Blízkém východě. Bazar, postavený v roce 1660 vedle Nové mešity, získal svůj název podle toho, že většina zboží byla dovážena z Egypta. Dodnes je hlavním istanbulským centrem, co se koření týče: zdejších 86 obchodů prodává vše od garam masály po zelený pepř. Dostanete tu rovněž speciální kořenicí směsi a čaje. Vybavte se dostatkem sáčků se zipem, protože jakmile začnete nakupovat, budete mít problém skončit.

Před nákupem ochutnejte: kupte si sáček tureckého rahatu (lokumu), abyste měli při obcházení stánků co zakousnout.

Tržnice Machane Jehuda, Jeruzalém, Izrael

Machane Jehuda, známá jako „Šúk“, je v provozu přes sto let. Tržnice s 250 prodejci se v posledních letech stala módním místem setkávání zdejší mládeže i turistů. Přesto zůstává hluboce tradiční a milovníci koření tu najdou velký výběr produktů, jimiž si mohou zpestřit domácí vaření. Pereg Spices nabízí přes stovku různých koření a speciálních směsí; vynechat nesmíte izraelské lahůdkové koření sumac (rozemleté plody škumpy koželužské). Tržnice pořádá oficiální organizované prohlídky, které průzkum zdejší záplavy stánků usnadňují.

Před nákupem ochutnejte: pořiďte si oficiální Bite Card, v jejíž ceně máte šest různých pochoutek od pikantního falafelu po čerstvý hummus.

Trhy s kořením_JeruzalémPořiďte si kartu „Bite Card“ a ochutnejte nejlepší izraelskou klasiku v tržnici Machane Jehuda © FredoLealGuerrero / Getty Images

Trh s kořením v Mombase, Keňa

Mombasa, keňská spojka s Asií, je díky poloze u Indického oceánu odjakživa tavicím tyglíkem kultur. Její trh s kořením západně od Starého Města nabízí hektický zážitek, ale pro odvážného cestovatele je zásadní zastávkou. Najdete tu jedinečné směsi koření kari, zářivě žlutou kurkumu, masály a kardamom, které stvrzují kulturní spojení oblasti s Indickým subkontinentem, ale také místní mombaský pepř.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fototrip za nejhezčími kolumbijskými městy

Další článek

Jóga v Káthmándú aneb solidární turismus

Související články

Články

Dubaj – město s extrémními „NEJ“

Pořád se o ní mluví a všichni ji chtějí vidět na vlastní oči. Jaká je Dubaj – arabská metropole se západním šmrncem? Jaké je velkoměsto na pobřeží Perského zálivu, které během posledních padesáti let takřka vyrostlo na poušti, a to do závratných výšek? Bezesporu je to město extrémních „nej“. Jaká to jsou? Pojďme si je představit. 1. Burj Khalifa– nejvyšší budova světa Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími…

Články

Jeden den v Jeruzalémě

Jeruzalém, hebrejsky Jerušalajm a arabsky al-Kuds, je jedním z nejzajímavějších měst světa, které rozhodně stojí za vidění. Naše první seznámení proběhlo za tmy ‒ přijela jsem okolo sedmé večer, vešla majestátní branou, z níž byly cítit zbytky historie, a prošla prázdným tržištěm k hostelu ve starém městě. Ještě před spaním jsem jako stará perfekcionistka nastudovala všechny dostupné informace o historii a pamětihodnostech v celém městě. Špatně jsem se smiřovala s myšlenkou, že město s rozlohou 125 km2 těžko projdu křížem krážem za jeden den. S předběžným plánem v hlavě, fotoaparátem v ruce, vybavena základními informacemi a plna očekávání jsem vyrazila ráno kolem osmé po snídani. Tělem i duší turistka, která musí za každou cenu vidět vše ‒ ať to stojí, co to stojí. Tady jsem ale zvolila poněkud jinou taktiku ‒ mým hlavním mottem bylo užít…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…

Články

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Rozbřesk barví pohoří Atlas dočervena a sběračky růží z Hdidy se chystají do práce. V pantoflích a dželabách kráčejí po prašné cestě dolů k polím a zanedlouho mizí v listoví. Vydejte se do odlehlého údolí hluboko v pohoří Atlas na květinový festival, jenž nemá obdoby © Lottie Davies / Lonely Planet Nad stezkou se pohupují ovocné stromy obsypané fíky, datlemi a pomeranči. Z oranžové půdy vyráží ječmen a vojtěška, které zavodňují zavlažovací kanály vedle stezky. Převislé…