Ceuta a Melilla – španělské exklávy na severu Afriky

Shutterstock

Pokud se vydáte poznávat krásy Maroka, rozhodně by vám na vašich cestách neměly uniknout ani dvě exklávy Ceuta a Melilla ležící na severu této africké země. Působí totiž trochu jako zjevení a dalo by se říct, že ač každý z nás pravděpodobně již byl ve Španělsku, tyto dva svobodné přístavy se přeci jen trochu vymykají všem zaběhnutým pravidlům. Být totiž na africkém kontinentu, ale přitom být na území Evropské unie, to se vám nikde jinde nepodaří.

Pohled do historie

Z historického hlediska mrzí ztráta těchto dvou území marocké království dodnes. Není divu, jak Ceuta, tak Melilla jsou po staletí důležitými středomořskými přístavy. Věděli to jak Kartaginci, tak Římané, tak Arabové. Ti všichni se zde v minulosti vystřídali. V případě Ceuty bylo město od roku 1415 zabráno Portugalci a od roku 1580, po spojení Portugalska a Španělska v Personální unii, je součástí Španělska. Spory mezi Španělskem a Marokem o Ceutu se táhnou po několik dalších století. K malému rozšíření území Ceuty dochází v roce 1860, kdy Maroko prohrálo bitvu u Oued Ra's, což vedlo k ukončení války mezi Španělskem a Marokem. Od roku 1995 je Ceuta autonomní oblastí Španělského království.


Historie Melilly, která leží vzdušnou čarou dvě stě dvacet kilometrů od Ceuty, je poněkud jednodušší. Původní fénická pevnost je v držení Španělska od roku 1497. I zde ovšem dochází v roce 1860 k rozšíření území města po bitvě u Oued Ra's ve které Maroko padlo. Melilla rovněž sehrála důležitou roli při španělské občanské válce, když zde měl své zázemí generál Franco. Definitivní autonomní status získává, stejně jako Ceuta, v roce 1995. 

Co navštívit? 

Jak Ceuta, tak Melilla, nabízí nádhernou španělskou architekturu. Pokud byste se sem přenesli pomyslným teleportem, tak ani nepoznáte, že jste na severu Afriky, ale budete si myslet, že jste v nějakém poklidném Španělském městečku. I když klid je pouze relativní. Obě města jsou velmi častým cílem nelegálních imigrantů, kteří se sem snaží dostat přes nepropustné ostnaté dráty, elektrické ploty a příkopy. Nemusíte se ale bát, španělští pohraničníci mají vše pod kontrolou, a tak jediné dobrodružství, které zažijete, je samotný přechod hranic z Maroka.

Každý den totiž do Ceuty i Melilly proudí tisíce lidí za nákupy. Ač se to zdá neuvěřitelné, zboží v místních obchodních domech, jejichž značky známe i z Česka, je levnější než v Maroku. Přes hranice se převáží především drogerie nebo domácí potřeby. Obyvatelé přilehlých marockých měst nemusí mít do Ceuty ani Melilly víza, i když oficiálně pro ně do zemí EU vízová povinnost platí. Pro občany České republiky je samozřejmě vstup bezproblémový, nicméně musíte se prokázat platným cestovním pasem. Bohatší na památky je jednoznačně Melilla, do které se z marocké strany dostanete pohodlně z nedalekého města Nador.

Melilla        

Velikostí se dá Melilla přirovnat k našim městům jako Velešín nebo Jiříkov, ve kterých žije zhruba čtyři tisíce obyvatel. V Melille však žije více jak osmdesát dva tisíc obyvatel, přesto si můžete být jisti, že se zde mačkat nebudete. Uličky Melilly jsou čisté, upravené a liduprázdné. Jaký rozdíl oproti těm marockým! Ihned za hranicí můžete relaxovat na několika plážích podél nichž vede krásná promenáda. Naleznete zde vše, co k odpočinku potřebujete. Slunečníky, lehátka, obchůdky nebo sprchu s toaletami. Největší rozdíl oproti plážím v pevninském Španělsku pak je ten, že zde budete skoro sami. Melilla může, co se architektury týká, směle konkurovat nejznámějším španělským městům. Po cestě na zdejší nejznámější památku, kterou je koloniální pevnost Melilla la Vieja, můžete obdivovat stovky (údajně až pět set) nádherných domů, které nechali zdejší radní vybudovat v devatenáctém století. 


Samotná pevnost Melilla la Vieja by se dala nazvat malým městem ve městě. Stojí na základech fénických tunelů a z vysokých útesů shlíží na vody Středozemního moře, které je v těchto místech blankytně modré. Z hradeb pevnosti můžete sledovat trajekty, které do místního přístavu přijíždí z evropské části Španělska několikrát denně. Součástí areálu je také maják Faro de Melilla, který patří k nejvíce fotografovaným místům Melilly. Postaven byl v roce 1918. Pokud vás horké slunce unaví natolik, že se budete chtít někde schovat, můžete k tomu využit některé z muzeí, která jsou v pevnosti umístěna.

 
Melilla má rovněž jedno prvenství co se afrického kontinentu týká. Capilla de Santiago neboli Jakubova kaple, je jedinou gotickou stavbou v Africe. Postavena byla v roce 1551. Barokní kostel La Purísima Concepción neboli kostel Nejsvětějšího početí je další památkou, která by vám v Melille rozhodně neměla uniknout. Kostel byl postaven v roce 1687 a je zasvěcen patronce města Victorii. A pokud toužíte po troše adrenalinu, tak si rozhodně nenechte ujít pravou španělskou koridu (býčí zápasy) ve zdejší aréně Plaza de Toros, která pojme bezmála devět tisíc diváků.   

Ceuta

Ceuta je o dost známější než Melilla. Leží na nejsevernějším výběžku Afriky a do pevninské části Španělska je to odtud jen pár kilometrů. Břehy Evropy jsou za jasného počasí krásně viditelné. Rozloha Ceuty je také o šest kilometrů čtverečních větší, než je rozloha Melilly a žije zde o několik tisíc obyvatel více. Památek zde je ovšem o poznání méně než v Melille, což ovšem nezaznamená, že by toto město nestálo za návštěvu. 


Pokud se do Ceuty vydáte z Maroka, tak bude vaším výchozím bodem město Tetouan ze kterého se sem dostanete sdíleným taxi zhruba za půl hodiny. I zde naleznete krásnou španělskou architekturu devatenáctého století, a to především v centru města na poloostrově Almina, který je se zbytkem Ceuty spojen třemi mosty. Největší památkou jsou městské hradby (Murallas Reales de Ceuta), které byly vybudovány v roce 962. Během staletí byly hradby mnohokrát zbourány a modernizovány. Jejich nejmodernější část pochází z osmnáctého století. Samotná Ceuta je hradbami oddělena na dvě části. Na část pevninskou, africkou, a na část poloostrova Almina, kde naleznete i nejvíce památek a obchodů. I v Ceutě si můžete užít prázdné, ale vybavené pláže s překrásně čistým mořem. 
Pokud se chcete schovat před ostrým sluncem nebo odpočinout po náročném dni, pak tím nejideálnějším místem pro vás bude Plaza de Africa. Jedná se v podstatě o park se stromy a fontánou a na jeho krajích jsou nádherné katedrály Parroquia Nuestra Señora de África z roku 1752 a Catedral de la Asunción z roku 1686. 


Velmi známou památkou v historickém centru Ceuty je i dračí dům neboli Casa de los Dragones. Nádherná stavba se sochami draků byla postavena v roce 1905. Nachází se na hlavní nákupní třídě Calle Revellin, na které najdete obchody těch nejznámějších světových módních značek. Pokud se nebudete dívat do mapy, tak si skutečně budete připadat jako někde v Madridu nebo Barceloně, a ne jako v Africe. 
Ve výšce dvě stě metrů nad mořem se nad Ceutou vypíná hora Hacho, na které nalezneme i stejnojmennou pevnost Fortaleza del Hacho. Na hoře byla pevnost již v době Byzantské říše a její historie mapuje také historii Ceuty. Největší přestavby pevnost dostála v šestnáctém století, nicméně i v následujících letech byla modernizována a přestavována. Později zde sídlilo vězení, aby se sem v roce 1922 opět vrátili vojáci z pobřežní dělostřelecké skupiny a lehké protiletadlové dělostřelecké skupiny. Z Pevnosti je překrásný výhled nejenom na Ceutu, ale i dále do Afriky nebo do Evropy. 

Autor článku a fotografií — cestovatel Martin Půlpán již navštívil 85 zemí. Původem z Pardubic, vystudoval Metropolitní Univerzitu Praha a studoval, žil a pracoval například ve Velké Británii, USA, Kanadě, Maďarsku nebo Belgii. Jednoho dne se rozhodl, že si zabalí malý batoh a vydá se do světa. Razí heslo, že nejlepší plán, je žádný plán, a proto se úmyslně toulá světem a své poznatky a fotografie zveřejňuje nejenom na sociálních sítích, ale i cestovatelskývh webech a v časopisech. Snadno jej naleznete jako „Lost Czech Man“ nebo na www.lostczechman.com.  

Jeho poslední rok a půl dlouhá cesta jej zavedla do celkem dvaceti jedna států a z Evropy dojel po zemi a bez letadel až do jihoasijské Barmy. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Maroka? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Morocco.

  Morocco LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Martin Půlpán - LostCzechMan

Předchozí článek

LP Magazine 04/2020

Další článek

7 japonských národních parků, které reprezentují přírodní krásu Země vycházejícícho slunce

Související články

Články

Fototrip za marockými pevnostmi

Narůžovělé skály rozřezané hlubokými kaňony a zelené oázy pod pevnostmi ze sušených cihel. V některých se dosud bydlí, jiné se pomalu rozpadají a lákají na dobrodružné průzkumné výpravy. Větší či menší pevnosti, v severní Africe nazývané kasby či ksary, jsou nedílnou součástí marocké krajiny. Ty nejznámější a asi i nejhezčí leží nedaleko Ouarzazate (Varzázatu). Ksar Aït Benhaddou poznají leckteří milovníci filmů, zahrála si nejen v Gladiátorovi, ale také Lawrence z Arábie, Ježíš Nazaretský…

Články

Gurmánský průvodce po Fèsu, kulinářském hlavním městě Maroka

Marocká kuchyně je tavicím kotlíkem různých kultur a chutě Fèsu (Fès) se zrodily ve funducích (karavanserájích; orientálních hostincích využívaných cestujícími obchodníky) na křižovatkách cest obchodníků četných národností. Berberský vliv je patrný v tradičních jídlech, jako je kuskus, Arabové přinesli sušené ovoce a koření a Francouzi zde zanechali kulturu pití kávy. Recepty se v různých regionech Maroka liší, ale některé z těch nejoriginálnějších jídel pocházejí z Fásu. Ochutnejte to nejlepší z marocké kuchyně v rijádech a restauracích ve Fásu © Fernando Vazquez Miras / Getty Images Nejlepší lehké občerstvení: Café Clock Zavedená fáská restaurace Café Clock se nachází v samém srdci mediny. Sídlí ve dvou dars (tradičních městských domech s vnitřními dvory).…

Články

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Rozbřesk barví pohoří Atlas dočervena a sběračky růží z Hdidy se chystají do práce. V pantoflích a dželabách kráčejí po prašné cestě dolů k polím a zanedlouho mizí v listoví. Vydejte se do odlehlého údolí hluboko v pohoří Atlas na květinový festival, jenž nemá obdoby © Lottie Davies / Lonely Planet Nad stezkou se pohupují ovocné stromy obsypané fíky, datlemi a pomeranči. Z oranžové půdy vyráží ječmen a vojtěška, které zavodňují zavlažovací kanály vedle stezky. Převislé…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…