Cestovní boom v Jordánsku - 1. část

LP

Letošní rok je pro jordánský cestovní ruch jednoznačně pozitivní. Turistů přibylo o několik desítek procent. Je to i díky tomu, že Lonely Planet zařadil Jordánsko na 6. místo TOP 10 destinací pro rok 2019 a Ryanair spojil Ammán levnými spoji s mnoha evropskými letišti. Co to ale znamená pro samotné cestovatele? Nejsou už prohlídky jednotlivých míst masovou záležitostí?

Kupodivu to tak není, ale chce to trochu plánovat a sestavit si dobrý itinerář, abyste se těm největším davům vyhnuli nebo se s nimi setkali jen na co nejkratší dobu. A právě s tím vám pomůže následující článek, jehož první část zaměřená na Petru právě vychází.

Z Jordánska jsem se vrátil nedávno. Strávil jsem tam skoro měsíc a se dvěma skupinami klientů jsem procestoval prakticky všechna zajímavá místa tohoto království. Když se na to dívám svýma očima a porovnám Jordánsko před 10 lety a dnes, přijde mi nárůst počtu turistů opravdu veliký. Ale prakticky všichni členové mých výprav, z nichž byla většina opravdu zcestovalá, se shodli na tom, že počet turistů jim přišel naprosto přiměřený a neměli pocit, že by se tísnili v davech, spíše naopak. V tomto článku se zaměřím na ikonu Jordánska, proslulou Petru.

Rekordní návštěvnost v Petře

Žádný itinerář se neobejde bez návštěvy jednoho ze 7 nových divů světa, skalního města Petry. V letošním roce možná poprvé přesáhne počet návštěvníků magickou hranici 1 milionu. Za první 4 měsíce roku 2019 byl nárůst počtu zahraničních návštěvníků 47% oproti stejnému období v roce 2018. V nejvytíženější dny hlavní sezony dosahující vrcholu v dubnu a říjnu se do Petry podívá až okolo 9000 turistů. Zní to na první pohled šíleně a ze suchých dat můžete mít dojem, že se v Petře opravdu ani nehnete. Opak je ale pravdou. Celý areál má rozlohu neuvěřitelných 264 km2 (více než polovina rozlohy Prahy). Je zde mnoho prohlídkových tras různé náročnosti, kterými se můžete vydat. Pro porovnání pražská zoologická zahrada má rozlohu pouhých 0,58 km2, za celý rok ji navštíví kolem 1,5 milionu návštěvníků a denní návštěvnost během sezóny je zhruba dvakrát vyšší než v Petře.

Sestavil jsem pro vás 5 tipů, jak si návštěvu Petry užít bez davů turistů

1.    Vyrazte brzo ráno. Areál Petry otevírá už v 6:00. Stojí za to si přivstat a být u hlavního vstupu co nejdřív. Bude tu s vámi jen pár dalších nadšenců a úzký kaňon Siq, který je hlavní přístupovou branou k pokladnici budeme mít skoro jen pro sebe. Největší nápor turistů je mezi 8. a 9. hodinou ranní.

2.    Odbočte z hlavní trasy. Kousek za pokladnicí před římským amfiteátrem odbočte z hlavní prohlídkové trasy doleva do prudkého kopce směrem k obelisku a vysokému obětišti. Je to trasa poměrně náročná, ale odmění vás neskutečnými výhledy na okolní hory, skály a celou Petru budete mít jak na dlani. Většina turistů se sem nevydává a šetří síly na výstup ke klášteru. Další vedlejší a méně navštěvovaná trasa vede od královských hrobek po schodech nahoru a zavede vás až na vrchol skály s nevšední vyhlídkou na pokladnici, kde můžete posedět a dopřát si šálek beduínské čaje. 

3.    Ke klášteru se vydejte co nejdříve nebo naopak pozdě odpoledne. Takzvaný klášter je pomyslným vrcholem Petry. Jedná se o největší zdejší stavbu. Je podobný pokladnici, ale na rozdíl od ní je na kopci, na otevřeném prostranství a je mnohem větší a velkolepější. Cesta k němu začíná na konci hlavní trasy u restaurace, ke které se dostanete i vedlejší trasou přes vysoké obětiště. Nahoru vás čeká 800 schodů. Největší nápor turistů sem dorazí kolem 10. až 11. hodiny a trvá do odpoledne. Když tu budete dřív, tak zde bude jen pár lidí. Stejně tak pozdější návštěva v podvečer, kdy se nízké slunce opírá do stěny kláštera, a zbarvuje ji do sytě žluté barvy, stojí za to. Většina návštěvníků se odpoledne už vrací zpět. Když tu zůstanete déle, rozhodně se to vyplatí. Můžete tu pozorovat i západ slunce z okolních vyhlídek.

4.    Zůstaňte v Petře 2 dny a prozkoumejte život místních beduínů. První den si projděte ta hlavní lákadla a druhý den věnujte odlehlým zákoutím Petry, kde stále žijí beduíni. Zatímco na hlavní prohlídkovou trasu zamíří denně tisíce lidí, na vedlejší, které jsem popsal v bodu 2, to jsou stovky a na odlehlé trasy se vydají maximálně desítky dobrodruhů, což je vzhledem k rozloze jako nic. Od restaurace, odkud vede druhým směrem i stoupání ke klášteru, se vydejte trasou Jabal Harun trail, která vede na stejnojmennou nejvyšší horu oblasti (1329 m.n.m.). Na ní je byzantinský klášter a Aaronova hrobka. Hlavně si ale díky tomuto treku užijete naprosto odlišnou Petru. Budete potkávat jen místní kočovné beduíny a jejich stany a kochat se neskutečnou měsíční krajinou, do které dávní Nabatejci vytesali své tajemné stavby. Ještě než se na tuto trasu vydáte, si vyběhněte i na zříceninu křižáckého hradu na skalním masivu nad Qasr Al Bint (dívčí palác – pznáte ho, je to největší samostatně stojící budova v Petře a je vedle restaurace).

5.    Vstupte zadním vchodem z Malé Petry. Vychutnejte si Petru proti proudu. Brzy ráno nebo večer předtím si zajděte k návštěvnickému centru, kde dostanete na základě Jordan Passu vstupenku do Petry. Zeptejte se na možnost treku z Malé Petry ke klášteru. Někdy je vyžadován doprovod licencovaného průvodce, ale neplatí to vždy. Zeptejte se na informacích, ale ne samotných průvodců, kteří u návštěvnického centra postávají a hledají zákazníky. Pak se vypravte taxíkem nebo autem k Malé Petře. I ta stojí rozhodně za návštěvu. Dříve sloužila jako celní stanice na severních hranicích samotné Petry. Po její prohlídce se vydáte směrem ke klášteru. Cesta trvá asi hodinu a půl a vyhnete se nepříjemnému stoupání. Hlavní výhodou téhle trasy je ale bezpochyby fakt, že do Petry vstoupíte tam, kde většina turistů končí a vy si ji vychutnáte téměř osamoceně. Klášter se před vámi objeví ve chvíli, kdy k němu ti první z návštěvníků přicházející hlavním vchodem teprve stoupají. 

A čemu se naopak v Petře vyhnout? Noční prohlídce zvané Petra by night. Ne že by Pokladnice osvícená loučemi nebyla pěkná, naopak. Připravte se ale na to, že se budete tísnit s davy dalších turistů, kteří jsou většinou velmi neukáznění a přes zákaz fotí s bleskem, takže tím atmosféru totálně kazí. Za extra vstupné 17 JOD to podle mého názoru nestojí, ale je to ke zvážení každého cestovatele.

V další části o jordánském cestovním boomu se zaměříme na další ikonické turistické atrakce Jerash a Wádí Rum a také na méně známá, ale o to zajímavější místa.

Autor článku a fotografií - Omar Jamaein - provozuje cestovní kancelář Travel Planner a zaměřuje se na přípravu individuální dovolené na míru. Kromě toho také doprovází jako průvodce malé skupiny na poznávacích zájezdech do Jordánska, odkud má kořeny.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Jordánska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Jordan. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Omar Jamaein &Travel Planner

Předchozí článek

Představujeme Borneo

Další článek

Rychlý průvodce nejlepšími čtvrtěmi San Francisca

Související články

Články

Nejlepší jednodenní výlety v okolí Jeruzaléma

Je těžké se odtrhnout od nádherných jeruzalémských památek a působivého Starého města, ale další skvělá místa leží doslova za rohem a nabízí osvěžující únik z intenzivního ruchu města. Izrael i Palestinská území jsou plná lidí a jejich děl, historických skvostů i přírodních zajímavostí, a tak není nic snazšího, než si v Jeruzalémě zřídit základnu a odsud podnikat výpravy do okolních malebných vesniček, výšlapy za východem slunce, nebo plavby po Mrtvém moři a objevování Západního břehu Jordánu. Vesnice Ein Kerem na předměstí Jeruzaléma je místo pro krátký výlet jako stvořené. © Ilan Shacham / Getty Images Ein Kerem a Abu Ghosh Jen 30 minut z centra Jeruzaléma leží poklidná vesnice Ein Kerem, ideální pro lehký výšlap, prohlédnutí si místní historie a umělecké scény. Několik nádherných…

Články

Abú Dhabí – menší bratr slavné Dubaje

Druhé největší a zároveň hlavní město Spojených arabských emirátů leží na břehu Perského zálivu jihozápadně od Dubaje a většina cestovatelů se do něj, stejně jako já, dostane díky přestupu mezi lety Etihad Airways. Proslavila ho hlavně Zayedova mešita – jedna z největších na světě – a supermoderní závodní okruh Formule 1. Přistávám na obrovském letišti, kde zrovna budují další runway (Dubaj už přestává stačit), a sleduji obrovské pouštní město, ozářené vycházejícím sluncem. Na pobřeží se v dálce tyčí majestátní mrakodrapy, tady kolem letiště jsou zatím jen připravené ulice, bez domů. Tomu říkám urbanistické plánování…

Články

Objevte i ostatní Emiráty - nejlepší jednodenní výlety z Dubaje

Už jste vyzkoušeli všechny dubajské zábavní parky, prošli se historickou čtvrtí Al Fahidi a překonali strach z výšek při pohledu z Burj Khalifa a stále vám zbývá několik dní dovolené? Tak co třeba prozkoumat některé ze sousedních emirátů? Z turistického hlediska zde najdete snad všechno, co vás jen napadne - od mešit a muzeí, přes horské cyklotrasy a zipliny, po průzračně čisté moře plné pestrobarevných tvorů. To všechno s perfektní dostupností přímo z Dubaje. Tak neváhejte a vyberte si některý z tipů podle svého gusta a vydejte se i…

Články

To hlavní z Petry aneb jak vytěžit maximum z jednodenní návštěvy

Krajina utvářená po staletí větrnou erozí, hrobky vytesané ve skalách i tiché kaňony požehnané dávno zapomenutými božstvy – starověké město Petra je dokonalou vitrínou lidských dějin v nevídaném měřítku. Návštěva tohoto epického místa však vyžaduje čas, protože jeho poklady jsou roztroušené na velké ploše mezi několika horami a přístup k nim je mnohdy možný pouze úzkými soutěskami a vyschlými koryty řek. Odstartujte svůj den již za svítání, abyste se do Petry a k její Pokladnici dostali skrze soutěsku…