Cestování je jen pro bohaté?

©

Na cestování nemám peníze, kdybych měl víc peněz na cestování, škoda že cestování je moc drahé… Nejen takové výmluvy slyším často okolo sebe. Byly pravdivé možná před dvaceti lety, ne v dnešní době, kdy se dá cestovat na spousty míst skoro zdarma... Zde pár tipů o způsobech, jak levně cestovat po Evropě.

K cestování potřebujeme nějaký ten dopravní prostředek, jestli nechcete projít celou Evropu pěšky

Máme na výběr mezi vlaky, autobusy nebo letadly.  Ano, je možné využít i vlastní auto k cestování, tam je cena úplně jasná a neměnná (až na pohyblivou cenu pohonných hmot). Každý ale nemá vlastní auto, nebo jen nechce řídit na delších trasách, z toho důvodu bych auto pro tentokrát raději vynechal.
Je taky možné cestovat stopem, což je zadarmo, ale i takové cestování není vhodné úplně pro každého.

Dalším dopravním prostředkem je vlak. Vlaky jsou na cestování asi nejpohodlnější (člověk má více místa, může se v klidu procházet...). Bohužel taková cesta bývá většinou delší a dražší. K tomu v ČR nebývají skoro žádné akce na vlakové jízdenky, tím je využití v levném cestování minimální.

Cestujeme levně_1
Auto, autostop a vlak jsme rychle prolítli, tak se teď podíváme na autobusy

Autobusy nejsou úplně nejoblíbenější prostředek na cestování, ikdyž v nich není moc místa a na větší vzdálenosti jsou cesty dlouhé a únavné. Přesto je to v dnešní době jeden z nejlepších prostředků pro levné cestování. Díky velké konkurenci jsou autobusy v dnešní době stále na vyšší úrovni, pohodlnější, na jízdenky je mnoho slevových akcí a velká výhoda je, že autobusová nádraží jsou vždy přímo ve městě.

Začněme nejznámější dopravcem u nás, a to RegioJet (bývalý Student Agency). Jejich občasné slevové akce, ve kterých prodávají jízdenky po Evropě za krásných 249 Kč nebo 299 Kč, jsou velmi oblíbené. To znamená, že za neuvěřitelných 498 Kč nebo 598 Kč, můžete navštívit z Prahy města jako Paříž, Basilej, Hamburk, Bonn, Rotterdam, St. Gallen, Amsterdam, Helsingborg, Stuttgart, Janov, Brusel a další.

Druhého dopravce, kterého můžete využít je Eurolines. Společnost občas přichází s nabídkou 1+1 zdarma, přičemž cena zpáteční jízdenky pro jednu osobu (když pojedete ve dvou), může začínat od 300 Kč.
Zde máte pár příkladů: Praha – Drážďany za 300 Kč, Praha – Bratislava za 440 Kč, Praha – Berlín za 450 Kč, Praha – Vídeň za 490, Praha – Řezno za 490 Kč, Praha – Budapešť za 500 Kč.

To není samozřejmě všechno, kdybyste se chtěli podívat třeba do Polska, tak máte možnost využít polského dopravce PolskiBus, který několikrát do roka nabízí své první jízdenky za neuvěřitelných 6 Kč (1 Zl), to znamená, že se můžete jet podívat z Prahy do Krakova nebo do Varšavy jen za 12 Kč.
Ano, opravdu se můžete jet podívat do hlavního města Polska za cenu jedné tatranky. 

Posledního dopravce, kterého vám představím je Flixbus. Sám jezdí do mnoha destinací po Evropě za velice nízké ceny, k tomu také občas přichází s velmi zajímavými akcemi, například jízdenky z Prahy po Evropě za 300 Kč. V některých státech dokonce bojuje s konkurencí akcemi typu jízdenky jen za 1 Eur.

Cestujeme levně_2

Poslední dopravní prostředek, na který se podíváme, jsou letadla

Z ČR létá nespočet aerolinek, ale podíval bych se jen na nízkonákladové. Mezi nejlevnější a nejzajímavější patří Wizzair, Ryanair, Vueling a Volotea. Patří sem samozřejmě i Easyjet, SmartWings, Transavia a Norwegiam, které mají nízké ceny, ale nenabízejí žádné velké slevové akce.

Jako první zmíním Wizzair. Je podle mě na lety z Prahy asi nejzajímavější. Létá do mnoho destinací za vynikající ceny (nejlevnějších cen dosáhnete, když jste členem Discount Clubu, členství stojí cca 800 Kč ročně).
Přesto mají několikrát do roka slevu 20% na všechny letenky i pro nečleny klubu a díky tomu se můžete dostat na velmi zajímavé ceny, například zpáteční letenky z Prahy do Milána (Bergamo) za 454 Kč, do Bari za 525 Kč, do Benátek za 534 Kč, do Říma za 694 Kč, do Londýna za 774 Kč, do Neapole za 934 Kč a do Tel-Avivu za úžasných 1.254 Kč.

Další velmi zajímavá aerolinka je Ryanair, který létá z Prahy do Bruselu, Londýna, Milána, Říma, Liverpoolu, Trapani a Dublinu. Nejnižší ceny se pohybují od 259 Kč do 783 Kč za jednosměrné letenky. Tato aerolinka je ještě zajímavější pro ty, kterým nevadí odlet z Německa, a to přímo z Berlína (kam lze dojet autem nebo autobusem). Ryanair totiž přichází občas s akcí typu 2 Eura za jednosměrnou letenku na některých trasách, jako třeba Berlín – Londýn, Berlín – Brusel, Berlín – Bukurešť a další (takže máte možnost si koupit zpáteční letenku za skvělých 110 Kč). 

Navíc je mnoho destinací, kde nezaplatíte za jednosměrnou letenku více než 10 Eur (270 Kč), jako třeba do Polska, Rumunska, Bulharska, Itálie, Srbska, Litvy, Anglie, Francie a mnoho dalších.

Jako poslední aerolinky, o kterých se zmíním, jsou Vueling a Volotea. Obě nejsou už tak zajímavé jako Wizzair a Ryanair, přesto letos měly pár zajímavých nabídek. Vueling občas prodává letenky v akci za 9,99 Eur nebo 19,99 Eur. Naposledy byla v akci možnost nakoupit zpáteční letenky Praha - Paříž za neuvěřitelných 20 Eur (540 Kč). Volotea několikrát do roka nabízí v akci letenky do Francie za 5 Eur (u Volotei je bohužel velkou nevýhodou, že zlevněné letenky jsou vždy jen jedním směrem). Občas lze seskládat levně přílet a odlet z rozdílných francouzských měst (a je pak potřeba sehnat levnou dopravu mezi městy).

Cestujeme levně_3

Další nedílnou součástí všech cest je ubytování

Tady je také na výběr z mnoha možností a já vám představím tři nejrozšířenější možnosti, jak vyřešit ubytování. První a nejlevnější možnost (teda jediná možnost zdarma) je Couchsurfing.

Couchsurfing je služba, kde vám lidi nabízí přespaní u sebe doma (na zemi, na gauči, v posteli, prostě dle možnosti). Je to určitě obrovská možnost, jak poznat nové lidi a přespávat po celém světě zadarmo. Samozřejmě nic není úplně zadarmo, na rozdíl od normálního ubytování, lidé, kteří vás ubytují zdarma, budou chtít aspoň trošku vašeho času (poznat vás, povídat si s vámi, provést vás po městě, atd…). Osobně si myslím, že to je velká výzva, jak poznat cizí kulturu, nebo vidět a zažít věci, které jako turista nezvládnete. To vše se ale hodí spíš pří delší cestě, když někam pojedete jen třeba na víkend, tak se vám asi nebude chtít trávit polovinu času s cizím člověkem, bude pro vás tedy lepší jedna z dalších dvou možností.


Cestujeme levně_4

Druhá možnost je ubytování přes Airbnb. Jedná se o ubytování v normálních bytech, domech, atd… Lidé přes Airbnb pronajímají volné pokoje u sebe v bytě nebo vlastní celé byty a domy. Ceny se tu většinou pohybují podobně jako na Bookingu (občas jsou o něco nižší). Výhodou této služby je různorodost nabídek, můžete zde najít nabídky typu spaní na zámku, v domě na stromě, ve věži, v mlýně, v kostele a mnoho dalších zajímavých místech.

Poslední možnost, kterou vám představím, je klasický Booking.com. Na tomto serveru můžete najít nejlevnější hostely, pensiony, apartmány a hotely po celém světě. Osobně používám Booking na většinu mých cest a jsem nad míru spokojen. Jedná se o rychlý, jednoduchý, přehledný a hlavně levný způsob, jak najít ubytovaní.

Cestujeme levně_5

A na co dalšího si dát pozor při cestování po Evropě

Dodal bych vám ještě jeden důležitý aspekt, na který bych vás chtěl upozornit, a to je cena spojů z letišť. Jedná se často o částku, se kterou člověk moc nepočítá a v některých místech může i překročit cenu letenek. Já před dvěma lety letěl z Prahy do Londýna za 850 Kč a autobus do centra a zpět mě stál 750 Kč. V listopadu jsem letěl zas, tentokrát z Berlína a letenka stála 4 Eura, ale vlak cca 600 Kč. Londýn není jediné místo, kde doprava z letiště je vážně drahá, a proto je při levno-cestování důležité dát si na to pozor a vše si zjistit dopředu.

Jak vidíte, cestovaní si může dovolit úplně každý?
Stačí spojit akci PolskihoBusu a Couchsurfing a za 12 Kč můžete strávit víkend ve Varšavě.
Nebo můžete spojit akci Eurolinesu a Booking a trávit víkend v krásné Budapešti za 748 Kč.
Další příklad může být kombinace Wizzairu a Bookingu, víkend v Římě vás bude stát 1.409 Kč (včetně dopravy z letiště).
Takových možností můžete nakombinovat do nekonečna a v rozmezí od 12 Kč do 3.000 Kč můžete navštívit většinu měst v Evropě.
Stále si myslíte, že možnost cestovat nemá každý z nás? 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Jan Brunato

Předchozí článek

Běh mezi dvěma Bohy - Euroasijský maraton v Istanbulu stojí za to!

Další článek

TOP 10 evropských destinací, které byste měli navštívit v roce 2017

Související články

Články

Benátky levně

Navzdory pověsti hřiště pro světovou elitu jsou Benátky v řadě ohledů hřištěm překvapivě dostupným. Po krásném Velkém kanále (Canal Grande) se můžete projet levným vodním autobusem, za sklenku prosecca dáte v zastrčeném baru 1,50 EUR a řada typických benátských zážitků je naprosto zdarma. Výhodně do baziliky Za řadu nejvýznamnějších památek ve městě nedáte vůbec nic. Vstup do třpytivého interiéru baziliky svatého Marka (Basilica di San Marco) je zdarma. Tento architektonický skvost, postavený roku 828, je obložený drahocenným mramorem ze Sýrie, Egypta a Palestiny a je tu více než 8500…

Články

Jak procestovat svět velmi levně

Jsme dva: Lukáš (29) a Nikol (26) a vydali jsme se cestovat napříč JV Asií. Byl to takový náš společný sen, jenže znáte to, pořád jsme si namlouvali milion důvodů, proč to vlastně nejde. Máme přeci dobrou práci, hezký byt, auto, a tak to bylo pořád dokola a náš sen stále v nedohlednu. Osud nám ale přál, a tak jsme se jednoho dne rozhodli, že vyrazíme a aby naše cesta měla nějaký smysl a poslání, budeme v každé zemi pracovat jako dobrovolníci. Co je to vlastně dobrovolničení? Pod pojmem dobrovolničení si můžeme představit spoustu věcí. Zaměříme se ale na dobrovolničení spojené s cestováním. Stručně řečeno se jedná o formu práce, za kterou dostanete ubytování zdarma a ve většině případů i stravu. Existuje spousta webových stránek na kterých…

Články

10 tipů, jak si užít hostel naplno

Ubytování v hostelech může být díky spoustě nových známých z celého světa zábavné, zároveň ale vyžaduje spoustu kompromisů – musíte se poprat třeba s kakofonií chrápání, občasnými intimnostmi či nepříjemným zápachem. Máme pro vás pár ověřených tipů, jak na to, abyste se s hostely na svých cestách popasovali co nejlépe. 1. Sprchy Představte si, že stojíte v chodbičce a už dobrých dvacet minut čekáte na šanci osprchovat se v jedné ze dvou sprch v celém hostelu. Za vás se nahrne dalších pár lidí a ještě prodlouží frontu, chlapíkovi před vámi dojde trpělivost a bouchá na dveře jedné ze sprch. Po celé věčnosti se jedny…

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…