Canyoning v Dalatu – způsob, jak si užít vodopády Datanla

Shutterstock

Ve vnitrozemí jižního Vietnamu se rozkládá vysočina, kterou si na počátku minulého století oblíbili i Francouzi a začali sem jezdit na rekreaci. Přispělo k tomu mírné podnebí, borovicové lesy připomínající ty evropské a také úrodná půda. Vyrostlo zde město Dalat, které si zachovalo jistý francouzský ráz dodnes.

Dalat přitahuje rekreanty z celého Vietnamu a i mezi zahraničními cestovateli se těší velké oblibě jako základna pro výlety po okolí.
Kromě kávových plantáží, skleníků s květinami, ovocem a zeleninou je v okolí možné navštívit i  množství vodopádů. Tím nejbližším a nejpopulárnějším je Thác Datanla nebo také Datanla Waterfall.

Canyoning

Vodopád Datanla

Datanla Waterfall by se možná dal nazvat kaskádou, protože se nejedná jen o jeden vodopád, ale voda padá postupně po skalách v několika úrovních až do kaňonu, kudy pak řeka pokračuje dál krajinou. V jazyce horských etnik, které daly vodopádu jméno, znamená Datanla „voda pod listím, voda pod kameny“ a k vodopádu se váže i několik pohádkových legend. Možná kvůli oněm romantickým legendám se vodopád stal oblíbeným místem pro dostaveníčka místních. Za vysokou návštěvností ale stojí i fakt, že se vodopád nachází jen 7 km jižně od Dalatu a dostat se k němu lze třeba lanovkou.
Zatímco většina vietnamských návštěvníků se spokojí s procházkou kolem vodopádu a jízdou na kilometr dlouhé bobové dráze, zahraniční turisté volí dobrodružnější variantu, jak si vodopád prohlédnout a vydávají se sem vyzkoušet si canyoning. Nejen, že tak v rychlosti uvidí, to co běžný turista, ale vyzkouší si adrenalinovou aktivitu a projde se i částí Mrtvého kaňonu.

Hlavní kaskáda vodopádu Datanla

Proč podniknout canynoning?

Canyoning nebo také canyoneering jsou většinou fyzicky náročné a adrenalinové aktivity, které lze provádět v kaňonech. Nejčastěji se během canyoningu slaňuje, skáče ze skály do vody a nebo plave po proudu. Je to dobrodružný způsob, jak poznat krajinu a jak si také užít den. Canyoning ale není pro každého. Podmínkou pro účast je fyzická způsobilost. Pokud ale trpíme závratí a máme strach z výšek, ještě neznamená, že si nemůžeme canyoning užít. Záleží jen na míře naší odvahy a odhodlání vyzkoušet to a pokořit sebe sama.

Průchod řekou

Jak to probíhá

Canyoning v Dalatu nabízí několik specializovaných agentur. Program jednotlivých agentur se může mírně lišit a stejně tak i cena, která se pohybuje okolo 45 dolarů. V ceně je ale doprava k vodopádu, vybavení, vstupy, oběd a pojištění.
Začíná se ráno, kdy nás vyzvedne pick-up agentury a zaveze k vodopádům. Zde se setkáme s dalšími účastníky a instruktory, kteří nám vysvětlí, jak to bude celé probíhat, co nás čeká. Vyfasujeme ochranný neoprenový oděv se záchrannou vestou, helmou, rukavicemi a sedacím úvazkem a pak se jde trénovat způsob slaňování. Buď na uměle vybudované stěně a nebo po svahu uvázaní ke kmenu borovice.
Poté, co si všichni osvojí způsob uchycení lana a teorii, jak slaňovat, se vyráží do akce.

První slaňování vodopádu Datanla

Plníme bobříka odvahy

Po cestě k prvnímu místu mineme množství návštěvníků obdivujících onu hlavní kaskádu vodopádu. Sestoupíme do spodní části ke srázu, který je obehnán dřevěnou ohradou. A právě zde nás čeká první slaňování po svislé 18 metrů vysoké skále. Kousek od nás padá vodopád a my “dosedneme“ do vody, kterou pak přeplaveme na druhý břeh. I další skála není o moc nižší. To už procházíme kaňonem s nepovzbudivým názvem Death Canyon. Občas se necháváme nést na hladině, přelézáme kameny. Pak přijde další zábavný úsek, kdy nás instruktoři spouštějí po vodě hlavou dolů z nízkého jezu. Míjíme další vodopád. Pak dojdeme ke srázu, z jehož jedné strany opět padá voda do jezera obklopeného vegetací. Toto je místo, kde si mnozí zřejmě splní bobříka odvahy. Místo slaňování nás totiž čeká skok ze 7 metrové výšky do jezera. Pro ty, co trpí závratí je to opravdová výzva. Zásadou k tomu, aby člověk skočil, je nad tím nepřemýšlet a jakmile instruktor odpočítá 3,2,1, skočit. Větší dvážlivci si mohou skočit i z 11 metrové výšky.
Poté nás čeká chutný oběd rozprostřený na skále u řeky, který po celou cestu s sebou nesli instruktoři.

Skok ze skály je výzva

Nakonec nás semele “pračka“

Poslední slaňování, které podnikneme, je na místě zvaném “Washing machine“. Již podle toho názvu nás ta “pračka“ pěkně semele. Slaňuje se totiž do průrvy ve skále, kudy padá voda a v polovině naší cesty nám vodopád kříží cestu a začne nám padat na hlavu. Dosedneme pak do tůně přímo pod vodopád a asi na sekundu nebudeme vědět, zda nás ten proud nechá vynořit nad hladinu. Momentu překvapení využívá jeden z instruktorů, který nás po celou dobu fotí a díky němuž pak budeme mít na památku pěkný suvenýr v podobě fotografií s lehce vyděšeným výrazem ve tváři.
Poté, co se vymácháme v této pračce, vydáme se na cestu ven z kaňonu na místo, kde na nás bude čekat pick-up, který nás pak odveze nazpět do hotelu.

Sjezd po zádech

Autorkou článku a fotografií je Kateřina Francová, která procestovala severní i jižní Vietnam křížem krážem. Navštivte méně známá místa s CK Go2 při poznávacích zájezdech do Vietnamu s místním česky hovořícím průvodcem.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Vietnamu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Vietnam. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Kateřina Francová - CK GO2

Předchozí článek

Váránasí - jak přežít a užít – indické město s tou nejsilnější atmosférou

Další článek

Nejlepší nově otevřená ubytování v roce 2019

Související články

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…

Články

Severní Vietnam - Extrémní okruh Ha Giang

Dech beroucí krajina, hory do všech stran, rýžová políčka kam oko dohlédne, všudypřítomné úsměvy lidí z etnických menšin a především nezapomenutelný zážitek nejen pro nadšené motorkáře. Řeč je o zhruba 400km dlouhém extrémním okruhu Ha Giang, který se skrývá na severu Vietnamu nedaleko čínských hranic. A pokud zrovna nepatříte mezi fanoušky dvoustopých vozidel tak nevěšte hlavu, protože se to dá zvládnout i minibusem, nebo třeba zapůjčeným autem. Za mě ale rozhodně doporučuji motorku, byť nemáte třeba jedinou zkušenost s řízením tohoto stroje. V této odlehlé části Vietnamu to totiž nebude žádný problém a navíc Vám dá motorka svobodu, jako žádný jiný dopravní prostředek. Jste připravení vrýt si brouka ještě hlouběji do hlavy?  Jak se…

Články

Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

Jedním z důvodů, proč jsou výlety do Vietnamu (i mimo hlavní města) v poslední době mezi cestovateli tak oblíbené, je i to, že si zde člověk nepřipadá jako turista určený všude jinde po světě k totálnímu finančnímu „vyšťavení“ (ba oholení na kost) a davy okolo něj neustále nestojí s napřaženou rukou a za sebemenší drobnost nepožadují tučný bakšiš. Co si vzít do Vietnamu zcela určitě? Tak či onak, když už se člověk odhodlá vyrazit do ciziny, je tomu většinou tak, že má s sebou obrovský batoh a do něj nacpaný takový objem vybavení a jídla, že si nezadá ani s tříměsíční výpravou na Mount Everest. Jak se ale vzápětí můžete přesvědčit sami, pro cesty…

Články

Putování po severním Vietnamu

Severní Vietnam může být jednou z nejzajímavějších destinací Jihovýchodní Asie, kterou kdy navštívíte. Ať to jsou už levné letenky do země, vynikající čerstvé a levné jídlo, zajímavý venkov, překrásná příroda, divoké projížďky na skútru, případně milí obyvatelé, Vietnamci, ke kterým máme tak blízko, a přitom nám jsou stále trochu vzdálení. Důvodů, proč se vydat na putování po severním Vietnamu je zkrátka hodně. Trocha chaosu v hlavním městě Příjezd do hlavního města Hanoj může být ze začátku mírně šokující. Doprava je totiž poněkud hustší, neboť snad každý Vietnamec vlastní skútr či menší motorku, a občas se stává, že kromě silnice jezdí i po chodníku. Ale je to chaos, který si každý cestovatel brzy zamiluje…