Calle de Ponzano - podniky na nejžádanější ulici Madridu, které stojí za návštěvu

LP

Popularita Calle de Ponzano, ulice plné tapas a coctail barů v madridské čtvrti Chamberí, vyletěla v posledních letech strmě vzhůru. Termín #ponzaning se stal velmi frekventovaným na sociálních sítích a odkazuje na kombinaci kořenů “staré školy”, moderního gurmánství a živé atmosféry, které jsou dnes charakteristickými znaky Calle de Ponzano.o, ulice plné tapas a coctail barů v madridské čtvrti Chamberí, vyletěla v posledních letech strmě vzhůru.

Vzhledem k tomu, že většina “pařanů” zvládne za jeden večer obejít několik míst, láká je na Calle Ponzano především pestrá nabídka - od rušných barů po klidné, romantické restaurace. Zde nabízíme několik nejlepších míst, která stojí na této pověstné madridské třídě za návštěvu.

O sobotních večerech se na Calle Ponzano stahují doslova davy © Cassandra Gambill / Lonely Planet

Michelada a margarita v Taquería La Lupita

Taquería La Lupita, na rohu ulic Ponzano a Maudes, nabízí neformální mexické pokrmy těm, kteří hledají něco víc než klasické španělské tapas. Hosté sem přicházejí především za masitými tacos s micheladas (pivo smíchané s pikantním kořením a citrusovou šťávou), zatímco je ze svého výsostného místa nad barem sledují pestře zbarvené lebky, pozůstatek svátku Dne mrtvých (Dia de Muertos). Pokud si nebudete jistí, číšník vám milerád poradí při výběru mezi vepřovými, hovězími, kuřecími nebo rybími tacos (pro ty, kteří nejí maso, je obvykle v nabídce také jedna veganská varianta). Jak noc postupuje, jídlo se stává vedlejším a strávníci se raději pouští do rund Dos Equis (místní pivo) a koktejlů. O víkendech se pak často objevuje i margarita gigante, obrovská margarita, která je určena k tomu, aby se o ni podělilo klidně šest lidí. 

Pestrý bar je ozdobou restaurace Taquería La Lupita © Cassandra Gambill / Lonely Planet

Cervecería El Doble: klasické pivo, klasický bar

Cervecería El Doble, kterou byste našli šikovně umístěnou nedaleko stanice metra Alonso Cano, servíruje tapas a nápoje žíznivým štamgastům již od roku 1987. Tato pivnice s jasnými lustry, švihající španělštinou a partičkami, co si sem chodí sednout na několik piv, je skromným a oblíbeným podnikem, jednoznačně vítaným mezi madrileños. Je to ten druh pohodového zařízení, kde se očekává, že budete házet ubrousky na podlahu a sami průběžně sledovat, kolik piv jste měli (na což se vás zeptají při placení). Bar je proslulý především svým točeným pivem, které se čepuje do velkorysé sklenice doble (dvakrát větší než maličká, jinde běžně používaná caña o obsahu pouhých 200 ml). K objednanému nápoji tu můžete očekávat něco malého k zakousnutí, jako například křupavé slané ančovičky nebo nakládané mušle. A pokud by náhodou na Alonso Cano bylo plno, zkuste další podnik stejného majitele o několik bloků dál na Ponzano 58.

Pohled zvenčí na Taberna Averías, nejžádanější vinárnu na Calle Ponzano © Daniel Welsch / Lonely Planet

Taberna Averías: malý prostor, který ale stojí za trochu nepohodlí

Na Calle Ponzano je pouze jeden bar, který netočí pivo: Taberna Averías. Ve skutečnosti disponuje tento podnik nabídkou více než 400 různých vín a sám sebe definuje jako místo pro milovníky vína doslova kultovní. Přátelští majitelé i ostatní zaměstnanci vám velmi rádi pomohou najít něco nového k polechtání vašich chuťových buněk; pokud vám některé víno nevyhovuje, jednoduše jim zkuste vysvětlit, co hledáte. Jídelním menu vytvořeným stejným mistrem, který stojí za vyhlášeným podnikem La Tasquita de Enfrente, také určitě neopovrhnete. Uzená masa, losos nebo sýrové talíře - to jsou jen některé z chuťovek, které mohou krásně doplnit vaši sklenku červeného či bílého. A samozřejmě, pokud dostanete chuť na “dezert”, můžete si vybrat z taktéž široké škály výborných sladkých vín.

V Taberna Averías si můžete aktuální doporučení přečíst na tabulích © Cassandra Gambill / Lonely Planet

Mladistvá atmosféra v La Malcriada

La Malcriada je otevřená denně od poledne do pozdních hodin a vděčí za svůj rozkvět především věrné klientele vysokoškoláků a třicátníků. Interiér zaujme dřevěnými podlahami, obnaženými cihlami ve zdech a dlaždicemi s tradičními motivy; jednoduchá výzdoba odráží současnou průmyslovou estetiku, ale také dává prostor španělským kořenům. Ve všední dny tu  očekávejte spíše poklidnou atmosféru, kdy se přátelé scházejí na společný drink a tapas, které tu tvoří většinou pikantní smažené brambory, ensaladilla rusa (španělský bramborový salát) a houbové krokety. O víkendu hlasitost stoupá o několik úrovní a je třeba se připravit na to, že tu bude hlava na hlavě, a hosté mohou dokonce postávat venku na chodníku.

Interiér restaurace La Malcriada © Cassandra Gambill / Lonely Planet

Opravdová káva v Rebel Café

Láska k dobré kávě spojuje hipstery, digitální nomády i ostré místní hochy a přivádí je do kavárny Rebel Café. Můžete se tu zastavit na espresso, flat white, cold brew nebo dokonce kávu připravenou pomocí AeroPressu nebo Chemexu. Útulné prostředí s vintage židlemi a recyklovaným dřevem je příjemným bonusem procházky po Calle Ponzano. Prodávají zde také domácí pečivo, sendviče, wrapy a misky acai, pokud potřebujete nějakou tu extra energii pro další výletování. Navštívíte-li Rebel Café později během dne, můžete si pochutnat také na jednom z jejich domácích piv.

Vitrína se sladkým pečivem ke kávičce v Rebel Café © Daniel Welsch / Lonely Planet

Za tuňákem do DeAtún

Pokud máte rádi mořské plody, pak se vydejte přímou čarou do restaurace DeAtún, která má nabídkou založenou téměř výhradně na pokrmech z tuňáka. Vládne tu příjemná nálada moderní Andalusie, hostům se nad hlavou line melodické flamenco, zkrátka je to takový malý kousek přímořské atmosféry uprostřed vnitrozemského Madridu. Podávají zde tuňáky čerstvě ulovené u jižního pobřeží Španělska, které si můžete dopřát ve formě plněných tapas, nebo jako plnohodnotný pokrm. K ochutnání můžeme vřele doporučit toust s wasabi majonézou a černými lanýži, tatarák z tuňáka a nebo tuňákové tataki. Dokonce i domácí víno, silné červené z Cádizu, odkazuje svým názvem na tuto skvělou rybu: Sangre de Atún.

V DeAtún je ryba doslova na každém rohu © Daniel Welsch / Lonely Planet

Klasické i moderní koktejly v Catarsis

První věcí, které si pravděpodobně všimnete při vstupu do podniku Catarsis, je spousta lahviček s “magickými lektvary”, seřazených na policích za barem. Jedná se o originální koktejly vyrobené z bylin, ovoce a dalších přísad, které jsou macerovány či louhovány v ginu, rumu nebo whisky. Zdejší obsluha má špičkovou znalost koktejlové chemie a dokážou nabídnout speciality jako třeba pikantní mangový gin & tonic. Některé nápoje se podávají neobvyklým způsobem: pokud chcete vyzkoušet, jaké to je pít ze skleněné pantofle nebo malého nafukovacího bazénu, pak je pro vás Catarsis to pravé místo. A kdyby náhodou vás takové experimentování nelákalo, žádné obavy: v tomto baru samozřejmě nabízejí i všechny staré známé, klasické koktejly. 

”Kouzelné lektvary” vyskládané na policích v baru Catarsis © Daniel Welsch / Lonely Planet

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Španělska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Spain. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

7 japonských národních parků, které reprezentují přírodní krásu Země vycházejícícho slunce

Další článek

Za hipíky a buddhisty do Himálaje - I. část

Související články

Články

Kantábrie - objevte dosud málo navštěvované pobřeží severního Španělska

Maličká Kantábrie, krásně rozprostřená na severním pobřeží Pyrenejského poloostrova, nabízí naprosto odlišný pohled na Španělsko. Cizinci ji zatím moc neobjevili, španělští turisté je převyšují v poměru 4 ku 1, ovšem tento pohostinný, zelený region nabízí nespočet zajímavostí a nádhery na relativně malé ploše. Svěží kantábrijská krajina ukrývá jedny z nejzvláštnějších, pravěkých, jeskynních maleb světa, desítky úžasných a neobjevených pláží a jedno z nejkrásnějších, ale také nejvíce přehlížených pohoří Evropy, Picos de Europa. V centru toho všeho leží Santander, živoucí hlavní město Kantábrie. Městečko…

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…

Články

Neskutečný svět umění v Barceloně

To, že je Barcelona město protkané uměním jako žádné jiné, se odráží na budovách, v ulicích a v mnoha slavných galeriích. Když na chvíli pomineme Antoni Gaudího, je Barcelona z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté konce 19. a počátku 20. století svou inspiraci, stará pravidla a techniky přizpůsobovali novému vnímání a stavbám. Vlastní cestou se vydala katalánská gotika. Střídměji než jinde se tu zacházelo s výzdobou, a co je nejtypičtější, katalánští stavitelé upřednostňovali šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església…

Články

Bary v Barceloně: našli jsme ty nejlepší

Barcelona je skvělé město pro návštěvu barů. Máte chuť na pivko v kouzelném lesíku obklopeném lesními vílami, nebo vprostřed týdne na karaoke, na které dohlíží z obrázků Panna Marie, nebo vaši představu o snídani šampionů naplňuje růžové víno a klobásky? Máme pro vás dobré zprávy. V Barceloně najdete toto všechno a k tomu i tradičnější nabídku podniků, kterou očekáváte od města této velikosti. Pár věcí, které byste měli mít na paměti: pokud vyrazíte hodně před 21.30, budete pít sami. A účtování? Španělskou zvláštností je systém pintxo (tapas – jednohubky spíchnuté párátky) v barech, kdy si berete jednohubky podle chuti, ale párátka si necháváte na talířku a na konci jsou vám sečtena a naúčtována.…