Čaj, vlaky a památky z Rádž - objevte indický Západní Ghát

Lonely Planet

Západní Ghát se line paralelně s indickým pobřežím 1600 kilometrů od Gudžarátu až k hlubokému jižnímu Tamilnádu. Bujna a lesy zahalena krajina se nachází na listině Unesco a tvoří jedno z nejvíce biologicky rozmanitých území na světě.

Indické druhé nejvyšší horské pásmo připomíná nezkrocený přírodní svět ze snové Knihy džunglí. Je bohaté ve své jedinečnosti, srší endemickou faunou a florou, rozptýlenými pečlivě opečovávanými čajovými plantážemi a kdysi nádhernými horskými stanicemi vycházejícími z éry historie území Rádž. 

Horská železnice Nilgiri proplouvá po své cestě horami © Dethan Punalur / Getty Images 

Přestože Ghát dosahuje v průměru 915 metrů, v Tamilnádu hory dosahují výše nad 2500 metrů nad mořem v oblasti pohoří Nilgiri Hills, kde se setkáte s městem Ooty - "královnou horských stanic" a pohořím Palani Hills poblíž města Kodaikanal. Přes hranici v sousední Kerale se rozkládají některé z nejvýše položených světových čajových plantáží v okolí města Munnar. Součástí oblasti jsou i chráněné parky s nedotčenou divočinou, kde žijí tygři, sloni, opice langur, jeleni a indičtí bizoni. 

Ooty, královna pohoří Nilgiri Hills

Byli to britští kolonizátoři, kteří původně hledali únik ze zapařeného tepla nížinných oblastí a našli ho v těchto chladných mlhou zahalených horách původního pralesa, kde založili excentrickou kolekci horských stanic v jižní Indii. Dnes jsou to spíš indičtí turisté než zahraniční cestovatelé, kdo se hrne Západního Ghátu za chladným vzduchem, přírodními krásami a zelenou oázu klidu. Nejoblíbenější horskou stanicí v Tamilnádu je typicky frekventované, ale historicky podmanivé město Ooty (Udhagamandalam, 2240 metrů nad mořem). Je to hlavní město organizací Unesco označené biosférické rezervace Nilgiri - oblast s vysokou biodiverzitou o rozloze 5520 kilometrů čtverečních, která se prolíná přes severozápadní Tamilnádu do Keraly a Karnataky. Stejně jako její himalájští sourozenci byla založena počátkem 19. století, kdy byl Madras (nyní Čennaí) hlavním městem Madrasské provincie Britské Indie. Ooty je také odrazovým můstkem pro objevování tamilnádské divočiny v tygří rezervaci Mudumalai severozápadně od města. 

Epický výhled na mlhou zahalené hory území Západní Ghát. © Naufal MQ / Getty Images

Mystické vrcholky hor a neuvěřitelná pobřeží: méně známé skvosty Wakayamy

V srdci Japonska leží Wakayama-ken, prefektura bohatá na ducha, historii a přírodní krásy. Tady pěší stezky vedou k pevným turistickým cestám… 
Hinduistické chrámy v Ooty, temperamentní bazary, chaotické centrum a šlapadly poseté jezero vedou k cestám ozdobeným květy v anglickém stylu. Podél nich míjíte nádherné budovy z historické Rádž éry, ke kterým patří stále fungující červená barokní knihovna Nilgiri z roku 1867 a kostel sv. Štěpána datovaný z roku 1829. Mnohé z památek nesou dál své dědictví jen v novém hávu exkluzívních hotelů: například útulný bungalov Lymond House z roku 1855 nebo hotel Savoy v Tádž stylu z počátků 19. století. A pořád jsme stále samozřejmě na jihu Indie, takže se připravte i na velkou hostinu s chutnými idli, smaženkami vada, dosami a čistě vegetariánskými thali v mnoha místních restauracích. Hned za městem můžete uniknout na výlety do lesnatých kopců, průvodci vás vezmou na čajové plantáže a do původních vesnic nebo se vydejte na vyhlídku z nejvyššího vrcholu Nilgiri pojmenovaného Doddabettu ve výšce 2633 metrů nad mořem. 

Knihovna Nilgiri pochází z roku 1867 a obsahuje rozsáhlou sbírku knih o horských stanicích © Isabella Noble / Lonely Planet 

Na šálek do Coonoor

Rušné město Coonoor (1720 metrů nad mořem) se nachází dvacet kilometrů jihovýchodně od Ooty a je obklopeno smaragdově zeleným mořem čajových plantáží. Horní Coonoor (ne hektický centrální Coonoor) vytváří k Ooty klidnější alternativu základny v pohoří Nilgiri s jednoduchým přístupem k nádherným výhledům. Najdete tu také padesát let starý čajový pozemek Highfield Tea Estate a nádherné ubytování v podobě britského bungalovu 180 ° McIver z roku 1900. Další městem a zároveň původní horskou stanicí v Nilgiri je klidné Kotagiri (1800 metrů nad mořem) ležící třicet kilometrů východně od Ooty. Nachází se zde zemitě červený Sullivanův památník v podobě domu z roku 1819 zakladatele Ooty Johna Sullivana.
Ještě před Sullivanovým obdobím byly jedinými obyvateli Nilgiri jeho výrazné kmenové komunity. Nejznámější mezi nimi v oblasti Ooty je Toda – komunita, která se obléká do nápadných černo-červených vyšívaných šátků. Muzeum The Tribal Research Centre Museum, které leží deset kilometrů jihozápadně od města, stojí za návštěvu díky svým fascinujícím exponátům a výstavám těchto kmenových komunit. Hned za muzeem leží překrásné málo navštěvované údolí Avalanche, dosažitelné pouze při oficiálních eko-túrách v režii místního lesního oddělení.
Už jen samotná cesta do Nilgiri tvoří polovinu z celého dobrodružství. Ideální je zvolit cestu po slavné Brity postavené úzké horské železnici Nilgiri Mountain Railway. Oceněný statusem světového dědictví Unesco modře a krémovově zbarvený vlak připomínající svět hraček se vine planinami mezi Mettupalayam a městem Ooty přes Coonoor. Prochází přitom tunely, přejíždí mosty a míjí ještě více oslňující výhledy na lesy a čajové plantáže. Při cestě můžete dokonce v houštinách spatřit i divokého slona. 
 
 

Užijte si noc 180 ° McIver , přeměněném britském bungalovu z roku 1900. © Isabella Noble / Getty Images 

Kodaikanal, princezna z pohoří Palani Hills

V obklopení chráněného pohoří Palani Hills, 250 kilometrů jihovýchodně od Ooty, se ve výši 2100 metrů nad mořem v oblasti Tamilnádu tyčí princezna horských stanic Kidikanal (Kodai), která je svou atmosférou pohlcující, však často je zahalená v mlze. Kodai byla netypicky založena v roce 1845 nikoliv úředníky s knírkem z Britského impéria, ale americkými misionáři, kteří prchali před malárií v nížinách Madurai. Má svůj zvláštní charakter zdůrazněný zdejší mezinárodní školou, přírodní kuchyní připravovanou na ohni a zároveň je toto místo populární vyhledávanou destinace k líbánkám pro indické novomanžele.
Na jezeře ve tvaru hvězdy se rozprostírají čluny, okolí obklopují mlhou zahalené kopce pokryté panenskými lesy (shola), které se nacházejí pouze v Západním Ghátu. Raší tu i křoviny kurinji, které vykvétají do levandulově modré barvy vždy jen jednou za dvanáct let (včetně roku 2018!). Procházky vás povedou přes lesy až k vyhlídkám na krásné horizonty čítající třpytivá jezera a pro úsporné cestovatele je tu i útočiště v podobě vesnice Vattakanal (čtyři a půl kilometru jihozápadně od Kodai), které nese příjemnou společenskou atmosféru miniaturního jihoindického Manali. 

Čluny rozprostřené na hladině jezera ve městě Kodai © krisghariharan / Getty Images 

Pokud toužíte po dobrodružství, můžete zvolit dvoudenní túru s průvodci přes Munnar v Kerale směrem k Top Station (1880 metrů nad mořem) s nádherným výhledem na Ghát. Už dlouho fungující a uznávaná trekingová výprava Tracks & Trails nabízí výlety s průvodcem včetně odborných znalostí. Mezi hvězdy na scéně ubytování ve městě Kodai patří profesionálně provozovaný a ekologicky šetrný rodinný dům Cinnabar, nebo kdysi majestátní panské sídlo v éře kolonialismu Carlton s výhledem na jezero. Případně si můžete zvolit odpočinek v přírodním Elephant Valley v blízkosti pohoří Palani Hills, kde se prohání sloni na půdě o rozloze osmačtyřiceti hektarů. 

Munnar: čaj, kardamon a lekce vaření 

Hned přes hranici v klidné Kerale sídlí hlavní epicentrum jižní Indie v oblasti pěstování čaje Munnar (1524 metrů nad mořem). Stejně jako Ooty je Munnar obchodním centrem s rušnou dopravou, které postupně ubývá, vcházíte-li do jeho měkkých, lákavých zelených údolí a kopců, kde se schovávají chalupy uprostřed lesklých lístečků pěstovaných čajů a kardamonových plantáží. Můžete se přidat na výlety s průvodci za výhledy z vysokých hor, čajovými pozemky a projít Čajové muzeum nebo vyšperkovat své kuchařské dovednosti v oblasti kořeněné keralské kuchyně na lekcích vaření s uznávaným spisovatelem v oblasti gastronomie Nimi Sunilkumarem. Uniknout můžete i do hor Munnaru, kde vás pohostí nádherné rodinné ubytování Rose Gardens populární pro své kurzy vaření, výhledy do údolí a snídaně v podobě kokosových palačinek. 

Připojte se k malebnému výletu s průvodcem po plantážích v hlavní oblasti pěstování čaje v jižní Indii © Isabella Noble / Lonely Planet 

Ochrana Západního Ghátu

Napříč mezi Keralou, Karnatakou a Tamilnádu sousedící chráněné oblasti Bandipur, Nagarhole, Wayanad, Sathyamangalam a Mudumalai hostí jednu z největších populaci tygrů planety. Podle sčítání indických tygrů v roce 2014 prochází touto divočinou 570 tygrů – možná budete mít štěstí a spatříte některého z nich. Mějte oči na pozoru v mnoha národních parcích Ghátu, protože vždycky existuje šance, že tygra zahlédnete. 
V Karnakatě se rozléhá na 643 metrech čtverečních Národní park Nagarhole, západně od města Mysuru (Mysore), který je domovem jedné z největších skupin volně žijících asijských slonů na světě. Společně zdejší lesy lemované řekou Kabini obývají také tygři, leopardi, dhoulové (divocí psi), axisové indičtí, gaurové a opice hulmani. Mnoho z těchto popisovaných druhů se toulá také kolem Národního parku Bandipur , hned na jihovýchod, který zahrnuje 880 kilometrů čtverečních půdy na karnatakské křižovatce s Keralou a Tamilnádu. Samostatná turisty nedotčená rezervace  Wayanad Wildlife Sanctuary v nejsevernějším údolí Keraly o rozloze 345 kilometrů čtverečních je pravděpodobně vaši nejlepší sázkou na jistotu pro setkání s divokými slony jižní Indie.
V jižní části Keraly je pětatřicet tygrů a devět set slonů, plus sambaři, divoká prasata a opice hulmani pod stráží hustých stále zelených lesů rezervace Periyar Wildlife Sanctuary, která je v Indii jedním z nejrozsáhlejších (925 pět kilometrů čtverečních) a milovaných parků. S asi padesáti plachými tygry přitažlivá rezervace Mudumalai Tiger Reserve v Tamilnádu hostí jednu z nejvyšších indických hustot populace tygrů. Častěji však spatříte slony, šakaly, opice, gaury, jeleny a pávy.

Vyzkoušejte štěstí, zda zahlédnete divoké slony jižní Indie v národních parcích Západního Ghátu. © Isabella Noble / Lonely Planet 


Rádžasthán je klenot celé indické koruny. Z pohádkových paláců a epických pevností až po barevné festivaly a setkání s divokými zvířaty, to je ...
Přístup k těmto éterickým, pečlivě stráženým rezervacím je možný pouze cestou oficiální prohlídky 4WD nebo minibusem, některé parky můžou nabízet také výlety s průvodcem. Budete jíst a spát v praktických chatách jako jsou Waterwoods Lodge u jezera Nagarahole a   stylový Jungle Retreat v Mudumalai, nebo v milých domovských zařízeních jako jsou  Green View Homestay v Periyar nebo Dhole Den v Bandipur.
Pro důkladné zážitky ze života divoké zvěře v Západním Ghátu vyhledejte v Kerale rezervaci Tibark Reserve Parambikulam nebo Tiger Reserve Anamalai v Tamilnádu, kde navíc Sinna Dorai's Bungalow dodává k zážitku i luxus čajové plantáže.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Indie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Indie Poznáváme. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Výroba vonných tyčinek ve Vietnamu

Další článek

Na Slovensku zalezte pod zem – opálové bane

Související články

Články

Vlakem napříč Čínou aneb nejvýše položenou železnicí z Lhasy až do Pekingu

Když jsme se rozhodli procestovat Čínu, volba dopravního prostředku byla jasná. Čína je obrovská země a je zde mnoho vnitrostátních letů, ale jen z vlaku můžete opravdu vidět velký kus čínské krajiny. Zároveň zde máte slušnou šanci potkat místní a třeba i najít přátele (jak se podařilo nám). Naše putování začalo v Tibetu a napříč Čínou jsme vlaky dojeli až do Pekingu. Tibet Jako první jsme navštívili Tibetskou autonomní oblast. Z nepálského Kathmandu jsme letěli přímo do Lhasy a byl to ten nejkrásnější let, jaký jsem kdy zažila. Nemám zrovna moc ráda samotné létání v dopravním letadle (zažila jsem už pár turbulencí), ale přelet nad nejvyššími horami byl nezapomenutelný.…

Články

Indická Chennai

Tři a půl hodiny letu z Dubaje a garantuju vám, že se ocitnete v jiném světě. Obklopí vás nikdy nekončící dopravní špička, ve které se však Indové perfektně vyznají, na každém rohu vonící čerstvě připravená samosa a tak upřímné úsměvy lidí, že vás to místy až bude vyvádět z míry. Chennai neboli Madras poprvé Možnosti dopravy jsou ve městě Chennai, dříve zvaném Madras, takřka neomezené. Perfektně tady funguje jak Uber, tak místní servis sestávající z vozítek zvaných rikša, které vás odvezou všude tam, kam budete potřebovat. A naúčtují si to podle taxametru, stejně jako normální…

Články

Po stopách Buddhy v Lumbini

Nestává se každý den, abyste chodili po stopách zakladatele jednoho z největších náboženství na světě. Ale popravdě také ne každé náboženství může být ve skutečnosti mapováno s takovou přesností jako buddhismus. Navzdory tomu, že se buddhismus ocitá ve stínu hinduistické tradice přímo v místě, kde byl zrozen, jsou jeho počátky zakořeněny na pláních nepálského území Teraje. Právě tady se narodil princ Siddhártha Gautama do královské rodiny ve starobylém království Kapilavastu a pokračoval odtud v hledání víry…

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…