Bouřlivé oslavy svátků piva

©

Bavorsko: pohádkové hrady, kouzelné lesy, středověké vesnice… překrásná spolková země mezi Alpami a Franky se před očima odvíjí jako nekonečný gobelín plný turistických skvostů. Stejně okouzlující je i její hlavní město Mnichov, které vás nadchne božskými zahradami, skvělými muzei, majestátními paláci a samozřejmě Oktoberfestem, největším pivním svátkem na světě. V roce 2016 bude pivo centrem zájmu ještě víc než obvykle, protože Bavorsko slaví pětisté výročí zavedení zákona o čistotě piva. Potřebujete jiný důvod pro další napěněný korbel?


Hrad Blutenburg blízko Mnichova © Akwinelvr-Budget TravelHrad Blutenburg blízko Mnichova © Akwinelvr/Budget Travel.

 

Zážitky, které Vám změní život

Mezi šestnácti spolkovými zeměmi je Bavorsko supermodelka oplývající krásou, přehršlí charismatu i přirozeného šarmu. Území zahrnující mohutné alpské vrchy i zvlněnou viniční pahorkatinu Frank nabízí skvostnou přehlídku turistických lákadel, která předčí veškerá očekávání. Z temných hvozdů vykukují pohádkové hrady „šíleného“ Ludvíka II. Bavorského, na Romantické stezce lákají k prohlídkám opevněná středověká sídla, nacistické památky v Norimberku a Berchtesgaden vám umožní nahlédnout do jednoho z nejhrozivějších období dějin. V bavorském hlavní městě Mnichově vás okouzlí zahrady, krásná muzea, majestátní paláce i největší světová oslava piva, Oktoberfest.



Mnichovský Octoberfest ©Pavel L Photo and Video/ShutterstockMnichovský Octoberfest ©Pavel L Photo and Video/Shutterstock.

Pivo bude velkým tématem zvláště v roce 2016, kdy Bavorsko slaví pětisetleté výročí přijetí zákona o čistotě piva. Původní zákon, jejž schválil bavorský vévoda v roce 1516, povoloval používat k výrobě zlatého moku pouze vodu, ječmen a chmel. Účelem bylo zamezit přidávání hovězí žluči, dubové kůry, blínu a dalších potenciálně jedovatých příměsí, které se běžně vyskytovaly spíš v dílnách alchymistů. Zákon je tak zřejmě nejstarším dosud platným zákonem o potravinách. Německý svaz sládků je na něj tak hrdý, že podal žádost, aby UNESCO v souvislosti s významným výročím prohlásilo zákon za součást Světového kulturního dědictví.

Mnichov oslní královskými paláci, rozlehlými parky, vynikajícími muzei a rušnými pivnicemi. Chcete-li nasávat místní atmosféru, vydejte se do módní čtvrti Glockenbach nebo na fotbalový zápas světového klubu FC Bayern Mnichov do úchvatné Allianz Areny.

Při cestě na jihozápad z Mnichova objevíte bavorský památkový jackpot. Na úpatí mohutných Alp se sešla řada povznášejících atrakcí, jako je poutní kostel Wieskirche s živými freskami, řezbářská vesnice Oberammergau, lyžařský ráj Garmisch­Partenkirchen a samozřejmě palác Neuschwanstein, jenž inspiroval podobu disneyovského paláce Šípkové Růženky.

Co zrovna letí

Aristokratická dovolená. Ne, v Neuschwansteinu si snídani dát nemůžete, ale můžete si zaplatit prohlídku, či dokonce nocleh v hradech či šlechtických sídlech, které stále vlastní a používají Bavořané s modrou krví. Patří k nim i palác Dennenlohe, domov „zeleného barona“.

 

Románský hrad Neuschwanstein byl v 19. století postaven pro Ludvíka II. ©canadastock/ShutterstockRománský hrad Neuschwanstein byl v 19. století postaven pro Ludvíka II. ©canadastock/Shutterstock.
 

O čem se mluví

Zuřivá debata se vede o tom, zda má mnichovský Ústav pro studium soudobých dějin publikovat komentované vydání nechvalně známého Hitlerova manifestu Mein Kampf (pro vzdělávací účely). Koncem roku 2015 k němu totiž vyprší státem vlastněná autorská práva. Vydávání či rozšiřování rasistické, antisemitské literatury je v Německu od konce 2. světové války nelegální.

Nejbizarnější podívaná

Orlí hnízdo, horské útočiště nad Berchtesgadenem postavené k Hitlerovým padesátým narozeninám, dnes slouží jako restaurace s úchvatnými horskými výhledy.

Charakteristický rozdíl

Od zbytku Německa se Bavorsko mimo jiné odlišuje i tím, že dokáže být otevřené jako výhled z Zugspitze za jasného dne, ale zároveň úzkoprsé jako dlážděné uličky ve středověkém Rothenburgu ob der Tauber. Jeho obyvatelé totiž lpí na svých tradicích dirndlů a kožených kraťasů, ale zároveň nadšeně vítají hi­tech a veškeré novoty. Výkonný motor ekonomiky tu pohánějí špičkové firmy jako BMW, Adidas či Siemens, ale s německým perfekcionismem příjemně kontrastuje téměř středomořská radost ze života. Ať už je to v pivnici, nebo na sjezdovce, Bavořané se dozajista umějí odvázat.

Místní speciality

Číňané tvrdí, že z prasete se dá sníst všechno kromě chrochtání, a bavorští šéfkuchaři jsou s nimi zcela zajedno. Žádná prasečí část nepřijde nazmar, protože tu zpracují kolínka, ocásky, jazyk i sádlo. Většina klobás je také z vepřového základu, proslulá mnichovská bílá klobása (Weisswurst) obsahuje navíc telecí. K typickým jídlům, která neobsahují vepřové, patří Hendl (pečené kuře), Brezn (preclíky) a Obatzda (měkký sýr). Všechna najdete na jídelních lístcích stylových pivnic. Bavorskou specialitou je Brotzeit (doslova „čas na chleba“), což je studená svačina sestávající z chleba, klobásy a sýra a konzumovaná odpoledne či vpodvečer.

Best in Travel 2016

 
Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nezapomenutelný Peking

Další článek

Nejlepší evropské destinace pro letošní rok

Související články

Články

Osm běžných technických pohrom na cestách

Něco takového jsme zažili všichni. Jste 500 mil od civilizace na treku v horách, když zahlédnete vzácného tvora nebo se vám otevře úžasný výhled. Vytáhnete digitální foťák, abyste udělali životní snímek, zmáčknete tlačítko „on“ a… nic. Vybitá baterie a nejbližší obchod je tři dny cesty odsud s karavanou jaků. Je to čím dál větší problém současného cestování. Taháte s sebou všechny ty kabely, baterky, doplňky a zařízení, jedno vždycky přestane fungovat v tom nejnevhodnějším okamžiku. Ale každý problém má své řešení a následující seznam je tu od toho, aby vám pomohl. Některé nápady budou asi samozřejmé, ale…

Články

Motor britské kultury

Manchester – někdejší strojovna průmyslové revoluce – dnes hraje roli dynama britské kultury. Vláda vyčlenila 78 milionů liber na centrum umění The Factory, které se má stát jevištěm Manchesterského mezinárodního festivalu. Ve městě bylo zrenovováno a otevřeno mnoho nových uměleckých prostor, jako například galerie Whitworth, víceúčelové centrum umění HOME a Pantheon připomínající knihovna Central Library. Proměna tohoto kdysi industriálního města pokračuje mílovými kroky. Tomuto městu nikdy nechyběly ambice a sebevědomí. Kdysi bývalo strojovnou průmyslové revoluce a v 21. století se proměnilo v dynamo kultury a umění. Britská vláda je v tom mocně podporuje: vyčlenila 78 milionů liber na vybudování The Factory, nového víceúčelového uměleckého prostoru, ve kterém bude divadlo…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…