Bombaj v sedmi vírách

© Lonely Planet

„Svatá“ většinou není to správné slovo, kterým bychom označili indickou metropoli Bombaj. Naopak. V podvědomí máme spíš její slumy a jedny z nejextrémnějších podob chudoby na jedné straně, a bollywoodské celebrity, milionáře ověšené zlatem jak thajské chrámy, či problémy s mafií na straně druhé. Díky tomu pravděpodobně shledáme Bombaj jedním z nejvíce materialistických míst světa. Ovšem ono to není tak jednoduché. Bombaj má velmi komplexní osobnost a skrývá mnohá tajemství.

Dnes impozantní metropole, jedna z největších na světě, vyrostla na základech malé rybářské osady. Od počátku svého vývoje až do dnešních dnů má svou hluboce tradiční stránku a duchovní aspekt se zde bere velmi vážně. Vysoká koncentrace překrásných náboženských památek, uctívaných chrámů a kouzelných svatyní láká každodenně zástupy věřících a poutníků. Modlitby v těchto chrámech pro ně jsou velkou oporou a posunem na cestě k vlastnímu osvícení.

Bombaj_1Jeskyně Elephanta představují jedny z nejúžasnějších chrámů vytesaných do skály v jižní Indii © saiko3p / Getty Images

Hinduismus

Bombaj (angl. Mumbai) je pojmenována podle Mumba Devi, hinduistické bohyně oblíbené zejména mezi původními rybářskými komunitami, které hospodařily v oblasti dnešní Bombaje dávno předtím, než zde doslova raketovým tempem vyrostlo město. Dnešní obyvatelstvo tvoří zhruba 50 % hinduistů, doplněných muslimy, křesťany, sikhy, buddhisty, džinisty a přistěhovalci z Íránu uctívajícími zoroastrismus. Chcete-li vyjádřit úctu a respekt božské patronce města, vydejte se do jejího chrámu Mumba Devi Temple(náměstí Mumba Devi Marg, ve čtvrti Bhuleshwar), asi kilometr od letiště Chhatrapati Shivaji. Svatyně je postavena v severoindickém stylu shikhara,a kromě Mumba Devi patří také Bahuchar Maa, hlavní bohyni komunityhijra,kterou tvoří homosexuálové, transsexuálové, transvestité, apod. – lidé, které běžná indická společnosti z nějakého důvodu vyloučila.

Poctít návštěvou a nějakou tou obětinou můžete také dalšího oblíbeného boha Bombaje, Ganéšu, a sice v chrámu Shree Siddhivinayak (Swatantrya Veer Sawarkar Marg, Prabhavdevi, dobře dostupné Centrální linkou metra). Lidé věří, že Ganéšova čtyřruká podobizna, ke které se sem chodí modlit, může vyplnit tajná přání každého z nich. Doslova davy poutníků plných naděje, včetně politiků a známých celebrit, sem přijíždějí i ze vzdálených končin města každé úterý, aby hledali souznění ve svých modlitbách a odpovědi na životní otázky.

Dalšími zastávkami pro uctění Ganéši jsou chrám Vazira Naka Ganpati (Lokmanya Tilak Rd, Borivali), kde má bůžek podobu sochy vytesané do skály, a také populární chrám Garodia Nagar Ganpati (Cama Lane, Ghatkopar). Oba chrámy denně navštěvují tisíce věřících, ovšem ještě daleko větší slávy se jim dostává během oslav Ganéša Chaturthi, legendárního bombajského svátku, který se koná pravidelně každý rok během září, případně na přelomu srpna a září. 

Bombaj_2Tisíce pestrobarevných soch Ganéši jsou během svátku Ganéša Chaturthi omývány vodou v řekách, nádržích i březích moře
© CRS PHOTO / Shutterstock Royalty Free

Mumba Devi a Ganéša jsou ale pouze dvě z velkého množství hinduistických božstev uctívaných v Bombaji. Vyznavači (bhakti) Šivy se shromažďují v chrámech Bhuleshwar Mahadev a Babulnath v jižní Bombaji. Chrám společenství Hare Krišna, které se v posledních letech stalo populárním a posbíralo mnoho stoupenců z řad konvertovaných Evropanů, se nachází na Juhu Church Rd nedaleko pláže Juhu. Hinduisté všech možných sekt navštěvují chrám Mahalakshmi na pobřeží ve čtvrti Tardeo, zasvěcený bohyni bohatství a prosperity. Pokud chcete zažít ideální kombinaci duchovnosti a tvořivosti, navštivte nádrž Banganga a chrám Walkeshwar (Banganga Chowk) během každoročního festivalu Banganga, který se koná v lednu. Hudebníci zde naplňují vzduch tóny tradičních indických melodií.

Pravděpodobně nejpůsobivější hinduistická lokalita se ale nachází na ostrově Elephanta, který splývá na vodách Bombajského zálivu. Dostat se na něj dá lodí z nábřeží u Gateway of India (Brány Indie). Jeskynní chrámy, zařazené na seznam světového dědictví UNESCO, pocházejí z 5. stoletía jsou jednou z nejlepších ukázek jeskynního chrámového umění, navzdory veškeré vynaložené snaze portugalských vojáků o zničení „pohanských“ památek. Pokud toto místo navštívíte, jistě vás zaujme nepřehlédnutelná socha, šestimetrové zpodobnění Sadhašivy, která vyjadřuje svými třemi tvářemi Šivu Stvořitele, Šivu Ochranitele a Šivu Ničitele vesmíru.


Bombaj_3Na Malabárském vršku sídlí mnoho nejvýznamnějších džinistických chrámů Bombaje © Christer Fredriksson / Getty Images

Džinismus

Bombaj je domovem jedné z největších komunit džinistů v Indii a město je plné nádherně, do skal tesaných, džinistických chrámů. Chcete-li jednu ukázku za všechny, tak se svezte Západní linkou (Western Line) na Charni Rd nebo Grant Rd nedaleko Malabárského vršku a navštivte úžasný chrám Babu Amichand Panalal Adishwarji (Walkeshwar Marg). Džinistické chrámy prosluly svou krásou a tento konkrétní, ohromující derasar (svatyně) má mezi nimi výhradní postavení. Strop ústřední kopule zdobí barevně vymalovaný zvěrokruh – doslova umělecké dílo, jaké jste nejspíš ještě v životě neviděli. Na opačné straně úžiny se pak nachází derasarGodiji Parshwanath, údajně nejstarší džinistický chrám v Bombaji, a naproti přes ulici také chrám Shantinath, postavený v roce 1815 ze dřeva, ale v současnosti zrekonstruovaný do kamenné podoby. Další pozoruhodný chrám je Mahavir Swami (ul. Kalbadevi Rd, Bhuleshwar), doslova napěchovaný věřícími od rána do večera a nepřehlédnutelný díky svým bílým věžím, které se tyčí vysoko nad okolní nízké budovy a stánky s náboženskými předměty.

Bombaj_4Sochy okřídlených býků s lidskou tváří zdobí mnoho párských budov v Bombaji
© Graham Crouch / Getty Images

Zoroastrismus

Pokud se vydáte za džinistickou kulturou do čtvrti Walkeshwar, nebudete daleko ani od významné památky a rozlehlých pozemků dalšího náboženství, zoroastrismu. Bombajské Věže ticha slouží Pársům, stoupencům zoroastrismu, kteří původně přišli jako uprchlíci ze starověkého Íránu, k tzv. nebeskému pohřbu – své zesnulé nechávají na vrcholu věží napospas vlivům počasí a hlavně posvátným supům, po kterých zůstává jen hromádka vybělených kostí. Zoroastriánská posvátná místa většinou nejsou přístupná lidem jiné víry – zaprvé z důvodu respektu vůči mrtvým, zadruhé je to zakořeněné historicky. Když přišli uprchlíci z Íránu do Indie, mohli si ponechat svou víru, vystavět svatostánky a požívat soukromí a ochrany místních, ovšem za podmínky, že se nebudou snažit indické obyvatelstvo převést na svou víru. A tak Pársové pro jistotu znemožnili komukoli jinému přístup. I přesto je v Bombaji několik míst, která jsou natolik obdivuhodná, že stojí za návštěvu, byť je uvidíte pouze zvenčí. Pravděpodobně nejvíc ohromující je agiary (chrám ohně) Maneckji Seth (Perin Nariman St), u kterého zaujmou především elegantní shedu(sochy okřídlených býků s hlavou mužů), které stráží vchod do budovy. O kus dál na jihu byla roku 1882 vztyčena hodinová věž na počest párského filantropa Bomanjee Hormusjee Wadia, kterou též hlídá shedu. Studna Bhikha Behram poblíž stanice Churchgate (Veer Nariman Rd) byla vyhloubena v roce 1725 dalším párským filantropem, a také po něm pojmenována. Pokud vás tato zvláštní komunita zaujala a rádi byste se o ní dozvěděli víc, navštivte určitě FD Alpaiwala Museum (Hughes Rd), jediné a jedinečné párské muzeum v Bombaji.

Bombaj_5Katedrála sv. Tomáše je nejstarší budovou britské éry v Bombaji
© Huw Jones / Getty Images

Křesťanství

Bombaj byla během staletí kolonizována několika různými velmocemi, ovšem za vlády Britského království vyrostla v jedno z klíčových sídel specifické křesťanské komunity v Indii. Pravděpodobně nejpopulárnějším svatostánkem v moderní Bombaji je mariánská bazilika Mount Mary Church (Mount Mary Rd, Bandra), založená zdejším rybářem původního etnika Koli a ženou, která konvertovala ke křesťanství. Jen kousek od baziliky potom stojí nejstarší budova čtvrti Bandra, kostel St Andrew’s Church, založený roku 1575 Portugalci, bezmála jedno století předtím, než oblast ovládli Britové.

 

V jižní části Bombaje, nedaleko Horniman Circle, se nachází katedrála svatého Tomáše, pojmenovaná na počest zcestovalého apoštola, který do Indie dorazil v 1. století, a později zde také zemřel (poblíž města Chennai). Kostel je nádherný, jedná se o nejstarší budovu v Bombaji, kterou postavili Britové. Býval sídlem prvního biskupa bombajského a součástí původní pevnosti, kterou spravovala Východoindická společnost. Mše se tu konají pravidelně každou neděli. V jižní Bombaji pak naleznete i kostel St Teresa´s Church(Jagannath Shankar Seth Rd, Girgaum), další ukázku portugalského stylu, jehož bílo-červený exteriér připomíná nádherné koloniální domy ve státě Goa.

Bombaj_6K mauzoleu Haji Aliho se dá dostat po chodníku, ovšem pouze za odlivu © Orien Harvey / Getty Images

Islám

Islám se do Bombaje rozšířil ve 14. století, když muslimský sultanát Gujarat ovládl zdejší ostrůvky. Dnes tvoří muslimové asi 19 % bombajského obyvatelstva, takže o mešity a muslimské svatyně zde rozhodně není nouze. Severně od chrámu Mahalaxmi ve Worli se nachází posvátné mauzoleum Haji Aliho z 15. století, které vypadá, jakoby se vznášelo na vodě. Legenda praví, že tento světec zemřel během své pouti do Mekky a jeho rakev připlula po moři na toto místo. Uhrančivá svatyně a mešita jsou spojené s pevninou malým chodníkem, který ovšem za přílivu mizí. Za odlivu se postupně zaplní zástupy poutníků a žebráků, kteří doufají v almužnu od věřících. Pokud si můžete vybrat, běžte se sem podívat ve čtvrtek nebo v pátek, kdy se svatyně rozeznívá vtíravými melodiemi súfijských náboženských zpěvů.

O něco dál na jih, na Mohmammed Ali Rd, stojí výrazný orientační bod a ústřední svatyně místní komunity, okouzlující mešita Minara, obklopená muslimskými streetfood stánky. Najdete tu první modlitebnu v celé Bombaji, kde komfort věřících zajišťuje solární energie. Dále pak jistě stojí za pozornost mešita Gol (ul. Marine Lines), populární mezi obchodníky a taxikáři, a Páteční mešita (Jama Masjid, Swami Vivekanand Marg), kterou tvoří do nejmenšího detailu zdobená svatyně, vysoké bílé minarety, cibulovité střechy a nádherná vitrážová okna. 

Bombaj_7Synagoga Keneseth Eliyahoo je jedna z nejstarších v Bombaji © Patrick Donovan / Getty Images

Judaismus

V centru Bombaje naleznete nebesky modrou synagogu Keneseth Eliyahoo, která byla postavena roku 1884 ve viktoriánském stylu a je stále aktivním svatostánkem zdejší malé židovské komunity, čítající kolem 5000 členů. Židovská obec stála také za stavbou přístaviště Sassoon, prvního vodního doku v Bombaji (1875), který původně sloužil k odbavení britských lodí s bavlnou, ale dnes se zde nachází největší rybí trh ve městě. Pokud se sem vypravíte před svítáním, zastihnete rybáře etnika Koli, jak vykládají svůj ranní úlovek, a jejich akční ženy, které pak na trhu tvrdě obchodují se zákazníky z řad majitelů restaurací, obchodů i obyčejných lidí. Návštěva ranního trhu je silným zážitkem pro všechny smysly.      

Bombaj_8Global Vipassana Pagoda se tyčí nad ostrovem Gorai © saiko3p / Getty Images

Buddhismus

Dávno předtím, než Britové vkročili na půdu Indie, existovala na území Bombaje buddhistická komunita, jedna z vůbec nejstarších. Již v 1. století př. Kr. mniši vytesali jeskynní chrámy Kanheri (národní park Sanjay Gandhi, Borivari), které byly součástí rozlehlého buddhistického univerzitního komplexu téměř tisíc let před tím, než byly opuštěny.

Ale jsou tu i další buddhistické památky, blíž centru a z modernější doby. Elegantní chrám Nipponzan Myohoji (Dr Annie Besant Rd, Worli) založila roku 1930 komunita japonských buddhistů. Denně jej navštíví stovky věřících, ale ještě víc poutníků směřuje do chrámu Chaitya Bhoomi (Sant Dyaneshwar Marg, Dadar), která je největší a nejvýznamnější stúpou ve městě. Připomíná odkaz reformátora Dr. Bhimrao Ramji Ambedkara, který bojoval za práva dalitů (Nedotknutelných), nejnižší vrstvy v indické kastovní společnosti. Jedním z jeho kroků bylo, že konvertoval k buddhismu a inspiroval k tomu přes půl milionu dalších lidí.

Tomu, kdo by rád následoval Buddhovo učení, doporučujeme si vymezit jeden den a navštívit nádherný chrám Global Vipassana Pagodana ostrově Gorai. Je zasvěcen Buddhově nauce a meditaci, a ve svém nitru skrývá část jeho ostatků jako svatou relikvii. Zlatá stúpa byla postavena podle vzoru myanmarské Shwedagon Pagody a při její konstrukci byly použity kamenné bloky opracované tak, aby do sebe zapadaly, což umožnilo vznik největší kamenné kopule světa, která nepotřebuje žádné další podpěry. K chrámu patří malé muzeum a meditační hala, kde mohou duchovně založení návštěvníci absolvovat 10denní buddhistický kurz, nebo aspoň vyzkoušet ukázkovou hodinu.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Indie a Bombaje? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Goa & Mumbai.

Goa & Mumbai LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Za odpočinkem do Barmy aneb 3 mámy na cestách

Další článek

Na návštěvě u Hobitů - Nový Zéland

Související články

Články

Tchaj-wan na kole I. – Co potřebujete vědět před cestou

Tchaj-wan je země cyklistům zaslíbená: nabízí kombinaci krásné přírody a kvalitní infrastruktury čítající na 3000 kilometrů cyklostezek. Tento ostrov v Tichém oceánu je přitom velký jen jako polovina České republiky. Trasy vedou podél řek, rýžových polí nebo do hor tisíce metrů nad mořem. O nádherné výhledy tady není nouze. Není divu, že cyklistika patří k nejoblíbenějším sportům na Tchaj-wanu. Nejlepší doba na návštěvu Tchaj-wanu Jezdit na kole se dá na Tchaj-wanu téměř celoročně – s výjimkou léta, kdy celou zemi zavalí vlna veder s teplotami nad 30°C. Všudypřítomná vlhkost navíc způsobuje, že subjektivně vnímaná teplota je ještě vyšší. Venkovním sportovním aktivitám je možné se věnovat…

Články

Festival Holi - aneb trochu barevnější svátek jara

Světově proslulý Holi festival, jehož podstatou je vítání jara, je jednoznačně rozpustilá pestrobarevná taškařice. Láska je v popředí tohoto spontánního dovádění a symbolizuje láskyplné city v té nejčistější podobě, akorát ji slavící projevují prazvláštním způsobem. Všichni na sebe hází plné hrsti barevné směsi, čím barevnější a sytější, tím samozřejmě lepší! Jedinci i davy propadají neskonalé euforii veselí, jsou báječně naladění a hrají všemi barvami. Představte si, že na severu Indie v regionu Braj tyto radovánky trvají celý týden a jeden den mají ženy právo vzít na muže hole a symbolicky jim vyprášit kožichy! Ti se ovšem chytře ukrývají pod ochrannými…

Články

Nepál – turistická perla Himálaje

Návštěva Federativní demokratické republiky Nepál, jak zní oficiální název země od sesazení posledního nepálského krále v polovině roku 2006, je naplněním cestovatelských snů každého, kdo na svých výpravách vyhledává přírodní krásy a rozmanitost cizích kultur. Některé oblasti byly ještě do 90. let minulého století pro cizince zcela nepřístupné. Svou rozlohou maličká země, pevně semknutá svými dvěma sousedy Indií a Čínou, v sobě skrývá potenciál pro prožití mimořádně silných zážitků. Za vstupní bránu do Nepálu je bez nadsázky možné označit mezinárodní letiště v Káthmándú, kterým se do země dostává, zejména z Indie, největší počet turistů. Letiště překvapí skrovnými rozměry, ovšem po absolvování nezbytných vstupních procedur a zaplacení povinného víza můžete být do hodiny ubytovaní…

Články

Džajpur - růžové hlavní město v Rádžasthánu

Chystáte se do Indie a ještě nejste rozhodnuti, jaké město navštívíte. Hledáte propojení moderního místa s architektonicky nádhernou historií, ze které se Vám nebude chtít odjet? Pak si rozhodně přidejte do svého cestovatelského plánu Pink City – město s duší! Jsem rád, že jsem si jej mohl přidat do své sbírky, protože se tam rozhodně vrátím a věřím, že vás bude tento článek inspirovat k jeho návštěvě také. Džajpur - město kontrastů Historické město Džajpur doslova dýchá historií. Jeho přívlastek Pink City, tedy Růžové město, vzniklo postupně v minulých časech za vlády hinduistického panovníka, kdy maháradža, který nechal natřít tehdejší hradby města do červena. Přenádherný dojem z dochovaného historického…