Bílou stopou - Rakousko a novinky

CK Snow

Rakousko je nejaktivnější alpskou zemí, co se týče obnovy nebo stavby nových lanovek. Proto se tamní lyžařské areály stále „zvětšují“ vzájemným propojováním. Letos tak v oblasti kolem Zell am See budou mít lyžaři k dispozici přes 400 kilometrů sjezdovek – sice ne zcela „bez sundání lyží“, ale téměř...

Dvě nové lanovky v oblastech Kaprun, Zell am See a Saalbach jsou největší a nejdražší novinkou – díky nim tyto tři areály budou propojeny a bude možné mezi nimi přejíždět na lyžích. Nad Kaprunem se takto „sloučí“ ledovcový Kitzsteinhorn s Maiskogelem, v Saalbachu jedna z krajních sjezdovek skončí přímo u nové lanovky na Schmittenhöhe.

V kitzbühelské aréně nebo na čtyřvrcholové houpačce ve Schladmingu přivítají lyžaře nové, kapacitnější a pohodlnější přístupové lanovky z údolí. Modernější a rychlejší propojení jednotlivých částí svého areálu dokončují oblasti Hochkönig a Zillertal Arena. Na Kaunertalském ledovci se návštěvníci svezou novou kabinovou lanovkou namísto legendárních dlouhých kotvových vleků.

Tip: Zell am See - Kaprun

Lyžování na ledovci je nejen jistotou přívětivých sněhových podmínek i na okraji sezóny, ale také skvělým zážitkem – ledovce totiž dnes zůstávají už jen v těch nejvyšších horách, mezi skalnatými špičkami hor. Horské prostředí s výhledy je na Kaprunu skvělé, stejně jako mnoho širokých sjezdovek pro začátečníky a rodiny, ale také skvěle udržovaný snowpark pro pokročilé.

Chcete-li se svézt novými lanovkami třeba až na třítisícový Kitzsteinhorn a z něj pak lyžovat po 12 km dlouhé panoramatické trase s převýšením přes 2 200 m, jeďte do Zell am See alespoň na tři dny – skipas totiž platí pro tři sousední areály a každý stojí za to projet. Třídenní lyžování zde přijde dospělého na 161 eur, šestidenní pak na 278 eur.

Tip: St. Anton am arlberg

Arlberg je rakouskou lyžařskou mekkou zejména díky obrovské rozloze sjezdovek a volných terénů a vynikajícím sněhovým poměrům. Svahy nad St. Antonem jsou protnuté spíše str-mějšími a dosti rušnými tratěmi, takže si zde na své přijdou především sportovně založení lyžaři. Velké vzdálenosti v areálu znamenají i mnoho přejezdových cest, ale celý Arlberg je dobře propojen lanovkami.

Tip: Obertauern

Obertauern je hotelový resort usazený ve stejnojmenném průsmyku a obkroužený kompakt-ním systémem lanovek a vleků je díky své vysokohorské poloze jedním ze sněhově nejspo-lehlivějších v Rakousku. Není nutné nikam dojíždět, a tak jde o jedno z mála rakouských středisek s nástupem na sjezdovku přímo od hotelu. Velmi pestrý mix tratí všech obtížností na holých, ale členitých svazích limituje jen nižší celkové převýšení. Legendární je i zdejší apres-ski.

Tip: Heligenblut

Vesnička Heligenblut pod Grossglocknerem se svým útlým kostelíkem a starou zástavbou patří mezi nejmalebnější horské vesnice v Rakousku. Lyžařské terény, převážně středně náročné, na svazích hory Schareck a Hochfleiss vynikají sněhovou jistotou, panoramatický-mi výhledy i poměrně komorní návštěvností. V bezprostředním okolí sjezdovek jsou i výtečné volné terény.

Tip: Mayrhofen

Mayrhofen je srdcem údolí Zillertal a zároveň vstupem do rozložitého lyžařského areálu, kte-rý nabízí všestranné, ale i dosti rušné svahy. Do kotliny mezi Penkenem a Horbergem jsou vysázeny nešizené červené i peprnější černé, včetně nejprudší upravované „stěny“ v Ra-kousku. Po jižních svazích Penkenu a zejména Rastkogelu se už rozbíhají převážně mírné sjezdovky, vhodné pro rodiny s dětmi. Pavučina tratí dosahuje až na osamocenější a klidnější Eggalm, po němž spadají lákavé červené. Lyžařskou nabídku završuje na konci údolí ledovec Hintertux, sněhová pojistka celého údolí.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Rakouska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Rakousko. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lukáš Vavrda & CK Snow

Předchozí článek

Bílou stopou - Itálie a novinky

Další článek

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Související články

Články

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - II. část

Země uprostřed Alp si sveřepě drží pověst drahého a luxusního klenotu. Její top střediska ovšem mají natolik unikátní genius loci, že by je měl – aspoň jednou za život – navštívit každý, kdo chce nahlédnout do lyžařského nebe. Horské inženýrství, vlaky, lanovky, horské stavby A další fenomén, který jinde nenajdete – hory historicky vybízely lidstvo k tomu, aby je civilizovalo, činilo dostupnějšími a bližšími. S průmyslovou revolucí do nich vtrhlo stavební inženýrství, aby skrz ně vybudovalo cesty, silnice, železnice a lanovky.…

Články

Francie – téměř lyžařské nekonečno

Francouzské Alpy nemají mnoho konkurentů pro ty, kdo vyžadují ohromnou lyžařskou plochu a její dostupnost ze dveří ubytování. Velké a pohříchu málo poznané kouzlo nám skýtá i francouzská gastronomie. Oproti době před dvaceti lety výrazně přibylo kvalitnějšího ubytování i aprés-ski vyžití ve střediscích. Zimní střediska navržená a vytvořená na míru lyžařům a situovaná do obrovských prostorných hor jsou bezkonkurenčním francouzským lákadlem. O přírodní velkoleposti a lyžařské ergonomii Francie zřejmě pochybuje jen málokdo. V posledních letech byly ve většině známých středisek významně omlazeny lanovky…

Články

Bílou stopou - Itálie a novinky

V Itálii se nejmodernější lanovky rozjedou v oblasti Tre Cime/3 Zinnen. Po úspěšném propojení menších areálů kolem Helmu (kde se letos rozjede jedna z nejluxusnějších lanovek celých Dolomit) se nyní pracuje na vytvoření lyžařské houpačky s nedalekým rakouským areálem Sillian. V Cortině d’Ampezzo bude v r. 2021 mistrovství světa a v r. 2026 olympiáda. Proto zde významně investují a modernizují. I když starost mají hlavně o „závodní“ svahy, výhody z modernizace budou čerpat i běžní návštěvníci. Už letos se třeba z města k Tofaně mohou svézt moderní oběžnou kabinkou pro deset…

Články

Bílou stopou - Česká republika a novinky

Lyžařské areály v našich domácích horách letos akcentují přístup k životnímu prostředí, trendem je co nejúčinnější zasněžování při dodržování zákonem daných limitů a management, který povede k prodloužení sezóny a větší symbióze s přírodou. Kromě velkých projektů, které slibují hlavně udržitelnost a snížení nežádoucích vlivů na krajinu se ale také nastavují nová ekonomická pravidla. Nejviditelnější novinkou sezóny 2019/20 tak bude prodej skipasů s plovoucími cenami ve Špindlerově Mlýně, ke kterému se ale hodlá přidat více středisek. Podobně, jako je tomu u letenek, již nebude stanovena pevná cena skipasu, ale podle sezóny, počasí či vytíženosti areálu se bude měnit. Areál se tak…