Bílou stopou - Itálie a novinky

CK Snow, Kronplatz

V Itálii se nejmodernější lanovky rozjedou v oblasti Tre Cime/3 Zinnen. Po úspěšném propojení menších areálů kolem Helmu (kde se letos rozjede jedna z nejluxusnějších lanovek celých Dolomit) se nyní pracuje na vytvoření lyžařské houpačky s nedalekým rakouským areálem Sillian.

V Cortině d’Ampezzo bude v r. 2021 mistrovství světa a v r. 2026 olympiáda. Proto zde významně investují a modernizují. I když starost mají hlavně o „závodní“ svahy, výhody z modernizace budou čerpat i běžní návštěvníci. Už letos se třeba z města k Tofaně mohou svézt moderní oběžnou kabinkou pro deset lyžařů (původně trasu obsluhovala zastaralá kyvadlová kabina), brzy se pak lanovkou dostanou i do odlehlého areálu u průsmyku Falzarego.

Tip: Bormio

Bormio je středověké město s charismatickým kamenným centrem a lyžařsky velkolepou, avšak ne zrovna rozsáhlou horou Cima Bianca v zádech. Moderní lanovky zajišťují rychlý výjezd z 1 200 do 3 000 m n. m., přičemž spleť členitých, středně těžkých tratí nabízí nespočet variant sjezdu do mezistanice, nebo až do města. Každý jen trochu neposedný lyžař neodolá tomu, co nabízí ve společném skipasu region Alta Valtellina, jehož je Bormio epicentrem. Po stránce infrastruktury i jistoty a kvality přírodního sněhu vede vysokohorský kotel s bezcelním střediskem Livigno (1 816 m), obloženém po obou stranách přehlednými sjezdovými „dálnicemi“. 

Tip: Kronplatz

Kompaktní a univerzální lyžařská hora Kronplatz oslní širokánskými sjezdovkami, modernos-tí a pohodlím kabinkových lanovek a bezprecedentní péčí o tratě včetně ultravýkonného za-sněžování. Do údolí stéká z vrcholu hned pět dlouhých sjezdů s převýšením přes 1 000 m, přičemž třešničkou pro náročné je dvojice černých sjezdovek Sylvester a Hernegg. Z nej-krajnější větve areálu, která dosahuje až do osady Piculin v sousedním údolí Gadertal, jezdí celodenně skibus do oblasti Alta Badia. Kronplatz patří mezi nejkvalitnější, ale i nejrušnější areály Dolomit.
Je spolehlivým tipem pro neobyčejně široké spektrum lyžařů – je dostatečně veliký, aby uspokojil i náročnější, ale z velké části je to mírná pohodová hora vhodná i pro méně zdatné. Na svých svazích soustředí superlehké modré ranveje na vrcholu, dlouhé červené tratě na východní straně do Olangu i příkré černé krpály spadající o 1 300 výškových metrů na se-verní straně do Brunecku. 

Tip: Paganella

Paganella je prakticky bezchybné rodinné středisko s velmi vlídnými lyžařskými terény, atrakcemi pro děti a příjemným městečkem Andalo přímo na úpatí sjezdovek, kde se dá poří-dit pobyt v hotelu za přiměřenou cenu i v hlavní sezóně. Hora se tyčí jako obrovská skalní stěna nad údolím Etschtal a brennerskou dálnicí, na jejích severních svazích se ovšem roz-kládá mírumilovná síť více než 30 km lehkých až středně těžkých sjezdovek proplétajících se lesními průseky a s výhledem na skalní skupinu Brenta.

Tip: Val Gardena

Údolí Val Gardena (Gröden) je výstavním top resortem nejen Dolomit, ale i celé Itálie, kde se soustředí celá řada turistických atrakcí a hlavně movitějších hostů. Vyzdobená turistická le-toviska obklopuje 115 km sjezdovek napojených na další stovky kilometrů tratí v sousedních údolích, což tvoří nejbohatší lyžařskou nabídku Dolomit. Sjezdovky se vlní po obou stranách romantického údolí, nad nímž ční stinná skalní stěna Sasso Lungo. Centrální vrchol Ciampi-noi soustředí zejména sportovní, černé sjezdovky, náhorní plató Seceda nebo vrcholek Dan-tercepies nad sedlem Grödnerjoch pak středně náročné terény.

Tip: Folgaria

Jihovýchodně od Trenta se na sotva dvoutisícových pahorcích rozkládá síť 74 km sjezdovek mezi turistickým letoviskem Folgaria a lokalitami Fondo Grande, Piccolo a Fiorentini. Pavučina tratí je napnutá do poměrně úctyhodné rozlohy a lanovkami plně propojená. Zčásti zalesněné pahorky skýtají především lehké až středně těžké terény, uspořádané do výletního safari, které se zavděčí velmi širokému okruhu rekreačních lyžařů. Folgaria se přirozeně orientuje na rodiny s dětmi, čemuž odpovídají i velmi lákavé ceny.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Itálie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lukáš Vavrda & CK Snow

Předchozí článek

Bílou stopou - Česká republika a novinky

Další článek

Bílou stopou - Rakousko a novinky

Související články

Články

Snowmobiling a lyžování na islandském ledovci

Island, sen snad každého cestovatele. Panoramaticky fotogenická země Severu je naprosto skvostná, pokud zrovna nesoptí sopka a vše je zahaleno v černém oblaku sopečného prachu. Ledovce jsou atrakce pro odvážné Krásy islandské pevniny jsou nejkřehčími a nejúchvatnějšími vzpomínkami v mém cestovním diáři, ale ne každý ví, že i přes léto se zde můžete vyřádit na lyžích. Jako nadšená lyžařka, která se s lyžemi na nohou prakticky narodila, jsem touto informací byla naprosto uchvácená.…

Články

To nejlepší ze Slovenska a proč jet lyžovat právě tam?

Slovensko se v posledních letech lyžařsky překotně vyvíjí. Tamější střediska nabízejí vyžití nejen na lyžích, ale i relaxaci i zábavu. A co nás při reportážních cestách SNOW tour bavilo nejvíc? Tatranská Lomnica – nejprudší sjezdovka a snídaně na Lomničáku Téměř každé středisko má nějaké svoje „nej“. V případě Tatranské Lomnice to je nejvýše položený apres-ski bar na Slovensku a nejprudší sjezdovka, která vede z Lomnického sedla. Budete-li pokračovat po jejích červených a modrých úsecích až…

Články

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - I. část

Jako všude, i kolem lyžování panuje mnoho mýtů a městských – či v našem případě spíš horských – legend. Nic není černobílé a závěry se často paušalizují a nepatřičně přenášejí. V případě Švýcarska třeba ceny – věděli jste, že jednu z vůbec nejlevnějších dovolených pro rodiny nabízí právě švýcarský Savognin? Smyslem tohoto článku ale rozhodně nemá být obhajoba cen ve Švýcarsku. Ta zmínka o výhodné nabídce jen ukazuje, že věc je malinko složitější a že nic nelze donekonečna zobecňovat. Švýcarsko není levné. Může za to poměr měnového kurzu franku a eura, potažmo české koruny, ale i třeba úroveň nabízených…

Články

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí. Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí. Českými lyžaři málo navštěvovaná,…