Austrálie - útesy, lesy a domorodá kultura

©

Hodnota australského dolaru se v posledních letech snižuje, což je mimořádně výhodné pro cestovatele s omezeným rozpočtem. Díky kolísající měně a klesajícím cenám paliva by rok 2016 mohl být dokonalý pro výlety autem. Určitě si nebudete chtít nechat ujít zdejší největší zajímavosti, včetně Velkého korálového útesu a Tasmánské divočiny, které čelí stále větším environmentálním hrozbám. Seznamte se s nimi, dokud je čas.

 Australská vinařství produkují kvalitní vína rozmanitých stylů.Australská vinařství produkují kvalitní vína rozmanitých stylů

 
Nejste-li z Nového Zélandu nebo Papuy-Nové Guineje, je do Austrálie daleko odevšud. Dostat se sem obvykle obnáší čtyřiadvacetihodinovou cestu letadlem. Protože však rok 2016 má být rozhodující pro několik klíčových oblastí australské přírody, určitě nebudete tohoto času litovat. A navíc díky slabému australskému dolaru tu každá útrata bude dobrou investicí. I ceny paliva jsou na sestupu: skvělá doba naplánovat si velké australské silniční dobrodružství.
 
Velký bariérový útes.Velký bariérový útes
 

Co se týče životního prostředí, bitevní linie se rýsují v okolí Velkého korálového útesu v Queenslandu, kde hrozí rozšíření přístavů, při němž by se poblíž útesu měly uložit miliony tun vybagrovaného písku. V Tasmánii učinila dohodě mezi zastánci a odpůrci kácení přítrž nová spolková vláda, která má v úmyslu umožnit export dřeva ze starých porostů. Je čas seznámit se s úchvatnými oblastmi divoké krajiny, než dojde ke kompromisům.

Pozitivnější je fakt, že vláda stále častěji uznává pozemkové nároky Austrálců, týkající se např. queenslandského Fraserova ostrova či velké části Eyrova poloostrova na jihu Austrálie. Domorodý turismus vzkvétá a aboriginské cestovní kanceláře jako Ngurrangga Tours ve městě Karratha či Bungoolee Tours v Kimberley nabízejí autentické kulturní zážitky. Současné aboriginské umění zaujímá v australské kultuře přední pozice, což dokazuje skvostné nové středisko Godinymayin Yijard Rivers Arts & Culture Centre v Katherine.

Zážitky, které vám změní život

Austrálie je neobyčejně bohatá na oblasti zapsané do Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO: 2300 km dlouhý Velký korálový (bariérový) útes; krvavě rudé skály v národním parku Uluru-Kata Tjuta; rezervace Tasmánská divočina s rozlohou 15 800 km2; bujná džungle v národním parku Kakadu… Vezmeme-li v úvahu zdejší vzdálenosti, nemůžete si prohlédnout všechny, ale můžete si být jisti, že všechny mají jedno společné: při prvním pohledu se vás zmocní hluboký úžas.
 

Národní park Uluru Kata Tjuta je nejznámější australským symbolem a také důležitým posvátným místem.Národní park Uluru Kata je nejznámnějším australským symbolem, a také důležitým posvátným místem

Co zrovna letí

Pojízdné občerstvení a malé bary. Nekonečnému počtu podniků rychlého občerstvení v australských městech v poslední době mimořádně úspěšné konkurují karavany s nabídkou jídla s sebou – dostanete v nich cokoli od hamburgerů po rybí kari –, kterých stále přibývá. Jídlo zapijte pivem z minipivovaru v nejnovějším sousedském baru za rohem.

O čem se mluví

Místní drogou jsou nemovitosti. Australané o nich s radostí mluví, budují je, kupují je, sledují je v televizi a vydělávají si jejich prodejem (to nejčastěji). Když v roce 2008 propukla globální finanční krize, zasáhla každého a otřásla cenami realit – ale nikoli v Austrálii. Zlatá horečka tu byla v plném proudu: Australané nadále kupovali drahé domy a trh rostl až do nebes. V současnosti bylo dosaženo bodu zlomu, v němž střední hodnota domu více než pětkrát přesahuje střední roční příjem domácnosti, a ceny australských nemovitostí patří k nejvyšším na světě. Splaskne tahle bublina?
 

"Sdílený" talíř v restauraci A La Grecque
 

Víte, že…?

  • Austrálie je šestá největší země na světě (po Rusku, Kanadě, USA, Číně a Brazílii).
  • Když sem v roce 1788 připluli Britové, žilo v Austrálii přes 500 různých domorodých národů s odlišnými jazyky i územími. 
  • Od prvního udílení Man Bookerovy ceny za literaturu v roce 1969 ji získali čtyři Australané: Peter Carey (dvakrát), Thomas Keneally, DBC Pierre a Richard Flanagan.
  • Od příchodu Evropanů do Austrálie vyhynulo ve zdejší přírodě 27 původních druhů savců, 23 druhů ptáků a 78 druhů žab.

Nejbizarnější podívaná

Z oparu u odlehlé silnice Oodnadatta Track v centrální australské poušti se noří Mutonia Sculpture Park (Park soch Mutonia) – výstřední sochařská expozice, jejíž součástí jsou dvě letadla s ocasy zapuštěnými do země a dotýkající se křídly: „Planehenge“.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 
 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 
 
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Zásady Lonely Planet ohledně peněz na cestách

Další článek

Nejlepší místa, kam se podívat v květnu 2016

Související články

Články

Nejhorší cestovatelské rady na světě

Poučte se z chyb druhých prostudováním našeho výběru deseti klasických i novodobých příkladů opravdu špatných cestovatelských rad. „Neutrácejte peníze za balenou vodu! Piju vodu z kohoutku a je mi dobře,“ chlubil se jeden z hotelových hostů v Káthmandú. Viděli jsme ho znova až po třech dnech a vypadal, že je tak o 3 kila lehčí. „Před příjezdem na místo si nikdy nerezervuju pokoj. Je lepší nejdříve zajít do všech hostelů, pak se…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Georgetown představuje neotřelou uměleckou scénu a stylové ubytování

Georgetown, město zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO, se v poslední době stává těžištěm moderní, umělecky laděné Malajsie. Mezi tradičními čínskými obchody tu dnes objevíte výtvory nekonvenčních pouličních umělců a na každém rohu vyrůstají nové výstavní prostory, kde se můžete setkávat s avantgardním uměním, filmy, hudbou a tancem. Přidejte k tomu pár butikových hotelů a máte recept na jednu z nejoriginálnějších a nejpestřejších uměleckých komunit v Asii. Ve městě Georgetown, které se nachází v malajsijském státě Penang, vyrůstá vskutku neobyčejná moderní umělecká scéna, která tvoří fascinující protiváhu spleti historických ulic zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO. Díky projektům, jako je festival Urban Xchange: Crossing Over, vzniklo na těchto…