Aarhus pro začátečníky

© Rudy Mareel, Shutterstock

Aarhus, druhé největší město Dánska, se již dlouho snaží vystoupit ze stínu Kodaně a jeho proměna je v plném proudu. Hlavní město Jutského poloostrova, které založili Vikingové, si získává pozornost návštěvníků a buduje si pověst stále významnější evropské destinace pro příznivce festivalů, milovníky umění a skutečné gurmány. K přitažlivosti Aarhusu přispívají i důležité pocty, jichž se mu dostává: Evropská unie mu na rok 2017 propůjčila titul Evropské hlavní město kultury a Evropský region gastronomie. Seznamte se s největšími zajímavostmi tohoto přívětivého města, kvůli kterým rozhodně stojí za návštěvu.

Architektura a design

Dánsko je proslulé svým úžasným designem. Znalci by si určitě neměli nechat ujít prohlídku aarhuské radnice, kterou počátkem čtyřicátých let minulého století postavil architekt Arne Jacobsen, průkopník dánského modernismu. Vzdejte hold zajímavému designu v nedalekém muzeu umění ARoS Aarhus Kunstmuseum, jehož interiér je inspirovaný Dantovou Božskou komedií. Na střeše muzea vytvořil proslulý dánsko-islandský konceptuální umělec Olafur Eliasson uzavřenou kruhovou panoramatickou vyhlídku s barevnými skly, známou pod názvem Vaše duhové panorama.

Milovníci architektury si mohou naplánovat prohlídku ikonických moderních budov, jako je muzeum Moesgaard z roku 2014, které má tvar klínu nenápadně vystupujícího z krajiny, se střechou pokrytou trávou, po které lze chodit a Dokk1, budova největší knihovny v celé Skandinávii, jež byla otevřena v roce 2015 v rámci rozsáhlé revitalizace aarhuského nábřeží. V přístavu vyrůstá nová čtvrť, nazvaná Aarhus Ø, s několika úchvatnými rezidenčními stavbami, jako je nádherně hrotitý Isbjerget (Ledovec), který již získal řadu architektonických ocenění a mnoho příznivců na Instagramu.


A cobbled street in Aarhus' historical open-air museum, Den Gamle By © HildaWeges Photography - Shutterstock Images
Dlážděné ulice v Aarhusu - historické muzeum pod širým nebem © HildaWeges Photography - Shutterstock Images

Jídlo

Aarhus prochází skutečnou revolucí ve stravování. Objevují se stále nové restaurace, kavárny, minipivovary a další stravovací zařízení, jež hostům poskytují vše, po čem touží. Možností je nepřeberné množství, od farmářských trhů po vybrané podniky. Největší hladovce uspokojí pojízdné prodejny rychlého občerstvení, zatímco gurmáni si mohou vybrat ze tří restaurací, kterým byla v roce 2015 za jejich kulinářské mistrovství udělena hvězdička Michelin: restaurace Gastromé, Frederikshøj a SUBSTANS.

Vezměte si kalhoty či sukně s pružným páskem a připravte si seznam lahůdek, které byste měli svým chuťovým pohárkům dopřát: pečivo (samozřejmě), smørrebrød (obložené chlebíčky), lahodné hot dogy a prvotřídní místní ryby a mořské plody. To vše spláchněte tradičně vyráběným pivem z místních minipivovarů. Velcí milovníci jídla mohou svou návštěvu naplánovat na dobu konání Festivalu jídla, který každoročně probíhá v září.

 
Danish smørrebrød with steak tartar and chicken liver mousse © cyclonebill - CC BY-SA 2.0
Dánský obložený chlebíček s tatarákem a pěnou z kuřecích jater © cyclonebill - CC BY-SA 2.0

Dějiny

Aarhus založili kolem roku 900 n. l. Vikingové jako obchodní město (jeho název pochází ze slova „aros“, jež znamená „místo při ústí řeky“). V nejstarší části města, známé jako Latinská čtvrť, lemují křivolaké dlážděné uličky kostely a hrázděné domy. Projděte se nejkrásnější aarhuskou ulicí Møllestien, v níž můžete obdivovat doslova pohádková průčelí.

S místní historií se nejlépe seznámíte v malebném skanzenu Den Gamle By (Staré Město), kde uvidíte autentické historické domy z různých koutů země, z nichž bylo v letech 1927 až 1974 vytvořeno celé městečko, a řemeslníky v dobových kostýmech při práci. Rozhodně také zajeďte do Moesgaardu. Budova zdejšího muzea je možná futuristická, ale sbírky vynikajícím způsobem přibližují zdejší kulturní historii a etnografii. Nejúžasnějším exponátem je dva tisíce let starý Grauballský muž (Grauballemanden), jehož neuvěřitelně dobře zachovalé tělo bylo nalezeno roku 1952 v nedalekém rašeliništi.

Kultura

Velké množství studentů v Aarhusu zaručuje čilý noční život a pestrou hudební scénu, jež může směle soupeřit s kodaňskou. Ke studentským podnikům patří VoxHall, Radar a Train. Prosklená koncertní síň Musikhuset (Dům hudby) nabízí rozmanité koncerty a představení napříč uměleckými žánry pro všechny věkové kategorie.

Aarhus si vybudoval skvělou pověst svými festivaly: největší a nejlepší je každoroční Aarhuský festival (Aarhus Festuge) v srpnu, ale spoustu zábavy nabízí bohatý program kulturních akcí po celý rok. Festivaly se zaměřují na nadějné začínající umělce a kapely, na jazz a na své si přijdou i milovníci dobrého jídla. Pokud vás zajímají Vikingové, koncem července se pořádají slavnosti Viking Moot, věnované autentickým kostýmům, řemeslům, jídlu a ukázkám vikinského válečného umění.


Visitors explore the roof of ARoS Aarhus Kunstmuseum and Olafur Eliasson's Your Rainbow Panorama © Rudy Mareel - Shutterstock Images
Návštěvníci na střeše ARoS - Aarhuské muzeum umění a Vaše duhové panorama © Rudy Mareel - Shutterstock Images

Rodiny s dětmi

Je Dánsko nejlepší evropskou destinací pro rodiny s dětmi? Je to dost pravděpodobné: najdou zde báječné přírodní podmínky pro venkovní aktivity, četné turistické atrakce a srdečné místní obyvatele. K hlavním aarhuským zajímavostem lákavým pro děti patří skanzen Den Gamle By, který nabízí širokou škálu rodinných aktivit, zejména během školních prázdnin a před Vánoci. Ve stejné čtvrti si můžete prohlédnout úžasné průchozí skleníky v Botanisk Have (botanické zahradě).

Zajděte také do Muzea žen (Kvindemuseet), jež oslavuje životy dánských žen a jejich těžce vydobyté úspěchy a zahrnuje sekci pro děti se spoustou fotografií, filmů i praktických činností. Spoustu prostor vhodných pro děti má také Dokk1 na pobřeží. Příjemné rozptýlení po návštěvě muzeí poskytne zábavní park Tivoli Friheden, který se sice nevyrovná kodaňskému, ale nabízí rozmanité pouťové atrakce, hry a stánky s rychlým občerstvením.

 
A colourful ferris wheel at Tivoli Friheden © Poula Hansen - Getty Images Plus
Barevné ruské kolo v zábavném parku Tivoli Friheden © Poula Hansen - Getty Images Plus

Aktivity v přírodě

Dánská města mají ideální podmínky pro cyklisty, a tak si půjčte jízdní kolo a projeďte se uličkami spolu s místními – nebo se, ještě lépe, vydejte na organizovanou cyklistickou projížďku po městě, kterou pořádá společnost Cycling Aarhus a jež zahrnuje prohlídku největších zdejších zajímavosti, zpestřenou místními příběhy.

K báječným oblastem na výlety pěšky nebo na kole patří cesta po pobřeží na jih k přístavišti a Marselisborgu, včetně prohlídky letního sídla dánských králů a okolního parku. Pokračujte dále na jih k Moesgaardu, spojte svou návštěvu muzea s krásnou vycházkou v lese, nebo na sever k Risskovu, kde vás čeká hezký les a písečná pláž s průzračnou, poklidnou a studenou vodou.

Výlety

Dánsko je nesmírně kompaktní země a z Kodaně do Aarhusu se dostanete vlakem za pouhé tři hodiny. Mnoho zajímavostí si tak zvládnete prohlédnout během jednodenního výletu. Tři nejoblíbenější turistické atrakce:

Tematický park Legoland se nachází sto kilometrů jihozápadně od Aarhusu v Billundu, rodném městě plastové stavebnice, jež dobyla svět.

Djursland je velký poloostrov, který leží severovýchodně od Aarhusu („nos“ na jutském obličeji) a je vyhledávanou turistickou oblastí. Má překrásné písečné pláže a obrovská lákadla pro rodiny s dětmi, jako je zoologická zahrada či oblíbený zábavní park.

Silkeborg leží 45 kilometrů západně od Aarhusu, v samém srdci dánské Jezerní oblasti. Fotogenická krajina je plná jezer, lesů a kopců, jež se báječně hodí na táboření, výlety na kolech, pěší turistiku a plavby na kánoích.

 
The world in miniature at Legoland Billund © Lena Ivanova - Shutterstock Images
The world in miniature at Legoland Billund © Lena Ivanova - Shutterstock Images

Příjezd a odjezd

Do Aarhusu se snadno dostanete vlakem z Kodaně. Potřebná spojení si můžete vyhledat na stránce Rejseplanen, jež zahrnuje všechny druhy dopravy po Dánsku.

Aarhuské letiště leží 45 kilometrů severovýchodně od města. Pravidelné přímé spoje létají do/z hlavních měst skandinávských zemí a na londýnské letiště Stansted (a zpět). Lepší mezinárodní spojení má větší letiště u Billundu, 95 kilometrů od Aarhusu ve středním Jutsku. Mezi Aarhusem a oběma letišti existuje dobré autobusové spojení a autobusy se bez problémů dostanete až do centra města.

 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

 

Napsal: Carolyn Bain

Předchozí článek

5 důvodů, proč cestovat stopem

Další článek

Andalusie - perla jižního Španělska

Související články

Články

Finsko aneb hlavně co nejvíc ušetřit ze stipendia

Erasmus v severských zemích je pro české studenty velký luxus, ale šetřit tu za každou cenu nemá smysl. Všechno stojí nesrovnatelně víc peněz a stipendium je nepřiměřeně nízké, i když vyrazíte do Finska, jednoho z nejlevnějších severských států. Pokud se rozhodnete vypravit za studiem do pohádkové země tisíců jezer, která se proslavila rozkošnými Mumínky a perfektní rozvojovou pomocí v Somálsku a Kosovu, máte od první chvíle důvěru ke všemu a všem, a to tam ještě ani nejste. Kolej, nebo pronájem? Euforie z toho, že patřím ke šťastlivcům vybraným na Erasmus na jednu z nejprestižnějších univerzit v Evropě, rychle vystřídal studený pot z cen ubytování na kolejích – cca 400 eur na měsíc (moje měsíční stipendium). Naneštěstí jsem narazila na nějakého chytráka, který tam ze…

Články

Vikinské Dánsko: po stopách dávných průzkumníků

Byli vikingové jen opilci nasávající medovinu a lotři plenící okolí, nebo civilizovaní řemeslníci, básníci a obchodníci? Nebo byli vášniví (a horké hlavy), jak se nás snaží přesvědčit nový televizní seriál na History Channel? Vaše předsudky ohledně vikingů se pravděpodobně změní při návštěvě Dánska, kde jejich éra ožívá prostřednictvím pohřebních míst, runových kamenů, osad a muzeí. Vikinská božstva, víra, ohromné schopnosti v navigaci, jejich zvyky, dlouhé lodě, propracované šperky, řezby a legendy – to vše tu najdete. A zapomeňte na přilbice s rohy – nenosili je. Dějiny v kostce Doba vikingů se datuje od roku 793 do 1066, kdy se skandinávští mořeplavci z Dánska, Norska a Švédska odvážovali podnikat po moři a řekách cestu do Evropy, aby zde obchodovali, útočili a dobývali. Vikingové byli známí a obávaní po celé severní Evropě, ale zkazky o jejich krvežíznivosti…

Články

Podzim - nejlepší doba na eurovíkendy!

Karlštejn nebo Lipno jsou fajn česká klasika, ale co se trochu (anebo i trochu víc) odvázat a české rybníčky vyměnit za španělské moře například. Na podzim není nic lepšího, než uniknout z každodenních povinností a využít nepřeberné nabídky eurovíkendů a podívat se za hranice všedních dnů – sbalit si na tři čtyři dny a užívat si chutě a vůně nějaké evropské metropole. Za nás je takovou destinací číslo jedna Barcelona. Krásná, sluncem prosvětlená a uměním protkaná metropole jihu Evropy. Gaudí na každém kroku. Při hledání opaku našeho českého stereotypu není lepší volba než prodloužený víkend v Barceloně. Z každého rohu tohoto moderního města vás bude svádět restaurace či kavárna, takže cesta k La Sagrada Família bude…

Články

Nejlepší místa pro rodiny

Evropa je vyhlášená svými historickými památkami a světovými muzei, ale najdou se tu i lákadla vhodnější pro rodiny. Vyberte to správné místo a potomci propadnou kouzlu toho, co tento kontinent nabízí: pohádkové hrady a zámky nastartují představivost v každém věku; lesy jako z příběhů bratří Grimmů; skryté ostrovy s ozvěnou roztodivných zvuků přírody; pláže s výrazným potenciálem pro písečné stavby... To vše a mnohem více přinášejí tipy našich odborníků, kteří vybrali 10 nejlepších míst pro letošní rodinnou dovolenou v Evropě. 1. Kent, Anglie  Pláž Broadstairs je jedno z mnoha míst v Kentu, které je k rodinám přátelské. (Foto Thierry Levenq / Moment Open / Getty Images) Kent je tzv. „zahradou Anglie“ a v současnosti získává na oblibě. Je totiž plný příležitostí pro cestování časem, které okouzlí zvědavou mladou mysl. Zabalte…