7 nejzajímavějších míst Uzbekistánu

Rady na cestu

Vydejte se s námi do Uzbekistánu a objevte tak nádhernou zemi ve Střední Asii, jež se pyšní rozmanitou kulturou a historií. Krajina, ležící na rozhraní mezi Evropou a Dálným východem, byla už od starověku křižovatkou karavanních cest, které převážely nejenom hedvábí, ale i další luxusní a orientální zboží.

Podél nejvýznamnějších tras vznikala bohatá města, výstavní paláce, nádherné mešity a madrasy. Inspirujte se na cestu za novým dobrodružstvím ve stopě slavné Hedvábné stezky. 

Samarkand

Starověké město na Hedvábné stezce patří mezi největší chlouby Uzbekistánu. Pohádkově město, jehož historie sahá až do 7. století př. n. l., se ve středověku, a hlavně za vlády slavného dobyvatele Tamerlána, stalo jedním z nevýznamnějších center tehdejšího světa. V r. 2001 bylo jako křižovatka kultur a náboženství zapsáno na i seznam UNESCO. Největší chloubou Samarkandu je náměstí Registan, ze tří stran obklopené madrasami z 15. – 17. století, které se řadí mezi nejkrásnější náměstí na světě. Nikdo by neměl vynechat ani působivé mauzoleum Gur-Emir, které uchovává ostatky Tamerlána a jeho potomků, nebo zajímavou observatoř, kterou nechal zbudovat panovník a významný matematik a astronom Ulugbek.

 
Buchara

Madrasy, mešity s modrými minarety, křivolaké uličky s kupeckými domy, to je Buchara (UNESCO), další významné středisko Hedvábné stezky a důležité kulturní centrum. Rozsáhlá oáza uprostřed pouště Kyzylkum byla centrem lidského osídlení už před 5000 lety. Postupně se z něj vyvinulo významné město, které ve své době bylo i hlavním centrem Bucharského emirátu. Z této doby pochází např. Emírův palác, ale důležitější i historicky významnější jsou např. unikátní Madrasa Chor-Minor nebo mohutná pevnost Ark. Zajímavou zastávkou je jistě i mauzoleum Chasma-Ayub, kde se nachází pramen, který údajně vytryskl ze země poté, co místo navštívil Jób známý ze Starého zákona.  

Údolí Fergana

Údolí Fergana zasahující částečně do Kyrgyzstánu a Tádžikistánu je neobyčejně etnicky pestrou oblastí. Zelená kotlina mezi nejzápadnějším výběžkem pohoří Ťan-šan a Alajským hřbetem oplývá skutečně bohatou minulostí sahající dávno do minulosti. Údolí spojené se slavnými jmény starověku jako byl perský král Kýros Veliký nebo Alexandr Makedonský nabízí vedle nádherných panoramat i řadu historických měst a také zajímavých dílen. Města jako Fergana, Margilan nebo Kokand se proslavila výrobou hedvábí, koberců nebo tradiční keramiky. Zavítejte na jednu z místních tržnic a vyberte si z nepřeberného množství orientálních produktů, které v sobě kousek z Indie, kousek z Turecka a kousek z okolních -stánů. 

Chiva

Bývalé hlavní město Chivského chanátu vypadá jako z pohádek Tisíce a jedné noci. Bleděmodré kupole a minarety ostře kontrastují s pískovou barvou budov i okolní krajinou. Historické centrum Ičan Kala obehnané mohutnými hradbami je skutečně výjimečně dochované, a díky tomu si vysloužilo i zápis na prestižní seznam památek UNESCO. Největší chloubou je madrasa Muhammada Aminhana z 19. století s nádherným modrým minaretem, který se měl stát největším na světě, a i když nebyl nikdy dokončen, stal se symbolem města. Staré uličky plné obchůdků a tradičních čajoven jistě okouzlí každého návštěvníka, proto byste Chivu, i když je z hlavního města poměrně vzdálena, neměli vynechat. 

Taškent

V seznamu nejkrásnějších míst Uzbekistánu jistě nesmí chybět i jeho hlavní město Taškent. Metropole na řece Čirčik s necelými třemi miliony obyvatel byla z velké části postavena po silném zemětřesení v r. 1966 jako modelové výstavní město SSSR. Metro, paláce, stadiony, rozsáhlá náměstí i televizní věž, to všechno dnes připomíná velikášství tehdejšího režimu. Taškent ovšem neztratil ani své původní kouzlo spojené, jak jinak než s Hedvábnou stezkou. Duchovním centrem města je náměstí Khas Imam square s dominantní mešitou Hazrat Imam, která ve svůj útrobách uchovává jeden z nejstarších koránů na světě. Z 16. století se dochovala krásná madrasa Kukeldash, a v její blízkosti leží Chorsu Bazaar, největší tržnice v zemi, která je sama o sobě velkou atrakcí, kde seženete skutečně naprosto všechno. 

Aralské jezero 

Bezodtoké slané jezero na hranici z Kazachstánem, dříve nazývané „Aralské moře“, možné nepatří mezi nejkrásnější místa země, ale určitě je to místo, kam byste se měli vydat. Aralskému jezeru totiž hrozí, že v horizontu několika desítek let zmizí z povrchu zemského. Díky rozsáhlému využívaní vody řek Amudarja a Syrdarja k zavlažování bavlny ztratilo jezero více než 80 % své rozlohy a vypadá to, že uzbecká část jezera je nenávratně ztracena. I přes to všechno je okolí jezera zajímavé. Bývalé přístavy, opuštěné vesnice i slavný „hřbitov lodí“ připomíná nedávnou minulost spojenou s vodou, dnes se ovšem jedná o slanou poušť. Mezi nezapomenutelné zážitky určitě patří přenocování v některém z kempů, kde si v nočním tichu pod hvězdami a v tradiční jurtě můžete vychutnat pravou atmosféru pouště.  

Šachrizabz

I rodiště slavného válečníka a dobyvatele Tamerlána, město Šachrizabz, bylo přiřazeno k seznamu UNESCO. V jeho zlatém období, za vlády Tamerlána a jeho potomků, zde během 15. a 16. století vznikla řada staveb, které zdobí město dodnes. Zbytky letního královského paláce Ak-Saray, mešita Dorut Tilavat postavena Ulugbekem nebo Tamerlánova hrobka (přestože v ní nebyl nikdy pohřben) patří k místům, která byste během vaší návštěvy Uzbekistánu rozhodně neměli vynechat. 

Nalákal Vás článek CK Radynacestu do Uzbekistánu? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět. A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP23. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

Jak jsme dobyli French Ridge Hut

Další článek

LP Magazine 03/2023

Související články

Články

Poznejte Ázerbájdžán – zemi ohně a nedostupných hor! – 1. část

Ázerbájdžán je tak trochu neprávem mezi cestovateli opomíjen na úkor sousední Gruzie nebo Arménie. Faktem ale je, že bývalá sovětská republika na břehu Kaspického moře toho nabízí více než dost. Na své si přijdou jak milovníci nedostupných hor, tak historie nebo moderní architektury. Baku — Flame Towers Historický Ázerbájdžán byl znatelně větší, než jak ho nalezneme v mapách dnes. Až do roku 1828, kdy proběhla válka mezi Ruskem a Persií, totiž zabíral Ázerbájdžán i severní část dnešního Íránu. I proto se značná část obyvatelstva severního Íránu hrdě hlásí ke svému Azerskému…

Články

Fototrip za sopečnými krásami Arménie

Esencí Arménie jsou sopky v čele s národním symbolem – horou Ararat, ležící ovšem za současnými hranicemi země a malebné kláštery a kostelíčky, rozházené po krajině. Podívejme se do Geghamských hor. Na břehu Sevanu S rozlohou 940 km2 a hladinou v nadmořské výšce 1900 m n. m. je Sevanské jezero vpravdě horským arménským mořem. Nedaleko stejnojmenného města na břehu jezera se na skalnatém poloostrovu tyčí Sevanský klášter, kterému dominují dva kostelíky z 9. století, od nichž je nádherný výhled…

Články

Arménie – deset nejkrásnějších klášterů

Malá země sevřená mezi velikány. To je Arménie. Těmi velikány nemyslíme pouze pohoří velkého a malého Kavkazu, ale i okolní muslimské státy Turecko, Írán a Ázerbájdžán, mezi které je malá křesťanská země vklíněna. Zemička, ve které žijí pouhé tři miliony obyvatel, přesto nabízí nespočet nádherných míst k návštěvě, a především zdejší kostelíky a kláštery jsou tím, co do země láká cestovatele z celého světa. Není divu. Arménie byla první zemí, která v roce 301 přijala křesťanství za státní náboženství, je proto historickými stavbami doslova posetá. Pojďte s námi poznat deset nejkrásnějších klášterů, které Arménie nabízí!  Klášter Tatev Tatev je jedním z nejznámějších, ale také nejodlehlejších klášterů v Arménii. Nachází se na jihu země a cesta z hlavního města Jerevanu sem po krkolomných arménských silnicích trvá více jak půl dne. Nicméně…

Články

Proč je teď ten pravý čas na návštěvu Uzbekistánu

Uzbecké drahokamy jsou dobrodružným průzkumníkům známé už dlouhou dobu. Města na trase Silk Road jako jsou Buchara, Samarkand a Chiva zase hostí některé z nejkrásnějších světových islámských architektur. Hektické bazary, napůl skryté pouštní citadely, dílny s hedvábím a možnost zahlédnout zmizelé Aralské moře patří mezi světová turistická lákadla. Uzbekistán je také vhodným odrazovým můstkem pro túry a cestování po Střední Asii. Věci, které dřív turisty od návštěvy země zrazovaly, jako složitý vízový režim, hluboce zakořeněný dozor sovětské éry a neútěšná situace v oblasti lidských práv, se začínají měnit a to velmi rychle.  Nová politika Uzbekistánu usnadňuje navštívit ohromující památky jako je Registán. © Dinozzzaver…