7 nejúchvatnějších míst ve slovinských horách

Pokud se chystáte do Slovinska, určitě budou jedním z vašich cílů hory. Celý severní pás Slovinska pokrývají horské masivy, které jsou právem stále oblíbenějším místem, kde si užít aktivní dovolenou. Skalnaté hřebeny Alp, horská jezera a vodopády, zelené pastviny, malebná údolí i divoká voda – to všechno tu máte šanci objevit.

Dolina Triglavských jezer nad Bohinjským jezerem je jeden z nejkrásnějších turistických zážitků. Foto: Jure Oblak, Turizem Bohinj

Nejvyšší a také nejnavštěvovanější slovinské pohoří najdete v koutě na úplném severozápadě země. Jsou to Julské Alpy, které pokrývá Triglavský národní park a vysoko do nebes se tu tyčí nejvyšší hora Triglav s nadmořskou výškou 2 864 m. Pokud jste milovníci klidu, vyrazte raději do sousedních Kamnicko-Savinjských Alp, které jsou výrazně méně navštěvované, avšak stejně krásné. 

Možná budete chtít odhalit co nejvíc krás slovinských hor. V tom případě nevynechejte žádné z následujících sedmi míst, která jsou TOP destinacemi ve slovinských kopcích.

1. Jezero Bled

Jezero Bled je právem nejoblíbenější slovinskou destinací. Uchvátí svou malebností a kousek za ním se zvedají vysoké hory. Foto: Jošt Gantar, Turizem Bled
 

Absolutní jedničkou mezi nejoblíbenějšími místy ve Slovinsku je kouzelné jezero Bled. Najdete ho na úpatí Julských Alp. Bled je oblíbeným letoviskem už od nepaměti. Dnes tu najdete řadu luxusních hotelů a promenádu podél jezera. A je jasné, proč se Bled stal tolik oblíbeným letoviskem. 

Samotné jezero vás uchvátí nádhernou tyrkysovou barvou vody. V jezeře se dá i zaplavat a překvapivě není tak studené, jak by se u horského jezera dalo očekávat. Příčinou jsou termální prameny, které do něj pronikají z podloží.

Kolem celého jezera Bled vede krásná vycházková cesta. Cestou se můžete vykoupat nebo vyšplhat k hradu na skále. Foto: Objevuj Slovinsko

Unikátní kouzlo jezeru dodává ostrůvek s kostelíkem. Ostrov byl už v pohanských dobách posvátným místem, později zde vznikl křesťanský kostel a se zvoničkou tu stojí dodnes. Na ostrov se můžete svézt lodičkou. Druhou dominantou Bledu je Bledský hrad, který se tyčí na vysoké skále nad jezerem.

2. Bohinjské jezero

Po Bohinjském jezeře se můžete svézt výletní lodí. Cestou se dozvíte spoustu zajímavostí o místní přírodě. Foto: Lenarčič, Turizem Bohinj

Co by kamenem dohodil od Bledu leží největší slovinské jezero Bohinj. Bohinjské jezero je cílem turistů, kteří vyhledávají klidnější a přírodnější letoviska. Bezprostředně nad jezerem se zvedají vysoké hory, které jsou skvělým cílem pro pěší turistiku. Nejkrásnější trek vede Dolinou Triglavských jezer, která vás dovede až na úpatí Triglavu. 

Na východním břehu Bohinjského jezera stojí nádherný kostelík sv. Jana Křtitele ze 13. století

Bohinj je ideální i pro rodiny s dětmi a méně zdatné turisty. Dostatek zajímavých cílů totiž najdete i v údolí. Po jezeře se můžete svézt výletní lodí a povolené je také koupání, což je v křišťálově čisté vodě nezapomenutelným zážitkem. Kolem jezera vede krásná turistická stezka. A určitě byste neměli vynechat blízký vodopád Savica, který je jedním z nejkrásnějších ve Slovinsku.

Pokud se chcete podívat vysoko do hor, ale nejste dostatečně zdatní, abyste se vydali na dlouhé treky, vyvezte se lanovkou na Vogel. V létě se tu projdete po horských stezkách, v zimě tu funguje krásné lyžařské středisko.

3. Dolina řeky Soči

Pokud milujete divokou vodu nebo jen rádi objevujete horská údolí, dolinu Soči rozhodně nesmíte minout. Jedná se o úchvatné údolí těsně u hranic s Itálií, kterým protéká smaragdově zelená řeka Soča. Už cesta do doliny je dechberoucím zážitkem. Cesta sem vede přes sedlo Vršič, které překonáte po klikaté horské silnici plné serpentin a nádherných výhledů. 

Když se vydáte do údolíček kolem vesničky Trenta, narazíte na spoustu krásných starobylých stavení

Dolina začíná pramenem řeky Soči a krásnou vesničkou Trenta, která je oblíbeným zázemím horských turistů. Dalším významným letoviskem je městečko Bovec, kde najdete nepřebernou nabídkou nejrůznějších vodních sportů a adrenalinových aktivit. Bovec je oblíbeným cílem zejména českých turistů. 

V dolině Soči uvidíte nejmohutnější slovinský vodopád Boka. Pokud vás zajímá historie, máte možnost prozkoumat dějiště bojů za první světové války – Sočskou frontu. Po stopách fronty vede horská stezka Pot miru (Cesta miru) a v městečku Kobarid najdete muzeum Sočské fronty. 

4. Velika Planina

Na Veliké Planině se budete procházet mezi salašemi a v bezprostřední blízkosti krav. Máte tu příležitost ochutnat místní mléko a sýr. Foto: Objevuj Slovinsko
 

Vysoko v Kamnicko-Savinjských Alpách se ukrývá pohádková Velika Planina, která slouží jako pastva pro dobytek. Na Planině stojí 200 dřevěných salaší, které jsou dodnes obývané pastevci nebo slouží jako ubytování pro turisty. Budete se tu procházet přímo mezi kravami, nezapomeňte ochutnat místní mléko a sýr.

Některé salaše na Veliké Planině dnes slouží turistům, kteří se v nich mohou občerstvit a v některých i ubytovat. Foto: Objevuj Slovinsko

Výlet na Velikou Planinu je nezapomenutelný zážitek a každý, kdo tu jednou byl, se sem chce vracet. Velkou výhodou je, že se sem díky lanovce dostanete i pokud cestujete s dětmi nebo nejste žádní velcí turisté. Výlet je ale vhodný i pro náročné, kteří lanovky obcházejí velkým obloukem. Vystoupat sem z údolí je opravdová výzva.

5. Jezersko a Češka koča

Dolina Ravenska kočna u obce Jezersko láká k procházkám a je i výchozím bodem řady horských túr. Foto: Objevuj Slovinsko

Jezersko v Kamnicko-Savinjských Alpách je místo, kde se jako Češi budete cítit doma. Proč? Protože tu máme svou horskou chatu. V horách nad obcí Jezersko postavili Češi roku 1900 vůbec první horskou chatu ve Slovinsku. Výlet k chatě je povinností každého Čecha, který do této oblasti zavítá. Češi zde také vytyčili velké množství horských turistických stezek.

Vysoko nad Jezerskem najdete Českou chatu, kterou tu postavili naši krajané v roce 1900. Foto: Objevuj Slovinsko

Obec Jezersko je velmi malebným místem, kde rozhodně nepotkáte davy turistů a užijete si božský klid. Můžete se tu procházet po údolí Ravenska kočna nebo se vydat na vrcholky hor. Na své si tu přijdou i náročnější – nad Jezerskem najdete ferraty a lezecké terény. V zimě jsou tu parádní běžecké trasy.

6. Logarská dolina a Solčavská panoramatická cesta

Logarská dolina je jednou z nejkrásnějších dolin ve Slovinsku. Kromě krásné přírody si tu užijete i klid stranou hlavních turistických lákadel.

Téměř na konci světa (nebo alespoň Slovinska) se ukrývá Logarská dolina a oblast zvaná Solčavsko. Je to opravdu zapomenutý kout, který byl po staletí jen těžko přístupný. Dnes se ale těší stále větší oblibě turistů, kteří hledají místa božského klidu.

Logarská dolina je jedno z nejkrásnějších údolí ve Slovinsku. Najdete tu řídce rozeseté usedlosti, které nabízejí ubytování. Na konci doliny je krásný vodopád Rinka. A pak už se zvedají jen strmé horské štíty. Hory Solčavska jsou pověstné svou nepřístupností. Do nejvyšších poloh tedy jen zdatní, a nebo s horským vůdcem. 

Solčavská panoramatická cesta je cestou úchvatných výhledů. Provede vás od farmy k farmě, které jsou rozptýlené po solčavských úbočích. Foto: Objevuj Slovinsko
 

Nezapomenutelným zážitkem je výlet po Solčavské panoramatické cestě. Jedná se o silničku po horských úbočích, od farmy k farmě, na které vás doprovázejí dechberoucí výhledy. Cestu můžete projet autem, na kole, nebo si nějaký úsek projít pěšky.

7. Pohorje a Lovrenška jezera

Lovrenška jezera leží v rozsáhlém rašeliništi v pohoří těsně u Mariboru a jsou jedním z nejoblíbenějších turistických cílů Pohorja

Stranou hlavního alpského masivu se rozkládá pohoří Pohorje, které je svým charakterem podobné našim Krkonoším. Zvedá se těsně nad druhým největším městem Slovinska, Mariborem. Z Česka je to sem co by kamenem dohodil. 

Pohorje s hlubokými lesy a rašeliništi ukrývá několik jezer a dokonce i vodopády. Nejoblíbenějšími cíli jsou Černé jezero a Lovrenška jezera. V zimě je tu lyžařský a běžkařský ráj. A těsně pod horami leží úbočí osázená vinicemi. Pohorje je proto ideálním místem, které zkombinujete s návštěvou města i viničních oblastí.

Co vás bude na cestách slovinskými horami doprovázet téměř neustále, jsou nádherná jezera. Výběr slovinských jezer, která se vyplatí zařadit do svého itineráře, je nespočet. A tak si sbalte turistické boty a vyrazte objevovat Slovinsko.

Autorka článku — Eliška Bernardová — vystudovala slovinštinu a je zakladatelkou turistického webu o Slovinsku, kde se snaží zjednodušovat cestování do této zelené země. Dozvíte se tu potřebné informace o místech, tipy na výlety i ověřená ubytování ve Slovinsku. ObjevujSlovinsko.cz můžete sledovat i na Facebooku a Instagramu a nechat se inspirovat, kam nasměrovat své cesty.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Slovinska

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika

Booking.com
Napsal:

Předchozí článek

Hrdinové domácí kuchyně - věhlasná jídla z celého světa

Další článek

Kantábrie - objevte dosud málo navštěvované pobřeží severního Španělska

Související články

Články

Albanian Challenge – Albánská výzva

Výzva pro asi nejkrásnější neznámou vesnici v Albánských Alpách, pro horskou turistiku v severní Albánii i pro cca 120 dobrovolníků, kteří se v létě 2015 podíleli na prvních aktivitách v této izolované oblasti uprostřed nedotčené divočiny. Pojeďte s námi do hor – a ne jen tak ledajakých. Hory severní Albánie, většinou nazývané jako „Prokleté“ (podle severní části na hranicích s Černou Horou ‒ Bjeshkët e Nemuna) nebo stále častěji jako „Albánské Alpy“, jsou pro většinu Čechů stále velkou neznámou (jako ostatně celý zbytek Albánie). Situace se ale postupně začíná měnit a tato impozantní,…

Články

Chorvatsko z paluby jachty

U nás v Lonely Planet cestujeme většinou velmi jednoduše. Vezmeme si batoh na záda, průvodce a foťák do ruky a těšíme se na nové zážitky. Většinou nás tedy nepotkáte v luxusních resortech a ubytováních. Jenže nechat se na dovolené rozmazlovat nemusí být vůbec špatné. Já se rozmazlovat nechala, a to na několikadenní plavbě na jachtě v Chorvatsku. Kapitáne, jakou loď? Jachta měla 50 m na délku. Pojme až 48 lidí, nás se na ní plavilo ale jen 23. Tím spíš jsme si užívali místa, kterého se vám na lodích obyčejně nedostává. Jachta byla krásná, prostorná a měla příjemné kajuty. Komfort na plachetnici se s tímto nedá moc srovnat, i když plachtění má…

Články

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit. Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…