7 nejlepších silničních výletů v Arizoně

Shutterstock

Arizona se svou obrovskou rozlohou (jde o šestý největší stát USA) a volným prostorem láká k prozkoumání tohoto kraje divů během sedmidenního silničního výletu po americkém Jihozápadě. Od mohutného Velkého kaňonu na severu po pistolnickou historii v Tombstonu u hranic s Mexikem vás však čekají stovky kilometrů.

Humphreys Peak je nejvyšší přírodní bod v Arizoně 18 km severně od Flagstaffu © digidreamgrafix / Getty Images


Nejlepší je vytyčit si několik tras, nespěchat a zkoumat je do větší hloubky. Chcete-li vidět vše, od domorodých skalních obydlí po bizarní městečka na Route 66, zde nabízíme sedm nejlepších silničních výletů v Arizoně.

Route 66 v Crooktonu, Arizona © JarekGDA / Shutterstock

Silniční výlet po Route 66

Nejlepší silniční výlet pro americké reálie
Kingman–Seligman; 140 km

Tento výlet po Route 66, nejdelším stále používaném úseku, je ideálním odpočinkem, pokud jste předtím hýřili v nedalekém Las Vegas. Prohlédněte si zajímavosti, jako je Arizonské muzeum Route 66 v Kingmanu, které v říjnu pořádá pouliční závody dragsterů, poté se vydejte po historické „Matce cest“, které se vine kolem porostů pelyňku a vesnicemi do Seligmanu. A ty zvláštní červené značky zaražené do země u silnice? Jsou poctou historickým reklamním kampaním značky Burma-Shave. Ze Seligmanu stále vidíte směrovky Route 66 na Ash Fork. Puristé však vědí: přestože „Matka cest“ technicky pokračuje až do Williamsu, rušného města, které je výchozím stanicí železnice Grand Canyon Railway, většina původní silnice je pohřbena pod I-40. 

Tip pro plánování: Kingmanské návštěvnické centrum, které sídlí v budově elektrárny v centru Kingmanu, nabízí množství informací o zajímavostech na Route 66. V budově rovněž sídlí Arizonské muzeum Route 66 a obchod se suvenýry.

Lone Spur Cafe v ulici Whiskey Row v Prescottu, Arizona © Andriy Blokhin / Shutterstock

Pouštní výlet za whiskey a vínem

Nejlepší silniční výlet pro vinařský kraj
Prescot–Sedona; 96 km  

Najděte si svůj styl relaxace v městě Prescott. Leží v nadmořské výšce nad 1600 metrů a je proslulé saloony z éry zlaté horečky na Whiskey Row (poohlédněte se po místním bourbonu Bloody Basin) a žulovými roklinami u jezera Watson Lake. Trasa kličkuje po hoře Mingus Mountain do vsi Jerome, která se rozkládá na útesech a je známá svými duchy. Vesnice je rovněž součástí vinařské stezky Verde Valley, na níž na vás čeká pět vinařských degustačních místností. Do Sedony pokračujte borovicemi dolů k historickým městům Clarkdale (za zastávku stojí národní památník Tuzigoot), Cottonwood a Cornville, mezi nimiž leží desítka vinařství. 

Národní památník Wupatki © fdevalera / Getty Images

Výlet ke kráterům a jeskynním obydlím

Nejlepší silniční výlet pro historická naleziště 
Sedona – národní památník Wupatki; 141 km 

Od červených skalních kaňonů v Sedoně stoupá tato trasa lesy do výšky téměř 2150 metrů ve Flagstaffu, který je vstupní branou do geologické a kulturní minulosti oblasti. Tento silniční výlet, k němuž patří četná historická naleziště a památky, vede k národnímu památníku Walnut Canyon s 25 jeskynními obydlími postavenými předkolumbovský lidem Sinagua a poté dál do Winony; zdejší stejnojmenný most je malebným pozůstatkem původní Route 66. Pokračujte na sever a zastavte se na okraji struskového kužele u národního památníku Sunset Crater Volcano. Poté, co sopečná erupce před 900 lety zničila úrodnou půdu, vydali se Sinaguové přes borové lesy a Malovanou poušť do oblasti, kde dnes stojí národní památník Wupatki. Zde si můžete prohlédnout jejich starobylá puebla.

Odbočka: Zastavte se v malém, ale výtečném Muzeu severní Arizony, které se věnuje archeologii, dějinám a kultuře místních původních Američanů, ale také geologii, biologii a umění. Na webových stránkách najdete přehled pořádaných akcí, workshopů a kurzů v terénu.

Bílá kapsa (White Pocket) v národním památníku Vermilion Cliffs © Getty Images

Výlet od okraje k okraji Velkého kaňonu

Nejlepší klasický silniční výlet 
Jižní okraj – severní okraj; 340 km

Národní park Grand Canyon vás svými vrstvami vápence a řekou Colorado, kličkující 1600 metrů pod Jižním okrajem, vtáhne snadno. Kochejte se rozlohou Velkého kaňonu, projděte se po stezkách a poté prozkoumejte druhou stranu parku s rozlohou téměř 5000 čtverečních kilometrů při silničním výletu z okraje na okraj. Vyjeďte směrem na východ, zastavte se udělat pár snímků na vyhlídce Duck on a Rock nebo navštivte obchodní stanici v Cameronu z roku 1916 a nakupte si starožitné navažské koberečky. Tato trasa stoupá, vede Mramorovým kaňonem (Marble Canyon) nedaleko národního památníku Vermilion Cliffs, který je známý svým útvarem Vlna (Wave), tvořeným pískovcovými víry. Toto je území kondorů, a tak pozorujte tyto okřídlené obry, jak vám plachtí nad hlavami, a pak se vydejte na jih přes jehličnany národního lesa Kaibab k severnímu okraji, jenž leží ve výšce 2 500 m. 

Tip pro plánování: Než vyrazíte, podívejte se na webové stránky parku, kde se v létě může objevit varování před extrémním vedrem na jižním okraji (South Rim) a koncem podzimu před uzavírkami na severním (North Rim).

Výhled z Hunts Mesa, Údolí monumentů (Monument Valley) © Zhukova Valentyna / Shutterstock

Vyhlídková trasa Kayenta – Monument Valley

Nejlepší pro navažskou kulturu 
Kayenta – severní okraj; 43 km

Přestože je tento silniční výlet krátký, proniká hluboko do srdce navažské kultury. Cestu zahajte v Kayentě v muzeu Navajo Shadehouse pod širým nebem, kde se dozvíte o šifrantech, které armáda zaměstnávala během druhé světové války. Směrem na sever trasa sleduje pozůstatky sopečných otřesů, jako je vrchol Agathla Peak tyčící se nad prastarými jeskynními obydlími dávných Pueblanů. Chcete-li se k těmto památkám dostat zblízka, musíte se vydat do kmenového parku Monument Valley Navajo, přejet do Utahu a pak se vrátit do Arizony, abyste se dostali ke vchodu.

Rodinka ovcí tlustorohých přebíhá silnici, Morenci, Arizona © Cavan-Images / Shutterstock

Coronado Trail Scenic Byway 

Nejlepší pro milovníky vzrušení
Springerville–Morenci; 188 km

Na první pohled vypadá vyhlídková trasa Coronado Trail jako přímá cesta na jih, ale tento silniční výlet má háček: 460 zatáček. Sleduje trasu, kterou počátkem 17. století putoval stejnojmenný španělský průzkumník, a když zde byla v roce 1981 původní silnice vybudována, dostala výmluvné číslo 666 a přezdívku „Ďáblova dálnice“. Silniční výlet po přečíslované Highway 191 v arizonských Bílých horách nedaleko Nového Mexika začíná ve Springervillu, kde najdete indiánské rozvaliny Casa Malpais a archeologický park. Trasa zabíhá do národního lesa Apache-Sitgreaves a kličkuje jím. Skvělým místem, kde můžete natankovat a dát si oběd, je Hannagan Meadow Lodge z roku 1926. Nedaleko Clifton se podívejte na prazvláštní pozoruhodnost: Šípový strom (Arrow Tree), uschlou borovici, která se ježí šípy.

Místní rada: Až budete projíždět posledními zatáčkami do Morenci, dívejte se, zda nezahlédnete divoká zvířata, jako jsou medvědi, rysové, ovce tlustorohé či vlci. 

Západ slunce nad arizonským Tombstonem, „městem příliš tvrdým, aby zemřelo“ © Sean Pavone / Shutterstock

Výlet za kaktusovými obry a pistolníky

Nejlepší pro pouštní přírodu a starý dobrý Divoký západ
Tucson–Bisbee; 150 km 

Tucson v Sonorské poušti je epicentrem zkoumání odvěkého vztahu lidí a rostlin. Zastavte se v Tucsonské botanické zahradě nebo 8,5hektarovém muzeu arizonské Sonorské pouště, které nabízejí seznámení s pouštní kulturou, túry s průvodci a umělecké výstavy. Pak zajeďte co nejhlouběji do nitra národního parku Saguaro, abyste se seznámili se staletými stejnojmennými kaktusy, které na jaře kvetou a poskytují jedlé plody. Po projížďce mezi těmito pichlavými strážci pokračuje výlet do Tombstonu, „města příliš tvrdého, aby zemřelo“. Město, které bylo dějištěm slavné přestřelky u O. K. Corralu, ze své historie z dob Divokého západu velmi těží. Pokračujte na jih do Bisbee, které vyrostlo díky těžbě mědi a dnes se zaměřuje na umění. Artemizia Foundation vystavuje současná díla slavných umělců, jako jsou Jajoi Kusamaová či Jeff Koons.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

10 nejlepších míst, která navštívit ve Vietnamu

Další článek

Los Angeles

Související články

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

Roadtrip s dětmi po americkém Středozápadě

Illinois, Iowa, Nebraska, Kansas, Missouri. Názvy těch států jste nejspíš slyšeli, ale to je asi tak všechno. Nikdy by vás nenapadlo jet tam na dovolenou. Stejně jako většinu obyvatel téhle planety. Když jsme našim americkým kamarádům řekli, kam se chystáme, ťukali si na čelo. Co tam jako budeme dělat, vždyť tam jsou jen pláně plné krav a kukuřice? Proč my, lidi z překrásné Evropy, chceme jet zrovna sem? O popularitě států amerického Středozápadu svědčí i fakt, že když jsem si chtěla koupit detailnějšího průvodce, dobře jsem nepořídila. Jezero Ogallala, Nebraska Pro začátek bude asi na místě říct, proč jsme se sem vlastně vydali. Inu, dostali jsme pozvánku na svatbu kamarádky, která se konala v Coloradu, a po dlouhých úvahách jsme se rozhodli, že pojedeme celá rodina, tedy dva dospělí a dvě malé děti, toho času tři roky a rok…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Arizona – roadtrip královstvím červeného kamení

Přes most u Hoover Dam jsme se naposledy ohlédli za Nevadou a už jsme míjeli ceduli Welcome to Arizona. Arizona je, a to píšu s láskou, královstvím červeného kamení. Od Grand Canyonu až po Monument Valley a odsud do Utahu to byly dny našeho roadtripu, které se dají spojit právě tou jednou linkou, kamením v jedné barvě a mnoha jejích odstínech. Route 66 a nádech toho pravého retra To bychom ale předbíhali, nejdřív nás čekalo pořádné americké retro, plechové cedule, Marylin Monroe a růžová. U města Kingman jsme se totiž poprvé setkali s pravou Route 66. Jedno můžeme doporučit jistě – určitě se tu zastavte. Pokud budete mít víc času než my,…