7 důvodů, proč navštívit Finsko - bezpečí, design a neuvěřitelná kuráž v zemi polární záře

Že je Finsko zemí „tisíců jezer“, je asi známá věc, že je to země spousty ostrovů, už třeba někdo vědět nemusí. Ale co dalšího stojí za vidění v téhle severské zemi? Ano, není to skandinávská země – Finové se proti tomu vždy velmi důrazně ohradí! Proč bychom tedy měli vyrazit na výlet do země dlouhých zimních nocí, a stejně dlouhých letních dní?

1. Polární záře a půlnoční slunce 

Polární záře nad Laponskem

 

Finsko je jedním z nejlepších míst na světě, kde můžete sledovat polární záři. Tuto neuvěřitelnou hru žluté, zelené, růžové a fialové barvy můžete v Laponsku vidět od září do března. Bývá viditelná až 200 dní v roce, takže v zimě každý den. Od května do srpna potom nastává období polárních dnů, kdy slunce je na obloze celých 24 hodin, a to přináší jev, kterému se říká půlnoční slunce. To rozhodně stojí za to vidět! 

2. Nejšťastnější lidé na světě

Finové tráví hodně času v přírodě

 

Finové patří spolu s dalšími severskými národy k nejšťastnějším lidem na světě. Finsko je bezpečná země, násilné trestné činy jsou neobvyklé a říká se, že je větší pravděpodobnost, že uklouznete na ledě, než že vám někdo ublíží. Finové tráví hodně času v přírodě, málo cestují, protože když přijde do Finska hezké letní počasí, je jim líto opouštět krásy, které jsou u nich k vidění. Jako národ se cítí ve své zemi bezpečně a jsou velmi liberální. Navenek možná působí uzavřeně, ale k turistům jsou vstřícní a ochotní. A vypijí nejvíce kávy na osobu na světě za rok – 12 kg! 

3. Architektura a design 

Helsinská knihovna

 

Ve finské architektuře najdete staré dřevěné stavby z dob švédské nadvlády, ale také moderní stavby všech možných stylů, od národního stylu přes funkcionalismus a další. Architektura je jednoduchá, inspirovaná přírodou. Že je Finsko designovou velmocí, se ukazuje třeba v Helsinkách, o kterých se říká, že jsou sice mladším sourozencem ostatních severských hlavních měst, ale jsou právě tím sourozencem, který chodil do umělecké školy a pracuje ve studiu moderního designu. Pro představu se můžete podívat na helsinskou knihovnu Oodi, muzeum současného umění Kiasma nebo třeba umělecké muzeum Amos Rex. 

4. Sauna a zase sauna 

Saunování tady má velkou tradici

 

Sauna je středobodem finské kultury. První zmínky o saunách jsou už z 12. století. Sauna vyčistí vaše tělo, duši, uzdraví všechny nemoci, udělá život jednodušším a snazším. V saunách se uzavírají obchodní smlouvy, pozvání do rodinné sauny je pocta. Ve Finsku najdete více než 3 miliony saun, tzn. že na každého druhého člověka připadá víc než jedna sauna. Ne nadarmo se říká, že dům bez sauny není domovem. 

5. Dáte si medvědí steak?

Bramborové pirožky

 

Ve finské kuchyni se prolínají tradiční švédská jídla spolu s ruskými. Je to proto, že Finsko bylo větší část své existence v područí jednoho nebo druhého státu. Kuchyni samozřejmě dominují ryby, maso, zvěřina, kořenová zelenina, brambory. Co rozhodně musíte ochutnat, jsou karelské pirohy (karjalanpiirakka) nebo skořicový šnek (korvapuusti), případně kardamomová bulka (pulla). Pokud jste dostatečně odvážní, rozhodně nesmíte vynechat medvědí steak nebo aspoň medvědí maso v nějaké úpravě (je poměrně drahé, každoročně se uloví jen „pár“ kusů) a potom také sobí nebo losí maso. Všechno toto a třeba také tradiční husté a hutné polévky, které klidně poslouží jako hlavní chod, si můžete dát v helsinské tržnici Vanha Kauppahalli.

6. Helsinky

Katedrála nad městem

 

Co na svých cestách rozhodně nesmíte minout, je hlavní město. Helsinky byly založeny v 16. století švédským králem Gustavem Vasou, v 18. století byly zničeny ve snaze zabránit ruské okupaci. Hlavním městem jsou od roku 1812. Dnes v Helsinkách žije téměř čtvrtina obyvatel Finska. Najdete zde na 50 uměleckých galerií a muzeí, pevnost Suomenlinna, která je součástí památek světového dědictví UNESCO. Neuvěřitelná plejáda chrámů a kostelů různé architektury zahrnuje např. evangelickou katedrálu Tuomiokirkko, pravoslavnou katedrálu, chrám Zesnutí Bohorodičky (Uspenskin katedraali) nebo Kostel ticha (Kampin kappeli) a také Skalní chrám (Temppeliaukion kirkko). Pastva pro oči!

7. „Sisu“

Finové mají pevnou vůli i odvahu

 

Pravděpodobně neexistuje slovo, které by finského ducha lépe vystihovalo než právě „sisu“. Toto slovo nemá překlad, ale dá se nejlépe popsat jako „neuvěřitelná kuráž a odhodlání tváří v tvář nepřízni osudu“. Kuráž totiž Finům rozhodně nechybí! Bojují až do úplného konce a této vlastnosti si velmi cení. Což mimochodem prokázali v historii ve věčných bojích proti Švédům a Rusům.

Autorka článku: Eva Staňková

Nalákala Vás průvodkyně CK Radynacestu do Finska? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět. A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP23. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

15 nejlepších míst, která navštívit v Mexiku

Další článek

Nejrozmanitější a nejlepší gurmánské zážitky na Maltě

Související články

Články

10 nejlepších přírodních zázraků Islandu

Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Koně divoce běžící přes rezervaci Þórsmörk © erwannmartin35 / Getty Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Byl to téměř nadlidský úkol, ale vybrali jsme…

Články

Fotobonboniéra – NORSKO

Tolikrát popsané a hojně navštěvované Norsko. Může nabídnout ještě něco nového a stojí za to jej navštívit? Rozhodně ano, jak se pokusíme vás na následujících fotografiích přesvědčit. Norský sever nabízí úchvatnou přírodu a drsné severské podmínky. Blankytné moře, vrcholky ostrých hor a rozkvetlá vegetace. Jako bychom nebyli na severu Evropy, ale někde v Karibiku.   Malá městečka, rozesetá kolem hlavní obslužné komunikace na Lofotech vybízí k mnoha překrásným výhledům. Co chvíli zastavuji, abych se pokochal fascinujícími pohledy.   Městečko…

Články

Finsko aneb hlavně co nejvíc ušetřit ze stipendia

Erasmus v severských zemích je pro české studenty velký luxus, ale šetřit tu za každou cenu nemá smysl. Všechno stojí nesrovnatelně víc peněz a stipendium je nepřiměřeně nízké, i když vyrazíte do Finska, jednoho z nejlevnějších severských států. Pokud se rozhodnete vypravit za studiem do pohádkové země tisíců jezer, která se proslavila rozkošnými Mumínky a perfektní rozvojovou pomocí v Somálsku a Kosovu, máte od první chvíle důvěru ke všemu a všem, a to tam ještě ani nejste. Kolej, nebo pronájem? Euforie z toho, že patřím ke šťastlivcům vybraným na Erasmus na jednu z nejprestižnějších univerzit v Evropě, rychle vystřídal studený pot z cen ubytování na kolejích – cca 400 eur na měsíc (moje měsíční stipendium). Naneštěstí jsem narazila na nějakého chytráka, který tam ze…

Články

Vappu – finský May Day nemá obdoby

Vappu, finský Svátek práce (tedy spíše volna), je nejočekávanějším svátkem roku. Kdo nezažil, nepochopí. Klidní, rozumní, pracovití a rozvážní Finové zahazují veškeré zábrany, upouštějí od všech pravidel i zásad a oddávají se nezřízené zábavě. Vše je předem dovoleno, vždyť je Vappu! Jindy mlčenlivým a vážným Finům jiskří oči radostí, kulišáckými nápady a… alkoholem. Dokonce se s vámi jen tak dají do řeči, bez racionálního důvodu, i když se vůbec neznáte. V jakýkoli jiný den něco nemyslitelného. Odkud se název Vappu vzal? Pro neznalé malé nahlédnutí do historie. Název Vappu pravděpodobně pochází z finského slova vapaa, česky volný, anebo se všeobecně traduje, že tento svátek nese název po svaté Valburze, bavorské abatyši, která byla kanonizována právě 1. května. Co se na Vappu slaví? Že neznáte…