7 chutí Nového Zélandu

© Rady na cestu

Neodmyslitelnou součástí cestování je poznávání místní kuchyně a objevování chutí, které jsou nám neznámé. Pojďme se podívat na 7 zajímavých chutí, které podle nás stojí za to na Novém Zélandu vyzkoušet - ovoce, jaké jste ještě neviděli, Hokey pokey zmrzlina a delikátní víno. Dobrou chuť!

1. Feijoa a zlaté kiwi

Feijoa je ovoce pro většinu z nás neznámé. Pěstuje se totiž především v Jižní Americe a na Novém Zélandu. Podlouhlé vejčité plody o velikosti 6 cm, zelené barvy s bílou dužinou, u nás pravděpodobně nekoupíte. Užijte si chuť podobnou jahodám a ananasu například ve formě zmrzlinového sorbetu nebo jako ovocnou šťávu.

Zlaté kiwi
2. Zmrzlina Hokey pokey a káva Flat White

Pro místní je Hokey pokey nejoblíbenější příchuť zmrzliny. Není divu, firma Tip Top ji vyrábí již od roku 1950. Není na ní nic složitého, vanilková zmrzlina s kousky medových pláství chutná snad úplně všem.

Hokey pokey zmrzlina

3. Jehněčí na mnoho způsobů

Kvalitní jehněčí se z Nového Zélandu vyváží do celého světa. Není se čemu divit, projíždíte-li místní krajinou, jistě nepřehlédnete početná stáda ovcí pasoucích se na zelených kopcích. Věděli jste, že tu žije až 10krát více ovcí než lidí?

Jehněčí maso

4. Čokolády Whittakers

Oblíbeným značkám čokolád dominuje novozélandská firma Whittakers. Nespočet příchutí, náplní a především nadstandardní velikost tabulky čokolády je pro milovníky sladkostí rozhodně výborný tip.

Čokoláda

5. Ferburger v Queenstownu

Na ulici Shotover Street nepřehlédnete několikametrovou frontu, chvíli si tady počkáte a k jídlu si zřejmě nakonec stejně nesednete. Čekání si však můžete zkrátit prozkoumáním fotografií na zdech s podpisy známých celebrit, které Ferburger ochutnaly. A co vy, na kterém byste si pochutnali? Hovězí, jehněčí nebo kuřecí?

Ferburger

6. Víno z místních vinic nezklame

Nový Zéland je velkým producentem vína, neboť místní vinice mají velice příznivé podmínky, jako například vína italská. Přímé sluneční záření způsobené velkou ozonovou dírou, přímořské oblasti a půdní složení má vliv na kvalitu a odrůdu vína.

Víno na Zélandu

7. Masový koláč  – Pie

Koláč, neboli Pie, najdete v každé restauraci, obchodě nebo stánku na ulici a široká škála náplní a pestrá chuť vás jistě potěší.


Masový koláč
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Nového Zélandu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Nový Zéland.
   
Nový Zéland LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal:

Předchozí článek

Fototrip za dalekými jezery Malého Tibetu

Další článek

Jak vyzrát na pásmovou nemoc - nejlepší tipy přímo od cestovatelů

Související články

Články

Nejpoutavější nové turistické atrakce

Myslíte, že už jste viděli všechno? Tak si na svůj seznam připište tyhle neuvěřitelné nové zážitky, které si můžete dopřát od roku 2018. Ve stopách nindžů, Japonsko Japonsko se chystá pokračovat v oživování starobylého nindžovského umění pestrou nabídkou aktivit, které budou zahájeny v roce 2018. Návštěvníci si budou moci vybrat ze dvou zájezdů specializovaných na tradici bojovníků nindža, při kterých budou ubytováni na slavných místech,…

Články

Na návštěvě u Hobitů - Nový Zéland

Pohádková vesnička a neslavnější filmové místo Pána Prstenů. Pojďme se na chvíli společně zatoulat do smyšleného světa. Do světa Hobitů! Co je vlastně Hobbiton a jak vznikl?  Když se řekne Nový Zéland všem se pravděpodobně vybaví jeho jedinečná příroda, která hrála nemalou úlohu ve slavné trilogii Pána Prstenů nebo Hobita. To ve svém názvu nese i nejslavnější místo Nového Zélandu právě z hlediska těchto filmů. Hobbiton, nebo česky…

Články

Na audienci u Aoraki - Mount Cook

Nový Zéland je země extrémů a superlativů. Tráva je tu zelenější, nebe jasnější, hory vyšší a voda průzračnější. Jak je to možné? Těžko říct, ale každý, kdo tuto nádhernou oceánskou zemi navštívil, vám to nechápavě potvrdí. Národní park Aoraki/Mount Cook není žádnou výjimkou a jeho horské štíty po kterých se plazí ledovce jsou ztělesněním slovního spojení nebetyčná krása. Maorská legenda Bylo nebylo, v dávných dobách, kdy na území dnešního Nového Zélandu ještě řádili nespoutané vlny Tichého oceánu, se Otec Nebes Raki oženil s Matkou Zemí Papa-tui-nuku. Po svatbě jeho děti sestoupili na zem přivítat novou manželku svého otce. Čtyři synové (Ao-raki, Raki-ora, Raki-rua…

Články

Západním pobřežím Jižního ostrova Nového Zélandu

Jižní ostrov Nového Zélandu je nejkrásnější místo na světě. Hory, jezera, řeky, vodopády, fjordy, ledovce... pro milovníky přírody to pravé! Po 10 dnech cestování po Novém Zélandu ve vypůjčeném autě po východní, střední a jižní části Jižního ostrova Nového Zélandu jsme se dostali na západní pobřeží Jižního ostrova. Naším dalším cílem po rušném Queenstown a úžasném Puzzling World ve Wanace je Národní park Mt. Aspiring. Národní park Mt. Aspiring – ledovec Rob Roy Glacier Vydáváme se autem z Wanaky po silnici Mt.Aspiring Road směr carpark, výchozí bod dalšího dne. Po 20km končí asfalt, začíná zóna asi 20 přejezdů přes kraví překážky a co nás dál čeká? 30 km gravel (štěrk)! Po kilometru Filip začíná zuřit a neví, jak…