6 unikátních zážitků ze severního Laosu

Khammuan, Cumulus

Laos je jednou z nejméně navštěvovaných zemí jihovýchodní Asie, a právě to je důvod, proč byste se sem měli vydat. Severní část této krásné země je pokryta majestátními horami, hustými lesy a zlatými chrámy. Vybrali jsem pro vás šest unikátních zážitků ze severního Laosu, které si nesmíte nechat ujít a vaše návštěva Jihovýchodní Asie bude díky nim naprosto nezapomenutelná. Vypravíte se plavit po Mekongu nebo budete v džungli stopovat gibbony?

Přivstaňte si a sledujte předávání almužny mnichům

Centrum severního Laosu, město Luang Prabang, je plné buddhistických chrámů a mnichů na jejich každodenních pochůzkách v oranžových hávech. Naprosto jedinečná je ale atmosféra města zejména při úsvitu, kdy uličkami historického centra procházejí skupiny mnichů a dostávají od místních takzvanou almužnu, tedy jídlo na celý den. Většinou se rozdávají zejména kolečka z lepivé rýže, ale někdy mniši dostanou i jiné jídlo nebo drobné bankovky. I jako turista můžete tento rituál zpovzdálí sledovat a užít si tak unikátní ranní atmosféru probouzejícího se města. Jakmile se mniši vrátí do svých chrámů, zavítejte ještě na ranní trh, kde seženete opravdu vše od zeleniny po krysí maso.

Plavte se po Mekongu

Mekong je tepnou Jihovýchodní Asie a život místních se z velké části točí právě kolem této řeky. Pokud si chcete ušetřit dlouhou nepříjemnou cestu autobusem po rozbitých laoských silnicích, je příjemnou alternativou právě plavba po Mekongu. Cesta z thajsko-laoské hranice do turisty oblíbeného města Luang Prabang po řece trvá dva dny se zastávkou na přespání v jednom z městeček. Během cesty na dřevěné lodi máte jedinečnou možnost pozorovat okolní hory, zelený prales, zapomenuté vesničky, vodní buvoly a život obyvatel na březích řeky.

Gibbon experience

Organizovaný výlet hluboko do srdce národního parku Nam Kan s názvem Gibbon experience je dalším unikátním zážitkem, který by vás neměl minout. Svůj název dostal podle toho, že celá inciativa vznikla na pomoc místním gibbonům, kteří jsou výrazně ohrožení pytláky. Vy můžete přispět k jejich ochraně tím, že si zakoupíte dvou nebo tří denní trek do místní džungle, doplněný o pohled na deštný prales z korun stromů. Noci strávíte v stylových domcích na stromě a během dne budete objevovat džungli po svých a pomocí ziplinů. Ráno potom budete mít ze svého stromového domku jedinečnou možnost zaslechnout houkání gibbonů. A s trochou štěstí možná i některého spatříte na vlastní oči.

Vyrazte do hor v městečku Nong Khiaw

Pokud toužíte po krásných horách a možnosti procházet se v přírodě, rozhodně byste neměli minout horské městečko Nong Khiaw na březích řeky Nam Ou. To je sevřené mezi meandry prudkými horskými svahy, což vytváří nádhernou scenérii. Kolem městečka je navíc hned několik vyhlídek, na které můžete podniknout kratší nebo delší výšlap po svých. Východ nebo západ slunce se tak může stát naprosto jedinečným zážitkem. Nemusíte ale jen objevovat okolní vrcholky, možností je spousta. Oblíbené jsou například projížďky na kajaku po řece, prohlídka jeskynních systémů nebo organizované výlety do místních vesniček.

Kurz vaření v Luang Prabangu

Za kurzy vaření všichni jezdí do Thajska nebo Vietnamu, naučit se ale nějakou místní specialitu můžete i ve městě Luang Prabang. Většina kurzů vaření začíná na místním trhu, kde se naučíte poznávat typické suroviny a jídla, nakoupíte a potom si v některé z restaurací u řeky připravíte lahodné laoské speciality. Domů si tak z výletu do Laosu odvezete i suvenýr v podobě dovednosti uvařit tradiční asijská jídla jako různá kari nebo vaječné rolky. Na některých kurzech si vyzkoušíte připravit i tradiční dezerty a nápoje jako jsou studené bylinkové čaje.

Koupejte se v kaskádách vodopádů

Laos je jedinou zemí jihovýchodní Asie bez přístupu k moři. Pokud se tedy v horkých dnech chcete zchladit, musíte zvolit jinou alternativu. Na severu Laosu jsou velmi oblíbené kaskádovité vodopády s průzračnou namodralou vodou. V okolí města Luang Prabang jich najdete hned několik, mezi ty nejkrásnější asi patří vodopády Kuang Si a Tad Sae. Můžete se koupat v přírodních bazéncích mezi kaskádami, po křivolakých stezkách šplhat podél vodopádů vzhůru i se svézt po řece na voru hlouběji do džungle.

Autorka článku a fotografií - Lucka - je milovníkem cestování, do srdce se jí zapsaly zejména španělsky mluvící země, kam se opakovaně ráda vrací. Baví jí poznávání místních zvyklostí, ochutnávání jedinečných specialit, stejně jako turistika a dobrodružství v horách. Vystudovala geografii a ráda předává své zážitky a zkušenosti ze všech koutů světa ostatním. To mimo jiné dělá na svém cestovatelském blogu Srdcem na cestách. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lucie Šajnarová

Předchozí článek

10 nejlepších věcí zdarma v Portu - procházky podél moře, pouliční umění a západy slunce

Další článek

11 nejlepších outdoorových dobrodružství v Kanadě

Související články

Články

Trojlístok centrálneho Vietnamu - Hue, Hoi An a Da Nang

Ázijský Vietnam je mimoriadne príťažlivou krajinou. Od severného Hanoja po južný Saigon meria viac než dve tisíc kilometrov a tak ho tvorí niekoľko farbených a exotických svetov. Najbohatším regiónom Vietnamu z hľadiska turizmu je jeho centrálna časť, ktorá v sebe ukrýva poklady akými sú cisárske Hue, rozprávkový Hoi An či moderný Da Nang s Mramorovou horou. Každé z miest vtiahne návštevníka svojim vlastným príbehom a ten si po čase uvedomí ako veľmi si túto juhovýchodoázijskú krajinu zamiloval. V strede Vietnamu Ak sa vo Vietname spomenie mesto známe ako Hue, každý si pod ním predstaví Zakázané mesto, ktoré obýval cisár so svojou rozvetvenou rodinou a cisárskym dvorom. Stalo sa synonymom pre vznešenú históriu ázijskej krajiny a stopy nedávnych dejín tu nájdeme aj dnes. Hue leží takmer v…

Články

Srílanská Sigirija láká pohledy na nahé krásky

Možnost spatřit vnadné krasavice, dokonce „nahoře bez“, to je něco, co byste na buddhistickém ostrově pravděpodobně nečekali. I když jde jen o vzácné fresky z 5. století. Při pohledu na tyto krásky pocítíte, jak vás zalévá pot – je to vzrušující zážitek; musíte totiž vyšlapat nemálo schodů, než vystoupáte na tzv. Lví skálu neboli Sigiriju! Sigirijské krásky, fresky z 5. století, jsou jedním z nejznámnějších symbolů Srí Lanky   Osobně jsem navštívila Srí Lanku čtyřikrát a Sigiriju jsem jednoduše nikdy nemohla vynechat. Jen jedenkrát mi hrozný liják ve výstupu zabránil, ale třikrát jsem dosáhla kýženého vrcholu a pokaždé to stálo za…

Články

Dům na stromě - netradiční ubytování uprostřed laoského pralesa

Cestovatelé 21. století jsou stále náročnější a je těžší a těžší je něčím překvapit. Vydat se můžeme ledoborcem na severní pól, spát ve stanu s beduíny uprostřed jordánské pouště, přenocovat v amazonském pralese s indiány a brzy se nejspíš budeme moci vydat i do vesmíru. Navíc dnes cestování není jen výsadou bohatých a právě jeho vysoká dostupnost v nás vzbuzuje touhu po stále intenzivnějších a autentičtějších zážitcích. Pokud nepatříte mezi ty, kterým stačí vyrazit na týdenní dovolenou k moři, čtěte dál a objevte s námi opravdové dobrodružství v korunách stromů laoského národního parku Nam Kan. The Gibbon Experience Pro většinu lidí nepříliš známý národní park Nam Kan se rozkládá na 136 000 hektarech v severní Laosu nedaleko thajských hranic. Základnou pro výpravu do parku je ospalé hraniční městečko Huay Xai, jehož hlavním lákadlem je projekt The Gibbon Experience. O ochranu křehkého ekosystému…

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…