6 tipů, co podniknout s dětmi v Salcbursku

CK Rady na cestu

Salcbursko leží v Alpách u hranic s Německem a částečně sousedí s Itálií. V zimě se sem sjíždí lyžaři z celé Evropy, v létě a na podzim je nahradí turisté a horolezci. Chcete i vy vyrazit na dovolenou do Alp, ale máte strach, jestli se vaše děti nebudou na túrách nudit? Poradíme, jak si dovolenou v Salcbursku užít tak, aby se bavili malí i velcí!

1. Salcburské Freilichtmuseum

Největší muzeum Rakouska najdete nedaleko Salzburgu na ploše 50 hektarů. Čítá 100 budov rozmístěných podle regionů, které nabízí návštěvníkům tradiční ukázku bydlení, zemědělství, léčitelství i řemesel. Většina domů, včetně historické školy, je dobově vybavena, a děti tak mohou nahlédnout do života vrstevníků před stovkami let a vše si i sami vyzkoušet. Například jak (ne)pohodlné byly školní lavice. Atmosféru dotváří zvířecí obyvatelstvo vesnice – pasoucí se kozy a pobíhající slepice. 
Trasa vedoucí skanzenem má jen 7 kilometrů, pokud ale projdete jednotlivé domečky, strávíte tu mnoho zábavných hodin. V areálu se nachází také občerstvení a v případě, že vás prohlídka vyčerpá, jezdí tudy historický vlak, který staví v každém „regionu Salcburska“. 

2. Hrad Mauterndorf

Ačkoliv je hrad ve vesničce Mauterndorf známý především jako letní sídlo nacistického pohlavára Hermanna Göringa, je dnes připraven na turisty z mnoha zemí, a především na dětské návštěvníky. K dispozici jsou tu i čeští audioprůvodci ve dvou verzích – pro dospělé a pro děti. Verze výkladu  můžete v průběhu střídat, a tak si i dospělí mohou poslechnout příběhy, které vypráví hradní myši. 
Volná prohlídka dává prostor dětské fantazii a hrám. Můžete se tudy v klidu procházet dle libosti vybavenými místnostmi s dobově oblečenými voskovými figurínami a v jídelním sále si také vyzkoušet středověké kostýmy na sobě nebo si sednout ke stolu jako skutečný šlechtic.

3. Gollingský vodopád

Nenáročný, ale dobrodružný pěší výlet můžete podniknout ke Gollingskému vodopádu. Túra k vodopádu z parkoviště v Golling an der Salzach trvá asi půl hodiny. Vodopád měří 76 metrů a díky lávkám, můstkům a žebříkům se můžete podívat až nahoru, tedy tam, kde vyvěrá z krasové jeskyně. Patří k největším rakouským vodopádům, každou sekundu tudy proteče 15 000 litrů vody!
Pokud chcete výlet v Gollingu ještě okořenit, doporučujeme prohlídku Gollingské rokle s průvodcem. Dozvíte se o vzniku roklí a soutěsek a na konci asi dvouhodinové prohlídky vás čeká 800 metrů ocelového lana, na kterém se v sedacím úvazku doslova proletíte nad divokou vodou v rokli. 

4. Ledová jeskyně Werfen

Eisriesenwelt ve Werfenu je největší na světě. V nitru hory Hochkogel v nadmořské výšce 1641 m n. m. se rozkládá 42 km dlouhá jeskyně, jejíž první kilometr je celý pokrytý ledem. Nemusíte mít ale strach z několikahodinového výstupu ke vchodu jeskyně. Tam vás totiž od parkoviště doveze nejprudší rakouská lanovka se sklonem až 50 °. 
Vstupní portál jeskyně je vysoký a široký okolo 20 metrů. Připravte se, že jakmile jím projdete, teplota nestoupne nad 0 °C, i v létě proto nezapomeňte kromě pevné obuvi na teplé oblečení. 

5. Visutý most na Stubnerkogelu

Pokud zavítáte do údolí Gastein, rozhodně se nebudete nudit. Kromě množství termálních lázní v centru údolí, městečku Bad Gastein, je údolí obklopeno dechberoucími vrcholy Vysokých Taur. Nejjednodušší je vydat se na horu Stubnerkogel, kam vás přímo z Bad Gasteinu doveze lanovka. Nahoře vás pak čeká nejvyšší visutý most v Evropě – 140 metrů dlouhý most ve výšce 28 metrů nad zemí! 
Konstrukci z ocelových lan dokáže vítr docela lehce rozhoupat, a tak to není nic pro slabší povahy. Na Stubnerkogelu ovšem vede mnoho turistických tras, které vedou mnohdy širokými a ne příliš strmými cestami, takže je to ideální místo na túru i pro rodiny s dětmi v kočárku.

6. Solné doly Hallein

Ne nadarmo nese hlavní město regionu jméno Salzburg – Solnohrad. Už v pravěku tady vznikaly solné doly, díky kterým mohli lidé uchovávat potravu delší dobu, což byl důležitý krok ve vývoji lidstva. Jedny z dolů, které můžete navštívit, se nachází v pohraničním Halleinu. Keltské doly nebyly dlouhá staletí využívány, až v 16. století se tu opět začalo těžit a pokračovalo se až do 90. let minulého století. 
Prohlídka takového dolu je zábavná pro všechny, děti do 4 let však mají vstup zakázán. Doporučujeme také návštěvu zvážit pohybově indisponovaným osobám, na prohlídce vás totiž čekají skluzavky mezi jednotlivými patry dolu či plavba loďkou.

Tip z CK Radyancestu.cz: 
„Pokud hodláte využívat horské lanovky, díky kterým si můžete užít hřebenovky i bez náročného výstupu, zajít do termálních lázní či muzea, doporučujeme zvážit SalzburgerLand Card. Její cena je 66 € na 6 dní, pro děti pak polovina. Třetí a další dítě je zdarma. Kartu lze zakoupit v infocentrech a můžete ji využít na vstupy do asi 190 atrakcí, včetně desítek koupališť, hradů a zámků, přírodních zajímavostí a sportovišť. Vzhledem k obvyklé ceně letních lanovek kolem 20 € za zpáteční jízdenku se vám při týdenní dovolené karta opravdu vyplatí,“ říká Anežka Berkyová z CK Radynacestu.cz.

Nejsme obyčejná cestovka. Jsme cestovatelé. Vyhýbáme se pastem na turisty a zavedeme vás I na místa, kam se ostatní nedostanou. Děláme poznávací zájezdy po Evropě, Asii i USA. Zájezdy pro skutečné cestovatele. V malých skupinkách, s nadšenými průvodci. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Rakouska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Rakousko. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

Gurmánské zážitky v Istrii, gastronomickém ráji Chorvatska

Další článek

Představujeme - Colorado

Související články

Články

Užijte si Budapešť v termálních lázních

Budapešť se rozkládá na síti téměř 125 termálních pramenů a „dát si koupel“ je součástí zdejšího života už od dob, kdy lidé chodili v tógách. Žádné ze současných lázní sice nepocházejí z římských dob, ale některé jsou dědictvím turecké okupace, další jsou secesním zázrakem a najdete tu i nablýskaná moderní zařízení honosící se všemi nejnovějšími vymoženostmi. Jaké lázně si vyberete, záleží jen na vašem vkusu a na tom, co hledáte – zábavu, léčbu na kocovinu nebo úlevu od něčeho vážnějšího. Přinášíme základní tipy, které byste měli vzít v potaz při plánování návštěvy v budapešťských lázních, a také náš výběr těch nejlepších z nich.   Co byste měli vědět,…

Články

Bouřlivé oslavy svátků piva

Bavorsko: pohádkové hrady, kouzelné lesy, středověké vesnice… překrásná spolková země mezi Alpami a Franky se před očima odvíjí jako nekonečný gobelín plný turistických skvostů. Stejně okouzlující je i její hlavní město Mnichov, které vás nadchne božskými zahradami, skvělými muzei, majestátními paláci a samozřejmě Oktoberfestem, největším pivním svátkem na světě. V roce 2016 bude pivo centrem zájmu ještě víc než obvykle, protože Bavorsko slaví pětisté výročí zavedení zákona o čistotě piva. Potřebujete jiný důvod pro další napěněný korbel? Hrad Blutenburg blízko Mnichova © Akwinelvr/Budget Travel.   Zážitky, které Vám změní život Mezi šestnácti spolkovými zeměmi je Bavorsko supermodelka oplývající krásou, přehršlí charismatu i přirozeného šarmu. Území zahrnující mohutné alpské vrchy i zvlněnou viniční pahorkatinu Frank nabízí…

Články

Budapešť, město na Dunaji

Hlavní město Maďarska, ve kterém se snoubí jižanská atmosféra, pohoda a historie. Pro mě je jedním z nejkrásnější evropských měst. Najdete tady nespočet lázní, parků a historických památek, které přímo lákají k návštěvě. Město se rozkládá po obou březích Dunaje. Na břehu levém leží Pešť, na břehu pravém Buda. Samotný název Budapešť vznikl spojením těchto dvou názvů. Při své poslední návštěvě jsem se navíc přímo zamilovala do maďarské kuchyně. V Budapešti jsem ochutnala snad nejlepší gulášovou polévku na světě a maďarský…

Články

Neznámé severoněmecké ostrovy

Ostrovy vždy dráždily fantazii cestovatelů. Díky svému zeměpisnému typu vyvolávají romantické představy „úniku před vším“, i když leží pár metrů od břehu. A při snění o plážovém útočiště napadne Německo jen málokoho, pochopitelně s výjimkou Němců. Ti dobře vědí, že za azurovým mořem, bělostnými plážemi a nekonečnými obzory vůbec nemusejí do Středomoří nebo Karibiku. Německu patří kolem padesátky ostrovů v Severním a Baltském moři a téměř všechny jsou klidnými a nedotčenými přírodními ráji. Charakter zmíněných dvou vodstev se velice liší. Pro Severní moře jsou charakteristické silné větry a vlnobití, Balt coby obrovská chráněná úžina má vody i celkovou atmosféru…