48 hodin v Tiraně

© Wikimedia

Energická Tirana nosí svůj věk hrdě. Barvitou albánskou metropoli si snadno spletete s libovolným moderním západoevropským městem - i zde zaměstnankyně v kostýmcích a lodičkách přebíhají široké bulváry, aby se sešly v elegantních kavárnách nad macchiatem.

Ale pak přejdete přes kamenný most z osmanské éry, dorazíte k italské vile a betonovému činžovnímu domu s čerstvou pastelovou fasádou… a zjistíte, že je tu toho víc, než se na první pohled zdá.

Tirana, která má za sebou 45 let izolacionistické komunistické vlády, prošla v posledních letech výraznou proměnou a stává se z ní nekonvenční turistická destinace. Mnozí městem projedou cestou do vysokých albánských hor a k panenským plážím, ale nevynechávejte je – na dva dny budete mít v okouzlující Tiraně k objevování spousty zajímavostí.

První den 

Dopoledne

Tinana_1Výhled z věžních hodin přes Skanderbegovo náměstí © Bridget Nurre Jennions / Lonely Planet 

Den zahajte pohledem na město z ptačí perspektivy od espresa v střešní restauraci nově zrekonstruovaného Xheko Imperial Hotelu. Posilněni dávkou kofeinu zahajte průzkum na nedalekém Náměstí Matky Terezy, kde stojí skromná socha proslulé misionářky albánského původu.

Z náměstí ‒ zrenovovaného při příležitosti návštěvy papeže Františka v roce 2014 ‒ zamiřte na sever a po působivém Bulevardi Dëshmorët e Kombit dojděte do Národní galerie. Nevynechte úchvatný pavilon Oblak, jehož autorem je japonský architekt a jenž je uměleckým dílem i prostorem k pořádání kulturních akcí zároveň. Pokud se zajímáte spíše o dějiny, pokračujte po bulváru do Národního historického muzea, které okamžitě poznáte podle obrovské malby na fasádě; symbolizuje albánskou hrdost. V 10 hodin se na schodech před muzeem můžete přidat ke každodenní organizované prohlídce města zdarma.

Odpoledne

Tirana_2Pavilon Oblak, jejž navrhl Sou Fujimoto © Bridget Nurre Jennions / Lonely Planet 

Protože k vidění je toho ještě hodně, doplňte energii křehkým špenátovým šátečkem (lakror në saç me spinaq) v nedalekém podniku Oda. Restaurace je navržená ve stylu společenského salonu z 18. století, po němž je pojmenována, a přestože je trochu turistická, nabízí dokonalý úvod do albánské kuchyně. Pokud jste dopoledne strávili v muzeích, odpoledne věnujte volné prohlídce městských zajímavostí, z nichž mnohé jsou opatřeny QR kódy.

Cestou zpět k Skanderbegovu náměstí se zastavte u věžních hodin z 19. století, které nechal při příležitosti nástupu do úřadu v roce 2015 starosta Erion Veliaj zrenovovat a zprovoznit jako symbol tiranského pokroku. Vystoupejte nahoru, odkud budete mít skvělý výhled přes minaret sousední Edhem Bejovy mešity k soše albánského národního hrdiny Skanderbega a futuristické pravoslavné katedrále Vzkříšení Krista v dálce vlevo.

Poté se projděte historií ‒ od byzantské Justiniánovy pevnosti po Jirchářský most z 19. století a Pyramidu, bývalé muzeum dlouholetého komunistického diktátora Envera Hodži. Chcete-li se podívat, jak se za Hodži žilo, zaskočte cestou na kávu (nebo některý z 25 druhů místní ovocné pálenky raki) do prazvláštní „kavárny-muzea“ Komiteti.

Večer

Tirana_3Tiranská výstřední kavárna-muzeum Komiteti © Bridget Nurre Jennions / Lonely Planet

Po dni stráveném průzkumem zajímavostí se odměňte Aperol Spritzem v elegantní zahrádce proslulého tiranského Pepper Lounge . Hned za rohem si můžete pochutnat na ručně vyráběných lanýžových rigatoni v restauraci Salt, což je vítaný přírůstek, jenž stále silněji konkuruje zavedeným italským podnikům ve městě. Italský hattrick zakončete návštěvou Cioccolatitaliani, kde si můžete dopřát skutečně nápadité zmrzlinové kreace.

Občerstveni věnujte zbytek večera neustále se rozvíjející tiranské umělecké scéně. Neziskový Tirana Ekspres a novější Tulla Center (otevřeno od září do června) pořádají série výstav, koncertů a dalších kulturních akcí, jež nabízejí vhled do života moderní Tirany.

Druhý den

Dopoledne

Tirana_4Vchod do muzea a galerie BUNK'ART © Bridget Nurre Jennions / Lonely Planet

Věřte nevěřte, v Tiraně dostanete nejlepší bagely na Balkáně. K snídani si dopřejte jeden v přiléhavě nazvaném podniku New York Tirana Bagels , což je kavárna v rámci sociálního projektu, jehož zisky jdou na podporu potřebných. Pak se taxíkem vydejte na dvacetiminutovou jízdu (900 leků neboli cca 6 EUR) k jedné z největších albánských atrakcí: BUNK’ARTu.

Muzeum, zprovozněné v roce 2014, je součástí snah albánské vlády otevřeně se vypořádat s komunistickou minulostí za Železnou oponou (dalším bude zpřístupnění ústředí tajné policie, tzv. Domu listí, naplánované na konec roku 2016). Dopřejte si pár hodin na prohlídku čtyřiceti místnostní tohoto strašidelného bunkru, postaveného v sedmdesátých letech pro albánskou politickou a armádní elitu v rámci rozsáhlého projektu výstavby 700 000 bunkrů po celé zemi.

Odpoledne 

Tirana_5Výhled z lanovky Dajti Express © Bridget Nurre Jennions / Lonely Planet 

Až opustíte BUNK’ART, zahněte doprava a jděte 10 minut do kopce ke stanici lanovky Dajti Express. Lanovka rakouských konstruktérů, která je v provozu od roku 2005, nabízí úchvatnou patnáctiminutovou jízdu na vrchol hory Dajti, během níž se můžete kochat výhledem na malebné lesy, pole a – ano – bunkry. Národní park s rozlohou 33 km2 nabízí outdoorové aktivity pro všechny: od pěších túr přes střelbu na terče po jízdu na koních či horských kolech.

Na oběd před túrou se vydejte pěšky nebo dostupnou kyvadlovou dopravou do libovolné z místních restaurací, které se specializují na rožněné jehněčí. K nejvyhledávanějším patří Panorama  a Gurra e Perrise. Jste-li v časové tísni, Ballkoni Dajtit  u vrchní stanice lanovky nabízí působivý výběr vín i mezinárodní a albánskou kuchyni – to vše s panoramatickým výhledem na Tiranu.

Večer

Tirana_6Retro výzdoba baru Radio ve čtvrti Blloku © Bridget Nurre Jennions / Lonely Planet

Poslední večer v Tiraně byste měli zamířit do módní čtvrti Blloku, dříve vyhrazené pouze nejvýše postaveným straníkům a dnes skvělému nočnímu životu. Věnujte se poznávání slavných tiranských barů: plné aperitivo si dopřejte ve vinárně Bufe, pokochejte se pohledem na retro výzdobu a hipstery v Radiu a na nápaditý koktejl si zajděte do Colonial Cafe či Nouvelle Vague.

Cestou si zaskočte zakousnout něco menšího do podniku Otium s denně obměňovanou nabídkou, která využívá nejčerstvější lokální suroviny. Až začne kolem půlnoci Blloku zívat, je (v létě) možné přemístit se do Folie, kde party pokračuje až do brzkých ranních hodin.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Tak trochu jiný velký evropský roadtrip - 2. část

Další článek

Do Borgarnes po stopách ságy o Egillovi

Související články

Články

Aarhus pro začátečníky

Aarhus, druhé největší město Dánska, se již dlouho snaží vystoupit ze stínu Kodaně a jeho proměna je v plném proudu. Hlavní město Jutského poloostrova, které založili Vikingové, si získává pozornost návštěvníků a buduje si pověst stále významnější evropské destinace pro příznivce festivalů, milovníky umění a skutečné gurmány. K přitažlivosti Aarhusu přispívají i důležité pocty, jichž se mu dostává: Evropská unie mu na rok 2017 propůjčila titul Evropské hlavní město kultury a Evropský region gastronomie. Seznamte se s největšími zajímavostmi tohoto přívětivého města, kvůli kterým rozhodně stojí za návštěvu. Architektura a design Dánsko je proslulé svým úžasným designem. Znalci by si určitě neměli nechat ujít prohlídku aarhuské radnice, kterou počátkem čtyřicátých let minulého století postavil architekt Arne Jacobsen, průkopník dánského modernismu. Vzdejte hold zajímavému designu v nedalekém muzeu umění…

Články

Jeden den v Jeruzalémě

Jeruzalém, hebrejsky Jerušalajm a arabsky al-Kuds, je jedním z nejzajímavějších měst světa, které rozhodně stojí za vidění. Naše první seznámení proběhlo za tmy ‒ přijela jsem okolo sedmé večer, vešla majestátní branou, z níž byly cítit zbytky historie, a prošla prázdným tržištěm k hostelu ve starém městě. Ještě před spaním jsem jako stará perfekcionistka nastudovala všechny dostupné informace o historii a pamětihodnostech v celém městě. Špatně jsem se smiřovala s myšlenkou, že město s rozlohou 125 km2 těžko projdu křížem krážem za jeden den. S předběžným plánem v hlavě, fotoaparátem v ruce, vybavena základními informacemi a plna očekávání jsem vyrazila ráno kolem osmé po snídani. Tělem i duší turistka, která musí za každou cenu vidět vše ‒ ať to stojí, co to stojí. Tady jsem ale zvolila poněkud jinou taktiku ‒ mým hlavním mottem bylo užít…

Články

Afgánistán - trochu z jiného pohledu

Afghánistán je drsnou zemí, ale v okolí Kábulu s příjemným klimatem, pro které sem jezdili bohatí Indové na léto. To ale skončilo v roce 1973 svržením šáha a následným nastolení komunistického režimu. Pak následovala „internacionální pomoc“ sovětských vojsk, odboj mudžáhidů, občanská válka, vláda Tálibánu a operace „Trvalá svoboda“ amerických vojsk. Jenže společný nepřítel sjednotil radikální islamisty. Země se propadla nízkou bezpečností, vysokou chudobou a korupcí mezi nejhůře hodnocené země na světě. Opiové opojení Historici tvrdí, že lidé kouří hašiš 7 až 10 tisíc let. Když z něho v roce 1874 Alder Wright „uvařil“ diacetylmorfin, nikdo netušil, že právě vypustil džina z láhve. Na světě byla látka, která stimulovala k „heroitským“ výkonům a společnost Bayer ji registrovala jako heroin. Dlouho se…

Články

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit. Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší…