24 nejlepších věcí, které byste v Dublinu měli poznat - špičkové rady pro nezapomenutelný zážitek

Shutterstock

Dublin, malá metropole s obrovským renomé, je multikulturní bohémské město přetékající neuvěřitelnou architekturou, nádhernými zelenými prostory a skvělými příležitostmi k zábavě.

Dublin vás zahálet nenechá – ať se vydáte z hospody do hospody, nebo se budete chtít poučit o dějinách © Popa Ioana Mirela / Shutterstock


Téměř veškeré stopy irské vikinské minulosti sice vzal čas, ale město je živoucím muzeem historie, která navazovala. Vedle středověkých hradů a katedrál tu stojí architektonické skvosty z 18. století, jež bylo pro město obdobím rozkvětu. A co víc, Dubliňané jsou těmi nejlepšími hostiteli, charismatičtí lidé s podmanivou a přátelskou duší.
Užijte si návštěvu Dublinu naplno díky níže uvedeným aktivitám, jimž se ve městě a jeho okolí můžete věnovat.

1. Zjistěte, proč je Temple Bar na seznamu přání všech cestovatelů

Temple Bar, jedna z nejslavnějších dublinských oblastí, měla dlouhá léta pověst místa, kde se jen opilecký hýří. Navštivte ji však dnes, a najdete zábavnou čtvrť, která vás bohatě zabaví ve dne i v noci. Zdejší skvostné svérázné butiky se líbí milovníkům módy, kteří míří pro neobvyklé kousky do Siopaelly a Folksteru. Je rovněž rájem skvělého jídla, a to jak místního, tak mezinárodního.
Temple Bar Food Market se pořádá každou sobotu a je snadné strávit tu hodinku dvě ochutnáváním lahůdek. Chcete-li ukojit kulturní choutky, prohlédněte si fantastické nástěnné malby na Icon Walk nebo se vydejte na představení do Project Arts Centre. Pití v Temple Bar vyjde dráž než v jiných oblastech, ale neobvyklé podniky jako Vintage Cocktail Club či skvělá hospoda Palace Bar za váš čas i peníze stojí.

Dlouhá síň ve Staré knihovně v Trinity College je úchvatný prostor © Lukas Bischoff / Getty Images

2. Projděte se univerzitou Trinity College

Trinity College v srdci Dublinu je nejprestižnější irská univerzita a rozhodně stojí za návštěvu. Škola, založená v roce 1592, je alma mater spisovatelů, jako byli Swift, Wilde a Beckett, a jejích 16 hektarů je oázou estetické elegance.
Hlavním magnetem univerzity je Dlouhá síň s valenou klenbou ve Staré knihovně. Je zde uložen jeden z největších kulturních pokladů Irska, Kniha z Kellsu (Book of Kells), nádherně iluminovaný rukopisný evangeliář z 9. století. K dalším lákadlům patří novogotická Muzejní budova, v níž sídlí Zoologické muzeum (skvělé místo k návštěvě, pokud cestujete s dětmi), a ekologické květinové louky, po nichž je radost se procházet.

3. Poučte se o irské emigraci v muzeu EPIC

Návštěvníci, kteří se chtějí dozvědět víc o irských emigrantech, by měli na seznam přání zařadit muzeum, věnované tomuto problému: EPIC the Irish Emigration Museum. Interaktivní hi-tech muzeum zkoumá emigraci a její vliv na Irsko a zhruba 70 milionů lidí, kteří žijí po celém světě a hlásí se k irskému původu. Tři roky po sobě bylo muzeum v soutěži World Travel Awards vyhlášeno nejlepší turistickou atrakcí v Evropě.
K největším zajímavostem patří hudební oddělení, kde se můžete vydat po stopách světoznámé taneční show Riverdance, a Rogues’ Gallery, kde si můžete vyzkoušet znalosti a postřeh na detektoru pohybu při kvízu o irských psancích. Pro zájemce o vyhledání předků jsou v Irském centru rodinné historie k dispozici profesionální genealogické služby.

Za dokonale načepovanou pintou zamiřte do baru Gravity Bar v horním podlaží Guinness Storehouse © VanderWolf Images / Shutterstock

4. Vychutnejte si správně načepovanou pintu v Guinness Storehouse

Nejoblíbenější dublinskou atrakcí je Guinness Storehouse, multimediální pocta Guinnessu, jedné z nejproslulejších pivních značek na světě. Stará spilka pivovaru St James’s Gate byla přestavěna na sedmipodlažní Storehouse, který přibližuje dějiny společnosti a seznamuje s postupem výroby piva.
Gravity Bar v horním podlaží nabízí panoramatický výhled na Dublin. Můžete si tu vyzkoušet, jak umíte načepovat pintu, a vychutnat si ji, nebo se zdržet na oběd ve vynikající restauraci o podlaží níž.

Tip pro plánování: Storehouse poskytuje řadu zážitků, včetně prohlídky Behind-the-Gate, jejíž účastníci se dostanou do částí pivovaru St James’s Gate, které byly dříve veřejnosti nepřístupné.

5. Poznejte město prostřednictvím prohlídky Mluvící sochy

Pokud toužíte po trochu nezvyklé pěší prohlídce, Talking Statues Dublin nabízí velmi zábavný způsob, jak si prohlédnout město a zároveň si poslechnout jeho příběh. U deseti nejznámějších dublinských soch jsou tabulky s QR kódy, které oskenujete telefonem. Okamžitě vám zavolají zpět a při každém volání vám slavný irský herec zarecituje monolog, napsaný současným irským autorem z pohledu dané sochy.
Takže vám zavolá třeba James Joyce, jehož monolog namluvil Gabriel Byrne, Wolfe Tone (Brendan Gleeson), Oscar Wilde (Andrew Scott), Fidelity z O’Connellova památníku (Ruth Negga) nebo James Larkin (Stephen Rea). Některé příspěvky jsou dramatické, jiné humorné, další jsou čirým rozletem fantazie.

Tip pro plánování: Na sochy budete narážet při prohlídce centra města, takže se nezapomeňte dívat po kódech.

Podívejte se na daňky ve Phoenix Parku © Design Pics / Patrick Swan / Getty Images

6. Užijte si svěží zeleň ve Phoenix Parku

Mimořádně působivých 709 hektarů, které tvoří Phoenix Park, má turistům co nabídnout. K lákadlům patří Dublinská zoo, sídlo irského prezidenta Áras an Uachtaráin, oficiální rezidence amerického velvyslance a Papežský kříž, u nějž v roce 1979 celebroval Jan Pavel II. mši pro milion věřících. Návštěvníci jsou vždy nadšeni velkým stádem daňků, kteří v parku žijí.
V parku stojí rovněž honosný Farmleigh House, kde se ubytovávají irské státní návštěvy. Půvabné georgiánsko-viktoriánské sídlo bylo původně v majetku rodiny Guinnessových. Během komentovaných prohlídek, které tu nabízejí, navštívíte i nádhernou knihovnu a skleník. V rozlehlém rekreačním parku s jezírkem a obezděnými japonskými zahradami je příjemné se procházet.

Tip pro plánování: V areálu Farmleigh House se o víkendech pořádají farmářské trhy.

7. Seznamte se s moderními dějinami v muzeu Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol, impozantní šedá budova z roku 1796, sehrála roli prakticky v každém dějství bolestivé cesty Irska k nezávislosti na britské vládě a dodnes dokáže působit mrazivě. Někdy se jí říká „irská Bastila“, protože byla nuceným domovem mnoha povstalců a revolucionářů. V roce 1924 bylo vězení Gaol zrušeno a dnes zde sídlí muzeum s poutavou expozicí o dějinách irského nacionalismu.
Návštěva muzea vám poskytne skvělý kontext a možnost seznámit se s některými osobními věcmi a dopisy bývalých vězňů. Nadšení průvodci nabízejí podnětnou prohlídku strašidelné věznice, která je největší neobydlenou stavbou svého druhu v Evropě. Nezapomenutelný zážitek končí ve dvoře, kde byli popraveni vůdci neúspěšného velikonočního povstání z roku 1916.

V Irské národní galerii najdete umělecká díla z celé Evropy © Salvador Maniquiz / Shutterstock

8. Prohlédněte si významná umělecká díla v Irské národní galerii

Irská národní galerie představuje v 54 samostatných sálech umělecká díla pocházející z období šesti staletí. Ve čtyřech křídlech budovy najdete velká jména, jako je Goya, Rembrandt, Caravaggio a Van Gogh, i působivé obrazy význačných tvůrců, jako jsou Orpen, Reynolds a Van Dongen. Ve sbírce je výrazně zastoupeno irské umění a obsahuje špičková díla všech významných evropských malířských škol.

Tip pro plánování: Vstup do hlavních sbírek je zdarma a zdarma si můžete předem rezervovat prohlídky s výkladem. K dispozici je i prohlídka s audioprůvodcem a několik samostatných prohlídek zaměřených speciálně na rodiny s dětmi.

9. Vydejte se na předměstí a prohlédněte si Národní botanickou zahradu

Národní botanická zahrada je oázou klidu a krásy s přidanou hodnotou bezplatného vstupu. Zahrada, založená v roce 1795, sídlí na předměstí Glasnevin a je proslulá nádherně zrestaurovanými historickými skleníky Richarda Turnera, které pocházejí z let 1843 až 1869. Bezmála dvacetihektarová zahrada pečuje o významnou sbírku rostlinných druhů a kultivarů z celého světa.
K dalším zdejším půvabným zajímavostem patří sochy, dvoje sluneční hodiny, hudební pódium z roku 1894 a vikinský dům. Občerstvení nabízí Zahradní čajovna (Garden Tearoom).

Tip pro plánování: Chcete-li se se všemi zajímavostmi zahrady seznámit do hloubky, rezervujte si předem každodenní prohlídku s výkladem.

Ve čtvrti Liberties sídlí Brazen Head, nejstarší dublinská hospoda © noel bennett / Getty Images

10. Prozkoumejte historickou čtvrť Liberties

Většina návštěvníků Liberties projde cestou do Guinness Storehouse, ale stojí za to se tu zdržet a jednu z nejhistoričtějších a nejzajímavějších čtvrtí v Dublinu prozkoumat blíž. Vejděte do starobylé katedrály sv. Patrika podívat se, kde národní světec křtil místní, a pokračujte do katedrály Nejsvětější Trojice (Christ Church Cathedral), která je ze tří dublinských katedrál nejvíce fotogenická a patří také ke známým symbolům města.
Milovníky literatury osloví půvabné nezávislé knihkupectví Marrowbone Books, nabízející použité knihy a intimní hudební koncerty. Dublinskou čtvrť starožitností najdete na Francis Street, kde jsou i malé umělecké galerie, a mezi novější přírůstky v oblasti patří dvojice palíren whisky, Teelings a Pearse Lyons Distillery, pořádající skvělé exkurze. Sídlí tu nejstarší dublinská hospoda, The Brazen Head, a podnik Arthur’s, nejlepší místo, kde po návštěvě Storehouse pokračovat v popíjení Guinnesse – díky praskajícímu ohni je to ideální volba pro zimní večer.

11. Poslechněte si dávné příběhy v Malahidském hradu a zahradách

Velkolepý středověký Malahide Castle stojí 9 km od dublinského letiště. Má za sebou více než 800letou dramatickou historii a rozkládá se v krásném stohektarovém parku. Během prohlídky s výkladem, zahrnující i soukromé místnosti a sbírky, si můžete poslechnout příběhy rodiny Talbotů, pro něž byl Malahidský hrad domovem po celé generace.
Zahrady lze navštívit samostatně a jsou velmi vyhledávaným klidným útočištěm, kde rostou vzácné dřeviny z celého světa. Součástí Oplocené zahrady (Walled Garden) je jezírko Isobel Talbotové, kvetoucí růžová zahrada a slavný viktoriánský skleník. Sídlí zde také Motýlí dům, kde žije více než dvacet druhů motýlů.

Tip pro plánování: Cestujete-li s dětmi, udělejte si čas na interaktivní Pohádkovou stezku (Fairy Trail) se spoustou kouzel a zábavy.

Vyhledávaným rekreačním místem Dubliňanů je St Stephen's Green © David Levingstone / Getty Images

12. Uspořádejte si piknik v St Stephen’s Green

St Stephen’s Green patří k nejlepším parkům ve městě, kde se Dubliňané rádi scházejí. Je to rovněž skvělé místo pro piknik. Přestože park obklopuje typicky georgiánská architektura, jeho úprava je výrazně viktoriánská, se stromovými alejemi, okrasným jezírkem, zdobnými pergolami a hudebním pavilonem, který se v létě stále využívá.
Sochy a umělecká díla pro veřejné prostory najdete na každém kroku, je tu hřiště a zahrada navržená speciálně pro osoby se zrakovým postižením.

Tip pro plánování: Přímo u parku stojí nákupní centrum Grafton Street a Malé muzeum Dublinu, takže spoustu dalších možností, jak se zabavit, máte nadosah.

13. Navštivte národní muzeum Irska – a zdarma

Významná instituce, která zahájila provoz v roce 1890 zajímavou expozicí mincí, medailí a irských starožitností, dnes vystavuje národní artefakty a sídlí ve třech samostatných muzejních budovách. Národní muzeum Irska – Archeologie je hlavním depozitářem kulturních a archeologických pokladů národa. Najdete tu úchvatné keltské kovotepecké výrobky, nejslavnější irské řemeslné artefakty, jako je kalich z Ardaghu a spona z Tary, a řadu mumifikovaných těl z doby železné, až znepokojivě dokonale zachovalých díky irským rašeliništím.
Exponáty Národního muzea Irska – Dekorativní umění a historie zahrnují poklady vyrobené ze stříbra, keramiky a skla, ale také zbraně, nábytek a ukázky lidového života. Skvělým místem k návštěvě je i Přírodovědné muzeum, zvláště máte-li v rodině členy, kteří ocení vycpaná zvířata a kostry.

Glasnevinský hřbitov je místem posledního odpočinku řady slavných irských osobností © AniaKropelk / Getty Images

14. Pokloňte se na Glasnevinském hřbitově

Náhrobky na největším a historicky nejvýznamnějším irském pohřebišti připomínají učebnici irských dějin, protože zde odpočívá většina významných osobností uplynulých 150 let, jako je Daniel O’Connell a Charles Stewart Parnell. Glasnevinský hřbitov (Glasnevin Cemetery) založil v roce 1832 O’Connell jako pohřebiště pro lidi všeho vyznání i jako reakci na odmítání pohřbívat katolíky na protestantských hřbitovech.
Společenský a politický příběh Irska vypráví do nejmenších detailů Glasnevin Cemetery Museum. Expozice City of the Dead se zabývá pohřebními zvyklostmi a náboženským vyznáním půl milionu lidí na hřbitově, Milestone Gallery představuje digitální interaktivní časovou osu, znázorňující období života nejslavnějších obyvatel Glasnevinu.

Tip pro plánování: Zdejší návštěvu spojte s prohlídkou sousední Botanické zahrady.

15. Užijte si menší, ale dokonalé Malé muzeum Dublinu

Malé muzeum Dublinu (Little Museum of Dublin) se sídlem v půvabném georgiánském domě je okouzlující místo, které mapuje dublinské dějiny za posledních sto let prostřednictvím památek, fotografií a artefaktů darovaných širokou veřejností. Působivá sbírka obsahuje řečnický pultík, jejž použil John F. Kennedy při své návštěvě Irska v roce 1963, a originál osudného dopisu irským vyslancům na jednáních o dohodě v roce 1921, jehož rozporuplné pokyny byly jádrem rozkolu, který vyústil v občanskou válku.
Ve druhém podlaží je celá místnost věnovaná historii skupiny U2. Kromě toho nabízí muzeum zábavnou „honbu za pokladem“, při níž se návštěvníci během necelé hodiny seznámí s tisíciletými dějinami. Stále se tu pořádají nové expozice i skvělé prohlídky, k nimž patří oceňovaná výprava Green Mile, velice oblíbená pěší prohlídka St Stephen’s Green začínající před muzeem.

Dún Laoghaire je kouzelné přístavní město © Peter O'Doherty / Lonely Planet

16. Projděte se po molu v Dún Laoghaire

Příměstským vlakem DART se vydejte do elegantního jihodublinského přístavního města Dún Laoghaire a projděte se po slovutném molu k majáku, kde si zvláště děti užijí pozorování okolí veřejnými dalekohledy.
Až dostanete chuť k jídlu, dopřejte si piknik v People’s Parku, který je veřejnosti přístupný od roku 1890 a každou neděli hostí oblíbené farmářské trhy. V parku najdete půvabné ukázky viktoriánské architektury, jako je Gate Lodge a Tea Rooms, pódium pro orchestr s původními plynovými lucernami a dětské hřiště. V kostele Mariners Church, který tu stojí 180 let, dnes sídlí irské Národní námořní muzeum a návštěva Dún Laoghaire není kompletní bez výpravy do zmrzlinářství Teddy’s Ice-Cream na proslulý kornout „99 cone“.

Tip pro plánování: Když už jste vyrazili tímto směrem, v Sandycove sídlí muzeum James Joyce Tower & Museum nabízející Joyceovy memorabilie i nádherný výhled na pobřeží a okolní krajinu.

17. Učte se hrou v Galerii vědy

Hlavním posláním nesmírně oblíbené Galerie vědy (Science Gallery), která pořádá neustále se měnící mix poutavých expozic, je demonstrovat, že věda je zábavná, poutavá a pro náš běžný život významná více způsoby, než si umíme představit. Sídlí v Trinity College a podporuje mládež v tom, aby se učila prostřednictvím svých zájmů.
Témata expozic sahají od designu a násilí po světlo a lásku, od nákaz a biomimetiky po budoucnost lidského druhu a hru. Instituce se zaměřuje na poskytování programů a zážitků, které umožňují návštěvníkům zapojit se a usnadňují sociální vazby, přičemž vždy nabízejí prvek překvapení.

18. Vyrazte od dublinské hospody k hospodě

Leopold Bloom v Odysseovi Jamese Joyce mudruje, že dobrým hlavolamem by bylo přejít přes Dublin, aniž byste prošli kolem hospody. A hospody zůstávají alfou a omegou dublinské společenské interakce i v dnešní době zelených džusů a aplikací monitorujících srdeční činnost. Vztah města k alkoholu je složitý a rozporuplný, ale v každém případě je večer v hospodě dokonalým společenským mazivem a jedním z vrcholů návštěvy Dublinu.
Každý Dubliňan má své oblíbené místo, ať je to neměnná tradiční hospoda, nebo libovolná nová nálevna, která cílí na mladé a krásné. Díky více než tisícovce podniků po celém městě nebudete mít o výběr nouzi.

Tip pro plánování: Temple Bar je sice hospodami proslulý, ale to je jen začátek: opusťte zdejší prochozené ulice a vyrazte do některé oblíbené dublinské nálevny, jako je John Mulligan’s, kam v roce 1945 zašel i John F. Kennedy.

19. Oceňte současné tvůrce v Irském muzeu moderního umění

V bývalém vojenském špitálu ze 17. století – který byl postavený v anglicko-nizozemském stylu a vzorem mu byla pařížská Invalidovna – dnes sídlí IMMA, nejvýznamnější galerie moderního umění v zemi. Staré s novým se tu krásně snoubí a najdete zde současné irské umělce, jako jsou Louis le Brocquy, Sean Scully, Barry Flanagan, Kathy Prendergast a Dorothy Cross, i filmovou instalaci Neila Jordana. Stálá expozice zahrnuje i obrazy těžkých vah typu Pablo Picasso a Joan Miró a je doplňována pravidelnými dočasnými výstavami.

Tip pro plánování: V areálu je příjemná kavárna, a až si prohlédnete špičkové sbírky, pokochejte se samotnou budovou i krásnou okolní zahradou.

Je jen málo míst, kde se v jenom okamžiku koná tolik živých koncertů jako v Dublinu © Yohan LB / 500px

20. Poslechněte si živou hudbu

Na živou hudbu narazíte na mnoha dublinských ulicích a v hospodách. Zejména Grafton Street je obzvlášť dobré místo, kde hrají vynikající – a někdy i slavní – buskeři. Až zapadne slunce, zajděte si na koncert do Button Factory nebo do Whelan’s, což je neoblíbenější podnik s živou hudbou ve městě.
Zajímá-li vás skutečně autentická, často místní hudba, zvolte The International Bar. Pokud máte chuť se zasmát, v patře najdete jeden z nejlepších comedy klubů ve městě. Oblíbený podnik místních, The Workman’s Club, nabízí vše, od akustických pěvců po elektronické mnohohlasy. Nic vás nebudou stát tradiční každodenní večerní sessions v O’Donoghue’s, kde své první hudební krůčky absolvovaly v šedesátých letech minulého století legendy folkové a tradiční hudby, The Dubliners.

21. Osvěžte se procházkou na některé z městských pláží

Chcete-li strávit den s rodinou venku, dopřát si chladnou koupel na otevřeném moři nebo se jen procházet po dlouhém písečném pásu při poslechu kvalitního podcastu, v Dublinu nejste nikdy daleko od pláže. Pláž Sandycove mají ve velké oblibě rodiny s malými dětmi, protože je tu mělká voda vhodná pro pádlování. Plavci a potápěči mohou zkusit Forty Foot Pool, místo, které proslavil Joyceův Odysseus. Počasí v Irsku není zrovna tropické, ale otužilí Dubliňané se chodí do Irského moře koupat celoročně.
Celoročně využívají plavci také pláž Seapoint Beach mezi stanicemi Blackrock a Monkstown na jižním okraji města. Dollymount Strand ve čtvrti Clontarf je oblíbené místo pejskařů, rekreačních běžců, ale i plavců, vyznavačů paddleboardů a kitesurfů. Pozadí pětikilometrového úseku tvoří komíny dublinské elektrárny Poolbeg a vyvýšený mys Howth Head.

Tip pro plánování: Dollymount Strand obklopuje přírodní rezervace North Bull Island, která je skvělá pro pozorování městské divoké přírody.

Hlavní dublinskou tepnou je O’Connell Street © David Soanes Photography / Getty Images

22. Nakupujte v O’Connell Street

O’Connell Street je hlavní dublinskou třídou s řadou soch, památníků, obchodů a historických budov. V jedné z nejširších ulic v Evropě stojí také The Spire (Památník světla), obrovský památník ve tvaru jehly, který se tyčí do výšky 120 metrů a je nejviditelnějším symbolem města. Zdejší významné sochy přestavují politické vůdce, jako byli Daniel O’Connell, sir John Gray, James Larkin a Charles Stewart Parnell.
Budova Hlavní pošty (General Post Office, GPO) je místem, kde bylo přečteno vyhlášení republiky a které je srdcem irského boje za nezávislost. Pošta sloužila jako hlavní velitelství povstalců během velikonočního povstání v roce 1916 a stala se ústředním bodem nejrůznějších protestů, průvodů a vzpomínkových akcí i sídlem interaktivního návštěvnického centra GPO Witness History.

23. Užijte si tematickou prohlídku města

Dublin není tak rozlehlý, takže organizovanou prohlídku zajímavostí využijte pouze tehdy, když toužíte po vstupu do všech památek nebo se chcete vyhnout puchýřům na nohou. Za úvahu nicméně stojí specializované prohlídky s průvodci, zvláště pokud máte kulinářské, historické či literární zájmy.
Vynikající prohlídku 1916 Rebellion Walking Tour vedou absolventi Trinity, kteří vám poskytnou přehled o tom, kde, proč a jak probíhalo povstání v roce 1916. Pak je tu prohlídka Dublin Literary Pub Crawl, při níž vás herci provedou po nejznámějších literárních hospodách ve městě – a k tomu vám přehrají spoustu zábavných scének. Hudební fanoušci si užijí Dublin Musical Pub Crawl, který v řadě hospod ve čtrvti Temple Bar mapují dějiny tradiční irské hudby a její vliv na současné styly.

Tip pro plánování: Chcete si jen dát nohy nahoru a prohlížet památky? Dublin Bus Tours nabízí trasy s možností hop-on, hop-off a je tu také částečně obojživelná Viking Splash Tours, během níž prozkoumáte centrum města a pak se ponoříte do přístavu Grand Canal Dock.

24. Cestujte minulostí v muzeu 14 Henrietta Street

Muzeum 14 Henrietta Street, které bylo otevřeno v září 2018, je relativně novým přírůstkem na dublinské muzejní scéně, ale bylo přijato velmi dobře. Návštěvníci mají možnost prozkoumat zákulisí fasády jednoho z proslulých dublinských georgiánských činžovních domů, který byl pečlivě zrekonstruován, aby odhaloval vrstvy složité společenské historie v průběhu 300 let. V ulici Henrietta Street, postavené ve dvacátých letech 18. století původně pro zámožné dublinské rodiny, žilo v roce 1911 přes 850 obyvatel, z nichž více než stovka bydlela v čísle 14.
Instituce, která je částečně muzeem a částečně komunitním archivem, zahrnuje období od velkolepé elegance života vyšší třídy po roce 1700 až po nouzi na počátku 20. století, kdy se z domu stal činžák a jeho nájemníci žili téměř v bídě. Umožňuje návštěvníkům nahlédnout do příběhů lidí, kteří domem prošli, a vnímat měnící se poměry, zkušenosti s rodinným životem i vliv světového dění na situaci obyvatel.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Thajské noční trhy

Další článek

Průvodce San Franciscem pro začátečníky

Související články

Články

Dundee - skotské město designu

Dundee na první pohled není vysněnou destinací pro dovolenou v zemi, která má tolik nabídnout. Nicméně toto čtvrté největší město Skotska má velké plány s tím, aby změnilo svou zběsilou postindustriální krajinu v prosperující centrum kultury a špičkového designu. Jeden z projektů, hlavní nositel těchto změn, je V&A. Úžasné kosmické muzeum Kengo Kuma otevřelo v září 2018 a je korunovačním klenotem celé městské rekonstrukce, která na sebe strhává pozornost nejen doma, ale i v zahraničí. Nový V&A ve městě Dundee je velkolepým doplňkem k místnímu panoramatu…

Články

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu. Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví…

Články

Za krásami západního pobřeží Irska

Irsko, to je překrásná země vyznačující se svou nespoutanou divokou přírodou, dramaticky vyhlížejícími útesy nad jejichž krásou se mnohdy tají dech, všudypřítomnými ovečkami povalujícími se na zeleném travnatém baldachýnu, přátelskými obyvateli milujícími hudbu, zpěv, zábavu a v neposlední řadě bohatou historií stejně tak dramatickou a nespoutanou jako je tento ostrov samotný. Propadnout kouzlu Irska je opravdu velmi snadné a již při první návštěvě se vám kouzlo zdejší kultury a krajiny, která kdysi bývala domovem keltů, vryjí hluboko pod kůži. Na ostrově naleznete nespočet krásných míst a jen stěží mohu posoudit, jaké z nich je tím nejkrásnějším. Provedu vás ale oblastí, která mě velmi učarovala a naprosto ohromila svou téměř nedotčenou a tolik osobitou krajinou. Je jím západní pobřeží Irska – perla, kterou byste při návštěvě smaragdového ostrova, jak se Irsku také jinak přezdívá, rozhodně neměli vynechat! Irsko již dlouhou dobu patřilo mezi země, které jsem toužila navštívit. A protože přání se plní a životní cesty jsou mnohdy nevyzpytatelné, právě Irsko se stalo mým domovem. V minulém roce jsem se rozhodla přestěhovat se sem za svým přítelem, kterého jsem potkala na své pěší pouti do Santiaga de Compostela.…

Články

Irské mýty, legendy a kde je dnes najdete

V mnoha ohledech je to zázrak, že se dnes můžeme dozvědět něco o neuvěřitelné a ucelené mytologii Irska. Příběhy této země byly sdíleny ústně po stovky let a byly zapisovány pouze středověkými mnichy, kteří často měnili děj, degradovali staré bohy na pouhé smrtelníky a někdy do příběhu vkládali křesťanský konec. Ironií však je, že bez mnichů by tyto pohanské legendy byly po staletích nadvlády křesťanství, dobývání a kolonizace ztraceny v celém svém rozsahu.  Máme proto štěstí, že, byť v pozměněné podobě, příběhy vůbec přežily. Irské bájesloví může působit podivně, vulgárně a poněkud matoucně, ale také magicky,…