12 největších zážitků v Madridu - vychutnejte si španělskou metropoli naplno

Getty Images

Madrid je úchvatné město s bohatými dějinami, které se tu píší už téměř tisíc let.

Madrid nabízí mnohé, od tradičních tapas barů po vzrušující představení flamenca © TravelCollection / Alamy


Španělská metropole se svými architektonickými skvosty, světovou gastronomií, proslulými galeriemi, ba dokonce egyptským chrámem na vlastním území nabízí památky a zajímavosti, jež uspokojí každého návštěvníka. Zde je dvanáct madridských zážitků, které byste neměli vynechat.

Prado přetéká kvanty světoznámých uměleckých děl © trabantos / Shutterstock

1. Navštivte zlatý trojúhelník umění

Madridský „zlatý trojúhelník umění“ tvoří tři proslulá muzea Museo del Prado, Reina Sofía a Thyssen-Bornemisza, v nichž sídlí jedny z nejcennějších uměleckých sbírek na světě. A i když nejste typickým návštěvníkem galerií, zastavit se v některé z těchto institucí patří k základním madridským zážitkům.
V Pradu jsou několika mistrovskými díly zastoupeni španělští malíři Diego Velázquez, Francisco Goya a Francisco Zurbarán. Zřejmě nejproslulejším obrazem, za kterým se návštěvníci hrnou, jsou Velázquezovy Las Meninas, olej na plátně, považovaný za jedno z nejvýznamnějších děl západního umění.

Reina Sofía je španělské národní muzeum zasvěcené umění 20. století s působivými sbírkami mistrů surrealismu a kubismu Salvadora Dalího a Pabla Picassa, včetně Picassova rozměrného protiválečného oleje Guernica.
Museo Thyssen-Bornemisza, dříve soukromá umělecká sbírka barona Heinricha Thyssen-Bornemisza a jeho syna Hanse Heinricha Thyssen-Bornemisza, představuje téměř 1000 maleb nejvýznamnějších evropských a amerických umělců od 13. do 20. století. Pro milovníky umění to je skutečná hostina.

2. Ochutnejte Španělsko při tradiční vycházce za tapas

Vyrazit na tapas, tedy ir de tapas, je národní kratochvíle a uspokojivá předehra k večeři, která se ve Španělsku konzumuje nejčastěji mezi devátou večer a půlnocí. Tapa je talířek s jídlem, jež doplňuje obvykle sklenka vína, caña (malá sklenička piva) nebo vermút, což je oblíbený madridský aperitiv. 
Ve všední dny se můžete připojit k místním, kteří po práci přecházejí z jednoho tapas baru do druhého, a ochutnávat výběr iberských šunek, uzenin a sýrů.
Tip pro plánování: Nedělní odpoledne jsou nejlepší k návštěvě oblíbené ulice Cava Baja v historické čtvrti La Latina s živými malými bary, tavernami a restauracemi, které jsou ideální pro vycházku na tapas.

Bleší trh El Rastro se pořádá už přes 400 let © Hisham Ibrahim / Getty Images

3. Vyrazte nakupovat na bleší trh El Rastro 

Každou neděli a o svátcích se můžete zúčastnit 400 let staré nákupní tradice na bleším trhu El Rastro. Je v provozu od 9 do 15.30 hodin a prodejní oblast tvoří Plaza de Cascorro, La Ribera de Curtidores a Ronda de Toledo ve čtvrti La Latina s labyrintem stánků pod širým nebem, v nichž seženete oblečení, suvenýry, řemeslné výrobky, starožitnosti a všemožné cetky. 
Tip pro plánování: Mnozí z prodejců přijímají pouze efectivo (hotovost), takže je lepší si před návštěvou trhu peníze vybrat, abyste neskončili na lovu nepolapitelného bankomatu.

4. Nasedněte na Teleférico

Nejlepší výhled na španělskou metropoli z ptačí perspektivy nabízí Teleférico (lanovka), která spojuje Parque del Oeste se zelenými plícemi města Casa de Campo. 
Obousměrná lanovka má 80 kabin, každou s kapacitou šesti sedících osob, a překonává vzdálenost téměř 2,5 km. Pokud vám nehrozí závrať, Teleférico dosahuje maximální výšky 40 m a nabízí efektní výhledy na město a park Casa de Campo pod vámi.

El Sobrino de Botín je nejstarší restaurace na světě a oblíbené místo Ernesta Hemingwaye © Krzysztof Dydynski / Lonely Planet

5. Vydejte se v Hemingwayových stopách

„Tady Hemingway nepil,“ je oblíbený žertík napsaný na cedulích v některých madridských podnicích. Není žádným tajemstvím, že americký velikán literatury, láskyplně nazývaný „Don Ernesto“, si během svého působení jako zahraniční novinář informující o španělské občanské válce Madrid zamiloval a požitkářsky zde popíjel, hodoval, psal i sledoval býčí zápasy. 
Hemingwayovi obdivovatelé se mohou vydat v jeho stopách a užít si v některých jeho oblíbených podnicích, které existují dodnes, jako je El Sobrino de Botín, nejstarší světová restaurace se sklepem z 16. století, v němž jsou uložené zaprášené láhve s vínem.

Dalším místem, které Hemingway navštěvoval, je La Venencia, tlumeně osvětlený sherry bar, který se svými dřevěnými sudy potřísněnými melasou, starožitnou pokladnou a blednoucími plakáty v sépiových tónech prakticky zamrzl v čase.
Tip pro plánování: Fotografovat se tu nesnažte, je to přísně zakázáno, stejně jako ve třicátých letech, kdy se La Venencia obávala fašistických špehů.

6. Prozkoumejte park Retiro

Parque del Buen Retiro, nejproslulejší madridský park, je rozlehlá 118hektarová oblast, která kdysi sloužila španělské aristokracii, ale koncem 19. století byla zpřístupněna veřejnosti. „El Retiro“ krášlí zdobné kašny, sochy španělských spisovatelů a hrdinů, pergoly a kavárny pod širým nebem.
Jednotlivé části parku se vyznačují různými zahradními architektonickými slohy, od úpravných trávníků ve francouzském duchu po kamenité cestičky lemované stromy a romantickou růžovou zahradu La Rosaleda s více než 4000 růží, které jsou v květnu a červnu v plném květu.

V areálu parku je několik pozoruhodností, včetně velkolepého pomníku Alfonse XII. zobrazujícího bývalého španělského krále na koni, sochy „Padlého anděla“  (jedné z mála veřejných soch Lucifera na světě) a nejstaršího madridského stromu, vysazeného v roce 1633.
Tip pro plánování: Nevynechte Palacio de Cristal, architektonicky úchvatnou zimní zahradu ze skla a železa, v níž se příležitostně pořádají různé akce a nádherně se odráží na hladině sousedního jezera.

Cardamomo patří k nejlepším místům v Madridu, kam vyrazit na flamenco © Krzysztof Dydynski / Lonely Planet

7. Zajděte na představení flamenca

Přestože rodištěm flamenca je jihošpanělská Andalusie, za živým provedením španělského tance nemusíte z Madridu nikam jezdit. Během představení se obvykle podává večeře, tapas i nápoje, takže kompletní večerní zábava je zaručena.

Ohnivou podívanou nabízejí velké turistické podniky, jako je Cardamomo a Teatro Flamenco, i menší útulnější kluby jako Las Tablas, v nichž menší prostor bohatě vynahrazují velcí umělci flamenca, kteří tu s oblibou vystupují.
Tip pro plánování: Skutečně luxusní zážitek poskytuje Corral de la Moreria, intimní prostor, k němuž patří také michelinská restaurace.

8. Postavte se do středu Španělska

Puerta del Sol, tedy „Brána Slunce“ nebo prostě „Sol“, je rušné madridské náměstí a hlavní křižovatka cest. Na vrcholu hlavní budovy náměstí, což je stará Casa de Correos (pošta) – nyní sídlo madridské regionální vlády –, jsou umístěny hodiny a každý Silvestr se zde scházejí tisíce lidí, aby snědli tradičních dvanáct kuliček hroznového vína těsně před tím, než hodiny odbijí půlnoc. 
Všechny cesty (téměř doslova) vedou na Sol, protože jde o symbolický střed Španělska, označený u úpatí budovy Casa de Correos deskou s nápisem „Kilometer Zero“. V centru náměstí stojí jezdecká socha krále Karla III., jejíž oblibu však zastiňuje slavnější postava na východní straně náměstí: medvěd u „jahodového stromu“ (planiky), jenž představuje madridský erb.

Santiago Bernabeu patří k nejznámějším fotbalovým stadionům na světě © Denis Doyle / Getty Images

9. Prohlédněte si proslulé stadiony madridských fotbalových klubů

Španělsko je fotbalová supervelmoc, jejíž mužská reprezentace vyhrála v letech 2008 až 2012 jak mistrovství světa, tak Evropy.
V Madridu působí dva týmy a fotbaloví fanoušci se mohou vydat na prohlídku obou světoznámých stadionů: domácím hřištěm Realu Madrid je Estadio Santiago Bernabéu, Atlético de Madrid má Wanda Metropolitano. Při komentované prohlídce uvidíte týmové trofeje, dresy ze všech období i památeční předměty, vypovídající o dlouhé a slavné historii týmů.

10. Usaďte se na náměstí Plaza Mayor

V srdci starého Madridu se rozkládá nádherné rozlehlé náměstí Plaza Mayor, na němž se odehrávalo leccos, od královských korunovací a fotbalových zápasů po venkovní trhy, býčí zápasy i veřejné popravy během španělské inkvizice. 
Z třípatrového obytného komplexu, který náměstí obklopuje, vystupuje 237 balkonků. I když vás možná budou rozptylovat buskeři, stojí za to posadit se do některé z rušných (jakkoli předražených) kaváren a věnovat čas obdivování nádherných fresek namalovaných mezi balkony.
Tip pro plánování: Na náměstí se pořádá každoroční vánoční trh, který se tu koná už od roku 1860.

Debodův chrám, dar Egypta Španělsku, nabízí jednu z nejkrásnějších madridských vyhlídek © Izaac Afridi / Getty Images

11. Prohlédněte si egyptský chrám 

Málokdo ví, že v Madridu stojí starověký egyptský chrám z 2. století př. n. l. Debodův chrám, zasvěcený bohyni Isis a bohu Amonovi, je projevem vděčnosti egyptské vlády Španělsku za pomoc při záchraně chrámů v Abú Simbelu v jižním Egyptě. „Templo de Debod“ byl převezen a kámen po kameni znovu postaven v madridském parku Cuartel de la Montaña nedaleko náměstí Plaza España. 
Tip pro plánování: Chrám nabízí jeden z nejlepších panoramatických výhledů na západní Madrid, především při západu slunce, kdy se stěny chrámu odrážejí ve vodě sousedních jezírek, což umožňuje pořídit úchvatné fotografie.

12. Podívejte se na střídání stráží u madridského Královského paláce

Přestože tu už španělský král s královnou nežijí, je Palacio Real stále oficiálním sídlem španělské monarchie. Palác, jehož podoba byla inspirována náčrtky italského sochaře Berniniho pro stavbu pařížského Louvru, má rozlehlé centrální nádvoří a 3418 místností, což z něj činí největší funkční královský palác v Evropě. 
Výměna stráží se tu koná dvakrát týdně – ve středu a sobotu –, ale nejvíce velkolepou podívanou nabízí slavnostní střídání stráží, které se pořádá první středu v měsíci a patří k němu přehlídka koní a španělské královské gardy v podobě, jakou měla za vlády krále Alfonse XII.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

10 důvodů, proč navštívit Omán, skrytý poklad Arabského poloostrova

Další článek

10 nejlepších míst, která navštívit v Arizoně, od měst duchů po Velký kaňon

Související články

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…

Články

Na jih Španělska za sluncem mimo sezónu

Vyměnit pár studených zimních dnů za týden na slunci u moře pomůže doplnit vitamín D, zlepšit náladu nebo také ekzém. A tak jsme během posledních dvou let začali poznávat španělskou Andalusii mimo letní sezónu. Z ČR se tam dá letět do Malagy nebo Alicante a to mnohdy levněji z letišť jako Vídeň nebo Vratislav. My jsme dokonce jednu cestu absolvovali tak, že tam jsme letěli do Malagy, půjčili si auto, které pak vrátili v Alicante, odkud jsme letěli zpět. Příjemný ruch Marbelly V Malaze ani Alicante…

Články

Ceuta a Melilla – španělské exklávy na severu Afriky

Pokud se vydáte poznávat krásy Maroka, rozhodně by vám na vašich cestách neměly uniknout ani dvě exklávy Ceuta a Melilla ležící na severu této africké země. Působí totiž trochu jako zjevení a dalo by se říct, že ač každý z nás pravděpodobně již byl ve Španělsku, tyto dva svobodné přístavy se přeci jen trochu vymykají všem zaběhnutým pravidlům. Být totiž na africkém kontinentu, ale přitom být na území Evropské unie, to se vám nikde jinde nepodaří. Pohled do historie Z historického hlediska mrzí ztráta těchto dvou území marocké království dodnes. Není divu, jak Ceuta, tak Melilla jsou po staletí důležitými středomořskými přístavy. Věděli to jak Kartaginci, tak Římané, tak Arabové. Ti všichni se zde v minulosti vystřídali. V případě Ceuty bylo…

Články

Calle de Ponzano - podniky na nejžádanější ulici Madridu, které stojí za návštěvu

Popularita Calle de Ponzano, ulice plné tapas a coctail barů v madridské čtvrti Chamberí, vyletěla v posledních letech strmě vzhůru. Termín #ponzaning se stal velmi frekventovaným na sociálních sítích a odkazuje na kombinaci kořenů “staré školy”, moderního gurmánství a živé atmosféry, které jsou dnes charakteristickými znaky Calle de Ponzano.o, ulice plné tapas a coctail barů v madridské čtvrti Chamberí, vyletěla v posledních letech strmě vzhůru. Vzhledem k tomu, že většina “pařanů” zvládne za jeden večer obejít několik míst, láká je na Calle Ponzano především pestrá nabídka - od rušných barů po klidné, romantické restaurace. Zde nabízíme několik nejlepších míst, která stojí na této pověstné madridské třídě za návštěvu. O sobotních večerech…