11 nejlepších outdoorových dobrodružství v Kanadě

LP

Kanada přetéká nabídkou outdoorových aktivit – od strmých horských vrcholů po zářící smaragdová jezera, od zamrzlých ledovců po bujné lesy.

Zažijte to nejlepší z kanadských outdoorových dobrodružství s tímto průvodcem © Ryan Brown / Getty Images


Nízká hustota zalidnění v druhé největší zemi na světě znamená, že mnoho přírodních divů můžete mít jen pro sebe. Ať už se chcete setkávat s životem v přírodě, trénovat jako olympionik, nebo prostě jen vyrazit ven, při těchto typických kanadských dobrodružstvích se vám jistě rozbuší srdce.

1. Užasněte nad „Ledovcovou uličkou“ 

Každé jaro a léto se obří ledové hory vydávají na cestu z Grónska k severnímu a východnímu pobřeží Newfoundlandu a Labradoru.
Je jich tolik – v barevné škále od zářivě bílé po tmavě akvamarínovou –, že se této oblasti přiléhavě říká „Ledovcová ulička“ (Iceberg Alley) a místní obyvatele i návštěvníky lákají na ledovcové safari (hledejte ledovce a fotografie toho, co jste našli, zveřejňujte on-line). K oblíbeným místům, kde se dají ledovce pozorovat, patří St. Lewis, Cape Spear, Change Islands, Bonavista a La Scie.
Ledovcoví obři, kterým je 15 000 let a na tuto trasu se vydávají už po tisíciletí, nejsou jen pastvou pro oči, ale místní z nich také získávají vodu pro výrobu nápojů, jako je „vodka Iceberg“ nebo „pivo Iceberg“. Návštěva v létě nabízí možnost pozorovat migraci největší světové populace keporkaků.

Tofino je celoroční surfařská destinace © Steven Errico / Getty Images

2. Surfujte u chladných břehů Tofina

Kanadské tichomořské pobřeží není pro slabé povahy – voda zde dosahuje nejvyšší teploty v červenci s přibližně 13 ºC. Přesto se sem surfaři celoročně sjíždějí zdolávat spolehlivé vlny, díky nimž proslula 35 km dlouhá pláž Tofino jako surfařská. Tu pravou vlnu tu najdou surfaři všech úrovní – od klidnějších vod v Cox Bay a Chesterman Beach až po náročnější vlny na Long Beach, což je nejdelší pláž na ostrově.
Na souši vás čekají další dobrodružství na mnoha turistických stezkách, jež tvoří národní park a rezervaci Pacific Rim, kde rostou jedny z nejstarších stromů v Kanadě. Vyrážíte mimo letní sezonu? Na jaře a na podzim se můžete zastavit na Long Beach a pozorovat velryby, návštěva mezi listopadem a únorem nabízí zvláště fotografům úchvatné pozorování bouří.

3. Vyplujte na kánoi po klidných vodách Algonkinského parku

Nejspíš žádná jiná letní činnost není tak ontarijská jako vyrazit na kánoi nebo kajaku na některé z mnoha jezer provincie. Jedna z neklidnějších a nejmalebnějších najdete v Algonkinském provinčním parku, který je jen něco přes dvě hodiny jízdy na sever z Toronta.
Díky více než 7560 km zvlněných kopců a bujných lesů je park vhodný k průzkumům a přes 1930 km kanoistických tras láká k výpravě na vodu. Ať už se vydáte na vícedenní výpravu, nebo pohodovou hodinovou vyjížďku, určitě uvidíte spoustu divoké zvěře (jako jsou bobři, potápky a při troše štěstí i losi).   

Jízda s psím spřežením je vzrušující rychlostní zážitek © Stefan Wackerhagen / Getty Images

4. Vydejte se s psím spřežením přes zamrzlá jezera Yukonu

Za tmy je hlavním lákadlem Yukonu číhání na polární záři, ale neméně vzrušující zážitek vás čeká i ve dne při jízdě se psí smečkou. Během několikahodinové vyjížďky přes zamrzlá jezera a hustými polárními lesy vás potáhne až šestnáct ňafajících psů.
Ti budou mít krátkou zastávku na krmení, zatímco vy si budete u ohýnku vychutnávat teplý oběd, k němuž patří i horká čokoláda. Po obědě se vrátíte do zasněžené stopy a můžete si vybrat, zda se usadíte do saní, nebo si užijete dobrodružnější jízdu a stoupnete si dozadu (nezapomeňte se pevně držet!).

5. Zdolejte útesy národního parku Gros Morne

Národní park Gros Morne je plný přírodních divů, které můžete prozkoumávat – od drsného pobřeží až po svěží lesy ve vnitrozemí. Jeho charakteristickým znakem je jedinečná červená skála Tablelands, odhalený plášť zemského jádra, který se objevil po srážce tektonických desek před bezmála 500 miliony lety.
Dalším mimořádným lákadlem je jezero Western Brook Pond obklopené útesy, které ční do výšky přes 600 metrů. Nejsnáze si je prohlédnete na zhruba tříkilometrové stezce, která vede od parkoviště u silnice a míří do vnitrozemí k jezeru. 
Ambicióznější turisté se místo toho mohou vydat na túru Long Range Traverse, což je 34 km dlouhá neznačená trasa divokou krajinou, která začíná u jezera. Chcete-li ji zvládnout, počítejte s tím, že budete muset třikrát až čtyřikrát přenocovat. 

Whistler je ikonická kanadská destinace pro zimní sporty © Thomas Northcut / Getty Images

6. Lyžování a snowboarding ve Whistleru

Kanada nemá nouze o střediska, kde se dá jezdit na lyžích či snowboardu, od quebecké Mont Tremblant po Sunshine Village v Banffu. Ale zřejmě žádné není tak proslulé jako Whistler.
Jako bývalé dějiště olympijských a paralympijských her v roce 2010 nabízejí dvě hory, které se rozkládají mezi Whistlerem a Blackcombem, lyžování a snowboarding světové úrovně. 
I před olympijskými hrami však toto lyžařské město lákalo na své nedotčené sjezdovky milovníky alpského lyžování z celého světa. Dobrodruzi se tu vyžijí i v létě, protože různorodá nadmořská výška oblasti vytváří rozmanité terény, z nichž každý nabízí vlastní aktivity, od kanoistiky přes pěší turistiku po paddleboarding.

7. Bobujte v Calgary jako olympionici

Od zimních olympijských a paralympijských her v roce 1988 uplynulo přes 34 let, ale Calgarský olympijský park je cílem milovníků zimních sportů stále. Rekreační zařízení, v němž můžete provozovat ziplining, horskou cyklistiku či lyžování, nabízí milovníkům adrenalinu nejrůznější aktivity celoročně. 
Vyznavači rychlosti si možná budou chtít vyzkoušet bobovou dráhu, po níž se deseti zatáčkami budou prohánět rychlostí až 80 km/h. Tato aktivita je dostupná i v létě, stejně jako sáňkařská dráha, nabízející podobný příval adrenalinu při jízdě z kopce s padesáti zatáčkami v sáňkařském vozíku.

Torontská EdgeWalk je pro hledače vzrušení dokonalá © LightRocket via Getty Images

8. Projděte se po okraji nejvyšší kanadské budovy

Pro mnohé je dostatečným zážitkem postavit se na prosklenou podlahu vyhlídkové terasy CN Tower. Milovníci adrenalinu však možná budou chtít vyrazit ven na EdgeWalk – nejvýše položený „chodník“ na světě na široké římse, která obepíná samotnou budovu CN Tower. 
Ta se tyčí nad horizontem Toronta do výšky 548 m, a proto není divu, že atrakce zlomila Guinnessův rekord a stala se první svého druhu v Severní Americe.

9. Vzneste se nad zamrzlé ledovce

Ať se sem vydáte v létě, nebo v zimě, vyhlídkový let nad jižními jezery v Yukonu je jedinečný zážitek. V létě jsou jižní jezera křišťálově čistá, v zimě odhalí rozlehlou arktickou tundru, která je ideální k pozorování putujících stád sobů polárních (karibu).
Bez ohledu na roční období budete míjet atrakce, jako je staré důlní a hornické město a ostrov Teresa, nejvyšší horský ostrov ze všech sladkovodních ostrovů v Severní Americe. Skutečným vrcholem je však zimní přelet nad ledovcem Llewellyn – zamrzlá ledová pole nabízejí úchvatný pohled, na který nikdy nezapomenete.

Vydejte se pozorovat divokou přírodu při kajakářské výpravě z ostrova Vancouver © Shanna Baker / Getty Images

10. Vyrazte na kajaku za kosatkami

V úžině Johnstone Strait žijí dva typy kosatek – tranzientní, které loví především savce, a rezidentní, které se živí především rybami – a díky tomu jde o jedno z nejlepších míst na světě, kde tyto něžné obry pozorovat. Při kajakářské výpravě s jedním z několika provozovatelů v oblasti budete moci na vlastní oči sledovat, jak se velryby severně od pobřeží ostrova Vancouver krmí lososy.
To však není vše: klidné pobřežní zátoky a vodní kanály se hemží divokými zvířaty, jako jsou delfíni, lachtani a orli bělohlaví, ostrov samotný nabízí turistické stezky mezi starými tújemi obrovskými (zeravy) i řadu možností poučit se o domorodé kultuře. 

11. Zlezte zamrzlé vodopády v Johnstonově kaňonu

Každou zimu zamrznou horní vodopády Johnstonova kaňonu v národním parku Banff do podoby obrovských ledových sloupů a stávají se zasněženým hřištěm pro lezce v ledu. Přidejte se k mnoha vyznavačům adrenalinu a vylezte po zamrzlých sloupech, které dosahují výšky třiceti metrů.
Lezce tu najdete i v létě, kdy zdolávají mohutné skály kaňonu. Chcete raději zůstat nohama na zemi? Několik turistických kanceláří pořádá ledové výpravy kaňonem, které začínají poklidnou procházkou u dolních vodopádů a končí u horních vodopádů, jež vzbuzují respekt.
Vodopády jsou velkolepé i v létě a lákají turisty na skvěle upravené stezky v kaňonu. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

6 unikátních zážitků ze severního Laosu

Další článek

8 tipů, proč a kam vyrazit na podzim - Evropa bez otazníků, exotika v nejlepší kondici

Související články

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

12 největších přírodních divů v Kanadě

Kanada, druhá největší země na světě, je díky majestátním horským vrcholům, rozlehlým prériím, divokým severským lesům, arktickým tundrám a nejdelšímu pobřeží na světě špičkovou destinací pro outdoorová dobrodružství. Nechte se oslnit neuvěřitelnými přírodními sceneriemi © Neil Rabinowitz / Getty Images V Kanadě leží 20 památek Světového dědictví UNESCO a 48 chráněných národních parků, v nichž se uplatňují předpisy zaručující ochranu řady nejkrásnějších přírodních divů země a zachování divoké přírody a ekosystémů.  Toto…

Články

11 nejlepších kanadských trekových tras

Druhá největší země světa má nekonečně rozmanitou krajinu – což každoročně přiláká spoustu lidí. K obloze se tyčící hory, nedotčená jezera a tajemné lesy dávají vzniknout spoustě „ ach “ inspirativních momentů, fotografických záběrů a tras, které vám umožní dostat se opravdu daleko od všech starostí.   Čajovna na jezeře Agnes občerstvuje turisty již od roku 1901. © Goofy79 / Getty Images   Zde je 11 treků, které vám zaručeně předvedou nekonečnou přírodní krásu Kanady. Poznámka: Před návštěvou si zkontrolujte aktuální omezení a podmínky vstupu na webech národních parků a vždy dodržujte…

Články

Na kánoi po ikonických vodních stezkách kanadské divočiny

Kanada je synonymem pro kanoistiku. Jako první se po řekách plavili na svých otevřených lodích jedni z původních obyvatel – First Nations (První národy). Později je používali evropští osadníci jako obchodní a průzkumné cesty. Kanadské řeky umožnují moderním dobrodruhům prozkoumat i odlehlejší divoké oblasti. Mezi ikony patří řeky Yukon, Snake a South Nahanni, které jsou snadno přístupné díky množství půjčoven kánoí a široké nabídce služeb průvodců. Existuje lepší způsob jak poznat kanadskou divočin než z kanadské kánoe?…