10 tipů, kde v Evropě strávit adventní svátky

Zažijte magickou atmosféru romantických vánočních trhů v historických centrech evropských měst. S adventními zájezdy se můžete rozjet do celé Evropy, kde vás čeká vánoční pohádka na vlastní kůži.

1. Španělsko: kouzelná hra světel v Madridu

Rozzářené ulice z vánočního autobusu, tradiční cukroví na tržištích a světelná show na fasádě radnice je jen hrstka zážitků, které vás naplní vánoční atmosférou ve španělské metropoli. Tentokrát ale není řeč o všemi obdivované Barceloně, nýbrž o Madridu, jednom z nejzelenějších měst Evropy. 

2. Francie: svátky ve velkém stylu v Nice

Francie, to není jen Paříž! Zažijte vánoční trhy v Nice, pátém největším městě země galského kohouta, nebo adventní vesničku, kterou každoročně staví v Cannes. Na výzdobě tu opravdu záleží, soutěží totiž o nejkrásněji nazdobený exteriér. Velkolepou výzdobu slibují i v pompézním Monte Carlu. Dopřejte si netradiční předvánoční čas mezi palmami na Azurovém pobřeží.

 

3. Estonsko a Finsko: pohádka severu

Za ledovou zimní romancí zamiřte na sever. Projděte si adventní Tallin za dne a na noc se přesuňte do Helsinek. Nebo to udělejte naopak. Zkrátka jak budete mít chuť, ale nezapomeňte ochutnat sváteční dobroty estonské i finské kuchyně. Spatřit tu navíc můžete nejstarší nazdobený vánoční strom v Evropě!

4. Švýcarsko: Vánoce po gurmánsku

Advent můžete prožít i v zemích, které jeho oslavami nejsou proslulé, ale o to je čas strávený tady zajímavější. Nakombinujte si hned dvě kouzelná místa do jednoho adventního výletu: Alsasko a Švýcarsko. Procházka po malebné vinařské vesničce Riquewihr v Alsasku kolem typických hrázděných domů, které jsou v tomto období krásně nasvícené, vám umožní nasát předvánoční atmosféru, no a do Švýcarska si pak jen o kus dál zajeďte za gastrozážitky v podobě ementálu a tradičních sušenek Kambly.

5. Chorvatsko: do Záhřebu za nejlepšími trhy

Vánoční trhy v Záhřebu jsou považovány za jedny z nejkrásnějších v Evropě. Čím jsou výjimečné? V uličkách starého města najdete tradiční dřevěné stánky, které nabízí svařák či punč i ručně vyrobené dárky. Doporučujeme ochutnat místní klobásy nebo istrijskou sušenou šunku. A těšit se můžete také na 3D projekci v uličkách nebo koledy s místními.

6. Rakousko: Vídeň je „must see“ 

Už když se vysloví její jméno, ucítíte svařené víno a uslyšíte rolničky. Vídeň je symbolem adventu. Pokud i vám schází na seznamu navštívených měst, napravte to ještě letos. Vídeň má ze všech měst nejnabitější program. A to i pro nejmenší návštěvníky.

7. Slovinsko: most přes minulost

Cesta do Slovinska o svátcích nabídne prohlídku historického jádra města Lublaň a návštěvu místních adventních trhů. Centrum města, včetně mostů přes řeku Ljublanici, je obehnáno tisíci světýlek, uličkami se line vůně svařeného vína a na Gallusově nábřeží mají slaměný betlém. 

8. Polsko: tisíce světel pro něj

Jen kousek za hranicemi, v Polsku, na vaši návštěvu čekají města, která se předhánějí v adventních přípravách. Varšava a Krakow.  Druhé jmenované vám nabídne naprostou vánoční klasiku v podobě náměstí s trhy na Rynku Glownem. Ten je místem, kde jsou soustředěny stánky, kulturní program i návštěvníci. Pochutnat si můžete na vánočním punči, pitném medu (neplést s medovinou), ovoci v čokoládě, klobáse, pstruhu, prejtech či plackách. 
Aby návštěva Varšavy naopak nebyla úplná klasika, namíchejte si do programu zážitek navíc: prohlídku královského paláce Wilanów, polského Versailles. Barokní palác je obklopen zahradami, kde každou zimu probíhá festival světel, tzv. Królewski Ogród Światła. Na ploše více než 14 hektarů se tady rozsvítí na 400 000 led žárovek!

9. Maďarsko: na nejlepší pečené kaštany

Adventní Budapešť zve na procházku nejkrásnější „pešťskou“ ulicí Vaci, odkud se dostanete k náměstí s vánočními trhy. Pravou atmosféru maďarské metropole si vychutnáte u baziliky sv. Štěpána. Zahřejete se horkou medovinou a ochutnáte nejlepší pečené kaštany v Evropě. Pokud ani to jako sladká tečka adventního putování nestačí, pak se vypravte do barokního městečka Győr (Ráb) nebo u slovenských sousedů v Bratislavě.

10. Anglie: umění v ulicích 

Londýn o adventu je uměleckým dílem sám o sobě. Oči se ale zablesknou při pohledu na výzdobu Covent Garden, jediného místa, kde beztrestně působí pouliční umělci. Nechte i vy na sebe zapůsobit britské Vánoce. Na bohatě prostřeném vánočním stole nemůže chybět pečený krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou ani tradiční anglický vánoční pudink. A k tomu všemu si ještě Angličané hrdlem prolévají litry svařeného vína… Nežinýrujte se a přiťukněte si na šťastné Vánoce s nimi! 
Pokud se ale chystáte vyrazit s dětmi, dejte si raději máslový ležák ve studiích Harryho Pottera, která jsou v době adventní snad ještě čarovnější než obvykle. 

Vydejte se letos nasát tu pravou atmosféru Vánoc v duchu tradic starého kontinentu. Na adventních zájezdech procházejte voňavé trhy, kochejte se světelnou výzdobou ulic a mlsejte vánoční cukrovinky všeho druhu. Poznávejte svět, poznávejte sebe!

Nalákal Vás článek CK Radynacestu k návštěvám adventních trhů? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět. A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP23. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

Průvodce San Franciscem pro začátečníky

Další článek

Samoa I. – zážitková exotika v zemi, kde si na pravidla nikdo nehraje

Související články

Články

7 nejkrásnějších výletů po Švýcarsku

Švýcarsko může na mapě vypadat malé, ale jelikož většinu jeho území zabírají Alpy, má tato malá evropská země spoustu vertikálních možností. Ať se vydáte kamkoli, budete na zatraceně krásné cestě: silnice se táhnou podél břehů velkých jezer až k ledovcům, horské průsmyky ústí k pohádkovým středověkým hradům a na vysokohorských silnicích vás každá nádherná zatáčka nutí šlápnout na brzdy a jódlovat rozkoší. Během výletu po Švýcarsku si užijete malebnou krajinu. © Boris Stroujko / Shutterstock Vše v jednom pečlivě zabaleném balíčku: Velká tour Švýcarskem v délce 1600 km je epický a důkladně značený okruh zemí, který spojuje 12 míst světového dědictví UNESCO a ukazuje alpský národ v jeho nejlichotivějších…

Články

7 nejúchvatnějších míst ve slovinských horách

Pokud se chystáte do Slovinska, určitě budou jedním z vašich cílů hory. Celý severní pás Slovinska pokrývají horské masivy, které jsou právem stále oblíbenějším místem, kde si užít aktivní dovolenou. Skalnaté hřebeny Alp, horská jezera a vodopády, zelené pastviny, malebná údolí i divoká voda – to všechno tu máte šanci objevit. Dolina Triglavských jezer nad Bohinjským jezerem je jeden z nejkrásnějších turistických zážitků. Foto: Jure Oblak, Turizem Bohinj Nejvyšší a také nejnavštěvovanější slovinské pohoří najdete v koutě na úplném severozápadě země. Jsou to Julské Alpy, které pokrývá Triglavský národní park a vysoko…

Články

Užijte si Budapešť v termálních lázních

Budapešť se rozkládá na síti téměř 125 termálních pramenů a „dát si koupel“ je součástí zdejšího života už od dob, kdy lidé chodili v tógách. Žádné ze současných lázní sice nepocházejí z římských dob, ale některé jsou dědictvím turecké okupace, další jsou secesním zázrakem a najdete tu i nablýskaná moderní zařízení honosící se všemi nejnovějšími vymoženostmi. Jaké lázně si vyberete, záleží jen na vašem vkusu a na tom, co hledáte – zábavu, léčbu na kocovinu nebo úlevu od něčeho vážnějšího. Přinášíme základní tipy, které byste měli vzít v potaz při plánování návštěvy v budapešťských lázních, a také náš výběr těch nejlepších z nich.   Co byste měli vědět,…

Články

10 pařížských NEJ - podivný zákon či strom z 16. století

Asi byste našli milion důvodů, proč do Paříže jet, a dva miliony důvodů, proč do Paříže nejet. Každý chce vidět ikony města jako Eiffelovu věž, užít si výhled od Sacré Coeur na Montmartre i město, každý se chce projít po Champs Elysées k Vítěznému oblouku, udělat si fotku u katedrály Notre Dame nebo piknik u Invalidovny. Co ale fotku s nejstarším stromem nebo nejkratší ulicí v Paříži? Víte, jaké tady mají nejzvláštnější povolání nebo jaký nejpodivnější zákon v metropoli platí? 1. Nejstarší strom: The Robinia Tree na Square René Viviani  Nejstarším stromem v Paříži je trnovník (lat. Robinia), který byl na náměstí René Viviani zasazen v roce 1601. Jean Robin, který strom zasadil, byl oficiálním královským zahradníkem a jako jeden z prvních evropských botaniků se zajímal o…