10 nejlepších zážitků z Tbilisi

Hlavní město Gruzie, podmanivá směsice evropských a asijských vlivů, je kompaktní a překvapivá destinace, kterou si snadno prohlédnete za několik dnů.

Křivolaké uličky, jež se klikatí ze Starého Města u řeky, vedou k velkolepé pevnosti na vrcholku kopce a majestátní třídy a historické památky doplňuje působivá současná architektura. Zdejší restaurace a trhy přinášejí to nejlepší z celého regionu. Uvádíme deset zážitků, které byste si na svém výletě do Tbilisi rozhodně neměli nechat ujít. 

Na futuristickém mostě Míru v Tbilisi © Brett Atkinson / Lonely Planet

Užasněte nad nádherným výhledem

Nejlepší výhled na Tbilisi nabízí kopec Mtacminda (Mtatsminda), na jehož vrchol se dostanete pozemní lanovkou, pomalu stoupající po závratně příkrém svahu. Od konečné stanice lanovky se táhnou pečlivě udržované zahrady k zábavnímu parku Mtatsminda s obřím kolem a dalšími atrakcemi, ale stejně úžasný je i oběd na velké terase bistra Chela na vrcholku. Z těchto výšin vidíte město jako na dlani a oceníte jeho rozmanitou architekturu, jedinečnou kombinaci majestátních gruzínských kostelů a současného designu.

Prozkoumejte moderní architekturu

Tbiliskou architektonickou koláž vybledlých secesních domů, dřevěných budov z 19. století a věžáků ze sovětského období v posledních letech oživily odvážné moderní stavby. Projděte se pomalu po mostě Míru (otevřeném v roce 2010), elegantní lávce ze skla a oceli, jež se klene nad řekou Mtkvari, a zamiřte do přitažlivého parku Rike, abyste si mohli prohlédnout dvě velké budovy válcovitého tvaru, které navrhl italský architekt Massimiliano Fuksas. Tyto stejné, kovově lesklé tubusy slouží jako koncertní síň a výstavní centrum. Fuksas je také autorem nedaleké Tbiliské budovy veřejných služeb, s novátorsky řešenou střechou v podobě jedenácti různě se překrývajících bílých lístků.

Tubusy Massimiliana Fuksase slouží jako výstavní centrum a koncertní síň © Brett Atkinson / Lonely Planet

Seznamte se s Matkou Gruzií 

Nad Starým Městem a řekou Mtkvari se vznáší kabinová lanovka, pomalu proplouvající vzduchem od severního břehu k pevnosti Nariqala (rusky Narikala). Trosky hradu jsou kombinací perské pevnosti ze 4. století a arabských hradeb z 8. století. Na vrcholku útesu cesta pokračuje kolem prodejců čerstvě vymačkané šťávy z granátových jablek k soše Matka Gruzie (Kartlis deda). Tato dvacet metrů vysoká ženská postava nabízí jednou rukou pohár vína, ve druhé ruce však drží meč. Jde o klasickou metaforu představující povahu Gruzínů, kteří vřele vítají své hosty, ale zároveň jsou připraveni k boji se svými nepřáteli. 

Toulejte se křivolakými uličkami Starého Města

Působivé tbiliské Staré Město, jež se líně táhne od Tavisuplebis moedani (náměstí Svobody) dolů z kopce, charakterizují dřevěné domy s nádherně vyřezávanými verandami a balkony i úzká průčelí s kavárnami, vinárnami a galeriemi umění. I když se do této části města plíživě vkrádá gentrifikace, stačí zabloudit do postranních uliček o pár bloků dále a objevíte tradičnější scénu: z malých podzemních pekáren se line vůně čerstvě upečeného chleba a stánkaři na pouličních trzích pod platany, starými desítky let, prodávají koření, domácí vína a sezonní zemědělské produkty z okolních venkovských oblastí.

Budovy na Starém Městě zdobí úžasně jemné dřevořezby © Brett Atkinson / Lonely Planet

Odhalte starodávnou tradici výroby vína 

Gruzie je se svou tradicí produkce vína, dlouhou nejméně osm tisíc let, proslulá jako „kolébka vinařství“. Tradičně vyráběná vína stále zrají ve velkých hliněných nádobách podobných amforám, jež jsou známé jako kvevri (qvevri). Tyto nádoby jsou až po hrdlo zakopané v zemi, aby bylo zajištěno kvašení v přirozeně stabilním prostředí. Rozmačkané hrozny kvasí i se slupkami, semeny a často také stopkami, jež vínu dodávají plnou chuť i vůni a rezavý odstín. Na Starém Městě zajděte do vinárny Vino Underground s cihlovým klenutým stropem, jež je dokonalým místem na ochutnání pravých tradičních gruzínských vín. Místní odborníci z Taste Georgia (tastegeorgia.co) vám mohou zařídit návštěvu rodinných vinařství v nedalekých oblastech Kartli a Kacheti. 

Ochutnejte gruzínskou kuchyni, inspirovanou Hedvábnou stezkou 

Díky strategické poloze Gruzie na starověké obchodní trase spojující Evropu s Asií charakterizuje její rozmanitou kuchyni výrazný kulinářský vliv okolních zemí. Oblíbené chinkali, pikantní knedlíčky z tenkého těsta plněné mletým masem, jež se tradičně zapíjejí pivem, se podobají šanghajským, zatímco tradiční chlebové placky a chačapuri (kynutá chlebová placka se sýrovou náplní) se často pečou v pecích na dřevo, které jsou obdobou indického tandúru. Vliv Íránu nezapře čakapuli (dušené telecí nebo jehněčí maso) ochucené mírně nakyslou šťávou ze slív a s bylinkami jako je kopr či estragon. V tbiliském Starém Městě nabízí útulné Café Gabriadze tradiční gruzínská jídla v moderní originální úpravě.

Tradiční chačapuri (kynutá chlebová placka se sýrovou náplní) se často podává s vejcem © Raisa Kanareva / Shutterstock Images

Udělejte si přestávku na přemítání v nádherném prostředí baziliky

Staroměstská bazilika Ančischati, postavená v 6. století a lemovaná parkem na nábřeží, je nejkrásnějším a nejpůsobivějším kostelem v Tbilisi. Odpoledne osvětlují sluneční paprsky umělecké poklady staré několik staletí, ikony a fresky v překvapivě malém interiéru, kterým se line vůně pomalu hořícího kadidla. Když budete mít štěstí, možná uslyšíte věřící zpívat nadpozemsky krásné polyfonické gruzínské žalmy pro tři hlasy. 

Objevujte poklady na venkovním bleším trhu Suchý most

Na každodenním tbiliském bleším trhu Suchý most uvidíte na dekách a plachtách rozložené rozmanité připomínky sovětské éry. Spousty smaltovaných odznaků zachycujících úspěchy doby leží vedle starých fotoaparátů, zatímco vybledlé obaly alb skupin Rolling Stones a Pink Floyd, popsané cyrilicí, sousedí s portréty sovětského diktátora Josifa Stalina, který se narodil ve městě Gori, vzdáleném jen hodinu cesty odtud. Největší výběr fascinujících předmětů typických pro bleší trhy najdete o víkendu, ale i ve všední dny je toho k vidění dost. 

Vyberte si z fascinujícího mementa minulosti na bleším trhu Suchý most © Brett Atkinson / Lonely Planet

Vydejte se na cestu gruzínskou minulostí

Zajděte se podívat do působivého Gruzínského národního muzea na dvě výstavy zachycující starověkou i novější historii země. Archeologická pokladnice v přízemí nabízí skvělou výstavu zlatých šperků, z nichž se některé kusy z 5. století př. n. l. vážou ke starořeckému mýtu o princi Jasonovi, který se vydal do Kolchidy hledat zlaté rouno. V horním patře se nachází Muzeum sovětské okupace, podávající působivé svědectví o sedmdesátiletém sovětském útisku (od roku 1921 do roku 1991) a odporu Gruzínů. K současným závažným problémům se vztahuje například záznam války mezi Gruzií a Ruskem o Abcházii (na kterou si stále činí nárok Gruzie) v roce 2008. 

Načerpejte nové síly v tbiliských sirných lázních

Tbilisi mají náročný kopcovitý terén – zejména úzké křivolaké uličky Starého Města –, a tak je dokonalým závěrem prohlídky města několikahodinová relaxace v proslulých tbiliských sirných lázních Abanotubani. V objektu lázní s elegantními cihlovými kupolemi si můžete vybrat mezi společnými veřejnými lázněmi pro muže nebo pro ženy a soukromými místnostmi různých velikostí s vlastním bazénem, saunou a masážemi. Nezapomeňte si objednat čaj, abyste mohli mezi sirnými koupelemi doplňovat tekutiny. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Gruzie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Gruzie, Arménie a Ázerbajdžán. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Za krásami tajuplného Myanmaru - 2. díl – Golden Rock a pláže

Další článek

Na Slovensku zalezte pod zem - Zalezte do Zlej diery!

Související články

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…

Články

Astana – hlavní město Kazachstánu

Dovedete si představit velké město uprostřed široširé pouště? Absurdní supermoderní město, jaké v Evropě nenajdeme? Navštivme kazašské hlavní město Astanu. Vyrostlo za zhruba dvacet let a udivuje své návštěvníky architektonickým rozmachem. Město rychlokvaška. Zkusme se oprostit od úvah, zda země bohatá na ropu neměla své bohatství užít jinak a investovat spíš do rozvoje průmyslu, infrastruktury a sociálního systému. Nemysleme na to, že město vzniklo – s trochou nadsázky - pro potěšení jednoho člověka. Pokud to dokážeme, pak určitě stojí za to Astanu vidět. Strávila jsem zde s kamarádkou při návštěvě Kazachstánu osmačtyřicet hodin a bylo na co koukat. Moderní architektura, typické prvky architektury sovětské a asijská ornamentalistika – to vše tvoří Astanu Trocha historie, bez které člověk netuší proč Před dvěma sty lety se po zdejší stepi proháněli pastevci koní. Klimatické podmínky na jaře a na podzim obdobné jako u nás. V létě však zde může…

Články

Na Slovensku zalezte pod zem – Bane Cígeľ

V rámci tohto seriálu vám predstavíme štyri zaujímavé miesta na Slovensku, kde môžete zaliezť pod zem a uvidieť tam veci! Poďte s nami do hornonitrianskej bane Cigeľ, do Čachtického podzemia, kde vraždila krvavá Báthoryčka, do Opálových baní a do Zlej diery! Zalezte do bane Cigeľ! Ešte pred nástupom ,,nafasujete" plátennú tašku v armádnej zelenej farbe, v ktorej je sebazáchranný prístroj určený na dýchanie. Nevie produkovať kyslík, jeho úlohou je však premieňať jedovaný oxid uhoľnatý na oxid uhličitý. Pravdepodobnosť, že by ste ho mohli potrebovať, sa…

Články

Reklama na stopování - Ukrajina za 4 dny

Parta kamarádů se rozhodla stopovat. Chtějí poznat něco nového a zažít nějaké dobrodružství. Proto padá volba na stopování. Je to nejjednodušší způsob, jak poznat fajn lidi a zjistit něco o jejich zvycích a kultuře, která se nemusí nutně měnit jen s hranicemi jiných států. Začátek cesty Mířím na ÚAN Florenc a v hlavě se mi honí spoustu myšlenek, většinou ne moc dobrých. Plán cesty je následující: za 4 dny prostopovat více jak 1600 kilometrů po žalostně udržovaných slovenských a ukrajinských cestách. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale počasí se netváří nadějně…