10 nejlepších věcí zdarma v Portu - procházky podél moře, pouliční umění a západy slunce

LP

Porto, jedno z nejatraktivnějších měst v Portugalsku, může být překvapivě cenově dostupné. Najdete zde cenově výhodné ubytování, levnou veřejnou dopravu a spoustu finančně dostupných míst, kde se lze najíst a napít. Porto zároveň nabízí i spoustu aktivit, které si můžete užít, aniž byste museli utrácet jakékoli peníze – od procházek podél moře až po sledování západu slunce ze zahrady na kopci.

Tento výčet nejlepších bezplatných aktivit v Portu vám pomůže užít si druhé největší portugalské město absolutně zdarma © Francesco Riccardo Iacomino / GettyImages

 

Nezávislí cestovatelé toužící po dobrodružství tu mají spoustu příležitostí, jak si užít zdejší bohatou kulturní nabídku. Vydejte se po stopách jedněch z nejhezčích portugalských fasád obložených kachli azulejos, hledejte skryté pouliční výtvory umělců z Porta nebo se dejte mimo hlavní proudy turistů a prozkoumejte hřbitov z 19. století. Zde jsou ty nejlepší věci, které zažijete v Portu zdarma.

Zamilujte se do pestrobarevných azulejos

Jeden pohled na Porto člověku stačí, aby si dokázal uvědomit náklonnost města k azulejos, tedy k těm výrazným portugalským modrobílým kachlům, které dodávají panoramatu města šmrnc. Mnoho historických budov je pokryto výraznými geometrickými vzory nebo působivě detailními nástěnnými malbami, které mnohdy jako by představovaly otevřenou učebnici dějepisu.

Třešničkou na dortu je dvorana vlakového nádraží São Bento s 20 tisíci ručně malovanými kachli zachycujícími scény z historie Portugalska – od průmyslových milníků po vojenská vítězství. Mezi další objekty, jejichž fotografie jsou hodny publikování na vašich sociálních sítích, patří skvělé kostely Capela das Almas, Igreja do Carmo a Igreja de Santo Ildefonso, které mají fasády obložené kachli azulejos. Chcete-li moderní pohled na tradiční kachle, podívejte se na mistrovské dílo umělce Ribeira Negra, které se nachází u paty mostu Dom Luís I u ústí tunelu Ribeira. A pak tu ještě máme výrazné, ale stejně roztomilé obložené fasády, které jsou roztroušené po celém městě. Začnete-li si vytvářet fotoalbum nazvané azulejos, ztratíte se tu na několik dní.

Pouliční umění v podobě maleb na stěnách a zařízeních najdete po celém Portu © Shootdiem / GettyImages

Ulovte si nejlepší pouliční umění ve městě

Vidět některá z uměleckých děl Porta vás nebude stát nic – kromě maličkého úsilí při jejich vyhledávání. Budete nacházet velkoformátové nástěnné malby, skryté šablonové malby a ohromující instalace vyryté přímo do omítky, ze kterých vás bude přecházet zrak. Mezi umělce tvořící v Portu, po kterých byste se měli dívat, patří Hazul Luzah (pseudonym) vytvářející geometrická díla jdoucí proti konvenci, Costah, známý svými hravými, pestrobarevnými nástěnnými malbami, a MrDheo, který oslňuje svými fotorealistickými kousky.

Co se velkoplošných nástěnných maleb týče, na každém seznamu měly by být vysoko ulice Travessa de Cedofeita a Escadas do Codeçal, stejně jako parkoviště v Trindade. Lapa, jen jednu zastávku metrem na sever, je dalším oblíbeným místem, stejně jako galeriemi posetá Rua Miguel Bombarda. Dalším klenotem je O Coelho – Bordalo II, což je z poloviny roztomilý králík a z poloviny tak trochu králík-kyborg číhající na rohu ve Vila Nova de Gaia. V Largo de Artur Arcos poblíž řeky vzdává Eime hold starým Portugalcům pomocí šablony vysoké tři patra. Jen kousek odtud najdete Vhilsovo hojně fotografované nástěnné dílo – je vysekané dlátem přímo do fasády budovy. 

Vydejte se po promenádě Foz do Douro na procházku podél moře

Po pohodových 25 minutách jízdy autobusem z centra na západ najdete přímořskou čtvrť Foz do Douro. Zde se můžete vydat po asfaltové stezce pro pěší a cyklisty, která vás povede kolem písečných pláží a skalnatých břehů asi 2,5 km na sever až na pláž Matosinhos. Cestou budete míjet travnaté vyhlídky, elegantní pergolu a několik dobře umístěných kaváren, kde můžete doplnit energii a přitom se kochat krásnou scenerií.

Z Jardim do Morro jsou panoramatické výhledy na Porto © RS-74 / Shutterstock

Sledujte západy slunce z Jardim do Morro

Zlaté západy slunce přitahují v Portu jako magnet. V pozdním odpoledni si davy vyznavačů kultu slunce najdou kousek trávníku u řeky, aby odsud sledovali, jak se slunce plynule noří do vzdáleného Atlantiku. Vezměte si s sebou řemeslné pivo Catraio, piknikovou deku a sýr Serra da Estrela a následujte davy na svahy Jardim do Morro (odkud uvidíte romantické, pohlednicově dokonalé panorama Porta). Cesta sem je součástí zábavy, ať už sem míříte pěšky přes Ponte de Dom Luís I, metrem (trasa D, která také vede přes most), nebo jedete nahoru malebnou visutou lanovkou Teleférico de Gaia z nábřeží městečka Gaia. 

Navštivte koncerty zdarma v Casa da Música

Nejlepším místem na koncerty v Portu je Casa da Música, architektonicky pozoruhodný sál múzických umění s výhledem na rotundu Boavista. V létě můžete na promenádě zažít koncerty pod širým nebem zdarma. Od čtvrtka do soboty večer vystupují na pódiu terasy kavárny skupiny hrající folk, jazz, klasiku, blues i rozmanitou hudbu z Brazílie a dalších zemí. Představení začínají ve 21.30h nebo 22h.

Dočasné výstavy a stálá expozice Centro Português de Fotografia našly domov ve staré věznici © Emily McAuliffe / Lonely Planet

Cestujte v čase v Portugalském centru fotografie

Pár kroků od velkolepé Avenida dos Aliados čeká v Centro Português de Fotografia bezplatná prohlídka výstav v děsivých prostorách bývalé věznice. Ve třech patrech zde nabízejí stálé i dočasné expozice, které představují směs současných a historických děl portugalských i mezinárodních fotografů. Silné žulové stěny a okna zabezpečená hrozivě vyhlížejícími železnými mřížemi vám připomínají funkci budovy před jejím vyřazením z provozu v roce 1974 po karafiátové revoluci – k revitalizaci budovy jako galerijního prostoru došlo v roce 2000.

Prohlédněte si zahrady Jardins do Palácio de Cristal

Jardins do Palácio de Cristal představují klidnou a rozsáhlou zelenou oázu v centru města. Stupňovité terasy nabízejí nádherný výhled na řeku Douro a na město Vila Nova de Gaia táhnoucí se podél jižního břehu. Dnes tu rozhodně chybí „křišťálový palác“ z 19. století, byl nahrazen klenutým sportovním zařízením z padesátých let, které vzdáleně připomíná UFO (kvůli lepším výhledům si rezervujte výstup na vrchol s průvodcem). Použijte jej jako pozorovatelnu pro nalezení vchodu do zahrad, odkud se poté vydejte na procházku po osmihektarové ploše, při které se vám ukáže přehlídka upravených zahrad. 

K majáku Felgueiras se vydejte méně frekventovanou trasou © Fotokon / Shutterstock

Vydejte se na túru k majáku Farolim de Felgueiras

Zatímco kodrcat se podél řeky Douro v jedné z typických starých portských tramvají je svým způsobem atraktivní, projít si stejnou cestu pěšky může být srovnatelně obohacující a navíc se u toho budete méně mačkat.
Vydejte se ze čtvrti Ribeira 6 km na západ. Než dosáhnete míst, kde se řeka vlévá do oceánu, budete procházet podél spleti rybářských sítí a člunů pohupujících se na vlnách. Jděte dál až k molu a pozorujte, jak se oceán veškerou svou silou vrhá na šestiúhelníkový maják Felgueiras z 19. století, ale buďte ve střehu nebo se smiřte s tím, že některá z vln vás nemilosrdně zmáčí. 

Navštivte památníky na Cemitério do Prado Repouso

Putování po boku mrtvých nemusí být vrcholem hitparády každého rekreanta, avšak portské Cemitério do Prado Repouso o rozloze 10 hektarů je nekonvenční atrakcí s lákavou uklidňující atmosférou. Řady magnólií a kamélií poskytují stín náhrobkům obyčejných lidí i bývalých starostů, lékařů, herců a spisovatelů (popisky jsou v portugalštině a angličtině). Nachází se zde také pomník, který uctívá ty, kdo přišli o život při revoluci v Portu v roce 1891, která spustila portugalské republikánské hnutí.

Zažijte hodinu dějepisu v Igreja da Lapa

Galantní postava na koni na hlavním náměstí v Portu představuje Petra IV., portugalského krále a prvního brazilského císaře, který přestože pocházel z Lisabonu, měl k Portu zvláštní vztah. Požádal, aby po smrti bylo jeho srdce věnováno městu (tento okamžik symbolizuje scéna na podstavci sochy) – je uchováváno v kostele Igreja da Lapa na severu Porta. I když zde nespatříte žádnou schránku s dochovanými ostatky prověřenou vědeckou laboratoří, je katolický kostel hodnotnou atrakcí mimo hlavní turistické proudy – nejen pro své místo na historické časové ose Portugalska, ale také pro svou neoklasicistní architekturu a uklidňující prostředí. Najdete zde také jedny z největších píšťalových varhan v Evropě.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

LP Magazine 03/2023

Další článek

6 unikátních zážitků ze severního Laosu

Související články

Články

Pěškobus Brno - Porto - 3. část - Sladká Francie

Vydal jsem se pěšky z Brna do Porta. V minulém díle se mi podařilo překonat Alpy a dorazit k Ženevskému jezeru. Zadarmo to nebylo. Zima, deště, hlad, vyčerpání a více než měsíční osamění se na mě podepsaly těžkou psychickou krizí. Ve hře byla i varianta otočit se na podpatku a nejbližším vlakem odjet domů. Z nejhoršího mě vytáhlo prosluněné Ženevské jezero a také touha konečně spatřit onu "sladkou Francii", které jsem se dosud kdovíproč vyhýbal. Teď jsem v ní měl strávit – podobně jako Verneovi hrdinové v balónu – krásných pět neděl a urazit skoro 1200 kilometrů. Čtyrnohý poutník Je Francie opravdu sladká? Pointa se má prozrazovat až na konci, ale já poruším tradici, protože to jinak nejde. Je. Někdy dokonce i přeslazená, pokud se poutník nafutruje všech těch balených briošek, sušenek a dalších pochutin "pour les pélerins", nastražených u cesty. Jiný…

Články

Alentejo - hodování v portugalském kraji tradic

Alentejo patří k nejbáječnějším dosud neobjeveným kulinářským destinacím na světě. Kraj malebných vinic, olivových hájů a úrodné půdy je v mnoha ohledech gastronomickou duší Portugalska. V oblasti se vyrobí polovina z celostátní produkce vína a vaří se tu řada nejproslulejších jídel. A krom toho tu najdete nejautentičtější restaurace v zemi – podniky, jež vyzdvihují staletí staré recepty a bytostné propojení s místní půdou. Vepřové a škeble se scházejí v pokrmu carne de porco à Alentejana…

Články

Lisabon – tramvaje, kopce a surf

Co si průměrný Čech vybaví při vyslovení názvu Lisabon? Půjčku od EU? Slunce? Fado? Ať je to cokoli, já už si navždycky budu vybavovat krásné výhledy, nekonečné množství kopců a mé zmrzlé kotníky při „surfování“ (surfování to nebylo, ale tak to nazýval instruktor, když jsem mu za lekci platila 25 eur). Teplo. Tak strašně očekávané a skvělé teplo. Příslib toho, že se tohohle luxusu brzy dočká i Česká republika, ne jen Portugalsko. To je to, na co jsem se těšila, a vypadalo to i nadějně – slunce svítilo, slabá klimatizace na letišti slibovala úpal. Všechno dobré, pak ale kde se vzal, tu se vzal, vítr…

Články

Pěškobus Brno - Porto - 1. část - Od nápadu k prvním krokům

Kdysi jsem měl v plánu dojít pěšky do Jeruzaléma. Jenomže začala válka v Sýrii. Tak jsem chtěl ve stopách pátera Františka Lízny doputovat alespoň na Krym. Jistý Vladimir Vladimirovič byl odlišného názoru. Okolí Appenzell Od nápadu k prvním krokům Vydal jsem se tedy z rodné Třebíče k pobřeží Baltu a zjistil zajímavou věc. To domněle nudné, placaté Polsko se ukázalo jako docela nevšední země. Když člověk metr po metru putuje, zaujmou jej i věci, které by jinak nevšímavě minul. Březové a borové…