10 nejlepších míst, která navštívit ve Vietnamu

Shutterstock

Vietnam se závratnými velkoměsty, blaženými ostrovy a rozsáhlými národními parky (a samozřejmě legendární kuchyní!) zaujímá vrcholné místo na seznamu přání nejednoho cestovatele.

Některá z míst, například Hội An, jsou zásadní zastávkou na všech cestách do Vietnamu © Judyta Jastrzebska / Shutterstock

 

Největších zajímavostí země je nespočet, ale zde nabízíme některá místa, která prostě nemůžete vynechat. Zde je náš seznam toho nejlepšího, co byste měli ve Vietnamu navštívit.

Zátoka Ha Long je velkým turistickým lákadlem Vietnamu © Alex Stoen / Getty

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long s úchvatnou kombinací krasových vápencových skal a klidného zářícího moře je jedním z hlavních turistických lákadel Vietnamu. Díky více než dvoutisícovce ostrovů je tu spousta nádherných scenerií. Rozhodně si rezervujte noční výletní plavbu a udělejte si čas na vlastní výjimečné okamžiky v tomto divu světového dědictví – vstaňte časně, abyste zažili nadpozemské mlhavé svítání, nebo se na kajaku vydejte do jeskyní a lagun. Chtěli byste méně zalidněnou krasovou krajinu? Vyzkoušejte méně turistickou, ale stejně velkolepou zátoku Lan Ha, která leží o kousek dál na jih, nebo severnější Bai Tu Long.

V národním parku Phong Nha-Kẻ Bàng objevíte jeskyně (jako Hang En), hory a jezera © James Kelley / Getty Images

Národní park Phong Nha-Kẻ Bàng

Jedním z největších vietnamských přírodních divů je monumentální Hang Son Doong, která patří k největším jeskyním na světě a leží v srdci národního parku Phong Nha-Kẻ Bàng. Obrázky cestovatelů, kteří si jako mravenečci svítí baterkami do rozlehlé prázdnoty, vyvolávají cestovatelské choutky, ale pokud nemáte 3000 dolarů na prohlídku, do tohoto podzemního zázraku se nedostanete.

Ale netrapte se, protože Phong Nha-Ke Bang má spousty dalších jeskyní, které můžete prolézt, proplazit, proplout nebo proletět na zipline za zlomek této ceny, včetně jeskyně Hang Én, která se může pochlubit vlastní pláží. A co víc, další lákadla jsou k dispozici i nad zemí, včetně túr s průvodcem po nejstarších krasových horách v Asii, kde žijí tygři, sloni a 300 druhů ptáků.

Rušné Ho Či Minovo Město může váš nervový systém lehce zahltit © lichtbildfotograf / Getty

Ho Či Minovo Město

Čím dál víc mezinárodní, ale stále nezaměnitelně vietnamský bývalý Saigon má vnitřní energii, která potěší všechny milovníky velkoměst. HČMM nevyvolává pocit neutrality: buď se necháte vtáhnout do jeho závratného víru a zhypnotizovat věčným bzučením kroužících motorek, nebo vás celý zážitek zahltí (a někteří návštěvníci jako by stále kolísali mezi oběma možnostmi). Ponořte se, a vaší odměnou bude bohatá historie (nezbytnou zastávkou je Muzeum pozůstatků války), vynikající jídlo a čilý noční život, nabízející vše, od piva ve stáncích na rohu po elegantní koktejlové salonky. Horko je v Saigonu neustále; rozepněte si límeček a užívejte.

Největším kladem ostrova Phú Quốc je nádherné pobřeží © Jimmy Tran / Shutterstock

Phú Quốc

Ostrov Phú Quốc – zcela na jihu Vietnamu – omývá azurová voda ohraničená tím typem pláží s bělostným pískem, které nutí vyznavače slunce klesnout na roztřesená kolena. Je ideální na to, abyste zařadili nižší rychlost, dopřáli si koktejl u moře a připíjeli měděnému slunci, které se noří do moře. A pokud si to chcete ještě trochu vylepšit, naskočte na kolo a vyrazte na červené prašné cesty: ostrov je relativně kompaktní a nabízí oblasti přírodní nenarušené džungle spolu s novějšími, méně půvabnými přírůstky (jako příklady uvádíme vietnamskou verzi Disneylandu spojenou s nejdelší nadmořskou lanovku na světě).

Hanojská Stará čtvrť je krásné místo k procházkám (a mlsání!) © TK Kurikawa / Shutterstock

Hanoj

Vietnamská metropole je město, které jednou nohou vězí ve fascinující minulosti, zatímco druhou sebevědomě vykračuje k zítřkům. Ochutnejte závratnou hanojskou směsici historie a ambicí při procházce uličkami Staré čtvrti, upíjení vaječné kávy (připravované s vaječnými žloutky) či srkání poctivé porce bun rieu cua (kyselé krabí polévky s nudlemi) a sledování úředníků, kteří snídají nudle nebo hrají šachy se staříky s kozími bradkami. Až skončíte, prohlédněte si omšelou dekadentnost Francouzské čtvrti a pak se přesuňte do kosmopolitní čtvrti Tay Ho, kde najdete elegantní restaurace a získáte přehled o rozvíjející se hanojské umělecké scéně.

I přes davy je Hoi An stále jedním z nejpůvabnějších vietnamských měst © luctra_design / Getty 

Hội An

Historický Hội An je nejpůvabnější město s nejlepší atmosférou ve Vietnamu. Jakožto bývalý významný přístav se pyšní krásnou architekturou i malebnou polohou u řeky, které jeho dědictví sluší. Tvář Starého města si uchovala neuvěřitelné dědictví v podobě chátrajících domů japonských kupců, zdobných čínských cechovních sálů a starobylých čajových skladišť – i když obyvatele a rýžová pole postupně nahradily turistické podniky. Dnes ke scenerii patří salonní bary, butikové hotely, cestovní kanceláře, kvanta krejčovských dílen i obrovský počet každodenních turistů. Pokud je toho na vás moc, nasedněte na kolo a vydejte se zkoumat okrajové části města a jeho nedotčené okolí, kde život plyne mnohem klidnějším tempem.

Národní park Ba Be prozkoumejte pěšky nebo na lodi © Ingram Publishing / Getty

Národní park Ba Be

Z klasické vietnamské turistické trasy odbočte v národním parku Ba Be, který je nezbytnou destinací pro dobrodružněji zaměřené cestovatele. Zdejší krajina přechází od vápencových hor s nejvyšším vrcholem 1554 m do hlubokých údolí s hustým vždyzeleným porostem a flíčky vodopádů či jezer. Park je útočištěm stovky druhů divokých zvířat, včetně opic, medvědů a luskounů (jediných savců, kteří jsou pokryti šupinami), ale i velmi ohroženého pačolka vietnamského, milovníci ptáků jistě budou chtít spatřit efektního jestřába chocholatého a včelojeda malajského, jež mohou vystopovat během lodních či pěších výprav. Po dni stráveném pozorováním zvěře si dobijte baterky v rustikálním domácím příbytku nebo vesnickém penzionu místní národnostní menšiny Tajů.

Letovisko Nha Trang je vhodné k návštěvám pláže i barů © Zhukov Oleg / Shutterstock

Nha Trang

Výškové a energické plážové letovisko Nha Trang se může radovat z nádherné polohy: obklopuje je náhrdelník kopců a tyrkysová zátoka posetá tropickými ostrovy. Pobřeží vymezuje rozlehlá srpkovitá pláž s bílým pískem, kterou lemuje působivá promenáda s parky a zahradami soch. Ve vnitrozemí najdete kosmopolitní nabídku butiků a stravovacích podniků, ale jakmile večer skončí provoz restaurací, rozproudí se noční život – centrum Nha Trangu je zasvěceno večírkům. Hledáte klidnější atmosféru? Město je skvělým výchozím bodem pro výpravu po pobřeží podél pláží až k městu Quy Nhon se zastávkami Doc Let, Bai Bau a Bai Xep.

Vchod do Císařského města v Huế © Luciano Mortula - LGM / Shutterstock

Huế

Huế, sídlo poslední vietnamské královské dynastie v 19. a začátkem 20. století, patří k městům, která si nejsnáze zamilujete a rádi v něm pobudete. Jeho poloha na březích Voňavé řeky je malebná, zdejší vytříbená kuchyně právem vyhlášená a ulice relativně bez provozu. A to nemluvíme o majestátnosti Císařského města, citadely v citadele, k níž patří královské sídlo, chrámy a paláce i nejvýznamnější státní budovy, jež chrání šest metrů vysoké a 2,5 km dlouhé hradby. Prozkoumejte okrajové části města, kde objevíte řadu z nejpůsobivějších vietnamských pagod a královských hrobů, z nichž mnohé stojí v nádherném přírodním prostředí.

Vypravte se k vlajkové věži Lung Cu v nejsevernějším výběžku Vietnamu © Jimmy Tran / Shutterstock

Hà Giang

Provincie Hà Giang je úchvatná vietnamská destinace pro neohrožené cyklisty, nabízející závratné výjezdy do průsmyku Quan Ba (Nebeská brána), nádherné výhledy na krásné trase mezi městy Dong Van a Meo Vac i možnost vystoupit na Lung Cu, vlajkovou věž na kopci na nejsevernějším místě v zemi. Díky opraveným silnicím, novým turistickým trasám a širší nabídce penzionů, restaurací i ubytování v domácnostech v provinčních městečkách a vesnicích se vzdálený vietnamský sever stále výrazněji zapisuje do cestovatelských map jako místo, které vyhledávají cyklisté i pěší turisté.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Hybaj a zažij Dubaj! A tuná nechýbaj!

Další článek

7 nejlepších silničních výletů v Arizoně

Související články

Články

Vietnam není jen phở a bún chả...

Vietnam je vysoko na seznamu zemí, kterou navštívit, snad každého opravdového cestovatele. Vyplatí se jej nejen zažít, ale především ochutnat. A to doslova na každém kroku. Jeho výtečnou kuchyni musíte jednoduše vyzkoušet všemi smysly, protože žádný popis nebude tak dobrý, jako jídlo, které vám naservírují na místě. Kromě rýže, nudlí, masa a zeleniny na milion výtečných způsobů vám místní připraví také pokrmy, které (nejen) Evropany možná trochu zaskočí. Jaká netradiční jídla jsou pro Vietnam typická a ve kterých částech země je můžete ochutnat? Mam tom – Omáčka s krevetami Vietnamci ji mají opravdu v oblibě. Před návštěvou Vietnamu o ní ale pravděpodobně slyšel málokdo. K výrobě se používají malé krevety a sůl, které díky fermentaci získají tmavě…

Články

Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

Jedním z důvodů, proč jsou výlety do Vietnamu (i mimo hlavní města) v poslední době mezi cestovateli tak oblíbené, je i to, že si zde člověk nepřipadá jako turista určený všude jinde po světě k totálnímu finančnímu „vyšťavení“ (ba oholení na kost) a davy okolo něj neustále nestojí s napřaženou rukou a za sebemenší drobnost nepožadují tučný bakšiš. Co si vzít do Vietnamu zcela určitě? Tak či onak, když už se člověk odhodlá vyrazit do ciziny, je tomu většinou tak, že má s sebou obrovský batoh a do něj nacpaný takový objem vybavení a jídla, že si nezadá ani s tříměsíční výpravou na Mount Everest. Jak se ale vzápětí můžete přesvědčit sami, pro cesty…

Články

Trojlístok centrálneho Vietnamu - Hue, Hoi An a Da Nang

Ázijský Vietnam je mimoriadne príťažlivou krajinou. Od severného Hanoja po južný Saigon meria viac než dve tisíc kilometrov a tak ho tvorí niekoľko farbených a exotických svetov. Najbohatším regiónom Vietnamu z hľadiska turizmu je jeho centrálna časť, ktorá v sebe ukrýva poklady akými sú cisárske Hue, rozprávkový Hoi An či moderný Da Nang s Mramorovou horou. Každé z miest vtiahne návštevníka svojim vlastným príbehom a ten si po čase uvedomí ako veľmi si túto juhovýchodoázijskú krajinu zamiloval. V strede Vietnamu Ak sa vo Vietname spomenie mesto známe ako Hue, každý si pod ním predstaví Zakázané mesto, ktoré obýval cisár so svojou rozvetvenou rodinou a cisárskym dvorom. Stalo sa synonymom pre vznešenú históriu ázijskej krajiny a stopy nedávnych dejín tu nájdeme aj dnes. Hue leží takmer v…

Články

Putování po severním Vietnamu

Severní Vietnam může být jednou z nejzajímavějších destinací Jihovýchodní Asie, kterou kdy navštívíte. Ať to jsou už levné letenky do země, vynikající čerstvé a levné jídlo, zajímavý venkov, překrásná příroda, divoké projížďky na skútru, případně milí obyvatelé, Vietnamci, ke kterým máme tak blízko, a přitom nám jsou stále trochu vzdálení. Důvodů, proč se vydat na putování po severním Vietnamu je zkrátka hodně. Trocha chaosu v hlavním městě Příjezd do hlavního města Hanoj může být ze začátku mírně šokující. Doprava je totiž poněkud hustší, neboť snad každý Vietnamec vlastní skútr či menší motorku, a občas se stává, že kromě silnice jezdí i po chodníku. Ale je to chaos, který si každý cestovatel brzy zamiluje…