10 nejlepších míst, která navštívit v Arizoně, od měst duchů po Velký kaňon

Shutterstock

Cestovatele do Arizony láká oslňující pouštní slunce, ale to je jen jeden ze zážitků ve státě Velkého kaňonu. Pod touto dokonale modrou oblohou je k mání vše, co vás láká, baví a uchvacuje.

Moderní domy usazené ve svazích s výhledem na Sedonu © Curt Apduhan / Getty Images


Jsou tu outdoorová dobrodružství i požitky pod střechou, setkání s dějinami i elegantní moderní čtvrti, úniky do divočiny a lyžařská střediska přetékající turisty. Arizonská rozmanitost zahrnuje vše, od velkoměstského života po liduprázdné prostory, které jsou vhodné ke klidnému rozjímání.
Vedle pouštních velkoměst s nádechem Starého západu nabízí Arizona množství působivých městeček duchů a přírodních krás, včetně Velkého kaňonu a největšího borového lesa na světě (kde můžete i lyžovat). Zde je náš výběr deseti nejlepších míst, která byste v Arizoně neměli minout.

1. Podívejte se na Velký kaňon z nového úhlu

Není divu, že nejproslulejším arizonským lákadlem je Grand Canyon. Je obrovský a velkolepý a v létě přitahuje davy, což může odrazovat ty, kteří sem míří poprvé, nebo ty, kteří hledají klidný únik. Nicméně je to místo, jež si věhlas zaslouží. Lidé si tento mohutný systém kaňonů vyhloubených řekou Colorado představují jako jeden park, ale ve skutečnosti zde můžete navštívit čtyři samostatné oblasti. 
Národní park Velký kaňon je rozdělený na South Rim (Jižní okraj; přístupný celoročně) a North Rim (Severní okraj; od poloviny října do poloviny května nepřístupný) a tyto dvě oblasti jsou od sebe vzdálené 340 km. Kromě fascinujících výhledů a turistických stezek má rušnější South Rim k dispozici bezplatnou kyvadlovou dopravu, geologické muzeum a několik slušných ubytovacích podniků. North Rim, dosahující nadmořské výšky 2440 m, nabízí širší výhledy, příjemnější počasí a méně lidí na stezkách, což přispívá k pohodovější atmosféře.
Za prozkoumání stojí i západní a východní okraje Velkého kaňonu, ale tyto oblasti spadají mimo národní park. Západní turistická oblast Grand Canyon West v indiánské rezervaci Hualapai je proslulá prosklenou lávkou Skywalk, která ve tvaru podkovy vybíhá 22 metrů z okraje kaňonu, East Rim (Východní okraj) je klidnější a ideální pro pokojnou turistiku.
Tip pro plánování: Chcete-li z Východního okraje vidět to nejlepší, vydejte se do soutěsky Little Colorado River Gorge v kmenovém parku Navajo asi 18 km od Cameronu. Za přístup ke dvěma úchvatným vyhlídkám zaplatíte 5 USD a k procházce po stezkách potřebujete povolení za 12 USD, ale samotu budete mít prakticky zaručenu. 

Městečko Jerome bývalo známé jako „nejhříšnější město Západu“ © weltreisendertj / Shutterstock

2. Navštivte městečka duchů v historickém údolí Verde

Údolí Verde ve střední Arizoně je nedoceňované místo, vyznačující se prehistorickými rozvalinami, zapadlými městečky, bohatou divokou přírodou a vinařskou stezkou, která se vine kolem řek a hor. Chcete-li poznat jeho drsnou krásu, vydejte se po 50kilometrové silnici, jež vede údolím a začíná v působivém Jerome, kdysi označovaném za „nejhříšnější město Západu“. Dříve nechvalně známá výspa, kterou dal v 19. století postavit těžařský magnát, je dnes považovaná za městečko duchů, přestože tu stále žije kolem 500 obyvatel. 
Jeromský Kleopatřin vrch kdysi lačným těžařům poskytoval množství zlata, stříbra a mědi, ale dnešní městečko je směsicí eklektických restaurací, uměleckých ateliérů a netradičních butiků ve viktoriánských budovách, které vypadají, jako by se měly zřítit do údolí pod nimi. V úrodném kraji pod Jerome stojí podobně historická městečka Clarkdale, Cornville a Cottonwood – sídlo státního parku Dead Horse Ranch, což je klidné místo vhodné pro rekreaci v přírodě. 
Tip pro plánování: Během výletu do údolí Verde se můžete zastavit také v národních památnících Tuzigoot a Montezuma Castle a prohlédnout si pozůstatky puebel (vesnic) vybudovaných kolem roku 1050 n. l. lidem Sinagua.

Meandr Podkova proslul jako jedno z nejvíce fotogenických arizonských míst © Telly Goumas / Lonely Planet

3. Pořiďte si snímek efektního meandru Podkova

Čím se tento 270stupňový ohyb řeky Colorado liší od ostatních zákrut na mohutném vodním toku? Možná je to způsob, jakým se v tmavomodré vodě meandru Podkova odrážejí vysoké pískovcové stěny, které ji obklopují a donutí vás s pokorou pomyslet na impozantní přírodní síly, jež tento úkaz nedaleko arizonského města Page vytvořily. Nejlepším místem pro pořízení klasického snímku meandru je vyhlídka v rekreační oblasti Glen Canyon, ale mnohem více obohacující způsob, jak vnímat mohutnost kaňonu, nabízí raft. Výpravy na raftech s průvodcem směřují po proudu do meandru Podkova se zastávkou na koupání na pláži, kde najdete skalní rytiny dávných Pueblanů.

Údolí monumentů nabízí jedny z nejvíce ikonických výhledů na Jihozápadě © deimagine / Getty Images

4. Získejte z Údolí monumentů víc díky místnímu průvodci

Chcete-li poznat původní arizonskou kulturu mezi 300metrovými pískovcovými věžemi, zamiřte rovnou do kmenového parku Monument Valley Navajo Tribal Park. Monolity ve zdejší krajině rozpoznáte okamžitě; ve filmových a televizních westernech se objevují od třicátých let 20. století. V navažštině se této oblasti skalních věží říká Tse’Bii’Ndzisgaii a nejlepší způsob, jak toto posvátné území poznat do hloubky, je výprava s místním průvodcem. Ten vám při chůzi ve stínu mohutných útvarů, jako je Východní a Západní palčák (East a West Mitten), poskytne souvislosti. Pokud jste nikdy neochutnali navažskou kuchyni, najezte se v restauraci Haskenneini (pouze v létě), z níž je výhled na několik efektních pískovcových útvarů v údolí.
Tip pro plánování: Nejlepší doba k fotografování vysokých špalků v Údolí monumentů je při východu a západu slunce. Chcete-li pořídit nádherné snímky při západu slunce, najděte si místečko u návštěvnického centra kmenového parku Monument Valley Navajo nebo u hotelu View.

Nástěnná malba v umělecké oblasti Roosevelt Row ve Phoenixu © Meghan O'Dea / Lonely Planet

5. Ponořte se do umění ve Phoenixu

Jakožto hlavní město Arizony je Phoenix pravděpodobně nejlepším místem ve státě, kde můžete ukojit svůj hlad po umění a architektuře. Po celém městě zanechal otisky Frank Lloyd Wright, otec moderní architektury. Prohlídku zahajte v Taliesin West, Wrightově pouštní laboratoři a národní historické památce. V roce 2019 byl areál pro svůj kulturní význam zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO (spolu s jeho sedmi dalšími velkými díly). Chcete-li do Wrightovy tvorby proniknout hlouběji, navštivte Arizona Biltmore Resort & Spa; budovu navrhl Albert Chase McArthur a Wright se na návrhu v roce 1928 čtyři měsíce podílel jako poradce.
Dalším špičkovým místem je Phoenix Art Museum, představující díla známých i začínajících umělců. Součástí jeho stálé sbírky je jedna z nesmírně oblíbených nekonečných zrcadlových místností Jajoi Kusamaové s názvem You Who Are Getting Obliterated in the Dancing Swarm of Fireflies (Ty, který mizíš v tančícím roji světlušek). Od muzea umění jsou to jen tři bloky k Roosevelt Row, kde můžete obdivovat nástěnné malby, díky nimž se pouliční umělecká scéna ve Phoenixu právem proslavila. 

Součástí nabídky historického Tucsonu je cyklistika, jezdectví i pěší turistika © Kris Davidson / Lonely Planet

6. V Tucsonu spojte úchvatnou přírodu s historií

Tucson, kde žije půl milionu obyvatel, je druhým největším arizonským městem a krásně se v něm snoubí městský komfort s možnostmi pobytu v přírodě. Přestože stojí přímo uprostřed Sonorské pouště – hraničí s národním parkem Saguaro s prastarými osmitunovými kaktusy – vymyká se Tucson stereotypům pouštního města. Chvilku jízdy od centra po obchvatu Sky Island Scenic Byway se do výšky 2795 m tyčí Mount Lemmon, nejvyšší bod pohoří Santa Catalina a nejjižnější místo kontinentálních USA, kde se dá lyžovat. 
Centrum Tucsonu je směsicí historických památek a hipsterské atmosféry. Turquoise Trail je trasa prohlídky bez průvodce, spojující 23 historických zajímavostí. Nedaleká Fourth Avenue oslavuje tucsonské dědictví s novodobou energií: zdejší nástěnné malby, tatérské podniky a butiky s vintage módou vyhledávají studenti Arizonské univerzity.
Tip pro plánování: Tucson získává bonusové body za udržitelnost díky Sun Link Streetcar a The Loop, což je 200kilometrová stezka bez aut určená cyklistům, běžcům a chodcům. Kola si můžete půjčit v řadě místních provozoven; jednou z nich je Tucson Bike Rentals přímo na stezce The Loop.

Stezka Devil’s Bridge Trail patří k nejoblíbenějším pěším túrám v Sedoně © Nikolas_jkd / Shutterstock

7. Zažijte duchovno, wellness i divočinu v Sedoně

Přestože jde technicky vzato o město, působí Sedona jako okouzlující vesnice obklopená přírodními krásami. Ať se vydáte kamkoli, přivítají vás impozantní červené skalní útvary a 1500 metrů vysoké monolity, jako je Bell Rock a Cathedral Rock (Zvon a Katedrála) – říká se, že jde o ohniska přírodních energetických polí známých jako víry.
Novodobá Sedona se ze zapadákova s ranči a jabloňovými sady vyvinula v oblíbené centrum spirituality, wellnessu a – údajně – výskytu UFO a zdejší oblast je posvátná i pro řadu domorodých kmenů. Je také skvělou zastávkou pro milovníky umění a outdoorové nadšence, protože nabízí přes 80 galerií a 650 km stezek, které vedou podél říčky Oak Creek porosty opuncií a borovic žlutých. 

Pokud rádi pozorujete hvězdy, nebudete zklamaní: arizonský Flagstaff nabízí nádherný pohled na noční oblohu ©Geoffrey Hunt/Getty Images

8. Pozorujte hvězdy ve Flagstaffu

Flagstaff, ležící ve výšce 2106 m, nabízí to nejlepší z města i hor. Rozkládá se v největším borovém lese na světě a sídlí v něm Severoarizonská univerzita, která přispívá k mladistvé atmosféře města. Ulice přetékají kavárnami a podniky s řemeslným pivem, jež můžete poznávat na pivní stezce Flagstaff Brewery Trail. 
Chcete-li se seznámit s krásnou přírodou, zamiřte do areálu Arizona Snowbowl, celoročního hřiště na městském „dvorku“ se čtyřiceti sjezdovkami a třemi snowboardovými parky. Sedačková lanovka, která při cestě na západní svah Mount Humphreys (3852 m) jede do výšky 3505 m, nabízí závratné výhledy na sedonské červené skály, okraj Velkého kaňonu a pole škvárových kuželů. 
Flagstaff je také přední destinací astroturistiky. V roce 1930 astronomové ze zdejší Lowellovy observatoře objevili Pluto a všichni američtí astronauti, kteří se prošli po Měsíci, se školili ve Flagstaffu. O desítky let později se Flagstaff stal prvním mezinárodním městem temné oblohy na světě a mnoho návštěvníků sem lákají právě možnosti pozorování hvězd.
Tip pro plánování: Flagstaff je skvělou základnou pro poznávání Arizony. Meteor Crater je jen 68 kilometrů odtud a autem se snadno dostanete do národního parku Velký kaňon i národním památníkům Walnut Canyon National Monument, Sunset Volcano National Monument a Wupatki National Monument.

Meteor Crater je 50 000 let stará prohlubeň v krajině mezi Flagstaffem a Winslow © Norman Posselt / fStop / Getty Images

9. Podívejte se na 50 000 let starý impaktní kráter

Arizona má větší než malé množství mimořádných zajímavostí a jednou z nich je Meteor Crater nedaleko města Winslow. Mohutná prohlubeň s obvodem téměř 4 km a hloubkou přes 200 metrů je považována za nejzachovalejší místo dopadu meteoritu na světě. Má úchvatnou historii: vzniklo asi před 50 000 lety, kdy do země rychlostí asi 45 000 km/h narazil obrovský železo-niklový meteorit a vytvořil dokonalý impaktní kráter. Více informací o lokalitě poskytne návštěvnické centrum a 4D kino. 

Grand Canyon Caverns s historickými cedulemi a benzinovými čerpadly tvoří klasickou Route 66 © Papuchalka - kaelaimages / Shutterstock

10. Prozkoumejte zajímavé Grand Canyon Caverns na ikonické trase Route 66

V Arizoně mohou návštěvníci prozkoumávat řadu úseků Route 66, ale my doporučujeme zastávku v divokých a místy velmi zvláštních Grand Canyon Caverns. Svéráznou lokalitu v Peach Springs tvoří jeskynní hostinec, restaurace se čtyřmi stoly a největší suchozemská kaverna v USA, ležící 65 m hluboko v podzemí Velkého kaňonu. Zcela v duchu zdejší prapodivné historie našel jeskyně v roce 1927 náhodou místní tesař Walter Peck, když cestou na partičku pokeru spadl z koně. Dnes je můžete prozkoumávat osobně v rámci řady prohlídek, včetně duchařské výpravy.
Tip pro plánování: Podíl Arizony na Route 66 činí 650 kilometrů, díky čemuž je skvělou základnou pro kratší silniční výlety po této historické trase. Mezi základní zastávky patří Holbrook (kde najdete Wigwam Motel), Winslow (zvěčněný skupinou The Eagles v písni Take it Easy) a Williams, výchozí stanice železnice Grand Canyon Railway.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

12 největších zážitků v Madridu - vychutnejte si španělskou metropoli naplno

Další článek

Thajské noční trhy

Související články

Články

Panamerická dálnice - nejlepší světový road trip

Řídit z Aljašky  až do špičky Argentiny je nezapomenutelný zážitek ©Thiagofav/Getty Images   Zeptejte se přátel, jaká je jejich představa o skvělém výletu a dostanete hned několik báječných nápadů: projet v létě jih Francie v kabrioletu, africké safari v džípu nebo Route 66 z Chicaga do Los…

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

7 nejlepších silničních výletů v Arizoně

Arizona se svou obrovskou rozlohou (jde o šestý největší stát USA) a volným prostorem láká k prozkoumání tohoto kraje divů během sedmidenního silničního výletu po americkém Jihozápadě. Od mohutného Velkého kaňonu na severu po pistolnickou historii v Tombstonu u hranic s Mexikem vás však čekají stovky kilometrů. Humphreys Peak je nejvyšší přírodní bod v Arizoně 18 km severně od Flagstaffu © digidreamgrafix / Getty Images Nejlepší je vytyčit si několik tras, nespěchat a zkoumat je do větší hloubky. Chcete-li vidět vše, od domorodých skalních obydlí po bizarní městečka na Route 66, zde nabízíme sedm nejlepších…

Články

Arizona – roadtrip královstvím červeného kamení

Přes most u Hoover Dam jsme se naposledy ohlédli za Nevadou a už jsme míjeli ceduli Welcome to Arizona. Arizona je, a to píšu s láskou, královstvím červeného kamení. Od Grand Canyonu až po Monument Valley a odsud do Utahu to byly dny našeho roadtripu, které se dají spojit právě tou jednou linkou, kamením v jedné barvě a mnoha jejích odstínech. Route 66 a nádech toho pravého retra To bychom ale předbíhali, nejdřív nás čekalo pořádné americké retro, plechové cedule, Marylin Monroe a růžová. U města Kingman jsme se totiž poprvé setkali s pravou Route 66. Jedno můžeme doporučit jistě – určitě se tu zastavte. Pokud budete mít víc času než my,…