10 míst s tou nejvánočnější atmosférou v New Yorku

©

Není snad nikdo, kdo by neviděl alespoň jeden film odehrávající se ve vánočním New Yorku. Obzvlášť v období svátků mají návštěvníci města obrovská očekávání a jednoduše chtějí být uchváceni. Vtaženi do té neopakovatelné atmosféry.

Přiznám se, že i já propadla kouzlu města v tomto magickém čase. Letos to pro nás budou už čtvrté Vánoce ve městě, které nespí. A víte co? New York v prosinci je přesně takový, jak jsem si ho vždycky představovala. Jen na ty závěje sněhu rovnou zapomeňte. Ty jsou opravdu jen ve filmech.

Kam za vánoční atmosférou v New Yorku? 

Strom v Rockefeller Center

Doslova vtaženi do vánoční atmosféry velkoměsta budete na Páté avenue v blízkosti Rockefellerova Centra. Spíš bych ale měla použít lépe vystihující slovní spojení – taženi davem. Sevřeni bez možnosti úniku! Takže pokud jen trochu spěcháte, zvolte v této části raději paralelní Šestou avenue. Davy tudy procházejí také, ale je tam po většinou mnohem dýchatelněji. 

A ano, ten pohled na náměstí Lower Plaza s nejvyšší budovou komplexu Rockefellerova Centra v pozadí stojí za miliónkrát pošlapané boty. Vánoční strom je opravdu tak obrovský a pohádkově krásný. Jen se k němu prostě během dne budete muset trpělivě došourat skrz pomalu se ploužící dav.

Určitě si počkejte i na světelné představení na fasádě obchodního domu Saks Fifth avenue! Stejně tak se vyplatí nakouknout i za katedrálu Sv. Patricka. Hned naproti přes Madison avenue se nachází budova hotelu, jehož otevřené nádvoří bývá jedno z nejkrásnějších vánočně nazdobených vůbec. Je to takový skrytý poklad v těsné blízkosti největší turistické atrakce.

Rockefeller Centre
Výlohy na Pátá avenue

Výlohy na Páté avenue jsou samo o sobě atrakcí během celého roku. V období Vánoc se ale promění v hravou plejáda barev, opulentnosti a kýče. Právě mezi 59. ulicí (jižně od Central parku) a Rockefellerovým Centrem se nachází ty nejznámější newyorské obchodní domy a obchody luxusních světoznámých značek, včetně vlajkové lodě slavného klenotnictví Tiffany´s s kavárnou The Blue Box Café uvnitř.

New York 5th avenue
Venkovní dekorace na Šesté avenue

Paralelní ulice s Pátou avenue, která nese číslo šest, bývá ve střední části Manhattanu vyzdobena velkými dekoracemi s vánoční tématikou. Nádherně osvětlená bývá i budova Radio City Music Hall. V největším kinosále na světě se každoročně kolem Vánoc hraje představení Magnificent Christmas Spectacular, ve kterém vystupují i slavné mažoretky „Rockettes“. My jsme představení viděli před třemi lety a byl to rozhodně krásný zážitek.

New York 6th avenue
Winter Village v Bryant parku 

Park za budovou Public Library, mezi Pátou a Šestou avenue, je vůbec jedno z mých nejoblíbenějších míst na Manhattanu. Je na půl cesty mezi Times Square a Grand Central Station. Neustále se tam něco děje. Po celý rok, v každém ročním období. V tom zimním se rozlehlý trávník uprostřed promění na kluziště a jeho okolí obklopí stánky s jídlem a dalším tematickým zbožím. Vyrazte tam i vy na horkou čokoládu, vánoční nákupy, zabruslit si a nechat se přitom okouzlit nádhernými výhledy. 

Bryant park winter village
Výlohy v Macy´s

Pokud od Bryant parku sejdete po Šesté avenue až k 34. ulici, dojdete k vůbec nejslavnějšímu obchodnímu domu v New Yorku. Macy´s ve vánočním období nabízí další nebývalou podívanou v podobě originálních výloh a dekorací uvnitř několikapatrového domu. Kde jinde udělat pořádné vánoční nákupy?

New York Saks
Vánoční trhy na Union Square

Pokud chcete zažít klasický vánoční trh, zamiřte na Union Square mezi 14. a 16. ulicí. Místní trh je podle mého názoru ten nejhezčí. A i když ho navštěvuje spousta lidí, nemáte tam pocit davové stísněnosti, jako v již zmíněném trhu v Bryant parku.

New York Union Square
Vánoční Little Italy 

Oh… Další moje oblíbené místo. V dlouhé uličce Mulberry Street, která je pomyslným centrem dnes již stále se zmenšující čtvrti Little Italy, budete mít pocit, že jste se ocitly ve staré dobré Evropě. Vůbec při procházení téhle ulice na vás dýchne zvláštní atmosféra minulých časů. Nejen dobré jídlo, ale i pravé italské kafe si zde můžete vychutnat v jedné z restaurací nebo kaváren lemujících ulici.

Právě v Little Italy na Mulberry street se nachází také specializovaný vánoční obchod Christmas in New York, který je mimochodem otevřený po celý rok a najdete v něm vše, co se jen okrajově týká Vánoc. Dekorace a všelijaké ozdoby od těch šílených po tradiční. No, přesvědčte se sami!

New York dekorace
Vánoční strom na Wall Street

Kdo by to byl řekl, že jeden z nejhezčích vánočních stromů v New Yorku najdete právě v centru Finanční čtvrti v Dolním Manhattanu, přímo na Wall Street. Ale je tam.

Wall Street Christmas
Kouzlo Vánoc v Lincoln Center

Na opačném konci ulice Broadway na Upper West Side je další místo, které byste nejen v období Vánoc neměli při návštěvě New Yorku opomenout. Náměstí Lincoln Centra je ztělesněním elegance a noblesy.  Ve vánočním období navíc prostranství s fontánou uprostřed divadelních budov zdobí překrásný strom a konají se tam tematické trhy.

New York park před City Hall
Pravé americké Vánoce v Dyker Heights

Pokud se budete cítit přesyceni a přeslazeni vánoční atmosférou na Manhattanu, zajeďte do Brooklynské čtvrti Dyker Heights. Po krátké cestě metrem se ocitnete v pravém americkém vánočním ráji. Čekají na vás nejen ulice lemované honosnými vilami, ale také dokonalý cirkus barev a světel. Zjistěte, co všechno se dá vymyslet na dané téma a použít jako vánoční dekorace!

New York Radio City Music Hall

Více informací o New Yorku a notnou dávku inspirace a tipů na zajímavá místa najdete na www.pohlednicezcest.cz.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se New Yorku? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet New York. 

LP New York
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lenka Wooten & PohledniceZCest

Předchozí článek

Po stopách Buddhy v Lumbini

Další článek

To hlavní z Petry aneb jak vytěžit maximum z jednodenní návštěvy

Související články

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…

Články

Vánoce v Karibiku

Domnívám se, že každého z nás alespoň jednou napadlo, jaké by to bylo strávit Vánoce někde v teplých krajinách, abychom si domů přivezli nové zážitky a zkušenosti. Musím říct, že jsem se nikdy nějak zvlášť touto myšlenkou nezabývala a naopak pro mě bylo nepředstavitelné jíst na Štědrý den něco jiného než bramborový salát od maminky. Nicméně jsem dostala nabídku, která se neodmítá: užít si Vánoce na jednom malém francouzském departmentu v Karibiku. Vánoční očekávání Již v letadle jsem si všímala pasažérů, kteří cestovali spolu se mnou. Napadala mě při tom spousta otázek: Prchají před hektickými svátky v pařížské metropoli? Mají v práci volno a chtějí vánoce strávit se svými blízkými? Nebo pouze jako já chtějí zažít něco výjimečného? V momentě…

Články

Se svařákem v ruce v rozsvíceném městě: vánoční trhy

Na tomhle období něco je. Ačkoli si to mnohdy nepřipouštíme a říkáme, že Vánoce jsou hlavně pro děti, a nadáváme na čím dál dřívější vyhrávání koled v supermarketech, předvánoční čas prostě má něco do sebe. Minimálně si dáte svařák. Pravděpodobně si ho půjdete dát s někým blízkým. Ještě pravděpodobněji se vám to setkání nad svařákem bude líbit. A tak to přesně je. Advent a Vánoce prostě mají něco do sebe, ať je nazýváte ryze komerčním svátkem, či je trávíte ve znamení vašeho životního hereckého výkonu vůči…

Články

5 tipů na vánoční nákupy a nádherné adventní trhy

Vánoční nákupy se nezadržitelně blíží a s nimi i stres, který po pracovní době v nákupních centrech nastává. Mnohdy lidé raději sáhnou po placené dovolené, aby měli možnost nákupy obstarat alespoň trochu v klidu. Poslední roky se však i mezi Čechy projevuje trend nakupování vánočních dárků v zahraničí. Tamní nákupní centra často nabízejí větší výběr zboží a nákupy je možné spojit s návštěvou pamětihodností a samozřejmě romantických adventních trhů. Londýn A zůstaneme u hlavního města. Ne že by snad zbytek země nebo další města nestála za to, ale z Londýna vánoční tajuplná atmosféra doopravdy vyzařuje. V předvánočním čase dokáže Londýn cestovatelům nabídnout asi nejvíce: Trafalgarské náměstí s vánočním stromem, nákupy na Oxford Street, slavný Camden…