10 důvodů, proč navštívit Omán, skrytý poklad Arabského poloostrova

Rady na cestu

Omán má v rukávu nejen nekonečné pouště, ale také třítisícové hory s měsíční krajinou, překrásné pobřeží a bohatou historii. Pojďme si ukázat 10 pádných důvodů, proč byste jej měli připsat na svůj seznam cestovatelských přání.

1. Budete ho mít sami pro sebe

Sultanát Omán leží ve stínu sousední Dubaje. V porovnání s ní působí podstatně skromněji (žádné mrakodrapy ani velká nákupní střediska tady nenajdete), na druhou stranu si však zachovává svůj tradiční ráz a autenticitu.
Dnes je z Ománu moderní arabská země. Zatím zde ale není tolik patrná stopa cestovního ruchu, a tak si jeho krásy můžete užívat téměř nerušeně.

2. Pohostí vás přátelští Ománci

Ománci jsou velmi pohostinný a přátelský národ. Velmi snadno se může stát, že vás pozvou k sobě na kávu, karak (tradiční kořeněný čaj) a datle. Setkávání je nedílnou součástí jejich kultury. Rádi vám na ulici pomohou, poradí, nebo vás rovnou osobně zavedou na ta nejkrásnější místa v okolí.
Cizinci jsou pro Ománce vzácnými hosty. Prokažte jim proto na oplátku trochu úcty a respektujte místní zvyklosti. Pozdravit můžete v arabském světě běžně používanou frází „(as) salam alejkum“ („mír s vámi“, alias dobrý den) a „ma salama“ (na shledanou). Také pamatujte na to, že místní příliš neholdují alkoholu.

3. Uvidíte nejkrásnější pouště...

Omán je proslulý písečnými pouštěmi, které pokrývají téměř celou rozlohu země. Za zmínku rozhodně stojí Rub al Chálí, jedna z největších pouští na světě, která zasahuje také do Jemenu, Saúdské Arábie a SAE. Přestože se její název překládá jako „Pustá končina“, nudit se zde určitě nebudete – můžete totiž džípem sjíždět písečné duny, navštívit kadidlovníkovou plantáž, velbloudí farmu, nebo pouštní město Ubar, které bylo po dlouhá staletí pohřbeno v písku.

4. ...impozantní hory...

Pouště ale nejsou to jediné, čím vás ománská příroda omámí. Po celé zemi se rozprostírají hory, které ukrývají tajemné jeskyně a typická údolí vádí (o těch bude řeč později). 
Žije zde velbloud, antilopa přímorožec arabský (též oryx), kriticky ohrožený levhart perský, nebo tahr arabský (příbuzný kozy a ovce divoké). V zavlažovaných oblastech se daří palmám (zejména datlovníkům), narazit můžete na dracény nebo baobaby.

5. ...i příjemná pobřeží

Země má přes 3000 km dlouhé pobřeží, na kterém se rytmicky střídají strmé útesy s bílými písečnými plážemi. Omývá je Perský a Ománský záliv, a Arabské moře, které je domovem delfínů, velryb a mořských želv, včetně karety obrovské. Karety mají na mysu Ras al Hadd – v nejvýchodnějším bodě země – dokonce svou „porodnici“.

6. Poznáte fenomén vádí

Napříč celým Ománem najdete také plno tzv. vádí (v arabštině wádí), údolí v (polo)pouštních oblastech, která jsou buď zcela vyschlá, nebo jimi po období dešťů protéká tyrkysově zbarvená voda, která svádí ke koupání. Úchvatné je údolí vádí Darbat, zelená oáza s vodopády a malými jezírky, ve kterých můžete zahlédnout koupající se velbloudy.

7. Zažijete zdejší kulturu

Omán dnes patří k nejčistším a nejbezpečnějším zemím Blízkého východu. Tuto pozici si ale vzhledem ke své strategické poloze musel tvrdě vybojovat. Dnešní Ománci jsou si toho vědomi, a tak jsou na svou zemi i její zvyklosti náležitě hrdí. V každodenním životě dodržují řadu rituálů a (nejen) během svátečních událostí nosí tradiční oblečení. Každý region má svůj vlastní kroj.
Sluší se také dodat, že Omán býval námořní velmocí. Svého času Ománci ovládali část Keni a Tanzánie, a až do druhé poloviny 19. století vládli Zanzibaru. Pomáhali také Portugalcům na cestě do Indie.

8. Supermarket vyměníte za tradiční souk

Nejlepší místo, kde v Ománu pořídíte suvenýry a k tomu krásné fotky, je tzv. souk. Velká tržnice v Maskatu (Mutrah Souk) se vyrovná té v Istanbulu. Je plná barev a exotických vůní, a kromě jídla a koření zde seženete také ručně vyrobené šperky, keramiku, originální oblečení, koberce a mnoho dalšího. Další velký souk najdete v Salále. Tržnici rozhodně navštivte i v případě, že nechcete nic nakupovat – je to zajímavý kulturní zážitek.

9. Zjistíte, jak se získává kadidlo

Kadidlo je vedle ropy, plynu a datlí hlavním vývozním artiklem Ománu. Aromatická pryskyřice se získává z kůry kadidlovníku. Má protizánětlivé účinky a působí příznivě na lidskou psychiku (snižuje stres a úzkost), a proto se už od starověku využívá při meditacích a náboženských rituálech. Na významu pak nabralo s nástupem křesťanství, které jej využívá k vykuřování kostelů.
V Ománu roste nejvíce ceněný kadidlovník pravý (Boswellia sacra). Vzácná surovina se dříve do Evropy dopravovala po Kadidlové stezce. V Salále můžete navštívit muzeum kadidla.

10. Ochutnáte to nejlepší z orientu

Ománská kuchyně je vzhledem ke své geografické poloze směskou té perské, arabské, indické i severoafrické.
Základem jsou ryby, jehněčí, skopové a velbloudí maso. Jako příloha pak chlebové placky a rýže, která se připravuje na tisíc způsobů. Ománci nešetří kořením, ani silnou kávou či čajem.
Jednou ze svátečních specialit je tzv. šuva – bylinkami marinované hovězí nebo jehněčí maso, které se pomalu peče v podzemní peci. Maso se přikryje palmovými listy a nechá se na dva dny v jámě vyhloubené v písku. Na přípravě se často podílí celá vesnice.

Nalákal Vás článek CK Radynacestu do Ománu? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět. A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP23. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

Los Angeles

Další článek

12 největších zážitků v Madridu - vychutnejte si španělskou metropoli naplno

Související články

Články

Najdrahšie pivo v živote? V českom pavilóne na EXPO v Dubaji

,,Dole v reštaurácii čapujú pivo, myslím, že teraz majú tmavého Kozla," prezradila nám hosteska na prvom poschodí v Českom pavilóne na dubajskom EXPO. ,,Ale musím vás upozorniť, že máme aj dubajské ceny," dodala opatrne. Kto by v horúcom Dubaji nemal chuť na chladeného ,,čapáka"? No, koľko môže stáť, hádam 5-6 eur ako v Holandsku? Vypili sme pivko a až potom sme išli odvážne zaplatiť. Nie, neuhádli sme: Jedno stálo 14 eur! (341 českých korún.) Pohľad zvonka na dizajnový český pavilón. Český pavilón na EXPO v Dubaji má vlastné pivo. Na nápojovom lístku toho slovenského zas slovenské pivo, víno ani destiláty nenájdete. Zaregistrovať nápoje v Dubaji je vo všeobecnosti drahý a veľmi komplikovaný proces. Jeden nemenovaný slovenský vinár…

Články

Cestovní boom v Jordánsku - 1. část

Letošní rok je pro jordánský cestovní ruch jednoznačně pozitivní. Turistů přibylo o několik desítek procent. Je to i díky tomu, že Lonely Planet zařadil Jordánsko na 6. místo TOP 10 destinací pro rok 2019 a Ryanair spojil Ammán levnými spoji s mnoha evropskými letišti. Co to ale znamená pro samotné cestovatele? Nejsou už prohlídky jednotlivých míst masovou záležitostí? Kupodivu to tak není, ale chce to trochu plánovat a sestavit si dobrý itinerář, abyste se těm největším davům vyhnuli nebo se s nimi setkali jen na co nejkratší dobu. A právě s tím vám pomůže následující článek, jehož první část zaměřená na Petru právě vychází. Z Jordánska jsem se vrátil nedávno.…

Články

Nejlepší doba k návštěvě Ománu

Kdy v Ománu uvidíte kvetoucí růže, velbloudí závody nebo mořské želvy kladoucí vajíčka...? Velbloudí závody jsou v Ománu vzrušujícím zpestřením hlavní turistické sezony. Mohammed Mahjoub/Getty Images Omán nabízí spoustu dobrodružných aktivit, které si můžete užívat během chladnějších měsíců, a mnoho klidných pláží, kde se můžete ochladit během horkého léta. Nejlepší dobou k návštěvě…

Články

Omán – procházka nad jedním z nejhlubších kaňonů světa

Jdete po úzké cestičce – vlevo skála vysoká něco přes 300 metrů a vpravo propast hluboká více než jeden kilometr a vy jste někde zhruba uprostřed. Dá se odhadnout maximálně 100 až 200 metrů kam cesta povede. Tak takto nějak vypadá procházka po známém hiku s názvem Balcony walk kousek od nejvyšší hory Ománu Jebel Sham. Pouště, pláže, tropy a hory na území o velikosti Německa Než se cestičku opět vydáme, zastavíme se nejdřív u samotného Ománu, země, která u nás není moc známá. A je to škoda, jedná se totiž o naprostý skvost. Rozkládá se cca 150 kilometrů východně od nablýskané Dubaje a na rozdíl od ní zde nenajdete…