10 důvodů pro lyžařskou dovolenou v Dolomitech

© swiss-images

V překrásných scenériích Dolomit se nabízí více než 1500 km sjezdovek, které lze projet jednoduše na jeden skipas. Italský bílý manšestr je navíc známý výbornou kvalitou, ať už je z přírodního či technického sněhu. První ranní jízda, kdy jej máte jen pro sebe, a k tomu výhled na masiv Sella či Marmoladu, je naprosto nezapomenutelná. Důvody, proč se sem vypravit jsou zde...

Dolomiti Superski
1. Nejrozlehlejší lyžařská oblast na světě

Dolomiti Superski je největší lyžařská aréna nejen v Itálii, ale i na celém světě, alespoň měříme-li ji velikostí území, na kterém se rozkládá. Celkově zahrnuje 450 lanovek a vleků a 1 200 km sjezdovek ve 12 údolích na celkové ploše 3 000 čtverečních kilometrů. Hned 97 % sjezdovek (1 160 km) lze technicky zasněžit, o což se stará 5 800 děl, tratě pak upravuje 320 rolb. A to vše spojuje jeden skipas Dolomiti Superski. Jednotlivé areály jen letos investovaly téměř 70 milionů eur do nových lanovek nebo úprav sjezdovek, z toho 12 milionů šlo do zdokonalení systému zasněžování.

Dolomiti Superski_2V posledních letech se v Dolomitech staví kabinkové lanovky nejen jako přibližovací zařízení z údolí, ale i na sjezdovkách, které vyhledávají méně zdatní lyžaři a začátečníci, kteří se v nich cítí bezpečněji než na otevřených lanovkách.

2. Světové scenérie, které můžete obdivovat na lyžích

UNESCO prohlásilo v roce 2009 Dolomity za světové přírodní dědictví – takových míst je na světě jen kolem dvou set. Zdejší krajina je jedinečná v mnoha ohledech od scenérií přes svou geologickou stavbu až po faunu a flóru. Je neuvěřitelné, že krása Dolomit vznikla před téměř 200 miliony let na dně moře a mnohé z dnešních masivů byly korálovými útesy. Hornina dolomit byla poprvé na světě prozkoumána právě zde a nakonec dala celému pohoří i jeho jméno. A v zimě můžete tento světový přírodní ráj objevovat na lyžích.

Dolomiti Superski_2
Mohutný, zčásti zaledněný masiv Marmolady nese nejdelší sjezdovku a nejatraktivnější vyhlídku Dolomit. V mezistanici je přístupné i nové muzeum 1. světové války, která se právě na Marmoladě odvíjela mimořádně dramaticky.

3. Nekonečné skisafari s noclehem v horách

Na území Dolomiti Superski se na sjezdovkách nachází na 400 horských chat a v mnohých z nich se dá přenocovat. Můžete tedy vyrazit z jednoho z 12 údolí Dolomit a po několika dnech skončit v úplně jiném. Noc strávíte v komfortním hotelu v horách, během dne si užíváte sjezdovek a večer horskou atmosféru společně s dalšími příznivci takových aktiviti.

Pokud se chcete vydat na jednodenní výlet na lyžích, je samozřejmě největším lákadlem Sella Ronda, 42 km dlouhé safari přes čtyři údolí okolo masivu Sella, v neustálém obklopení úchvatnými vrcholy. Úžasná Sella Ronda bude otevřena od 6. prosince do 8. dubna 2018.

Dolomiti Superski_4Večerní lyžování se zážitky z bílého dne hned tak nesplyne – ve Val di Fassa na slalomové trati Aloch má sportovní příchuť, v Obereggenu na široké červené sjezdovce zase pohodovou a díky osvětleným překážkám i freestylovou. 

4. Sjezdovky pro každého

Lyžařská oblast Dolomiti Superski má velmi pestré terény pro každého – od začátečníků až po závodní lyžaře Světového poháru. Řečí čísel je 30 % tratí modrých, 60 % červených a 10 % černých. Zde si příjde na své opravdu každý.

5. Snowparky i freeridový terén

Dolomiti Superski disponuje 30 snowparky, což znamená, že v každém z 12 lyžařských areálů se nacházejí nejméně dva – freestylisty čekají kickery, raily, u-rampy a crossové dráhy, ale i funparky pro děti. Velkorysé snowparky najdete na Kronplatzu, v Alta Badii, Val Gardeně, na Seiser Almu, ve Val di Fassa i Fiemme. Dolomity nabízejí i zabezpečené oblasti pro freeride, např. Freeride Park Col Margherita v oblasti Passo San Pellegrino. 

Dolomiti Superski_5
Snowparků jsou v Dolomitech tři desítky. Jednak pro zkušenější freestylistyale i jako atrakce pro všechny lyžaře včetně dětí – jeden z nejlepších je v Obereggenu.

6. Slunce na obloze jako přibité

Dolomity leží na jižní straně Alp, chráněné ze severu před jakoukoliv nepřízní počasí. Říká se, že slunce tu svítí 8 dní z 10. Je tedy málo pravděpodobné, že byste ztratili lyžařský den kvůli špatnému počasí.

Dolomiti Superski_6
Nejeden nvštěvník Dolomit se už zamiloval do svůdného nápoje aperol spritz...

7. Geniální italská kuchyně

Gurmáni mohou lyžovat od jedné horské chaty ke druhé a doslova pronásledovat slavné šéfkuchaře a ochutnávat jejich speciální delikatesy. Top sjezdovky, scenérie, vynikající kuchyně a nakonec relaxace na slunečných terasách – tak vypadá dolce vita v Dolomitech. 

Dolomiti Superski_7

8. Kultura i nostalgie

Lyžování si samozřejmě můžete zpestřit nejen odpočinkem, ale i kulturou – nedaleko se nacházejí starobylá města s mnoha památkami jako Bolzano, Brixen či Bruneck. Milovníci takové nostalgické atmosféry ale nemusí ani opustit hory, pokud se vydají na prohlídku nedaleké Cortiny d’Ampezzo, šarmantního městečka, které v roce 1956 hostilo zimní olympiádu.

Dolomiti Superski_8Více než tři sta rolb vyráží večer co večer na svahy Dolomit, aby vyžehlily veškerou plochu 1 200 km sjezdovek.

9. Po stopách historie

Sto let od konce první světové války je příhodná doba k tomu, si připomenout, že válka zuřila vysoko v horách a údolích Dolomit – protivníkem však byla v první řadě drsná příroda, s níž neměli vojáci vždy potřebné zkušenosti. Tehdejší hrdinské výkony i bláhové plány si můžete připomenout přímo na sjezdovkách – například ve válečném muzeu na Marmoladě nebo na hoře Lagazuoi. 

Dolomiti Superski_9Horská sauna na hoře Lagazuoi nad Cortinou d’Ampezzo.

10. Od 39 eur na den

Cena za lyžování v oblasti Dolomiti Superski při zakoupení 6denního skipasu pro všech 1 200 km sjezdovek začíná na 39 eurech za den. Originální italskou kuchyni si můžete dopřávat od 10 eur za hlavní chod, sklenice piva stojí méně než 3 eura a lahev červeného vína kolem 20 eur. 

Dolomiti Superski_10Dolomiti Superski zasněžují 97 % sjezdovek, tedy tratě o délce 1 160 km! Na to mají 5 800 sněžných děl…

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Itálie? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet k destinaci Itálie a další podrobnější informace k lyžování v Itálii na snow.cz/italie.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Petr Socha, Radek Holub & snow.cz

Předchozí článek

Divoké asijské dobrodružství ve Východním Timoru

Další článek

Borneo - putování malajským pobřežím bez větších výdajů - 1. část

Související články

Články

Snowmobiling a lyžování na islandském ledovci

Island, sen snad každého cestovatele. Panoramaticky fotogenická země Severu je naprosto skvostná, pokud zrovna nesoptí sopka a vše je zahaleno v černém oblaku sopečného prachu. Ledovce jsou atrakce pro odvážné Krásy islandské pevniny jsou nejkřehčími a nejúchvatnějšími vzpomínkami v mém cestovním diáři, ale ne každý ví, že i přes léto se zde můžete vyřádit na lyžích. Jako nadšená lyžařka, která se s lyžemi na nohou prakticky narodila, jsem touto informací byla naprosto uchvácená.…

Články

Rakousko - lyžování od A do Z

Rakousko vede suverénně nejen žebříček oblíbených míst českých lyžařů, ale je i světovým premiantem. Sami Rakušané jsou totiž mimořádně zanícenými lyžaři, a tak je zde lyžování podřízeno prakticky vše. V Rakousku se turistickým ruchem živí značné procento obyvatel a ve vlastních rukách mají Rakušané hotely i vlekařské společnosti. Sjezdovky jsou prakticky v každé vesnici, ubytovat se můžete v každém statku, nehledě na úhledné penziony a vyšňořené wellness hotely. Do modernizace lanovek a rozšíření…

Články

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - I. část

Jako všude, i kolem lyžování panuje mnoho mýtů a městských – či v našem případě spíš horských – legend. Nic není černobílé a závěry se často paušalizují a nepatřičně přenášejí. V případě Švýcarska třeba ceny – věděli jste, že jednu z vůbec nejlevnějších dovolených pro rodiny nabízí právě švýcarský Savognin? Smyslem tohoto článku ale rozhodně nemá být obhajoba cen ve Švýcarsku. Ta zmínka o výhodné nabídce jen ukazuje, že věc je malinko složitější a že nic nelze donekonečna zobecňovat. Švýcarsko není levné. Může za to poměr měnového kurzu franku a eura, potažmo české koruny, ale i třeba úroveň nabízených…

Články

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí. Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí. Českými lyžaři málo navštěvovaná,…