10 + 1 důvod, proč navštívit Malajsii

LP

Malajsie není mezi exotickými zeměmi tak často vyhledávanou destinací jako například sousední Thajsko nebo stále populárnější Filipíny či Vietnam. Přitom má tahle země, rozkládající se na pevninské části malajského poloostrova, na jejích přilehlých ostrůvcích a na ostrově Borneo, širokou nabídku aktivit pro všechny bez rozdílu věku nebo zájmů. Ať už milujete treky do přírody, luxusní střešní bazény, potápění, odpočinek na plážích nebo skvělé jídlo, v Malajsii si užijete vždy skvělou dovolenou. Letenky z Prahy do Kuala Lumpuru lze pořídit od 12 000 Kč.

Pestrá kultura ovlivněná kolonizací

V dávných dobách, kdy nebyly technologie tak vyspělé a plavební řády se řídily mořskými proudy, bylo možné z Číny do Malajsie připlout a zase z ní odplout pouze v určitých obdobích. Stejným způsobem fungovalo lodní spojení z Indie, Afriky a Blízkého východu. A tak bylo běžné, že v Malajsii zůstávali obchodníci a cestující i několik měsíců, čímž zde nevyhnutelně zanechali své stopy. Nejsilnější vliv měli právě číňané a indové, kteří zde v hojném počtu žijí dodnes. Další významnou stopu zanechalo období kolonizace, ve kterém mělo na Malajsii vliv Portugalsko, Nizozemsko a především Velké Británie, která měla Malajsii ve své správě až do roku 1957. Británie zanechala na Malajsii svůj otisk nejen v podobě architektury ale například i v právním systému. Díky vlivům všech výše uvedených zemí najdete v Malajsii opravdu pestrou, rozmanitou a velice jedinečnou kulturu. Rozhodně nevynechejte například Penang, jehož stará čtvrť Georgetown je zapsaná mezi památkami UNESCO nebo Melaku, která bývala významným námořním přístavem.

Skvělé jídlo třech národů

K pestré kultuře patří i pestrá kuchyně. Máte rádi indickou a čínskou kuchyni ale jen jednu dovolenou? V Malajsii najdete obě dvě! K tomu si, především na severu Malajsie, můžete dát thajskou kuchyni, svůj vliv zde mají i jídla Blízkého východu a samozřejmě malajská kuchyně, která se v mnohém podobá indonéské. Leckdy není úplně snadné určit, které jídlo je vlastně typicky malajské. Základem stravy je rýže a nudle, oproti jiným asijským zemím zde ale najdete i jídla z brambor. Nejčastější jsou smažená jídla, různé druhy polévek, kari, zelenina, vajíčka a samozřejmě sladké. Malajci sladké milují a cukr se zde bohužel nadužívá. Pokud nesdílíte stejnou vášeň, vždy při objednávkách pití žádejte o variantu bez cukru. Jako v ostatních asijských zemích i zde najdete pestrý street food a night markety s širokou nabídkou jídla za nízké ceny. Velice oblíbené jsou také restaurace, kde si z nádob sami nabíráte na co máte chuť.

Čajové plantáže v horách

Milovníkům čajových plantáží je dobře známá Srí Lanka, Bali nebo Vietnam. I Malajsie ale má své čajové plantáže, které rozhodně stojí za návštěvu. Najdete je v srdci oblasti Cameron Highlands, která je obklopena vzrostlou a rozsáhlou džunglí. Můžete se zde vydat na trek do džungle i po čajových plantážích nebo si jen tak vychutnávat šálek výborného čaje s uklidňujícím výhledem na zvlněné kopce porostlé zelenými čajovými keři.

Majestátní džungle

Ať už se vydáte do džungle ve výše uvedených Cameron Highlands, v národním parku Taman Negara nebo na ostrově Borneo, všude na vás čekají treky úžasnou a divokou přírodou, která si stále uchovává svoji nedotčenou krásu.

Exotické druhy rostlin i zvířat

V džunglích můžete při troše štěstí narazit i na volně žijící zvířata, která se bohužel z přírody pomalu vytrácejí. Jsou to například sloni v Taman Negara nebo orangutani na Borneu. Traduje se, že v nejodlehlejších částech pralesů dosud žijí například divocí tygři. Ty ovšem určitě potkat nechcete. Nejen milovníci přírody budou fascinování jedním z největších květů Rafflesie na světě. Najdete ji na ostrově Borneo v národním parku Kinabalu. Vidět rostlinu kvést je však poměrně dílem náhody, i samotné pupeny jsou však fascinující. 

Výstupy a treky do hor

Na ostrově Borneo vás čeká ještě jeden zážitek – výstup na nejvyšší horu Bornea a zároveň celé Malajsie Mt. Kinabalu, kde zažijete nádherný východ slunce i dechberoucí výhledy do okolí. Výstup lze rodělit do 2 až 3 dnů a měl by ho zvládnout i jedinec v běžné kondici.

Nádherné pláže a potápění

Perhentian, Tioman, Langkawi, Pangkor, Payar. Známé i neznámé malajské ostrovy, kde najdete pláže s bílým pískem a bohatým podmořským životem. Výhodou je, že Tioman a Perhentian leží na východě země a ostatní na západě. Jejich monzunová období tak probíhají v odlišných částech roku. Sluníčko a krásné pláže si tedy v Malajsii můžete užívat celoročně.

Střešní bazény v moderním Kuala Lumpuru

Luxusní bazén na střeše s výhledem na moderní a zářící velkoměsto Kuala Lumpur za cenu dřevěné chatičky na Slapech? Ano, je to možné. Až se vrátíte z prozkoumávání džunglí zpátky do civilizace, možná se budete chtít trochu rozmazlit. Není lepší volba, než si vybrat některé z mnoha ubytování se střešním bazénem. Ceny se pohybují od 500 Kč za noc za pokoj pro dvě osoby, až po částky v řádu tisíců. 

Příjemní a nápomocní lidé

Obyvatelé Malajsie jsou neskutečně příjemní a ochotní lidé, kteří vždy rádi pomohou. Vzhledem k britské kolonizaci se tu také na většině míst domluvíte bez problémů anglicky. Nečeká vás zde ani nijak přílišné a otravné nahánění na výlety jako v jiných zemích a riziko krádeží je zde také daleko nižší. Většinovým náboženstvím v Malajsii je islám, vyznává ho 65 % obyvatel. Islám v Malajsii má umírněnou formu a jako turisté nejste náboženskými pravidly nijak omezeni. V některých případech, například při ramadánu, je ale vhodné respektovat kulturu a snažit se být ohleduplní.

Jednoduché cestování i pro začátečníky

Vzhledem k výše uvedenému je Malajsie ideální zemí pro ty, kteří se poprvé chystají na exotickou dovolenou. Funguje zde časté dopravní spojení, vše je dobře zorganizováno, bez problémů se domluvíte a hygiena je také o něco lepší, než například v Barmě, Kambodže či Vietnamu. Malajsie je společně se Singapurem nejvyspělější zemí jihovýchodní Asie a kulturní šok zde snadno překonáte.

Nízké ceny za ubytování, jídlo i dopravu

Poslední věcí, která je na Malajsii úžasná, jsou nízké ceny. Ubytování v hostelech pořídíte od 100 Kč, soukromé pokoje od 250 Kč, skútr si půjčíte za necelých 200 Kč na 24 hodin, litr benzínu stojí necelých 15 Kč a autobusy a vlaky jsou zhruba za poloviční ceny než v ČR. Velice levně se dají zakoupit i přelety. Na ulici, ve stáncích s místním jídlem, se najíte od 30 Kč, západní jídla jako například pizza stojí od 100 Kč. Na Langkawi, které je bezcelní zónou, nakoupíte i levný alkohol a cigarety. 

Autorka článku a fotografií - Lenka Gazdová - původně designérka, nyní cestovatelka a digitální nomádka, která se rozhodla svůj život prožít jinak a podle svého. Po dvou kratších cestách do JV Asie se do této části zamilovala tak, že se sem vydala cestovat na delší dobu. Z původních šesti měsíců se stal skoro rok a nakonec se zde rozhodla žít. O cestování a životě v Asii píše na svém blogu. Napsala také kuchařku malajských jídel, kde se můžete inspirovat.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Malajsie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Malajsie, Singapur a Brunej. 

Malajsie, Singapur a Brunej LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lenka Gazdová - Česka v Malajsii

Předchozí článek

Představujeme Yellowstone & Grand Teton NP

Další článek

10 věcí, které vás zabaví v Kapském městě

Související články

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…

Články

Thajsko - ceny, rady a tipy - tohle musíš vidět!

Měsíc v Thajsku přinesl spoustu zážitků a zkušeností. Tady máte některé z nich! Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Thajska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Thajsko poznáváme.    Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest…

Články

Borneo - putování malajským pobřežím bez větších výdajů - 1. část

Sumatra, Jáva, Borneo, Sulawesi, to se rovná Malé Sundy. Jedna z mála rovnic, která se mi ze školy opravdu vryla do paměti. Všechna ta jména znějí tak exoticky, vzdáleně, nedosažitelně... A přitom dostat se sem zas tak velký problém není. Obzvlášť v případě Bornea, jehož část zabírají státy Sabah a Sarawak, patřící pod federaci 13 států Malajsie a společně tvořící tzv. Východní Malajsii. A právě o ní bude tentokrá řeč. Pokladnice přírody i tradic a zvyků Borneo je třetí největší ostrov světa a státy Východní Malajsie zabírají necelou třetinu jeho rozlohy. Asi tři čtvrtě procenta patří malému, ale velmi bohatému sultanátu Brunej a zbytek ostrova, pod názvem Kalimantan, připadl Indonésii. Všude lidé žijí hlavně na…

Články

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout. Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska. Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších…